Share

Sejarah K-Pop yang pasti tidak bosan membacanya

Wahaaa!

Tiba-tiba semangat aku mengkaji pasal K-Pop ni, bukan apa, bulan 9 ni nak pergi Korea pulak, maka kenalah mewujudkan perasaan teruja dalam diri, baru bila sampai kat sana hati terkinja-kinja melompat keriangan macam kanak-kanak riang. So sekarang ni, walaupun tak minat mana K-Pop ni, kena tahu jugak serba sedikit, banyak pun takpe, barulah masa kat Korea nanti aku orang yang paling excited



Apa itu K-Pop?

K-Pop ni singkatan untuk Korean Pop atau Korea Popolar Music yang mana musik di dalamnya merangkumi hip hop, electronic, pop, rock dan RnB. Jangan tanya aku apa itu pop, electronic sebab aku tak tahu. Tapi lebih kurang macam video kat bawah ni. Auuwww, Bing Bang lagi =)


Permulaan K-Pop

Seo Taiji, bukan tudung saji okeh

Pada tahun 1992, kemunculan Seo Taiji and Boys telah mengubah industri musik di Korea. Dengan menggabungkan rap rock dan techno, genre ini mendapat begitu banyak sambutan di Korea. Sampai makcik yang duk buat Kimchi pun boleh stop dan mengadap tv tengok Seo Taiji ni. Sekarang ni umo dia dah 39 tahun tapi tengok gambar kat atas tu macam muda lagi kan? 

Jom tengok video pada tahun 1992 kemunculan pertama mereka. wahh, lama gila, masa ni aku baru umo 4 tahun kot!



Gila old school kan? korang tak paham apa yang hakim tu cakap, mereka kena kutuk kaw kaw. hehe. tapi penonton suka dan memang sejak hari tu, mereka semakin popular


Nak lagi dan lagi dan lagi - 1995!

S.M Entertainment merupkan organisasi pencari bakat yang bertanggungjawab mempopularkan artis-artis di Korea pada tahun tersebut. Banyak kumpulan band boys dan juga kemunculan band perempuan hasil dari S.M Entertainment ni.

Pada lewat 1990, banyak lagi kemunculan syarikat pencari bakat ni muncul dan antaranya ialah YG Entertainment, DSP Entertainment dan JYP Entertainment. Nasib baik takde JnJ entertainment kan? joegrimjow n joana entertainment. khas untuk band girls sahaja. hehe

Antara yang glamer dan boleh kira sukses pada era 1990 adalah


FIN. K.L
G.O.D
Shinwa

Sech Kies

Dan banyak lagilah. perghh, hebat gila aku tahu semua pasal k-pop ni!!! heh, wikipedia kan ada. hehe



Era 2000 - era kemuncak

Setelah dapat sambutan dan penjenamaan yang begitu meluas di Korea - K-Pop - syarikat-syarikat pencari bakat ni mula mahu mengembangkan lagi industri ini dengan memperkenalkan artis korea ke mata dunia. Memang susah nak bersaing dengan artis Hollywood, sebab tu banyak perancangan yang dibuat untuk melahirkan seorang artis baru

400 000 USD untuk setiap artis baru

Aku ada baca kat sini yang mana producer menghabiskan sebanyak 400 000 usd untuk melahirkan seorang artis yang betul-betul popular. Nak bersaing dengan artis antarabangsa ni, bukan mudah, banyak kelas kena masuk. Antaranya?

  • Tarian kareografi
  • Seni suara
  • Bentukkan badan supaya mengiurkan!!
Waghhhh

Kah kah kah, bentukkan badan pun ada. Sebab tu kalau korang perasan, artis2 k-pop ni semuanya body, perghhh, macam aku dah semuanya. Erk ?? Tapi memang betullahkan, lelaki dengan 6 pax, perempuan dengan peha takde lemak berlebihan, memang mantaplah. Sebab tu depa nak pakai mini skrit pun still nampak lawa!


Kebanggaan K-Pop di arena antarabangsa

Berbaloi ke tak habiskan banyak duit tu? Berbaloilah bagi mereka yang berada di industri ni. Aku kalau dapat 400 000 usd tu, baik buat rumah duduk dalam tu, memang berbaloi. Mungkin dengan pencapaian yang diperoleh oleh K-Pop ni, mereka rasa berbaloi. Apakah pencapaiannya??


  • Wonder Girls dengan lagu NoBody mendapat tempat U.S. Billboard Hot 100 chart
  • Taeyang (artis solo) and 2ne1 mendapat nama di US dan Canada dengan lagu yang pelbagai
  • Super Junior dengan album keempat - Bonanama - mendapat ranking ke 7th kat Billboard's World Album-Chart in 2010
  • Big Bang dengan album Tonight berada di top 10 on US iTunes chart dan satu2nya album bukan english yang berada di top 100
Wonder Girls



Tu antara pencapaian yang menarik yang ada di wikipedia aku boleh kongsi. Di luar wikipedia, memang haram tak tahu selain dari kemunculan kumpulan gula-gula yang ingin membawa nama - M - POP : Malaysian Pop gitu. kekeke. Peha besar2 semuanya pakai mini skirt sangat tidak lawa. Memang nama K-Pop ni dah mencipta nama di Malaysia pun. Hebat-hebat


Kesimpulan

Dieorang nak dapat nama seperti sekarang bukannya dalam masa yang singkat. Kena kerah keringat, berganding bahu antara satu sama lain, barulah boleh menempa nama. Sekarang ni dengan kualiti sahaja, takleh glamer, teknik pemasaran kena ada. Kat Malaysia ni aku rasa kenapa tak berkembang-kembang dunia seni kita, sebabnya marketing kurang. Kerjasama kurang. Dengar artis bercerai dan saman syarikat sebab tak bayar gaji adalah. Bila nak berkembang kan? Tambah pulak dengan cd cetak rompak bersepah-sepah. camne nak maju?

Ohh, cabaran tu kat Lisa Surihani. Heh, harap u dapat bertahan. hihik =)

pss : amacam aku punya review?  bagi bape star?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

37 comments:

Sufy said...

Kalo Lelaki K-Pop semua mcm muka jambu tpi ada yg best...

Tasha said...

nak gi korea?bestnyer~~~ musim bunga kan

syaida farhana khaled said...

lagi satu, bukan nak kutuk, tapi mostly artis kat malaysia ni kalau kita tgk, banyak yang lahir dari rancangan relaiti tv bagai, eg, af. cuba tengok, berapa orang je yang betul2 berjaya dari af tu.

kalau artis kat korea ni perlu jadi trainee dulu, diajar, timba pengalaman mende semua dulu selama beberapa bulan kadang2 sampai mencecah tahun, then baru dibenarkan keluar perform, jadik artis ke pelawak ke pape laa. lagi satu, kalau junior dalam industri hiburan tuu, mesti akan hormat ngan senior dorang.

kalau kat cnie cmne ae ?

NUR SU'AIDAH said...

lama tak komen kat sini! nampak Kpop terus nak tengok terutamanya bila nampak Bigbang! my fav! lalala :D

taeyang bukan solo, dia salah sorang dalam bigbang. haha! suka TOP mekasih. bye joe! haha :DD

NUR SU'AIDAH said...

owh yaaa. blog joe dah ada read more :DD


cool bebeh~

nama.aku.lynn said...

waa..brader joe review kpop..bestt!
selama dok minat2 ni,pestime baca sejarah kpop.hahah..thanks to joegrimjow..hehe

p/s;bawak balik bigbang nanti pelisss..haha~

Kei said...

semua minat dorg nih.hensem bagai.

Puteri Iqa Izyan said...

nak ikooottt g korea ^_^

pepatungbiru said...

nape x mention 2.p.m??? huhuhu..yup!! budak kpop mmg comel..(~.~)

tp tolong jgn laaa artis Msia yg nk jd ala2 kpop..buruk meno rupenye.. (>.<)

Halusinasi said...

Suka BigBang dan lagu Tonight (sampai boleh ikut cara mereka menari)

sebetul-betulnya, mereka memang artis yang betul-betul berjaya. sangat cemerlang dalam bidang yang diceburi. Kalau Malaysia pula, kalau kena kutuk nak saman sana sini. Bukan dijadikan pembakar semangat...hurm...

^ai-mie : 아이-미^ said...

yea... ade big bang and YG... joha~

daMsYuki said...

erk..
tu bukan shinhwa~
aigoooo..

-kipas susah mati SHINHWA

[no offend :)]

aku_azreen said...

mpop tak kan dapat jadi kpop kalo setakat tyg body yg x siap..hahha

Kaoshi said...

tapi Max 247 kata k-pop ialah keindahan pop. sesiapa pun boleh menyumbang kepd keindahan ini..
lol

Sila lawat: Kaoshi Troll

crayon said...

aku minat maria ozawa :(

CtNuraa said...

joe,tmbh cket info yee...
sblm zmn2 wonder girls,bigbang & super junior tu famous giler meletop kebaabomm,DBSK (a.k.a TVXQ & TOhOSHINKI)yg plg TOP sejak 2006...after dorg br lah artis2 yg joe sebut br naik sbnrnya...this is a true fact...x surelah ade tulis ke x kt wiki yg joe bc tu...but,terasa penting sgt nk share info ni since joe dh wat topik Kpop ni kan...
^____^

Fa said...

awatnya review tak letak video group lain? asik big bang je.tet..tkpe tkpe.org minat big bang jugak~LOL.
org bg 3.5 stars utk review ni sebab abg joe (cehwah) tak letak pencapaian SNSD (or should i say SME artists) ;)

+d.O.Y.A.h+ said...

yeah! bigbangg! taeyang seksi! agahaggagaga

nis humairah said...

wahh,
layan cite korea je, k-pop tataw sgt,h0h0,

Ninis said...

fav! :D

Anonymous said...

br tau asalnye..tq joe..best2!! ^_^

Kuronofu91 said...

aihh...mcm dah berkenan dgn Big Bang jer??hahahaha... layan lagu LONELY oleh 2NE1, junior Big Bang!!! best wooo~~~~

polaris star* said...

big bang dan 2ne1 mmg daebak!!!!!!!!
sy mmg setuju ngan kuronofu91..:)

akubiomed said...

Sudah macam satu kegilaan di Malaysia dengan K-Pop

cik HUSYI said...

Wah,, Bagus bagus puhya review.
Minat Kpop x?

paesarangjunhoseobang! said...

wow! 5stars utk review nie!!

perghh saye yg mnat kpop pon xla taw sedalam nih..*tabikk*

Ruzanna said...

hi, 1st time comment.
i love kpop. hehe. fyi, company2 artis kpop sangat menggalakkan artis dorg gi belajar di college & univ. artis dorg sememangnya cerdik pandai dlm profession mereka. Negara2 Barat pun cuba nak tiru k-pop tapi tak berjaya.

Husna.Ma said...
This comment has been removed by the author.
Husna.Ma said...

me like this :)) ni belum lg gameshow korea mcm family outing, running man, x-man. haih macam2 :)

Hasmiera Hashim said...

setuju dgn CtNuraa.

sebelum wondergirl and so on yg di sebut di atas,top group is dbsk. kalau betul2 peminat kpop mesti tahu.

DBSK tu lejen.
:D

Anonymous said...

With haνin so much written сontent do you evеr run into any problеms
of plagoгіsm oг copyгіght violation?
Ϻу website hаs a lot of completelу unіquе
content I've either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help stop content from being stolen? I'd certainlу appreсiаte it.



Ηeгe іѕ mу webpage: My Birmingham Blog
My web page > Brum Forever

Anonymous said...

With havin sо much contеnt and articles dο you еvеr гun into any problems of plаgorism or copуright infrіngement?
Μy site has a lοt оf exclusіѵe content I've either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any solutions to help stop content from being stolen? I'd rеаllу аpргecіate іt.


Alsο visit my web page - what s the best way to lose belly fat

Anonymous said...

Hmm it sеems like your sitе ate my first сomment (it was super long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoyіng your blog.
I tоo am an aѕpiring blog wrіtег but
I'm still new to everything. Do you have any recommendations for newbie blog writers? I'd definitely aρpreciate it.


Also visit my web-site; the fastest way to lose stomach fat
Also see my site - lose belly fat

Anonymous said...

Hі thеre would you mіnd lеttіng me κnow which webhost
you're working with? I've loadеd your blog іn
3 ԁifferent web brοwsers anԁ I must say this blog
loadѕ a lot quісker then most.
Can you recommend a goοd intеrnet hoѕtіng proѵideг at a fаiг ρrіce?
Thаnkѕ, I apρrеciate it!



Look intο my wеb ρage guitar lesssons
Also see my page: guitar beginner chords

Anonymous said...

I�m not that much of а internet readег to be hоnеst but your ѕiteѕ really niсe, keep іt uр!

I'll go ahead and bookmark your website to come back down the road. All the best

Also visit my blog; english translation jobs

Anonymous said...

Gгeеtings from Loѕ angeles! I'm bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the information you provide here and can't
wаit tο take а look when I get homе.
I'm shocked at how quick your blog loaded on my mobile .. I'm not even usіng WIFI,
just 3G .. Аnуωays, greаt sіte!


Feel frеe tо ѕurf to my site cute cat

Anonymous said...

Perasan x contestant AF akan glamer paling minimum boley bg 6bulan laa.. Tu sebab deorg training 2,3bulan.. Cuba bayangkan klu deorg training lebih dr tu, cnfirm lagi lame btahan.. Ak pernah baca artikel G-Dragon(retis kpop), die ckp die training 8tahun so die kna kekal an populariti die tu selama 8tahun jgk or lebih.. Baru bebaloi zaman remaja yg die korban an semata2 nk jadi artis yg bjaya.. Bukti tgk laa siapa G-Dragon.. Nk tau lebih lnjut,, surveylah sndiri hehehe..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW