Share

Tsunami di Jepun - Malaysia juga mungkin terlibat?



1.46 petang tadi (masa solat jumaat kot) Jepun dilanda gempa bumi yang tersangat besar - terburuk sejak 1900 - 8.9 SR! Kalau 5 pun dah buat bangunan runtuh, inikan pula 8.9 kan? memang sangat teruk kesannya. Sebab timeline twitter penuh dengan #prayforjapan hashtag, aku pun tumpang sekaki tengok berita terbaru. Ada beberapa link yang sangat berguna untuk ikuti perkembangan gempa bumi - tsunami ini








Memang ngeri tengok tsunami yang terhasil dek gempa bumi ni meranapkan habis tanaman dan di beberapa banda di jepun pun dah teruk kena. Banyak kenderaan yang dihanyut macam tu je. Setakat ni dah ada 8 orang disahkan mati. Walaupun dieorang dah jangka akan berlakunya gempa bumi ni, tapi masih berlaku kematian. Kuatnya kuasa Dia!


Kepada orang malaysia, sama-samalah berdoa untuk mereka yang terlibat ini supaya dipermudahkan urusannya. Ni ada video yang aku record pakai camtasia dari aljazeera, betapa teruknya tsunami yang melanda sana!




pss : Sabah dan Labuan dijangka akan terkena 'tempias' tsunami ini, dinasihatkan jangan berada ditepi pantai sepanjang pukul 6 hingga 12 malam ini - Amaran oleh TV3. Jangan lupa isi survey kes liwat anwar dan saiful

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

23 comments:

Peri PiA said...

ya Allah....semoga rakyat malaysia selamat

y-A-n-A said...

hrap Malaysia xterkena tempias..

Syafiq Rosli said...

hope tidak sampai ke mlysia..takut je tgk vdeo dia..

suffer8zine said...

subahanallah, minta share ye bro

♥Hernee Nazir♥ said...

subhanallah..mnakutkn..

kasmin said...

@y-A-n-A lets pray for this...

Haffiz MohdNoor said...

semoga semuanya selamat ..sama-sama kita doakan :)

syAzAnA said...

Ya Allah, mintak2 lah xsmpai kat Malaysia.

Sumayyah Nadhirah said...

YA ALLAH..BERDOALAH!

nolyumar said...

subhanAllah, moga2 malaysia selamat2 sahaja. semogo rakyat jepun tak kira Islam atau tak tabah menghadapi ujian Allah ini. Doakan untuk mereka semua.



http://inilablogaku.blogspot.com

♥NuR SyAFiQah♥ said...

huhu..baru tw la :)
thanks for the info

♥NuR SyAFiQah♥ said...

huhu..baru tw la :)
thanks for the info

APi said...

Tsunami Alert for New Zealand, the Philippines, Indonesia, Papua New Guinea, Hawaii, and others. Waves expected over the next few hours, caused by 8.9 earthquake in Japan..

sumber google..

kalau indonesia kemungkinan kena tak mustahil kita..
harap kita semua dijauhkan..

Azza Firza said...

nauzubilah, kesian tengok, mintak dijauhkan daripada kita semua, walau apa jua sekalipun, azza turut bimbang, orang yang azza sayangi pun ada berada di sana, osaka, harap mama azza terselamat .

tolong doakan mama azza di sana yea :')

♥i'm ulya♥ said...

saya dari jepun. Alhamdulillah tempat saye tak teruk sangat..

MR. MIND said...

dasyat sungguh

cik pulau said...

semoga family cik pulau kat pulau kat klate slamat. amin..

KiD said...

ishh... ada sahabat kat kyoto.. ok ke dia? huhuhu
Pertama Kali ke Office Nuffnang!! | Tiket Hore Hor...

Catherine- said...

sib baik~..

berdoalah moga kita selamat dr bencana

♥ eyka elisha ♥ said...

harap malaysia tak kena cmni..
byk2 berdoa pd Allah

Wan Gerrard said...

hmm dasyat, harap dilindungi bencana ni~

Pirate said...

I put this entry link in my blog. Thx

Puan Capa said...

menakutkan............

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW