Share

Antara 6 - Respon pembaca

AMARAN : entry ini banyak link, klik untuk lebih memahami!


Walaa! Dah sampai di putrajaya! Kira hebat jugak entry Antara 6 ni, part 1 ditulis di kota bharu, part 1 ditulis di putrajaya. Merentas negara gitu. aceceeh. Ok, sangat terharu dengan jawapan dan pandangan masing-masing yang diberikan di komen entry ini. Tak sangka macam-macam jawapan ada dan baca pagi ni, nak tergelak ada, tersenyum sendiri ada, macam-macam adalah! Ada yang buat entry pun ada cam dia ni

Ok, jom kita tengok pandangan yang aku rasa semua sangat bagus tapi ada 2-3 yang menarik untuk dikongsi


Komen dari tuan din yang agak lucu - RICH





ok, yang ahmad syahmi ni pun boleh tahan jugak lawak dia - GENIUS




Suka ayat last dari cik min ni 'Tapi if I were really given 6 choices, I would definitely pick none for I'll work hard insyallah to earn anything I want even if that means breaking over and over again' terasa termotivasi gitu. wah2





Dan ini yang pilih HEALTH, dari nadhirah




Banyak lagi dan korang boleh baca sendiri di ruangan komen ni - memang macam-macam jawapan ada. Aku tengok yang mendapat pilihan teramai adalah HEALTH dan GENIUS. Wah wah, takde pun yang pilih nak femes! Haha, jadi aku nak jadi femes lah =)


Kenapa femes?

Kalau aku dah femes, dah sah sah akan banyak syarikat nutrisi seperti herbalife mahukan aku jadi model dieorang. Macam dieorang taja messi - boleh jadi sihat. Kalau dah femes, dah sah sah aku nak mintak sponsor pape senang je dapat - bleh jadi kaya. Femes juga akan buatkan aku terkenal dan semua genius-genius nak bekerja dengan aku, sibuk nak pasarkan barangan genius mereka sebab dah tahu aku femes dan bleh jual kejap je. produk kecantikan dari slimming center hinggalah ke pembuangan lemak akan sibuk taja aku untuk jadi duta kecantikan dieorang

hehe, amacam? tak nak pilih femes?


*******

Oklah, aku nak share dengan korang satu benda penting dalam hidup - WHY. Untung kita jadi orang islam sebab dah siap-siap Tuhan bagitau kat kita tujuan kita hidup di atas muka bumi ni adalah untuk 'beribadah kepada Dia' Konsep ibadah tu bukan di atas tikar sembahyang semata-mata, ia merangkumi pekerjaan kita, gaya hidup seharian kita dan apa sahaja yang kita lakukan perlua - HANYA untuk dia. 

Sukses dalam hidup ni sangat susah - sebab itu ramai yang gagal dalam hidup mereka. Kalau tak gagal pun, yang paling elok - hidup sederhana!

Aku dulu sibuk fikir - macam manalah nak sukses ni. Kalau zaman SPM, sibuklah fikir macam mana nak score a, masa tu dahlah MLM score a takde lagi, kalau tak boleh joinT dan score a dengan mudah (lalala) Masuk zaman Matrik pulak, ada pilihanraya untuk jadi yang dipertua JPP, sibuk pulak fikir macam mana cara nak meraih undi - perlu ke ketuk pintu sorang-sorang suruh semua undi aku? Zaman dah kerja ni, fikir lagi bagaimana aku nak jadi kaya supaya majlis kahwin nanti boleh ajak semua blogger datang. kena banyak bajet tu!

Nak berjaya - selalu kita fikir HOW, bagaimana!

Tapi, apa yang aku belajar dari mak cik Susan Peterson ni, dia kata, nak berjaya, jangan fikir bagaimana, jangan tanya HOW. Yang perlu difokuskan adalah - WHY, Kenapa perlu berjaya


*******

Kalau zaman SPM aku tahu kenapa aku kena berjaya sebab nak blaja kat oversea - konpem aku akan strggle tiap2 malam!

Kalau zaman Matrik aku tahu aku kena jadi YDP untuk senang masa aku kerja nanti - konpem aku akan raih jugak undi dari pintu ke pintu, tampal poster sorang2!

Kalau zaman kerja aku tahu kenapa aku kena jadi kaya untuk senang di hari tua - konpem aku akan buat kerja tanpa kira penat lelah

********

Semakin besar WHY kita, semakin kita tak peduli HOW kita akan buat. setuju?


pss : Apa kaitan dengan 6 kata kunci kat atas ni? korang boleh kaitkan sendiri kan. Selamat hari jumaat dan selamat bersolat jumaat

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

28 comments:

cikpepel said...

ko mmg da femes dh...sket hri lg ada model bru produk ksihatan..

dan masa tu aku kata..

da agak da... joe mmg mgejar kepemesan..*ngee

Aku Ibu Muda said...

hurm...one of reason kenapa AIM suka follow blog joe ni :)

tulisan lain dr yg lain, memberi motivasi secara tersurat mahupun tersirat. keep ur gud writing!

persamaan: mengejar jawatan dalam MPP masa matrix!haha...tujuannya mcm yg kamu ckp tu...

SayaAnonymous said...

sedihnya...anon tak diplihh...huhuhu
nak famous jugakkk..

APi said...

Semakin besar WHY kita, semakin kita tak peduli HOW kita akan buat.

sangat setuju..^^

Cheno said...

semoga berjumpa di PICC jumaat,sabtu & ahad ni :)
i'm newbie in your business.time reg pon dah happening gila! :D

Tuan Din said...

patutler pengunjung aku tinggi hari nie... anyway... thanx joe...

Encik Tikus said...

waaa link wa takde, kehkehkeh

ijam ismail said...

pnjng nye..mls nk bce...so..no comment..tp blog ini best!!
=)

Anonymous said...

kalau dah kat luar negara, aim tuk dapat dean list president list pulak.
nanti MARA boleh sapot lagi tuk sambung master n PhD
yea

joegrimjow said...

@cikpepel

dr rozmey 2?
ooh tidakk

joegrimjow said...

@Aku Ibu Muda

thank u
=)

joegrimjow said...

@SayaAnonymous

anon sentiasa glamer gitu

joegrimjow said...

@APi

susan peterson punya ayat

joegrimjow said...

@Cheno

alaaa
sape sponsor?
huhu

joegrimjow said...

@Tuan Din

sama2
hoho

joegrimjow said...

@Encik Tikus

=)

joegrimjow said...

@ijam ismail

bleh plak malas baca
hehe

joegrimjow said...

@Anonymous

dah xmampu dah phd

Nadhirah Ahmad said...

terimakasih

joegrimjow said...

@Nadhirah Ahmad

sama2
;)

joegrimjow said...

@Nadhirah Ahmad

sama2
;)

ijam ismail said...

cner leh famous ek..
http://ijamismail.blogspot.com/

joegrimjow said...

@ijam ismail

erk?

Min Masri said...

Halamak, mekasih bebanyak lah Mr. Joe. Terkejut tengok nama ada kat atas.

Insyallah, Mr. Joe in 5 years time satu dunia kenal. Sekarang pun dah femes.;D

Pembawa_Wacana said...

Bes bile dah femes...;)

farhah adeli said...

tiba2 je termotivated baca last2 punya part tu. thanks joe. =)

why? yes why?

ween said...

xda? aku pilih femes kut. pfttt.

Gieyana said...

Joe mmg femes dh..slalu jd silent reader jer..x sempat tinggalkan komen..ngee:D

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW