Share

Double Standard di kalangan masyarakat kita

Entry ringan di pagi jumaat ni kita akan bincang pasal budaya double standard. double standard merupakan satu budaya yang cukup terkenal di dalam masyarakat kita. Maksud double standard ini layanan atau tanggapan kita kepada 2 golongan yang berbeza terhadap 1 perkara sama. contohnya, untuk satu peristiwa A, kita layan B baik tapi kita layan C kurang ajar. haa, lebih kurang macam tu lah. Jom kita tengok contoh-contoh double standard di kalangan masyarakat kita


1) Pelancong asing vs orang tempatan

Kena tutup muka untuk tanya

'Excuse me, how to go here' (sambil tunjuk peta)

Dengan bermuka manis, terus je jawab dengan senyuman yang menawan dan pertuturan yang sungguh teratur. Memang bagus dipraktikkan budaya macam ni, ya lah, barulah pelancong asing akan katakan kita negara yang nesra. Yang menjadi masalah, layanan kepada orang tempatan totally berbeza!

'maaf Kak, toilet awam kat mana ek kat sini?'

erkk, agak-agaknya apa yang dijawab? Kalau tak panas telinga, macam nak bakar-bakar je si penjawab tu! Aku sendiri pernah alami, tanya kat mana tandas, dengan slumber dia cakap 'tak tahu tengok signboard?' kalau ada, takkan aku tanya pun! haiishh



2) Peniaga Melayu dan Peniaga bukan Melayu

Eherm2, nak beli ape?

Ni lagi satu sikap double standard berleluasa. Masuk je kedai orang melayu yang jual benda lawa-lawa, apabila nak beli dah tanya harga, penjual tadi cakap harga mahal sikit, terus blah camtu je. Yang tak tahan, siap cakap 'mak oi mahalnya, camnilah melayu cekik darah melayu sendiri!' heh, yang jadi double standardnya, bila pergi kedai bukan melayu cakap harga mahal, ok pulak!

barangan starndard katanya!



3) Pakaian kemas dan pakaian tak berapa kemas

Saya datang nak beli kereta

Ni satu lagi contoh terdekat kisah kakak aku. akak aku yang no 2 kerja sebagai doktor. Maklumlah, doktor kerajaan ni kalau tengok pakaian diorang, memang kurang kemas kalau nak dibandingkan dengan kerja di syarikat-syarikat kan. dah tak kemas ni, terbawa ke rutin harian biasa sampai na keluar rumah pun pakaian tak kemas. cerita kakak aku, ada hari tu dia dan kawan dia yang juga doktor masuk showroom honda untuk beli kereta. 




Sebab pakaian tak tunjuk yang mereka kaya, orang kat showroom tu buat macam tak layan je. jawab sepatah, dilayan setengah patah. heh, geram sangat dengan sikap penjual tu, dieorang berdua ke showroom toyota dengan pakaian 'ok' sikit. tup tup, angkut toyota vios. haha, siapa yang rugi?

pelik jugak, memang mentaliti kita kan tengok orang tu kaya atau tidak dengan pemakaian... entah la labuu


4) Aurat lelaki vs aurat perempuan

Google pun dauble standard - search aurat =)

Haaa, yang ni memang sangat berleluasa. kebanyakan kita (termasuk aku sekalipun) melayan aurat perempuan lebih dari aurat lelaki. Contoh, kalau kita tengok sepasang suami isteri yang beragama islam jalan berdua, isteri pakai baju ketat sampai nampak gunung ganangnya dan si suami pakai seluar pendek takat peha je. siapa yang kita 'ngumpat' dulu?

mesti si perempuan kan?

benda ni aku pernah bual dengan kawan aku (perempuan) soal aurat ni. dia cakap double standard terhadap jentina memang banyak berlaku. seolah lelaki tak salah kalau buka aurat dan pompuan bukak je aurat, terus kena bidas. memanglah aurat perempuan tu lebih banyak compare dengan lelaki, tapi dari segi hukum,  2 2 kena jaga!


Donee!!

Ok, tu je dulu 4 benda yang aku boleh kongsi. Aku rasa banyak lagi kan benda lain yang aku tak perasan, jom lah share. kot-kot korang pernah alami ke apa ke. tak pun korang sendiri yang menjadi orang yang double standardnya. hehe. mana lah tau kan


pss : selamat berhujung minggu

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

41 comments:

liyanaziz said...

paling banyak kali kena part nombor 3! selalu jadi.. macam bengang tapi layan jela! sekali boleh beli yang mahal, tercengang... padan muka.. geram betul kalau ada macam tu..

Admiral Hafiz said...

haha
yang no.2 tu...
terasa la pulak...
hehe..


Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

mokjadeandell said...

Bukan nak berlagak.Tapi kalau boleh sepiking ,sepiking biar salesman tu juling.(speaking I mean)
Kat hospital gomen pun ,kalau datang dengan selebeh,jangan haraplah nak dilayan dengan muka manis.Selalunyalah.

gadisBunga said...

cuba kalau yg pakai tak kemas masuk hoda tu adalah berbangsa cha ya?

mesti diorg layan kan?

anyss said...

Salam,
Penah kena no 1 jugak dalam MAS hu hu hu...pelancong asing depa layan macam nak cium tapak kasut. Penumpang tempatan buat2 sambil lewa...sekali kena jeling hu hu hu baru aku jeling

No. 3 sangat selalu kena. Saya suka pakai tshirt longgar (bukat pesen sekarang ni ya, tshirt yang orang buah pi jogging tu...) dengan seluar dan kasut sukan. Panjat motor suzuki buruk pi parking depan proton tanya kereta malaysia. Orang wat donno je...last skali beli import punya walaupun tak lah seseksi Joana hu hu hu sadis tak?

YanaMIB said...

setuju! yg bab pemakaian slalu jumpa..especially kt mall lah..mencik je tau..xkan hari² nk pakai bergaya² ala ala hot dengan mekap² segala sbb nk tjk kita ni ada duit? cis~ =_=

suffer8zine said...

bukan nk cakap ape, x tau la kenapa bangsa melayu ni takut sangat nk buat baik or berbudi bahasa dengan sesama bangsa, huhu

Terkini : 10 Kereta Termahal Di Dunia Tahun 2010

.:padie_eyla:. said...

sokong 3 ngan 4.! penah jaddiikkk jugaaakkk. huhu~

sfatimahzj said...

pasal aurat tu memang setuju...
bila lelaki macam tak endah je...
pe2pon dua2 kena tegur...

Tuan Din said...

Abang aku pernah kena... dia busines Pertanian sawit & ternak lembu, mmg lembu byk 200-300 ekor. tapi pakaian dia mmg selekehkan, nak beli ikan kelisa cina tu tak layan... kebetulan dia bawak kereta buruk dia.. hahaha

jedi said...

jgan lah double standard

farhah adeli said...

yang part satu tuh maybe side effect utk double standard lain kot. haha. (paham x)

sebab aku selalu je tnye orang itu ini espcially kat tmpat2 baru... naik bas ape ke itu kat mane ini kat mane... tp ok je dorg jwb dgn baik.

tapi sebenarnya ada jugak yang sombong2 especially mak cik2 tua. x paham kenapa mcm tu? dia plak yg mcm pndang hina dgn org muda. haih x paham.

chanz said...

saya mendouble standard setiap kali jumpa kawan melayu di kaki lima/kafe/etc saya tak senyum. kalo jumpa kawan cina/india saya spontan akan senyum padanya. apekah...

tapi ada gak kwn mly yg sy sntiasa akan senyum. but not much.

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

slalu double standard org tnye jln..
klau org putih ke normally mmg xtau..
org msia sndri/melayu/indon..
tkut kne pukau sbb slalu sgt dgr..
so lyan xlyan je..xpn tnjuk pondok polis..

misz jue said...

kalau orang hulur duit, baru bagi door gift, orang tak bg duit , jgn bg doorgift..

orang kampung tak leh makan dalam dewan, kena makan kat luar..

double standard yang mak aku citer kat wedding someone ni..huhu

uglybeautyme said...

staf pengurusan layan pensyarah muke manisssssssssss je tapi kalau stdnt pdhal stdnt tuh their main client, layan acuh xacuh!
kunun stdnt ney 'menambahkn' keje dia, n mmg shud be that way pown..engt keje nk senang je.

Hanis said...

pergi times square yg dekat dengan rumah aku tu sebab nak beli baju.

harga dia boleh la. tak mahal tak murah.

tapi mmg selekeh ah pergi. dah kata rumah dekat kan? hehe.

tade sape oh nak layan. aku yang kena terhegeh-hegeh cari penjual. ke penjual kat TS tu yang bias kat orang dia je?

=.="

last-last beli kat sogo. haha

noorafzan said...

pasal pakaian tu mmg ku tak ada hal.
tapi kan kalau dah ditanya pu ntak dilayan mmg nak kena la kan.

KB Emily said...

bab aurat pompuan tu sgt2 setuju doh..klu laki xjg aurat, oh xpe...laki..bisela..klu pompuan lebih2........lebihkan sgt2...cam nak gila je..pompuan sndr kutuk pompuan wpon pompuan tu bertudung just pk baju cam ketat skit pun dh mcm2..tapi klu lelaki buat hal, pk xjg aurat pun spe xheran..bisela..lelaki..

Rin said...

saja nk menambah..

bila menang kes sbb hal teknikal katanya peguam bijak dan mahkamah adil.

bila kalah kes sbb hal teknikal katanya peguam pandai putar belit dan mahkamah sudah 'dibeli'..

Rin said...

saja nk menambah..

bila menang kes sbb hal teknikal katanya peguam bijak dan mahkamah adil.

bila kalah kes sbb hal teknikal katanya peguam pandai putar belit dan mahkamah sudah 'dibeli'..

Farihah Ahmad said...

pakgad uia selalu garang ngn malaysian students, tp ngan international student tak pon :(((((

En.Perghh said...

Kadang2 double standard ni ade bagusnye... setiap yang berlaku kan ade hikmahnye... Kan3?? contohnye... kot la akak kuang ajaq mintaq penampaq tu jawab ngan mat salleh tu... Cant u read the signboard??(sambil wat muke kerek...) kan buruk nama malaysia... Kalau die buat ngan kite tu tandenye nak bagi pahala free..wee~ ok la kalau makcik tu cakap... pun nak tambah pahala... janji jgn die buat blog suh banned kedai tu dah la.. huahahah... kalau yang pakaian kemas tu menunjukkan betapa pentingnya first impression.. pasal aurat pulak... kalau xdenye kes ni... xde la subjek tu dalam blok tuan hamba joe ni... kuang3... panjang gilak aku comment.. chow2... btw... nice..*wink2*

MiSzy DiaN said...

sokong no.4..
yeZzzzaa sebab penah tjadi dpn mata sendiri..sb sndiri yg bidas org tu kan..hehe.. kalu di fikir balik, lelaki tu tak malu ke isteri dia pkai mcm tu jd tontonan org rmai,malu ar sket..nak pndang pn mcm segan ar plak..

joegrimjow said...

@mokjadeandell

pengajaran ni

joegrimjow said...

@gadisBunga

hehe, xtau, xde pengalaman plak yg tu

joegrimjow said...

@anyss

lol
sangat sadis kot

joegrimjow said...

@YanaMIB

sangat cisdale kan

joegrimjow said...

@Tuan Din

lain kali kena pakai merc
hehe

joegrimjow said...

@farhah adeli

dabel standard di kalangan mak cik ek

joegrimjow said...

@chanz

erk, ni dabel standard jenis apa ni ek
huhu

joegrimjow said...

@misz jue

ngumpat dengan mak banyak dapat ilmu
hehe

joegrimjow said...

@uglybeautyme

dabel standar oleh lecturer
ahaa

joegrimjow said...

@Farihah Ahmad

LOL

joegrimjow said...

@En.Perghh

panjang tapi bermakna
hehe

e-liex said...

setuju! nak tambah sikit

kalau seseorang yang kita suka/minat (eg : artis) buat salah.. "takpe... biasalah tu.. setiap orang baut salah.." kalau yang kita tak minat "isk. dia ni tak sedar diri. bawak2 lah bertaubat.."

ap said...

biasalah manusia..bias kdg2 xsedr..tp pling xske law org blagak..kite pon menumpg jerh kt bumi Allah nie..=)

Anonymous said...

no 3 tu benar...toyota punya salesman terbaek..tak kira kemas ke tak..layan sama rata.......:)

Min said...

Situasi aku sekarang ni di double standard dgn mertua aku.aku nak pegi stu tempat ni suami aku kata thn depan die bawa. Bila mertua aku ajak pula minggu ni jg boleh pegi.lepas tu ajak aku sekali berimpit satu Keta 4dewasa 5 kanak2 . x adil x adil

Min said...

Situasi aku sekarang ni di double standard dgn mertua aku.aku nak pegi stu tempat ni suami aku kata thn depan die bawa. Bila mertua aku ajak pula minggu ni jg boleh pegi.lepas tu ajak aku sekali berimpit satu Keta 4dewasa 5 kanak2 . x adil x adil

Min said...

Situasi aku sekarang ni di double standard dgn mertua aku.aku nak pegi stu tempat ni suami aku kata thn depan die bawa. Bila mertua aku ajak pula minggu ni jg boleh pegi.lepas tu ajak aku sekali berimpit satu Keta 4dewasa 5 kanak2 . x adil x adil

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW