Share

Kahwin Lambat (versi perempuan)

Salam,

Jet leg ni memang kuat kesannya. Masa saya menulis entry sambungan ni pukul 3 pagi. lebih kurang pukul 10 pagi waktu Malaysia. Tadi pukul 9 malam dah tidur (malaysia 4 pagi). Haha, memang sangat awal kan? Takpe, malam ni akan cuba tidur iut waktu sini =)


Ini entry dari semalam. terima kasih pada yang memberi komen semalam dan ku ambil beberapa idea dari komen entry semalam untuk dimasukkan di dalam entry ni pulak. jom kita tengok apakah faktor perempuan kahwin lambat!




1 - Lelaki berkualiti semakin kurang


Kalau nak diikutkan, memang sekarang ni lelaki sangat kurang di universiti. apatah lagi di bidang professional, sangat kurang lelaki yang ada disana. di mana ramai? ahaaa, pusat serenti. Ini lah menyebabkan ramai perempuan yang tak kawen-kawen, sangat kurang lelaki yang mampu berkahwin ada!




2 - Perebutan lelaki oleh anak dara vs mak janda

*typo, mak janda


Erk, ni kes terpencil tapi memang ada kes yang anak dara tak kawen-kawen lagi sebab mak janda yang sapu semua. ekeke, anak dara kena pandai-pandai lah, baru tak kalah dengan janda hot-hot di luar sana





3 - Mengejar kerjaya terlalu lama hingga akhir hayat


Ini memang hakikat. ramai perempuan sekarang yang mengejar kerjaya terlalu lama. ada sampai ke akhir hayat? perempuan moden katakan, tak mahu hidup bergantung pada lelaki semata-mata. jadi mereka sibuk kumpul harta dan bekerjaya tinggi-tinggi sampaikan lupa nak kawen. alahai, kawen pun boleh lupa ke? hoho, kawen la dulu, lepas tu barulah kerja duit sama-sama dengan suami. baru best. kan?




4 - Menunggu pasangan menjadi kaya


Ada juga yang tak kawen kawen sebab tunggu pasangan yang mahu dikahwini cukup duit. ada yang bertunang sampai 10 tahun sebab duit si tunang tak cukup-cukup lagi nak bayar duit hantaran pun. aduss, kesian orang macam ni. sebabkan duit, tak dapat nak kawen sampailah dah jadi tua kerepot


ok, done

ada nak tambah lagi? nak tambah dalam versi kesimpulan pula

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

57 comments:

mama zharfan said...

faktor jodoh gak..
ada my fren sampai loni tak kawin2, lawa, bekerjaya..tak jumpa lelaki yg betul2 nak kawin dgn dia..

aYaz said...

btul..
kdg lelaki takut nak brkawan ngan pmpuan yg stdy smpai phD,
pastu keje plak jwtn besar2...
kalo ade tu,kire berani amik risiko ar..
pd aku,cukup sekadar besederhana serba serbi..
^__^

rhapsody LiN said...

hehe..
no comment.
belum masa lg nk mencari betul2.
:p

Ery Farieha said...

phewwww






*xtau nak komen apa

Kuman Chaos said...

aa yang nak tunggu Mr perfect.. yang ntah bila akan muncull :)
Kuman "Tribute to Cikgu" Entry

nursarah said...

lambat kawen sebab...errr. sebab. mak ayah asyik tak berkenan dengan calon menantu. anak tak kisah tapi mak dia kisah 'kerjaya/ekonomi' calon menantu nya. haaa. banyak yg berlaku nih.

oda the miss Rrrr said...

tapi joe,zaman sekarang ni memang duit penting.kalo tak blaja pandai,mana nak dapat duit.kalo takde duit camne nak hidup.even nak membuang air pun kena bayar.lagi2 nak sara hidup.

Hizami Rahim said...

wah.
joe, nak kawen lambat ke ni?
asyik pasal kawen lambat je.
huhu~

joegrimjow said...

@mama zharfan

ohoo, mungkin jugak, tapi xnak salahkan jodoh sebab benda tu bukan bidang kuasa kita

joegrimjow said...

@aYaz

bersederhana lebih baik kan?

joegrimjow said...

@Kuman Chaos

sangat susah nak muncul mr perfect ni

joegrimjow said...

@nursarah

ahaa, ye tak ye jugak
memang ada kes camni

joegrimjow said...

@oda the miss Rrrr

mmg duit xsalah, tapi jangan kejar sampai xkawen2

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

everybody will look for the perfect and expect for perfections as well;D

in this case, mmg zaman skrg itu terjadi, perempuan and their high taste tidak dapat dipisahkan lagi apatah lagi di zaman serba materialistik dan kemodenan..

(namun tak semua macamtu, based on cara fikir dan adat budaya serta pergaulan hidup. pelbagai faktor yang menjadi kehidupan kita berbeza antara satu sama lain)

bak kata pepatah, jauh perjalanan, luas pemandangan dan pengetahuan.

ms shiya said...

suka dengan point yang pertama tu..

memang xrmai pon lelaki kt uni ni..
cth, dalam kos saya sendiri..
just 3 lelaki dari 26 org stdent..
see??..
ke manakah lelaki menghilang??

dan ppuan zaman skrg mmg busy..
susah sgt nak bg full komitmen untuk satu perhubungan..
so, masing-masing kenalah faham..

:)

joegrimjow said...

@FIFIEY LYCHEE MARATION

jauh sangat perjalanan jangan lupa benda basic =)

Nik Nur Izzati said...

betol apa yg joe cakap, tapi x boleh nak salah perempuan jugak. laki sekarang nih memilih sangat. nak yang lawa la. pantang dahi licin sikit, terus nak sapu. ish ish. patut la perempuan lambat kahwin, sebab nak pilih betol2. kahwin kalau booleh bialah sekali seumur hidup. x gitu!!!

eiffel said...

oke..smuanya memang betul dan aku da tgk bnda tuh jadik!!!

apa lg nk tmbh ea???

hah..ader..

ader gk pompuan yg takot nk kawen..alasan takot dpt laki cm setan..camtuh pown bole ker???

ini kira kes tgk ramai yg kawen kejap pastuh bercerai-berai ler..huhuhu

anDi said...

alasan baek punye


tunggu jodoh kat syurga je.. mls nk fikir psl laki kat dunia ni heh.


heh heh heh

lea said...

belum sapai jodoh kowt...

Dayah said...

Salam Joe..
Alahaii... tajuk..
1,3 & 4 Dayah setuju! 2 erk?? kes terpencil.. hahaha =P

Abyss said...

5. Perempuan selalu kena tipu ngan lelaki so susah nk percaya hence kahwin lambat or nk membujang je.

6. Perempuan tu rasa diri dia tak layak untuk kahwin maybe atas sbb agama, sbb diri "x suci",anak haram jdi tkut laki x dpt terima,perempuan tu x dpt mengandung, lain2 sebab lgi.

joegrimjow said...

@eiffel

pengaruh cerita kuat sangat kot
haha

joegrimjow said...

@Dayah

no 2 mmg terpencil
hehe

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

FAKTOR LAIN:

RAMAI LELAKI JADI GAY!

Jard the Great said...

parents tak bg

jie said...

erm....pada pendapat aku la...
pompuan ke,laki ke..kawen lambat...faktor paling pengaruh..ibubapa...
kalo kes lelaki-"blaja pon x abes,jgn gatal nak kawen...keje lum ada ag...jgn gatal nak kawen...bila da keje...kumpul la duit dulu..adakan rumah n kete dulu...baru fikir kawen...masa umur pon da lanjut...da malas nak kawen..

kes pompuan plak-"blaja pon x abes,jgn gatal nak kawen...keje lum ada ag...jgn gatal nak kawen...bila da keje...keje le dulu..org laki susah nk percaya zaman skrg...untuk masa depan if pape berlaku...lelame...da jadi andartu...laki pon xnak da...

bukan la nk salahkan parent ..
tapi pemikiran mcm ni aku rasa la jadi punca laki or pmpn kawen lmbt..
ni hanya pendapat
ke guane joe? =)

adikeica said...

Yassiru wala tuasirru
Mudahkan jangan susahkan~

Nur Areefah said...

tunggu bulan jatuh ke riba.
menanti yang tak pasti.ekeke

Nur Areefah

joegrimjow said...

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr

apakahh?

joegrimjow said...

@jie

tapi yg ni tajuk kahwin lambat
sbb tak kahwin2 sampai umur 30 lebih

Iman said...

3rd point - laki okay ke pompuan tade keje? tak rasa macam menyusahkan ke nak tanggung anak dara orang?

and nak kahwin pompuan pun kene guna modal tawu...majlis tu tak 10ribu memang tak sah..hmmm....

atok said...

ade jgak yg jnis takut kahwin, sbb.... hahahhaa

ishiko said...

ahahahaa... mna dapat kajian ni joe??

Farihah Ahmad said...

cuma faktor ke-3 ja sbb prmpuan semata. yg lain semua ada kaitan dgn lelaki...

LoNgJaR said...

lelaki zaman skang x cukup, ramai lelaki yg nk jd perempuan.. kalo tgk kat universiti pon bersepah lelaki2 lembut..

ieQa sWetLuv said...

mungkin banyak sangat persaingan, mungkin jugak sebab permpuan tu cerewet sgt gak dgn jodoh, ada kemungkinan gak sbb selama dia hidup dia asyik jumpe lelaki yg salah je smpi dia x de can nak kawen



senang kata, jodoh pertemuan di tgn Tuhan..doa jela ada tu ada lah.. huk3

Hazzy Ishak said...

ada jugak lelaki yang takutkan komitmen, so dia lebih suka bercinta dari berkahwin.

Emilia Emira said...

klu xsmpa seru lg cmne nk kawen jg kn..haha

y@n@ M!B said...

faktor ke 4 mmg sgt berat..wanita pn jd pening pk psl kewangan bkn utk kenduri kawen je..utk kehidupan lepas kawen lg... >_<

GURU BESAR LYD a.k.a MAKCIK LYD said...

slm...ade jg lg 1 penyebab skunk ni..

cantik....
sbb ramai org ingat org cantik ni dh ade pasangan..jd x ramai yg memikat/x der org pikat...
ni pn leh jd slh 1 penyebab...

student said...

joe, 2 3 menjak ni cite pasal pasangan je..

dah mau nikah ke?hehe..

faktor keserasian dan kepercayaan pun perlu dipertimbangkan gak..susah beb nak cari yang serasi..pencarian tanpa henti..;)

http://www.cetusan-student.com/2010/09/genta-rasa.html

Catherine- said...

no 2 tu mmg betol!


ni yang aku hangennn niii~!!


mak jands sekelian...please donkk...


tett...


-catherine-

mInYe said...

ade kebenaran juger~ hahaha

azzura said...

bkn senang nak cari lelaki yang setia, jujur dan terima perempuan seadanya..selain itu perempuan sekarang takut kot nk kawin sbb ada bnyk kes kene pukul, kes laki mental.mcm2 lagi la.

*selidik habis2 dulu sebelum kawin;)

gadisBunga said...

tak kawen sebab takut lelaki.

sebab yg muncul sokmo laki org.

tak pun yg tak cukup criteria.

pehtu...ah..maleh lah nak pikir dah.

joegrimjow said...

@atok

sbb ape?

joegrimjow said...

@ishiko

apa lagi, kajian sendiri
hehe

joegrimjow said...

@ieQa sWetLuv

doa kena, usaha pon kena

joegrimjow said...

@y@n@ M!B

btol2
sama2lah berusaha ke arah baik

joegrimjow said...

@Catherine-

lol
jangan kalah dengan mak janda ok

noor afzan said...

takbulehbelah bila dialog tu letak pada gamabr omputih.
kuikui~

mmg setuju sgt la dengan alasan2 tersebut.
yang kawen awal tu selalunya sebab jumpa pasangan di U.

Kerja 2,3 tahun kumpul duit langsung tak henjoy pastu kawen la.
Buatpe tunggu lama2 katanya.

tak tunggu pasangan jadi kaya tapi terus cari anak hartawan. terus boleh kawen kan.
haha!

NuR 'aQiLaH said...

yang last tuh setuju gila2 huu
nak share :)

aku ke ko! said...

almak asl xdpt lak ni..dah pnjng lebo aku typ ilang plak..pnatnye..hampeh

aku ke ko? said...

bg aku gelak dlu..hahahahahahahaha..kelakow gile y no.2 tu..xleh blah tul ar..gelak guling2 dr ladang sawit ke ladang getah ps2 ke ladang nenas...adehh...1st aku msuk blog ni..haku ttrik,dtrik,mnarik..n3 ko mng da boom..nk bg pndpt ckit ar.. *1-sbb XDE bf..nk wt cmner xkn prgi cr timbe..malu 2.. *2-FOBIA..cth kwn aku..downg kawen atas dsr cinta..1ari downg gado.laki die ngamuk ps2 amik gunting nk tikam kwn aku.seb baek kwn aku smpt elak n lari bgi xckup tnah..kalu xsia2 jd aruah..(bkn kh ini 1pkra y mnakutkn?) n lg 1 knape usia dh senje p msh nk bcerai berai..sdngkn cucu dh lebh sreban..pe kes?sndry mau ngat ar..wlpn jodo ptmuan ajal maut dtngn ALLAh..p bnde ni smue mng mndtgkn fobia..*3-xnk MEMILIH antra fmly sndry o fmly laki..kdng kala kte xsedar pe y kte buat leh mbuatkn mak bapa rse tsisih wlpn hakikatnye c ank xde niat utk mlupekn,mlukekn ati makbapa..hati dorg kte susah nk tafsir..ibrat dluah mti mak dtln mti bpa..xsnggup tgk mereka bsedih so sush2 sgt duk je 24jam dbwh tiak makbapa..haha.. *4-KELEMAHAN DIRI..Xnk ler 1ari klmhn diri djdkn alasan krtkn umahtnga..yelahkn mule2 kawen kntut bsuk leh jd wangi seharum kastury.. *5-ANTI SOSIAL..hah y ni mng parah..bru nmpk laki dh lari jauh bbatu2..konon2 xnk tjbak klmbh khancuran..xnk cnteng arg kt muke makbapa..so sape y harus dprsalahkn..ko tnya sma e2 hud2..udahnye smpi ke tue xde laki..alamak pnatnye nk smbung..stop dlu ar..pape pn zmn skrg laki ke puan ke due2 same ye je..xleh caye..msing2 nk tnjuk belang..so sape y salah sndry mau ngat ar..hahaha..chow dlu..adios ku brambus.. pec no war..

noreed said...

tak kawen bila yg muncul, laki orang.

tak kawen bila yg muncul, tak ade chemistry lgsg

last skali go with the flow, maleh den nak pikir

blog-tips-kurus said...

mmm..entry ni da lame ye?sentap! sape nak cari bakal menantu roger me please;)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW