Share

Kahwin Lambat (versi Lelaki)

Salam,

Baru sampai ke UK ni, atau lebih tepat ke Sheffield. Wah wah, rumah yang saya duduk sekarang ni ada ladang epal. ok, terlalu over, ada POKOK EPAL! Ya, sepanjang 2 tahun lebih dah kat UK ni, tak pernah lagi ada pokok epal belakang rumah. sangat excited campur jakun terlebih ok, jom fruit picking. ekeke.


Sebelum cerita pasal pokok epal berlebihan, kali ini akan kongsi dengan pembaca mengenai kenapa ramai masyarat kita kahwin lambat dan untuk kali ini adalah versi lelaki. Ini sekadar pandangan saya melalui pembacaan dan juga penelitian sepanjang 22 tahun hidup di bumi ini. versi perempuan nanti akan post dan saya sangat alu-alukan di ruangan komen ini untuk dimatangkan isinya




1 - 'Harga' perempuan yang mahal


Sekarang ni harga perempuan ditentukan pada taraf pengajian. Kalau orang kampung kelulusan spm je, boleh la nak murah-murah. tapi bila dah ada degree, harga semakin meningkat. belum phd lagi tu. kerja pula, kalau dah professional tu seperti doktor ke, fuhhh, penat si lelaki nak kumpul duit bagi hantaran




2 - Kenduri kahwin yang sangat banyak perlukan belanjawan


Kenduri kahwin ni dah jadi adat dalam masyarakat kita untuk disambut secara besar-besaran. bukannya salah, tapi kalau dah terlalu mewah sampaikan perkahwinan terpaksa ditangguhkan disebabkan nak bagi catering uruskan soal makanan pada walimah, itu sudah membebankan namanya. bagi biskut cicah air tea, ok?




3 - Susah nak dapat pekerjaan tetap


Lelaki memang sangat glamer di pusat-pusat serenti. salah satu punca juga kenapa lelaki lambat berkahwin adalah jenis pekerjaan yang belum tetap. susah nak pelihara anak dara orang kalau kerja pun terkongtang kanting lagi. erkk, susah-susah, buat bisnes herbalife je la =)




4 - Perempuan suka memilih



Tak boleh nak salahkan si perempuan kalau mahukan lelaki yang macho, hensem, kaya atau berharta ni sebab si lelaki nilah yang akan memeliharanya sampailah ke akhir hayat. Apa yang menjadi masalah sekarang adalah ramai sangat si perempuan yang suka memilih tak sedar ke diri. erk? maksudnya diri tu tak seberapa tapi mahukan lelaki yang duit ada 5 juta baru boleh masuk meminang. ada ke orang macam tu?


baca sini pun stylo jugak

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

63 comments:

zool said...

kenapa aku cam terasa terkena kat btg hidung je ni..
ada lagi tapi malas nak citer lah.. huhuhuhuh

Farihah Ahmad said...

part "Lelaki memang sangat glamer di pusat-pusat serenti." berkenan btol aku. kehkehkeh.

ARieF said...

lagi 1..
persaingan antara lelaki bujang terhadap duda- duda kaya..
hehe

joegrimjow said...

@zool

tambah la zool tambah la
;)

joegrimjow said...

@Farihah Ahmad

realiti yg pahit mahu telan

aYaz said...

nice entri..
ape pun,x sume pmpuan plh lelaki yg kaye raye je..
kaye harte dunia semate2,blm mnjamin keselamatan hidup kat akhirat..


*muhasabah utk diri sndri jugak*

ARieF said...

lagi 1..
persaingan antara lelaki bujang terhadap duda- duda kaya..
hehe

LoNgJaR said...

kaya, kerja bagus, hensem, penyayang, alim pulak.. bleh jd imam.. fuh, cukup pakej.. (^_^)

p/s: cerewet sgt ke mcm ni?? hehe

Kalamhati said...

yang part memilih tu..bukan perempuan je..sama ekceli..lelaki pun memilih gak kan..tgk rupa..kalu yg dahi licin sah2 berebut..hehe

Harta dunia tak kemana..Janji ada kerja yg tetap..dan boleh jadi ketua keluarga yg baik..tak tinggal solat..hormat org tua..cukup la..=)

nursarah said...

hahahah!

padahal pompaun nih, kalau kena cara dan gaya. tak payah lelaki tu kaya mana, handsome mana. mesti dapat tackle punya. tapi at least. smart itu perlu. minda yang smart. agama yang smart.

joegrimjow said...

@aYaz

yuppa, jangan termasuk golongan yg terover sangat =)

joegrimjow said...

@LoNgJaR

susah tu nak cari semua ada tu
huhu

joegrimjow said...

@Kalamhati

haah, nanti nak buat versi perempuan pulak

Hizami Rahim said...

haha.
tahu takpe.
haish.
:)

LoNgJaR said...

betul3.. mmg susah nk jmpe.. tp insyaAllah ade insan2 mcm tu lg.. kan? hehe

joegrimjow said...

@LoNgJaR

ada.... kot

FareedSairi said...

Kaya tapi tak beragama=org yang miskin
Miskin tapi tak berusaha=orang yg rugi

bes la entri ni bro, Den kongsi skali ya

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

kalo laki tu suruh share sorang setengah duit hantaran plak??

achaneeee??

MasZuber said...

salam ziarah,

di antara sebab wanita kawen lewat masa kini: x ramai lelaki yang BERKUALITI di luar sana.. ;)

joegrimjow said...

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr
pernah jugak dengar org buat camni
xtaulah camne
berlagak je dengan hantaran tu boleh menaikkan dosa

joegrimjow said...

@FareedSairi

suka quote tu

Nik Nur Izzati said...

version perempuan pulak? macam mana??
tAPI, betul jugak if perempuan tu memilih, sebab, nanti lelaki tu yang nak sara perempuan tu, nanti bila ada anak, lagi la bertambah tanggungjawab tuh. so, lebih baik memilih sekarang.
*hanya pandangan sahaja ye. janagn pulak ada yang terasa. hehe

Hami Asraff هامي أشرف ™ said...

pernah dialami oleh seorang kenalan. ditinggal sang lelaki dek kerana tidak punya kerja yang best.

azzura said...

salam
1. x salah rasanya kalw wanita nk demand mintak hantaran lebih kan. klw perempuan tu mmg jenis yg ada education, kerja bagus.yg penting jgn berhutang hantaran sudah la.tapi kalaw hantaran je nk letak 1 juta mmg sampai ketua la perempuan tu jadi andartu.

2. dalam islam pun ada cakap kene buat kenduri utk kasi hebahan kat org fasal perkahwinan supaya x ada salah faham. klw dah guna sampai 10 khemah baik buat kenduri 1 kampung terus.

3. so para lelaki cari la kerja yg menjamin masa depan anak bini korang ye.

4. x salah klw memilihkan.yg pentng lelaki baik utk wanita yg baik. ada jodoh ada la.x perlu risau ;)

/Dayah//Nurul/ said...

wahh. i like yur entry tak bole..slhkn girls :) mg2 kau kawen cepatla jo..biasalah adat budaya melayu ada sistem perkawenan camna..mestila ada syarat ye kan tapi berpada2 la ye jgn yg memudaratkan sampai tak kawen nasib kaula

Nurulbadiah Lai said...

joe..
pompuan yang berkualiti zaman sekarang mmg nak berkualiti gak..demand xsalah..cam lelaki gak..mesti nak yang berkualiti..

kalau saya..bakal suami mestilah..paling penting..berpelajaran..ada otak..
pastu..sedap la mata memandang..xnak la sampai tgok muke die terus jdi nightmare..
pastu duit lak..xperlu la kaya...besa2 je la..coz money boleh dicari..org miskin pon xpe..sbb kalau die tu berpelajaran..satu hari nti die boleh buat duit gak ngn otak die tu..kan..kan..

hehehe

Abyss said...

Sebab lelaki yang agama dia bagus tak banyak?

FarhanaDr said...

Atau mungkin sebab orang sekarang ramai dah dapat "kahwin awal", tu pasal, tak kisah kahwin lambat.. Heee..

APi said...

kenduri makan biskut cicah air tea..
wah!
bernas lagi jimat..
kuikuikui..

princess_eryna said...

nasib baek daku x memilih.. coz takut x terpilih...... hehehee.... skang da selamat da pun...huhu

Jard The Great said...

aahhh.. aku "mahal", patut ler akan lmbt kawen. huhuhu

eiffel said...

dorg pilih yg kaya dan berduit sbb xnk idop susah..

tp jijik kn..sndiri xseberapa nk demand2 plak!!!*cam keji r plak ayt aku :P

tp..cuba pk gk..pd usia bila sbnrnya laki ni bersedia utk berkahwin??sbb apa aku tnya...sbb laki ni yg akn jd ketua fmly..dorg da bersedia ker nk tgg ank org..bknnyer senang..tuh blm kira lg laki yg xpuas idop bujang..

antaran di tentukan oleh fmily.dan dorg gk nk kan menantu yg ada kewangan+pekerjaan yg kukuh..fmly mne ler nk ank dara dia idop susah?

aku nk gelak gk..tang pompuan suka memilih..cuba ko pk, antara kaya dan kacak...mne satu yg membahagiakn?

ko tau x..kedua2nya pown TAK MENJAMINKAN APA2!!!

nape aku ckp kaya xmenjamin sedangkn duit tu pntg..
cuba ko pk..bila laki kaya, buruk mcm mne pown.pasti akn ada pompuan yg akn flirtg ngan dia.wlaupown dia da kedut nk mampos.sbg sorg isteri..ko sgop nk tahan sakit aty mcm tu?tuh blm lg tang laki tuh pown yg mggatal.jd..bahagia ker mcm tu?

eh..cm pnjg giler jerk aku komen..bek aku buat entry terus!!!

ini pandangan aku sbg pompuan..mb pendapat kita tak sama...

Hazzy Ishak said...

aku ada diploma tapi nak hantaran 8k jugak boleh??

HAHA

cikTi said...

biasa jadik silent reader ja..

tba2 rsa nk komen..

mmg bnyk faktor org2 kawen lmbt..
tp memilih dan studi kot jadi sbb utama..

yg ensem,prangai udoh.,
yg baik,tp xde plajaran,dan pmpuan plak demand sgt..
etc

tp baik cari yg ade agama..dan drestui ibubapa..

cikTi said...

biasa jadik silent reader ja..

tba2 rsa nk komen..

mmg bnyk faktor org2 kawen lmbt..
tp memilih dan studi kot jadi sbb utama..

yg ensem,prangai udoh.,
yg baik,tp xde plajaran,dan pmpuan plak demand sgt..
etc

tp baik cari yg ade agama..dan drestui ibubapa..

Clara Emily Cancer said...

kdg2 perempuan bukan terlalu memilih.
dia fikirkan masa depannya.
kalau ade anak2 hidupnya terjamin.
bukanlah memilih nak kaya berharta,
cukupla dapat membimbing dan menyara semampunya sehingga akhir hayat.
tu yang penting.
sebab skrg nie byk perempuan yg kene support laki.
dalam islam pun kata laki yang kene sara perempuan.
dah mmg tuhan ciptakan hidup manusia mcm tuh.
tp ramai yang salah tafsir.

~~DucKneSs~~ said...

hmm..sokong semua isi tu..

pndapat aku -->

girl perlu memilih sbb xkan nak amik je apa yg depan mata.even nak beli buah kat psr mlm pon kita pilih.we want the best that we can get our hands on.sure la kan?tak mau la nnt tersalah pilih mat rempit, mat pit, kaki pukul, etc..

sebab kalo girl selalunya kalo dah start cinta, ssh nak padam hati tu, tulis nama guy laen pulak..


aku selalu cakap kat kawan2 aku yang risau pasal hal2 ni..mak bapak kita jaga kita dr kecik sampai besar cm menatang minyak yg penuh..xkan senang2 kita nak serahkan diri pd org yg xmmpu jaga kita..

FiZ said...

@Clara Emily Cancer



yup...its true...kdg2 xboleh kata prmpn ni terlalu memilih sedangkan lelaki berkualiti amat kurg pda masa kini...

joegrimjow said...

@Nik Nur Izzati

lepas ni mmg akan post

Cik Yuki said...

haha ukur bj pd bdn sendiri lah..~

joegrimjow said...

@azzura

semua xsalah
yg pentg bersederhana

joegrimjow said...

@Nurulbadiah Lai

ohooo
untung2 jadi suami kamo ya nanti

joegrimjow said...

@Jard The Great

bape puluh ribu jard?
hehe

joegrimjow said...

@eiffel

panjang xpe, ada point disitu

joegrimjow said...

@Clara Emily Cancer

masa depan tu kalau kaya pun belum tentu terjamin. yg miskin bleh jadi kaya bila dah kawen sbb mgkin rezeki bertambah =)

eiffel said...

yup...stuju ngan pndpt awk komen kt clara tuh!!dat y, kaya tu bukan jnji kebahagiaan :P

anyss said...

Salam,
Waaaaaa topik panas ni....

Sama ada lelaki atau perempuan, silalah pilih. Jangan pakai rembat je..karang terembat kaki dadah, kaki botol, kaki candu, kaki segala kaki kang susah. Kalau kaki masjid ...sila terima dengan cepat ya :D

Apapun...rupa, harga, kerja bukanlah jaminan kebahagiaan kalau orang yang anda rembat itu tak ada kualiti dalaman dan iman

Sidratul Muntaha said...

walimatus urus org zaman skunk rata - rata dah lari dari norma - norma islam.
yg pentingkan mahar..
lagi rendah mahar perempuan tu..lagi tinggi martabatnya..
akak sndiri kwin cume dpr mahar.
kenduri kwin aderlah cuma mkn dgn 3 khemah dan jugak kenduri tahlil sebelah mlmnya
takde sanding..takde make up
takde acara - acara pembaziran yg mirip pada hindu ,nasrani dan yahudi.
biar kwin dgn lelaki atau perempuan yg kurang berpelajaran tapi cekal hati nurani dan jugak reti berdikari serta boleh belajar nnti ilmu2 duniawi ni..
nak membina masjid ni mestilah berlandaskan keikhlasan,kerana Allah dan juga agama.
tapi skunk ramai jer yg klu boleh..kena ngaji tinggi2..keje bagus2 n antaran tinggi2..
dah jdi mcm zaman sebelum ade agama la plak.

kahwin dgn org ade harta:
harta boleh habis
kawin dgn org kerna cantik dan tampannya:
bile tua sume abis..
kawin dgn org yg berilmu:
ade ilmu tapi tak beramal mmg tak guna la..
kwin dgn org kerna agamanya:
insyaa Allah amar akurf nahi mungkar.

renung baik - baik dan pikir sedalam - dalamnya.

#kenduri tahlil sepatutnya org kg menderma tpi terbalik pula bila walimatus urus jdi begitu sdgkan cume tuk war - warkan dgn semampunya bkn dgn berhutang dan menunjuk - nunjuk.kenduri kawinlah yg selalunya terjadi byk perkara kufur ,syirik dan takbur..

#akak tak peduli org nak mrh dgn komen akak sbb yg cantikitu buruk sebenarnya..yg buruk tu org suke terima sebagai satu yg cantik.

gadisBunga said...

yep yep. memilih. tapi bukan memilih berdasarkan rupa dan harta, sebaliknya memilih bakal bapak terbaik untuk anak2 nanti okeh!

takmo setan. nanti anak pun jadi setan. takmo takmo!

nurain said...

kenapa perempuan kahwin lambat?

1. belajar terlalu tinggi. kejar cita2..

2. anak sulung, atau anak perempuan tunggal, mak pilih yang grand2, nak yang terjamin je. tapi tatau camne pengertian terjamin tu

3. asek kena tipu lelaki

4. gemuk, pendek, kulit tak cantik compare to lelaki metropolitan sekarang


dan banyak lagi.akan dijawab setelah balik kerja nanti~

miss lolly a.k.a luvfareda said...

mari banggggggggggggggggggggggg




















pilih saye :D










































HANTARAN KAWEN 15K AJE. KEKEKE.

Lelaki Ini said...

hensem sgt pn owg x mo...

n@iem88 said...

want to join link with u

http://naimorange.blogspot.com/

joegrimjow said...

@Lelaki Ini

erk, sape yg xmo tu?

joegrimjow said...

@Sidratul Muntaha

bnyak sangat kes mengagamakan adat ni

joegrimjow said...

@anyss

piihlah betul2
=)

||| PöJìé PööH ||| said...

Kata²mu benar belaka..
Ada few lagi.. Tp xpela..
Huhuu...

Love,
PojiePooh Abdullah

Faiz said...

ada kemungkinan juga sebab2 mcm tu...

p/s:thanks komen kt blog..setiap komen anda dihargai..=)
**HIT MY LATEST UPDATE HERE**

Peri PiA said...

typical women...encem,kayo bla..bla..bla


lelaki melayu profesional ramai dok UK kot ?hehe

i'm married ,Alhamdulillah..jodoh

mia said...

saya pernah buat survey kenapa lelaki lambat kawen, venue di puduraya..hehe..mostly ckp sbb duit hantaran da makin tinggi skrg..

blog-tips-kurus said...

wa bole komen sini tak? knp lelaki x ready menabung dari 1st ever gaji pertama utk kawen? mesti set gol dari awal maa.. (tadi wa kusus AKPK!)

nazihahisa said...

hahaha lelaki kenalah lipat2 kali ganda rajin ye.. ingt senang nk jaga anak dara org? lol

psst: degree mesia n degree obesi pon harga lain weyh

Hussin Sudin said...

ah..ah..ah..Lelaki Tak Kawin Kawin..itu hanya alasan ngak benar.. cuba tanya lelaki mana tak mau kawin...!!!!

sebab utama Panish nya ngak bisa guna..ngak bangun pagi..tiada senaman untok panish..nak tau bikin itu panish..layari laman web itu Doktor Panish ada jamin bisa baik..layari.www.sakitsedap.com.my

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW