Share

Dinar Emas - Bukan mudah menjadi saudagar emas!

Salam,

Tadi aku dan emak aku telah bertungkus lumus mencari tempat pajak gadai yang baru dipindahkan di Kota Bharu ni. Tujuannya adalah ingin membeli dinar dan dirham yang orang kata begitu hebat sambutannya. Mana boleh aku ketinggalan! Jadi, pagi tadi, telah berjaya jumpa kedai pajak yang baru saja dipindahkan


Malangnya, dinar sudah habis dijual! Yang hanya tinggal adalah dirham. Sebab aku mahu beli dinar, jadi tanya dan selidik dengan baik punya, orang kata minggu depan baru akan ada stok baru. huh, minggu depan? Tak dapatlah aku nak tunjuk kat orang masa gathering blogger nanti!


Tadi aku sempat berbual dengan seseorang. Muka dia lebih kurang aku je..... walaupun dia masih kecik....






******


2050

Joegrimjow dan cucunya yang berusia 7 tahun berada di bilik makmal rahsia yang menempatkan pelbagai alat kemajuan sains dan teknologi UPSR PMR KBKK. eh, bukan bukan bukan, alat sains yang hebat mantap gitu. Pada hari ini, sudah sampai masanya joegrimjow membenarkan cucunya, Jagarjek untuk menggunakan mesin merentas masa yang baru diciptanya!


joegrimjow : cu, gunalah mesin ini dengan seeloknya. cu akan tahu kenapa atuk bagi duit raya macam 'tu' kat cu...
jagarjek : wokey tuk, no worries, sejarah akan dibongkar hari ini



******


Situasai 1 - satu malam di awal abad 19 (1900-1910)


Jagarjek yang menaiki mesin masa itu telah singgah di tahun awal abad 19. Masa dimesin menunjukkan antara tahun 1900 hingga 1910. Sebab keadaan tidak stabil, tidak dapat dipastikan masa yang sebetulnya. Mengikut buku sejarah dari atuknya joegrimjow, tahun ini merupakan keadaan tenat bagi zaman uthmaniyah. Zaman kejatuhan yang dirancang. Mahu juga dia melihat bagaimana sebenarnya kejatuhan itu dirancang


Disebalik langsir istana raja, dia melihat Emmanuel Carasso, seorang Yahudi warga Itali dan wakil rakyat Salonika (Thessaloniki) di Parlimen Othmaniyyah (Meclis-i Mebusan) melangkah masuk ke istana Yildiz. Dia juga turut melihat Aram Efendi, wakil rakyat Armenia, Laz Arif Hikmet Pasha, anggota Dewan Senat yang memimpin Armada Othmaniyyah, serta Arnavut Esat Toptani, wakil rakyat bandar Daraj di Meclis-i Mebusan. Nama memang pelik tapi dia berjaya menghafalnya. Mereka masuk menghadap sultan abdul hamid


Sultan : kenapa kamu semua datang jumpa beta malam2 buta ni? ada urusan apa?
Pasha : Ummah telah memecat kamu!


Sultan : Apa dia? kamu sedar apa yang kamu cuba lakukan ini?


keadaan kembali senyap.


Sultan : jika ummah memecat aku, kenapa mesti si yahudi laknat ini mesti datang bersama kamu? apa kaitan dia dengan ummah kita?


yahudi yang dimaksudkan oleh sultan abdul hamid adalah Emmanuel Caraso, si penjahat yang cuba untuk memasukkan orang yahudi di tanah bumi Palastine. Pelbagai cara dilakukan dan akhirnya semua cara itu tidak berkesan. Akhirnya, hanya dengan cara ini (mengusir Sultan Abdul Hamdi) dilakukan oleh yahudi itu untuk menjayakan misinya


Sultan : sesungguhnya beta sungguh kecewa...
Pasha : Jangan risau, walaupun dipecat, nyawa anda terjamin beres!


Jagarjek yang memerhatikan dari langsir itu terkejut setelah melihat anak sultan hamid memandangnya. eh, atuk dah pesan, jangan bagi sesiapa pun yang nampak, nanti sejarah berubah ke keadaan lagi teruk. lantas dia pun kembali ke kapal masanya


Dia membelek buku sejarah darjah 5 yang diberikan oleh atuknya


Sultan Abdul Hamid dibuang ke Greece. Anak2nya semua dihantar ke tempat lain, ada di France, ada di German dan diserata dunia. Mereka dihantar sebagai pengemis. Apakan daya anak kecil itu untuk bangkit tambahan lagi derita yang ditanggung melihat ayahanda dijadikan banduan di negara sendiri

Sultan Mehmed V Resad dijadikan Sultan dan ternyata dia hanyalah boneka untuk mengurangkan kemarahan rakyat akan penggulingan kerajaan uthmaniyyah ini. 10 februari 1918, Sultan Abdul Hamid pun mangkat


Memang bijak si yahudi mengatur perancangan ni. Jagarjek terus menaiki mesin masa untuk pergi ke versi belakang sikit, kot-kot dia jumpa kenapa begitu mudah Sultan Abdul Hamid ini dikalahkan


*****


Situasi 2 - 1830 zaman pemerintahan Sultan Mahmud 2


Zaman pemerintahan Sultan Mahmud 2 ini sebenarnya begitu banyak anasir-anasir barat yang telah wujud. Kata atuknya, dia boleh bercakap dengan orang dengan menyamar menjadi perempuan. Lantas jagarjek pun mengambil tudung dan bercakap dengan orang tempatan


Jagarjek : hi mak cik. saya joana. hikhik
Mak cik : ya nak, apa mak cik boleh buat?


Jagarjek : dengar kata nak buat landasan kereta apa kat sini?
Mak cik : haah, memang nak buat pun. panjangggggg (sambil memuncung mulut)


Jagarjek : banyak duit ek kerajaan uthmaniah ni
Mak cik : takde lah banyak sangat. mak cik sebenarnya tak stuju sangat ni dengan cara pelaksanaan baginda. Bukan apa, mereka sesuka hati je menolak pandangan ulama...


Jagarjek : maksud makcik?
Makcik : kamu tahulah, nak buat projek besar gini, perlukan wang. Kita ni mana ada wang yang secukupnya nak buat. Sebab tulah baginda setuju dengan cadangan bankers yahudi untuk buat pinjaman. Percaya bulat-bulat yang sistem kewangan islam tak boleh dipakai, sebab tu baginda bagi kepercayaan pada yahudi untuk buat dengan sesuka hati


Jagarjek mula berfikir. jadi, inilah yang menyebabkan Sultan Abdul Hamid senang untuk digulingkan. Dia masih gagal mencari jawapan, kenapa ummah tidak memberi kepercayaan kepada baginda dengan tidak bangkit untuk berjuang apabila baginda digulingkan. Dia percaya, sultan abdul hamid inilah yang mahu membawa Islam kembali ke jalannya, tetapi telah gagal dek usaha musuh islam sejak brkurun lamanya lagi. Dia lantas pergi ke tahun 1945, tahun yang mana US berkuasa!


*****

Situasi 3 - 1945

Tahun yang agak moden ini dia tersasar jauh ke Amarika. Di sana dia berjumpa dengan seorang pak cik yang memakai seluar pendek baju petak-petak warna orange


Jagarjek : Uncel, hari ini ada peristiwa pentingkan?
Uncle Sam : iye. sangat penting


Jagarjek : apa tu?
Uncle Sam : Perjanjian Brettonwoods


Jagarjek : Menda apa tu uncle
Uncle Sam : hehe. ni perjanjian antara 44 buah negara dengan US. Dalam perjanjian ni, semua 44 negara ini bersetuju untuk menjadikan matawang Dollar sebagai mawatang resab. Mereka percaya yang USD ni bersandarkan emas. Setiap auns bersamaan dengan USD35.


Jagarjek : kalau macam tu, bukan ke baik ke uncle?
Uncle Sam : celah bedah mananya baik! meh uncel nak cite skit pasal bagaimana matawang kertas di diguna pakai dan kenapa ia bagi mudarat pada kita.


Pada tahun 1842 wang kertas KAIMA diperkenalkan menggantikan dinar dan dirham , ini membawa kepada penguasan banker YAHUDI keatas kedaulatan khilafah. Secara tidak sedar, banker - banker ini dijemput untuk mencipta system kewangan moden dengan system riba mereka melalui bon, kredit, saham dan pengeluaran wang kertas yang dikuasai banker Yahudi. Reformasi kewangan memberi mereka peluang untuk membuka bank – bank baru.


Pada tahun 1845 Kerajaan Othmaniah bersama Mm. Alleon dan Theodore Baltazzi menubuhkan Bank of Constantinople bagi tujuan memberi pinjaman kepada kerajaan. Perang Krimea memberi peluang kepada banker Yahudi berkembang dalam empayar Othmaniah. Kerajaan memerlukan dana untuk peperangan. Bank memberi pinjaman dengan interest.


Ottoman Bank ditubuhkan pada tahun 1856, ia menjadi satu langkah kepada penubuhan bank pusat dengan dana dari luar dengan jumlah 500,00 pound sterling. Transformasi modal persendirian kepada Bank Pusat akan membawa kepada system kuasa berada ditangan pemilknya banker – banker Yahudi Antarabangsa.


Kini, merekalah berkuasa. Mereka yang pegang duit kita!


Jagarjek : ooh, inilah taktik meraka untuk control mata wang ya uncle?
Uncle Sam : iye, dan sekarang hari ini, pada tahun 1945, 44 negara dah bersetuju untuk jadikan matawang USD sebagai matawang rasmi sebab disandarkan pada emas.


Jagarjek : mereka tak fikir ke yang US boleh main cetak je duit tu nanti?
Uncle Sam : Sebab tulah uncle cakap, dieorang boleh main cetak je! itulah sebab kalau kita tidak kembali pada dinar dan emas seperti dahulu. Habis rosak punah segalanya!


Sekarang barulah Jagarjek faham, kenapa kerajaan Uthmaniah senang digulingkan. Ummah sudah hilang kepercayaan kepada Khalifah! Ummah sudah begitu kuat menderita dek khalifah yang hanya pandai berjoli-joli. Sebab itu walaupun ada khailfah yang cuba bangkit selepas itu, kebanyakan mereka sudah tidak mempercayainya

Destinasi seterusnya adalah tahun 2010!


******


situasi 4 - 2010

Entah kenapa kapal masa itu berhenti di Kelantan. Dia boleh melihat gelagat orang di Kota Bharu yang berniaga. Mawatang yang digunakan masih matawang kertas dan tiada perbezaan dengan tahun sebelum ini. Dia terjumpa seorang mamat yang sama dengannya tengah sibuk mencari arah


Jagarjek : Bro, cari apa?
Mamat tu : eh, siapa ni?


Jagarjek : takde siapa siapa. cari apa?
Mamat tu : cari kedai pajak gadai. tahu kat mana?


Jagarjek : tak tau. nape? nak gadai apa?
Mamat tu : nak beli dinar emas.


Jagarjek : dinar emas?
Mamat tu : haah, nape terperanjat?


Jagarjek : bukan ke skrg ni pakai matawang kertas?
Mamat tu : hehe. memanglah. tapi ni satu langkah baik untuk mengembalikan zaman kegemilangan khalifah kita dulu-dulu. Usaha baik ni dilakukan oleh negari kecil namanya Kelantan, jadi sebagai rakyatnya, kena lah support


Jagarjek : habis tu lepas ni semua jual beli dengan dinar dan dirham la. Nak beli nasi guna dinar emas lah?
Mamat tu : Mungkin. siapa tahu. tapi kita buat slow-slowlah. bukannya nak laksanakan sesuatu tu terus kita buat gedebuk terus. Macam dinar emas ni, nanti akan ada urusan yang boleh diguna pakai menggunakan dinar emas. Contohnya kat kelantan ni dah 600 kedai lebih yang boleh gunakan dinar sebagai matawang. Buat je, kembalikan apa yang diajar oleh agama kita. barulah berkat gitu


Perbualan dengan lelaki itu membuatkan Jagarjek terbuka matanya. barulah dia tahu kepentingan dinar dan dirham dalam kehidupan. Biarlah baru saja bermula, yang pasti ada usaha untuk memulakannya dan dia pasti menyokongnya!

Jagarjek balik ke dunia asalnya


******


Sampainya dia disana, dia terus berjumpa dengan atuknya joegrimjow


joegrimjow : hows ur journey?
jagarjek : incredible!!!!


Joegrimjow : haa, sekarang paham kenapa atuk bagi dirham sebagai duit raya tahun ni?
jagarjek : hek hek, paham tuk. tapi tak nak dirham, nak dinarrrrr


Joegrimjow : takleh, cu tak puasa penuh, mana boleh bagi duit dinar. puasa penuh baru bagi dinar. hekhek
Jagarjek : ok, tahun depan akan puasa penuh


Joegrimjow : thats my grandchildren! like grandparents like grandchildren. waka waka eh eh


pss : cerita di atas hasil rujukan pdf yg boleh di download disini

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

29 comments:

nizam6281 said...

1 Dinar Sama ngan berapa RM?

joegrimjow said...

@nizam6281

harga tadi - RM585

dyra said...

still tak paham kenapa guna dinar :)

oohh baru tau , budak darjah 5 zaman 2050 dah belajar sejarah rupenye . kesiannye hahaha

srikandibi0L0gi said...

dinar emas mmg kekal harganya.
dah berapa ratus tahun entah, tp harga emas tak jatuh2 pun.

best lah kamu joe, sbb dpt peluang mceburi bidang nih.
i wish i will..

n if not mistaken, peggunaan duit kertas skrg ni pun ada melibatkan konspirasi yahudi.
tp sy xbrape nk pandai utk huraikan.

suatu ms yg lampau dahulu, adalah pegi seminar dinar emas kat uni ni. n ada sorg tu tnya, mcmana kmi sebagai mahasiswa nak ceburi dinar emas ni? jawab ahli panel: nnti nak kahwin, gunalah hantaran dlm emas.
:)
*tu salah satu cara ;p*

mello said...

wah! cerita sejarah yg lengkap! hehehe.. pasal gathering blogger tu mcm best je joe.. ak x pernah lg join mne2 gathering blogger sblm ni.. huhu

mama zharfan said...

mantap sungguh entry joe ni..
me sbg anak kelate pun meleleh air liur nak beli gak dinar ni...maunya me balik msia next year, harga dinar dh naik lor..sbb emas harga cepat sgt naik..me suka beli gold jewellery, so memang tau sgt harga emas naik everyday!!

gurumusafir said...

hehehe...nice..satu penerangan y d selimuti kata2 halus menasihati ummah...
benda ni dapat jalan dengan baik jika tiada yahudi dalam politik tanah air...

joegrimjow said...

@dyra

hehe, terlalu sukar nak faham ke?
kena baca 2 3 kali lagi

joegrimjow said...

@srikandibi0L0gi

org lupa nak buat benda yang simple2 ni sampaikan fikir yang berat2 sangat dan lastly tak buat pun

joegrimjow said...

@mama zharfan

ada jugak yg beli dinar emas ni untuk perhiasan, simpanan katanya

LORD ZARA 札拉 said...

Dinar emas macam sangat cool.

=)

Rasa nak beli gak, jadikan kenangan~

wazy said...

Bagus untuk pelaburan dalam jangka yang panjang ni

joegrimjow said...

@LORD ZARA 札拉

nak kirimkah?

joegrimjow said...

@wazy

sangat bagus

Cikgu Nizam said...

Atuk... Besh giler crita atuk ni...

dua ibu jari ke atas!!!

Penguasaan yahudi dan kawalan matawang hari ini adalah bermula dari runtuhnya institusi khalifah dan penggunaan dinar emas... Jika pada zaman Umar Abd Aziz, semua org bley kaya dengan gunakan dinar emas... mungkin klu kita mulakan sekarang, akan datang org Malaysia semua kaya raya....

So, tahun ni.. duit raya semua dalam bentuk wang sebenar... iaitu sorang lima pohsen atau doploh sen... ok =)

joegrimjow said...

@Cikgu Nizam

bukan ke doploh sen tu besi?
hehe

etomyam said...

wah ni macam back to future ni ..macam cite p.remlee pun ada jugak hehe

joegrimjow said...

haha, tajuk apa p ramlee tulis tu?

apis said...

salam. hai budak SMKAM ^^. hahaha..

joegrimjow said...

@apis

erk, sapa ni?

Ckin Kembaq said...

masih kurang faham..hmm kena baca lagi..mcm mana jual beli guna dinar dirham ni?ada ustaz tu bg ceramah,dia ckp mcm sistem barter..tp tak pasti sbb mmg tak pham lgsg..1 dirham brapa harga RM?

joegrimjow said...

@Ckin Kembaq

hehe, kena baca kat link yg ku bagi tu, tp mmg sangat panjang

skrg ni usaha untuk menaikkan lagi. cara pelaksaan macam mana biar mereka yg arif tentukan, yg pasti kita tidak akan terbeban

Cikgu Nizam said...

Huhu... janji ada nilai kan kan kan... daripada kertas yg kurang nilai dari sebenar...

joegrimjow said...

@Cikgu Nizam

kurang atau memang xde nilai
;)

Peri PiA said...

sold out,awesome

da[Y]un said...

dayun xbrape faham lg mcm mana sistem ni dilaksanakn kt klate, kwn2 dr ng lain dok tanya sy ni betulke kalo p kelantan xleh guna duit kertas malaysia tu, tak tahu nak terangkan camne..huhu.
tp bunyi cam bes je guna dinar dan dirham. :p

proud to be me said...

kadang2 kte ni yg mnyempitkan fikiran ttg cmne nk gne dinar n dirham nih...lazimnya jual beli yg mlibtkan dinar ni b'laku di premis yg m'jual brg yg mahal cthnye cm kedai yg jual songket..n dirham ni besenya kt kedai2 @ kt pasar cmtu..
katakanlah nilai 1 dirham adlah RM13, so,ble da bli brg n jmlahnye adlh RM15,maka bayarlah gne 1dirham n tmbh la dgn RM2..ni disebabkan kte msih lg ade duit kertas,so,terpaksa tmbh utk cukupkan nilai..same goes to dinar..~setakat yg difahami..~

student said...

waaa...joe, ko dah ada bela seekor kijang emas ke?

best2..:)

iEra naDiRa said...

woww.. kalau buku teks sejarah macam ni, sure tiap kali exam saya dapat A plus plus plus punya. hikhik ^^,

entry yang best pakcik joegrimjow. :D
saya baca awal sampai akhir. ^^

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW