Share

Program Imam Muda - Childhood?

Salam,

Review minggu pertama sini
Review minggu kedua sini


Review minggu ketiga program im. baru tadi berkesempatan tengok. biasalah, sibuk mahu pulang ni memang sangat kurang. Mungkin minggu depan bolehlah tengok hadapan tv, biasa youtube je sumber untuk melihat. heh. ok, jom layan video dari youtube dulu














Serba sedikit ringkasan minggu ke3

  • Asyraf ditugaskan untuk bacaan khutbah. Sweet kot sebab isteri die datang dengar. 'dengar suara pun ok lah tuh' hekhek
  • Tema untuk kali ini adalah kanak kanak
  • Uslub untuk berdakwah dengan budak sangat berbeza dengan orang yang lebih tua. Dalil aqli lebih sesuai digunakan sebagai pendekatan (cite kena mantoop)
  • Peserta im dikehendaki membawa kanak2 (dianggap adik angkat) untuk berjalan sekitar kuala lumpur.


Tidak seperti rancangan tv lain


Program im ni baru aku tahu macam mana cara pembahagian markah. iaitu 50 % exam dan 50 % lagi adalah praktikal. tiada undi luar? mestilah takde, dulu aku ingat boleh vote2 jugak macam realiti tv lain, tapi im ni xde. bagus, sebab yang tahu prestasi mereka hanyalah mereka dan mudir mereka saja. dan untuk minggu lepas, 2 orang peserta yang berada di tangga teratas dan juga terbawah adalah


nuri di kedudukan no 1


azhar di kedudukan no 10 minggu lepas




Tiada penyingkiran lagi

Macam minggu2 sebelum ini, tiada penyingkiran yang dilakukan. mungkin terlalu awal kot. tapi aku rasa untuk minggu ke4 nanti, akan ada penyingkiran. Biasalah, kalau takde penyingkiran, akan hambar pulak program ni. rancangan tv ni kalau takde gimik, orang takkan tonton ;)



im Taufik yang baru kahwin

Tengok kat facebook im tadi ada status yang mengatakan im taufik dah selamat akad nikah. ho? dalam pertandingan pun sempat lagi kahwin. memang terbaik la, lagi semangat mahu meneruskan pertandingan la kan bro? hehe

sumber dari facebook


Sentuh bab tema : Berair air mata


Heh, ini mungkin sebab terlampau sayu nak balik, part 4 akhir dan part 5 awal dalam youtube kat atas, tiba2 mata berair je. habuk masuk kot. huhu. suasana yang cukup sayu ketika peserta im ni mahu pulang, ye lah, budak2 ni kalau kita buat elok dengan dieorang, pasti akan ingat punya.


Dulu masa ayah aku meninggal, pernah aku fikir kejam tuhan sebab cabut nyawa ayah aku terlalu muda. ya lah, umur ketika tu 16 tahun kot. Masa aku di uitm dulu, tengok ada ayah yang siap punggah barang bagai bawak masuk hostel, memang sangat jeles dengan dieorang. compare aku dengan mereka ni, sangat tidak adil


Tapi kalau aku compare dengan anak2 di rumah yang peserta im ni berada, aku ni sangat beruntung. ya lah, aku at least dapat jugak rasa kasih sayang seorang ayah masa sehingga umur 16 tahun, yang dieorang ni, ibu bapa pun taknak kan mereka. memang tak dapat langsung kasih sayang dari ibu bapa. lagi kesian!


Astaghfirullah


Kadang2 lintasan yang pelik ni mainan setan yang mahu sesatkan kita. sebab tu kena sentiasa beristighfar. Segala kejadian yang Allah tentukan kepada kita pasti ada hikmahnya. Untuk golongan anak2 seperti ini, memang kita kena rapat dengan dieorang. Cuti ni macam nak pergi je rumah anak yatim ni. jom pergi jom!


pss : tengah packing barang, waahh, excited ni!!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

22 comments:

Kie-yu said...

sgt setuju
belom pnh tgk imam muda lg
bgusla kalo xde sistem undian mcm realitui tv yang len
ini la cara yg sebaiknya ;)

psst..saye ade pinjam nme letak kt entri
takpe kan?

Hizami Rahim said...

oh.
imam muda sikit banyak dapat memberikan banyak info secara tak langsung.
;)
sgt2 berguna.
hurm.
joe kehilangan ayah umur 16tahun?
sabar ye.
syukur zami masih ada lagi kedua ibu bapa.
alhamdulillah.

NyNaA said...

semua orang tak perfect..pasti ade niat jahat yg terlintas di hati..cm sy msa panjat pkok rmbutan..then asyik kene ggit kerengga..

pastu terfikir..kenapalah tuhan cipta semut yg jhat mcm ni?

pastu cpt2 istigfar balik..apalah sy fikir ni..
tiap sesuatu yg berlaku pasti ade hikmahnya...ingt tu je

Ann said...

ak de terbaca dlm buku ustaz hasrizal, mybe joe pernah baca kot...tp nk share jugak

'anak-anak yatim lebih beruntung sbb ramai anak2 yg ade ibu bapa jd anak2 derhaka'...lbh krg cmni lah bunyinyer...

jd jgn sedih2 ok, ada hikmah yg kita tak tahu

joegrimjow said...

curi harta anak yatim merupakan dosa besar!

||| PöJìé PööH ||| said...

IM, rancangan terbaik the best setakat ini.. Wajar diwujudkan lagi program2 seumpama ini.. Akademi Nasyid dan Akademi Al-Quran pun tak semantap ini.. Best sgt!

Xsempat tgok yang minggu lepas, nti layan kat YT la.. Ohh Nuri dah 1st dah ker, hebat..

Love,
PojiePooh Abdullah

En iLham said...

IM muda memang program realiti terbaik dari Malaysia yang pernah saya tgk

memang sgt kagumlah.kalau boleh xde penyingkiran langsung pun ok juge.so that semua Imam ni akan dapat belaja semua perkara kan

nursarah said...

patutnya tak yah ada penyingkiran sebab tiap mggu depa blaja banyak benda. so nnti di kahirnya pilih la yg terbaik.

apa salahnya tak ikut cam realiti tv lain. nape msti nak penyingkiran2. hmmm

selamat pulang ke Malaysia.

Anonymous said...

pergilah rumah anak yatim...they need us :)

suka tengok rumah anak yatim Tahfiz.kadang dorang beruntung wlpn di yatimkan mak ayah atau di takdirkan yatim, Allah meletakkan dorang dalam didikan agama yang baik...kadang jealouse dgn perihal satu ini...tapi apa yg Allah bagi adalah yg terbaik dan sudah cukup adil utk kita....

joegrimjow said...

god knows best

Uncle J said...

minggu lepas x sempat layan im coz world cup. :P

wirdati said...

bila ujung bulan takde duit kawan-kawan ada tempat tadah tangan. Anak yatim takde peluang nak wat camtu tambah-tambah bila yang takde tu ayah.

joegrimjow said...

kene seimbang world cup dengan im ni kot?
heehee

a kl citizen said...

tak pernah nonton imam muda lagi.
bab anak yatim tu... memang kesian. tapi yang pasti anak2 yatim ini adalah insan2 tabah

joegrimjow said...

kena tngok
baru ada feel
;)

nabil_potter said...

im taufik budak utm weh...huhu

joegrimjow said...

lol
ye ke?
kenal la ek>

joegrimjow said...

lol
ye ke?
kenal la ek>

Ery Farieha said...

takde penyingkiran tu aku rase betol la terlalu awal
lebih baik die bg dorg ni blaja macam2 dulu. bru ade penyingkiran kan?
:)

tutttutt said...

aku pun nangis part dorang nangis berpelukan tu. huhuu. ayah aku da meninggal time 6 tahun . . . sayu la pulak.

hm. aku rase tak yahlah nak buang imam muda oh. sebab kesian, kat sini byk ilm dorang daapat. kat luar kang terkapai2. lgpun ni bukan af en.

takpe kot kalau tak buang langsung, final week terus pilih pemenang. baru ade can nak tunjuk kebolehan yg berbeza2 sme. af tu nyanyi je.

tp betul gak kate kau, tak buang kang orang tak engok. papepun support im yo! :D

mier@merr said...

erk.... da lama xdgr stori psl taufik... da kawen rupenye mmbe mpp ms kt utm ni...

Steveigcx said...

IM muda memang program realiti terbaik dari Malaysia yang pernah saya tgk memang sgt kagumlah.kalau boleh xde penyingkiran langsung pun ok juge.so that semua Imam ni akan dapat belaja semua perkara kan

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW