Share

My Water Moments with Sony TX5

Untuk berblog, camera merupakan sesuatu gadjet yang perlu ada. Tangkap gambar dimana saja berada dan post dalam blog. Bayangkan berada di pulau yang sangat cantik, 'impression' akan lebih jika gambar panorama itu di ambil dan post dalam blog. heh, cool kan? Jadi selaku blogger sejati aku juga ada camera yang digunakan untuk tangkap gambar. Apakah camera itu?




Dua dua camera aku ni ada kebaikan dan keburukan masing masing. Kalau d60, gambar akan lawa tapi terlalu besar. Iphone pula, kecil tapi kualiti gambar tak lawa sangat. Lagipun, memandangkan hobi aku adalah berenang, dua dua camera ini tidak boleh di bawa ketika mandi, huh, siapa mahu tangkap gambar aku yang 'cool' ketika berenang?


Jadi, perlukan camera yang kecil + kualiti gambar 'superb' + water proof. mana mahu dapat?


Jeng jeng jeng




Nufnang dan Sony dengan baik hati menawarkan 3 buah camera yang superb cool ini. untuk dimenangi, Sony cybershoot TX5! Melengkapi ciri camera idaman aku. hoh, gadjet yang perlu dimilik. Kali ini akan disenaraikan 5 sebab kenapa aku perlukan camera ini. Sesuai dengan nama camera ni, TX5.




1) Boleh letak dalam poket


D60 tak muah masuk poket! HUH, memang aku yang jenis suka traveling ni perlukan sesuatu yang kecil untuk dimuat dalam poket. Kalau dapat TX5 ni, konfem boleh bawa kemana mana saja!




2) Bawa video dan camera bersama


Sekarang ni bukan saja gambar perlu ada untuk cantikkan entry, video juga perlu ada. Sekarang kalau ke concert untuk tangkap video aku guna Mini HD camera (gambar atas kanan) dan bawa IPhone untuk tangkap gambar (iphone aku versi lama, jadi takde video camcorder) TAK COOL langsung. Tapi dengan TX5 ni bukan saja gambar lawa bila ditangkap, juga boleh rekod HD video. MANTAP!




3) Saya dah slim, perlukan camera yang slim juga!


Kalau dulu bolehlah guna camera besar sebab badan aku besar, sekarang ni takkan nak camera besar lagi sebab badan dah slim. kekeke, i need slim camera pleaseee!!




4) Gambar + video lawa ketika hujan dan salji



Gambar atas ini merupakan gambar yang ditangkap semasa paper last exam di Sheffield. Ya, sungguh gembira + jakun sebab salji turun dengan lebat. Jadi untuk kenangan, ambil gambar dan.... kualiti gambar tak lawa! Bukan sahaja kualiti gambar tak lawa, video pun tak lawa. Ok, cuba tengok video di bawah ni, aku gunakan Mini HD camcorder untuk menangkapnya





Dan compare dengan video bawah ni, tidakkah ia jauh berbeza??
Kualiti antara HD camcorder aku dengan TX5 ini jauh berbeza. TX5 jauh lebih lawa!








5) Tangkap gambar + video yang jelas di dalam air



Sebab TX 5 ini sebuah camera yang waterproof, saya sudah pasti boleh berenang dengan camera ini. tetapi kebanyakan camera waterproof yang lain berada di pasaran, yang membezakan TX5 ini dengan yang lain adalah kualiti gambar yang diambil. perghh, gambar atas ni dah jelas menunjukkan betapa tinggi kualiti gambar TX5 ni!





Ok, dah cukup 5 sebab kenapa aku perlukan Sony TX5 ni, sekarang aku akan bagi 5 features yang menarik mengenai Sony TX5 ni.





1) 10 gambar dalam 1 saat - Kebolehan TX5 ini menangkap 10 gambar dalam satu 'time frame' setiap gambar yang ditangkap juga akan dipilih oleh camera mana yang terbaik. dalam 10 keping ditangkap, pasti ada yang menarikkan?


2) Ambil gambar panorama - Dengan menggerakkan tangan ke kanan dan kekiri, gambar panorama akan diperoleh secara automatik. Ia juga dapat mengenal pasti muka dan pergerakan secara automatik seterusnya menggabungkan untuk menjadi satu gambar panorama yang indah


3) Gambar jelas dan terang di tempat kurang cahaya - Boleh menangkap gambar yang tinggi ISOnya di tempat yang kurang cahaya, automatik akan mengurangkan 'noise' dan juga 'blur' seterusnya menghasilkan gambar yang jelas dan terang walaupun di tempat yang gelap


4) Gambar 'Twilight' yang sempurna - Dengan sensor Exmor R CMOS, ia membolehkan camera superimposed 6 visual frames dan akan menghasilkan satu gambar yang sangat tinggi kualitinya


5) Menggunakan processor BIONZ - Processor ini digunakan di kebanyakan camera DSLR. huh, gunakan processor DSLR dalam camera kecil seperti ini? SANGAT COOL!!





Ok, tak cukup dengan itu, Sony TX 5 ini juga datang dengan pelbagai 'proof' (kalis). Sebab variasi proof inilah Sony TX5 ni memang sebuah camera yang patut dibeli dan dimiliki oleh sesiapa sahaja!













My water Moment


Ok, saya mahu ceritakan sedikit pengalaman saya + air + camera. Heh, walaupun ini sangat melucukan, tapi saya mahu juga share dengan semua. Ok, pengalaman ini bermula dengan idea untuk membuktikan bahawasanya D60 yang saya miliki juga waterproof. PELIK? Memang pelik sebab D60 bukan yang kalis air. Tapi dengan ‘sesuatu’ yang saya telah buat untuk tidak merosakkannya, ternyata ia kalis air!


Tapi sayang, kualiti gambar sangat hodoh! Kalau saya dapat TX5 ini, sudah pasti tidak payah menggunakan plastic, tidak payah bersusah payah dan gambar yang dihasilkan juga akan SUPERB cantik! Ok,semua gambar saya letakkan di dalam video ini. Enjoy watching








Cadangan penambahbaikkan untuk iklan

Ok, dah lengkap rasanya untuk saya ceritakan dengan panjang lebar pasal camera yang terbaik ini.

Kecil + slim untuk mudah dibawa ke mana mana.

Gambar + video berkualiti untuk dilihat.



Khas untuk Sony TX5 ini, memperkenalkan model terbaru anda!


sexy tak?



Entry yang menggunakan masa selama 5 hari untuk ditulis ini adalah untuk contest Nuffnang dan boleh klik link untuk baca lebih lanjut syaratnya. Harap boleh dapat la ya 1 =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

46 comments:

eqbalzack said...

wahh joe...best2!
nnt jgn lupa letak pic byk2..

joegrimjow said...

klu menang la bro
huhu

Nur Su'aidah said...

semoga berjaya!!!! :)

joegrimjow said...

thx u

da tengok video?

NyNaA said...

yg last tu 'seksa' ya

joegrimjow said...

erkk, seksa ke?
;)

sinagarimba said...

Aku ambil gambar guna hp jer. sebab tu gambar kelabu jer. kalau nak jadi blogger tegar, camera wajib ada

[z@ck] said...

wah wah wah...
sangat kreatif la kamu..
gud luck!

Amir Izzat said...

salam Joe,
wah! aku dekki nih..banyak camera mung. haha.. Pinjam satu boleh..Ha,kalau menang nanti..share ar..ko guano gu? kih3..

memang bagus ar jalan cerita nie...ak pun tertarik..oh ya!
Joe guna apa untuk edit gambar tue ek?? -sekadar bertanya.. :)

joegrimjow said...

amir, comix life
huhu

Kujie said...

kalau ada TX5 waktu pergi brsnorkelling baru ni...mesti best..tapi sayangknya yang indah itu hanya abadi dlm minda sendiri..tak boleh share...

kak jie doakan joe menang, pastu kalau kak jie nak g snorkelling lagi nnt, pinjam erk...

Ed Zahid said...

salam. soaley out off topic ni. cepat demo kurus. ado tips dok? nok kurus etek =P


My latest entry : Kids Portrait

MuNsYi SaMa said...

all the best joe.

tp kan dh ade yg casing DSLR yg water proof tu (ntah ape name die)..huhu..tp entri ni kreatif. insyaAllah leh menang. :)

Eciz said...

arghhh! beshnya kamera tu. macam nak jugak la. thnx serupa info ni. lalalala

Fyzal said...

terbaek kamera sony tu.. perghhh.. nice nice..

noor afzan said...

gila panjang and details.
mesti boleh menang punyaaaa...!!

Skutik said...

Thanks for your visit to my blog...

Kalau i dh ada camera besar bagak mcm ur D60 tu pun kira ok gak... camera tu kasik gambar lawa wor... tapi MAHAL gilos... hehehe... tak mampu, lagipun takut nnti anak i main2, hancur lebur!

BTW, good luck to both us...hahaha...

NadiaShafiqa said...

joe, awak kire menang tanpa bertanding teruslah...hahahaha...

sangat kreatif okay...

joegrimjow said...

kak jie, okess, no hal, doa2kan la ek

joegrimjow said...

nadia, dah 300++ yg dah hantar, xleh menang tanpa bertanding. huhu, thx u

chekgu BaniHassim said...

kreatif joe...
i pray for the camera to be yours...
insyaAllah...

tutttutt said...

wah konfem boleh menang! entri ni amat menarik dan berwarna warni!

(asal excited semacam? mungkinkah kalau kau menang aku nak pinjam?)

ada satu soalan.

kalau anda dah gemuk balik adakah anda tidak akan gunakan kamera kurus itu?

hajar DK said...

wahh... kreatif gileeerrrr...
ok, saye dah tau, saye memang takkan menang.. (-_-")

atiqahtuty said...

ha3 semangat betul ye
zhu ni hao yun! =)

Yoganes V. said...

you have my support! great job. =)

QieFLy si Dolce said...

wahhh idea kamu mmg menarik...

Entry terkini : kasihan maya, suami mahu umum cerai.

joegrimjow said...

tuttuttt, bleh mintak camera tu klu gemok balik
hehe

joegrimjow said...

yoganes, thx ya

papabear said...

panjang entry bro! good luck yah! :)

RedBoy said...

kalau menang nanti leh kasi pinjam erk..

gambar last sekali tuh sangat sexy laa...

cikgu isza said...

good luck.. nak juga kamera tu tapi takde idea.. buat entri lain untuk akak leh x? hehehe..

tunggu duit nuffnang sambar kamera ni kot..

Rina (◕‿◕)✿ said...

gudluck joe :)

kak ina kl said...

good luck..akak tgh fikir-fikir nak buat ker idak ni?

joegrimjow said...

thx u thx u
;)

atreyu strange said...

Nice one. Good luck! :)

bARdbOO said...

hebatnya joe!! aku rasa ko boleh menangah...rasa macam nak join gak..tp bila bca entry ko ni, tros punah harapan aku..huhu...


jum baca entry terbaru bARdbOO:

Persiapan Perkahwinan A-Z (Part 1)

CaDLyNN said...

Good Luck to us!
i'm joining this contest juge :)

joegrimjow said...

memang sangat2 boleh menang
harap2
;)

wanita mustanir said...

Comel sangat awak berenang di dalam air..

hee

Setanak Nasi said...

Beb kita tak menang kamera tu! Huhu.

neon silampu said...

omg, asal ko tak menang weh? bodo gakk juri awam ni

Matjoe said...

bro, i think u deserve to win. you work hard, but it's down to the jury. nothing much can be done except try again next time.

i once work hard toward 1 entry to win contest but at the end i didn't win. kecewa sampai dh tak joint contest hadiah2 yg lumayan.

joegrimjow said...

takpe, kena pasrah
;)

Anonymous said...

These five free basketball game apps for the i
- Phone will surely help you get your game on. Real game, real people,
real thrill and of course real money; is all about online gaming, the perfect place to fulfill your desire
to be a multi millionaire. The reason for
this rather strange feature is that, as described above, apps in the Android Market are listed as they are submitted, without any testing.



Also visit my site; youtube videos downloaden

Anonymous said...

Althоugh yοu can't go back to any songs, you can skip songs, mark them as ones you like or dislike, and browse the names, bands, and CD the song is on of all the songs that have played already. Another thing you'll nеed is some stгength to
enԁure, because thеre's a good chance you'll be уouг οwn produceг foг thе show oг perhapѕ thе best pгоԁuceг the shoω
hаs. Іt is a moгe reliable choiсe ωhеn сompared tο traditiοnal сoncгete оr
wooden barгіеrs for sеveгal гeasοnѕ.


My web pаge ... wikijava.org.ua
my website > kostenlos spiele spielen

Anonymous said...

If you are using firewall software such as Outpost Firewall Pro, the paid edition of Online Armor and Kaspersky Internet Security
or PURE, you can take advantage of using their Blocklist feature that will block connections to known malicious URL and IP addresses.

If you encourage your visitors to write their original reviews about your products instead of coping reviews from competitive
websites to show you have circulation and satisfied customers, your website is more likely to earn higher ranking in the major search engines.
Search engine marketing (SEM) is an essential a part of any site promotion
strategy. Naturally, they will flock to your competitor who does.
SEO must be implemented by following a step by step process.
Search engines are getting smarter at detecting sites that
are spamming keywords or made solely for the purpose of
advertising. Some SEO firms focus on content spinning
and submitting articles. This means that they follow only the steps given to them by Google and other major search engines.

Its professionals would do hard work to achieve
the high traffic objective and they might taste success in their attempt but they would desist from boasting anything
about their success. People these days use the Internet for a varied purpose.
organic search, frequency of blog posts, frequency of on-page optimization, the relative importance of links, the use of
social media, the best way to measure results, etc. However, in general, SEO services involve using standard and compliant coding.
Their success is based on how many sales and customers you bring.
You can find several internet marketing companies across the world.
For this reason, having mentions from these sites have increasingly become a
more valuable asset for your internet marketing.
Here are some examples of things that were once good moves that can now get you into trouble.

You need to try to find reputed SEO consultants. SEO content is a huge deal in today's online oriented business world. They are looking up the the keywords you did research on to find what they are looking for. If customers like what they see, they just might go on reading.

Here is my blog post: myportal.pro

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW