Share

WORLD CUP : Subkhidin di mata hati flatmateku

Salam,

Ini entry request dari flatmate aku kat atas. Pasal Subkhidin. Dia cakap yang Subkhiddin ni akan jadi referee di world cup. sebab malas nak research, ku suruh dia cari bukti. ha, semalam dia dah bagi bukti, terpaksalah aku tulis entry pasal satu lagi kebanggaan Malaysia ni.


8 February 2010


Tarikh ini mungkin menjadi tarikh keramat kepada dia (Subkhiddin) sebab dipilih oleh FIFA untuk menjadi pengadil bagi world cup nanti. Senarai penuh 30 referee ini menyenaraikan 4 pengadil dari asia dan dia adalah satu2nya pengadil dari Malaysia! tahniah Subkhiddin







Sedikit fakta menarik pasal referee


  • pre - world cup fitness test -2 referee yang disenarai pendek oleh fifa gagal lulus ujian fitness yang telah ditetapkan. Subkhiddin berjaya!
  • Pengadil piala malaysia dibayar rm 500 untuk setiap perlawanan, manakala untuk world cup senior referee dibayat cecah pound 20 000 (source). English Premier League (EPL) dbayar pound 3500 untuk setiap perlawanan (source)
  • Jorge José Emiliano dos Santos adalah referee dari Brazil yang terkenal dengan gelaran 'gay referee' boleh tengok video di bawah. Daisy adalah nama jolokannya dan pink adalah warna kegemarannya






pss : jangan lupa baca komik World Cup Blogger pula ;) tak pun layan lagu world cup. 11 hb 6 ni, ada projek gila dengan housemate. hehe. nantikan!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

29 comments:

a kl citizen said...

memang bangga..
apatah lagi seorang guru

moga nama Malaysia terus mengharum

a kl citizen said...

bet tengok video tu

terhibur

joegrimjow said...

kebanggan guru + malaysia

mirachantek said...

satu lagi perkara yang buat malaysia bangga.

joegrimjow said...

bukan senang nk dapat tu

LORD ZARA 札拉 said...

hehehe~

bila aku nak terpilih jadi referee ni~

joegrimjow said...

someday zara
;)

MuNsYi SaMa said...

Jadi cam Collina baru org suke. tabik subkhidin!

rhapsody LiN said...

tu lah.. haritu kt skolah cikgu2 ade ckp pasal dia ni. finally terpilih gak kan


proud to b malaysian. bila pulak malaysia nk masuk worldcup ni kan.
hikhik~
:p

joegrimjow said...

munsyi, kena google nama tu

lin, 10 tahun lagi kot

Miro Armyrule said...

manthop cikgu din..ahahaha

joegrimjow said...

kenal die ke?

naz said...

bendera malaysia pada baju pengadil piala dunia awww nak tggu team lambat lagi:)

joegrimjow said...

tak boleh kot
sebab die masuk atas fifa
;)

khairul_bariyyah said...

proud 2 be malaysian.. tp,yg paling best sekali proud to be his cousin.. kitorg sume panggil dia abg iman not subkhidin.. die anak abg mak sy.. sangat best sembang ngan die.. humble, x belagak lgsung.. anak2 dia handsome... tp2 kali raya dtg sini.. ada sapa2 nak otograf dia? =P

joegrimjow said...

lol
nak nak
hehe

Mohd Adziim said...

1st time dengar gay referee.

joegrimjow said...

dah tengok video tu?

Hizami Rahim said...

wakakaka.
gila la referee tu.
salute!!!
wakakaka~
;0

noor afzan said...

mmg bangga denga beliau..
tahu pasal ni pun sebab masuk surat khabar.

joegrimjow said...

haah
masuk paper ritu tak baca pun
;)

sinagarimba said...

anak malaysia jd referee kat piala dunia. cam tak caya jer.Itulah lepas sorang-sorang anak malaysia harumkan nama negara.
Kita bila lagi yer...

Nur Su'aidah said...

wahhhh, malaysia eh! :)

qees said...

joe..serius ke referee dr brazil tu lari mcm tu..eeewwww..pelik nye..

Encik Tikus said...

pasal video tuh, betul ke ada yang macam tuh? peliknya o.0

joegrimjow said...

entah la
tapi mmg ada statement yg nama die daisy
ye la kot

khairul_bariyyah said...

tggu raya nt... sy buat entri otograf abg iman a.k.a subkhidin nih.. =)

Wan Perlis said...

cayalah kita ada wakil walaupun pasukan malaysia x layak
ahaha

~ MuHaMmAD NuR AkMaL ~ said...

cube korang fikir...klau malaysia dpat msok fifa pastu klah kat second round...aku rase liga super malaysia dh bole terkenal

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW