Share

Menggapai cita-cita

Salam Jumaat,


Entry yang di perbaharui dari entry semalam (komik pasal irine dah baca?) sebab cuma ada sedikit saja penambahan perkongsian idea dan sesi luahan perasaan. pasal apa? apa lagi kalau bukan blog. bini kedua aku!


Kadang2 aku terfikir, terlalu taksub aku dengan blog. Dulu aku jugak yang bagi nasihat kat junior2 kat skolah, nak buat apa2 perkara, jangan terlalu taksub. biar berpada-pada. walhal dalam solat pun kalau kita terlalu taksub contohnya sentiasa sembahyang 24 jam, dunia ditinggalkan, itupun tidak dituntut olehNya. Inikan pula perkara bukan wajib - berblog, kalau terlalu taksub, makin teruklah jadinya


Cita-cita


Dulu dalam wish besday aku, pernah aku buat entry projek 1000 unique visitor sehari. Memang untuk cecah 1000 uv ni cukup susah, apatah lagi mahu maintainkannya! setiap hari aku berusaha dan memang aku tak berjaya pun laksanakannya pada bulan april tu. tak cecah pun 1000 uv... sampailah bulan may ni, pernah cecah 990 UV pada pukul 11.30 malam. dalam hati aku berkata, ahh, malam ini pasti dapat cecah 1000 UV! apakan daya, jam 11.59 malam, hanya 999 UV sahaja, SATUUUUU je lagi tak cukup


pedih + kecewa


Pernah terdetik dihati aku kenapa begitu susah nak pecahkan barrier 1000 UV ni. memang terasa mahu give up dengan cita-cita aku ni. kalau korang nak tahu, pernah aku doa dalam solat supaya UV ni cecah 1000. haha, taksub tak? rasa segan pula dengan Dia mintak doa yang bukan bukan. Tapi aku tahu, ada masa dia akan bagi, cuma bila saja tak diketahui. itu kekuatan doa ;-)


ranking semakin naik


hari itu aku potong redmummy. sebelum tu potong DR MAZA. potong kak red aku tak kisah sangat, ni potong DR MAZA buat aku terfikir balik. Apa kekuatan blog ini mahu potong blog seorang mufti? banyak sangat ke ilmu aku ada sampai blog seorang mufti pun boleh kalah? haishh, mula berfikir, adakah aku berbaloi kejar ranking, tapi kualiti entry merapu meraban? terbaru baru potong hanis zalikha!


ranking dr maza pada 27 may


ranking aku pada tarikh yg sama



kaji punya kaji, dalam dunia blog ni bukan saja ilmu orang cari, orang mencari 'keseronokan' orang mencari 'informasi' orang mencari 'santapan minda' dan pelbagai lagi. memang aku akui aku bukan mahu jadi blogger murahan dengan hasilkan entry merapu meraban, tapi bila kejar sangat ranking, kejar sangat traffic, entry merapu meraban jadi keluar secara automatik. haiishh


tersenyum seorang


berbalik kepada topik kita menggapai cita-cita, apa yang aku mahu share adalah jangan berputus asa. ada sesuatu misi yang ingin kita capai, jangan berhenti kalau kita tidak berjaya. dalam kes aku yang mahu kejar 1000 UV ni, memang sangat pedih dalam satu hari tu hanya ssatuuu je lagi untuk cukup. kalau aku berputus asa, boleh aku dapat traffic seperti sekarang ni?


11.36 malam, 27 may 2010



aku takkan halang bagi sesiapa yang mahu kejar traffic dalam berblog, sebab itu lumrah mahukan traffic yang mantap. cuma, dalam satu masa, pada suatu peringkat, kita akan dapati, tangggungjawab akan bertambah besar kalau semakin ramai yg membaca. aku mahu slow2 dulu fikir pasal traffic ni, mahu fokuskan kepada mutu entry.


aku bukan ustaz
aku bukan artis


tapi aku akan cuba sedaya upaya untuk sajikan reader aku dengan bahan bacaan yang bila baca, ada input yang korang dapat. semoga dengan berblog ini, bertambah ramai yang akan mula berfikir akan tanggungjawab, bukan sekadar traffic semata2.


selamat berblog kawan kawan ;-)


pss : esok satu lagi komik. erkk, banyak blogger terlibat, harap korang tak kisah aku cilok dalam facebook gambar2 tu. peace peace (mintak maaf awal2)



********


Salam 1blogger!


Hari ni besday salah seorang coursemate aka bisnes partner dalam herbalife. YANA!! sory sebab tak sempat nak wish live, sibuk, exam lusa dah ni. nanti nak masuk exam wish ek. hehe. opss, sebelum tu, ada video dibuat khas. haha, enjoyyy. yang minat dengan joana, bolehla dengar suara dia.






amacam?

sedap suara joana?
;)



Happy besday ya Yana
ni je mampu aku buat
nanti balik Malaysia nak kerja kuat lagi
naik GET team dulu!!



Thank u kenalkan herbalife kat aku
Thank u ajar aku cara nak meniaga
Thank u selalu layan pertanyaan aku selalu
Thank u sebab jadi classmate dan rakan niaga yang TERBABOOOWW



Happy besdayy




pss :
sebab teruja tengok traffic, ku tukar hidden tracker jadi boleh visible. hoho. thx ya semua yg melawat. esok rasanya ada entry world cup versi blogger. ermmm. siapa la agak2nya yg kena ek ;-)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

47 comments:

Fared Isa said...

salam ukhwah...

happy bezday to bezday girl...

i am wondering, mcm mna boleh dapat pendapatan dlm 5k sebulan?

share sikit rahsia... =)

by the way feel free to visit my blog at billyuniversal.blogspot.com

salam... =)

joegrimjow said...

dah ada link herbalife, klik je
;)

hBz said...

yeah..happy besday girl. cepat2 kawin. haha

joegrimjow said...

lepas blajo terus tu kot
hehe

Miro Armyrule said...

happy besday...hooray...(sambil melompat2)..eh aku plak yg sonok lebih..wakakaka

nisa said...

comelnye yana..happy besday yana

Mr K said...

Waaa. Lawanya Yana. Joe, tak nak try pick up line kat Yana ke. Mana tau kot-kot lepas masuk line. Hehe

Eazy Izzuddin said...

happy bezday
=D

faNna jiEha said...

happy bday to k.yana.

part nyanyi kemaen feeling habes lah!

joegrimjow said...

kena layan video tu
suara best
huhu

shinawawa eyenie said...

happy birthday yana

Hizami Rahim said...

wow.
hepy besday yana.
eh eh gaji banyak wo.
kagum.
;)

joegrimjow said...

mmg sangat banyak
;)

Jard The Great said...

joe.. tahniah.. trafik hari neh da smpi 2k. =)

*jgn tny camna aku tahu...

Encik Tikus said...

haha,pasal video tuh ! kelakar koitt and joe nampak comel menggunakan suara orang lain ! hakhak peace bro :D

joegrimjow said...

jard, ku dah tak invi histats tu
huhu

haa, suara die comel kan??

et said...

haha.ucapan tak tahan.terus pandai masak.neway,banyak je entry mr joe yang bermanfaat.takde la murahan sangat ke hape ke.sentiasa msokong.

joegrimjow said...

thx ya et
kawan bal ek?

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

happy birthday pada yana n awat nyanyi cam tuh joe.. hik hik.. lawak laaa....

fndrocka said...

ini entri potong memotong ke.tahniah tahniah.mungkin teknik berblogging joe lagi dasat dari mufti dan artis tu.rasanya tak lama lagi cecahla 1000..insyaAllah

Latest Entri : Mendekatkan diri dengan puaka

joegrimjow said...

erkk
lawak ek?
;)

et said...

a'a.ye.kawan iqbal.^^

joegrimjow said...

die cakap ada kawan die baca, nama die et
hoho

Yatre Hayati said...

woho..ingat pesan anda..jangan terlalu taksub...heee

joegrimjow said...

pesanan sampai bila2 tu

Anonymous said...

good luck and congrate! ;)

the more people reading the higher ur responsibility is.u owe every single time people spend here, so good luck in making it payable- benefical ;)

Dyna Yvonne said...

epy bday 2 bday gal~
^_*

Mohd Adziim said...

Nak taksub sangat pun tak dapat sebab tak cukup masa. Penat kerja.

Yana yang macam arab2 sikit tu ye?

Anonymous said...

salam...
first, nk ucap tahniah sbb ranking dh naik...tahniah2...

tapi saya setuju dengan annon yang dekat atas...
~u owe every single time people spend here~
mmg setiap apa yang kita lakukan akan menjadi tanggungjawab kita sendiri...
pembaca sendiri kena bertanggungjawab atas apa sahaja yang dia lakukan...(termasuklah saya yang memberi komen ni)

maaf kalau saya menegur tapi saya memang mengikuti blog saudara sejak 2-3 minggu ni dan saya dapat lihat yang saudara terlalu taksub nak mengenjar ranking....
setiap orang mempunyai tujuan yang berbeza untuk berblog...
ada yang nak kongsi pengalaman...ada yang nak berdakwah...
setiap orang jugak ada kepuasan tersendiri...ada yang puas bila dapat memberi sesuatu kepada pembaca...ada yang puas bila visitor dia mencecah ribuan sehari tapi walau apa pun kepuasn yang kita mahukan, pastikan kita nilai balik tujuan kita...muhasabah balik diri sendiri...
kalau sesuatu post tu dibuat untuk menaikkan jumlah visitor tapi pengisian tak ada, saya rasa sangat rugi...berhibur tak salah..tapi janganlah sampai kita ketepikan tujuan utama kita..jangan sampai lupa, kita ni siapa...

siapa kita???

Pss mesti ramai peminat en.joe yang tak suka saya komen macam ni tapi no hard feeling yep...sekadar mengingat dan utk saya juga...manusia ni selalu terlupa...

gud lux utk exam...n sentiasa muhasabah diri...
wassalam...

joegrimjow said...

cik anon atas tahu sape, bleh check ip address ;)

cik anon bawah pon sama ;)

yup
sebab tu entry atas ni ditulis, ingatkan diri ketika terlalu taksub,

thx for remind me again and again
;)

Anonymous said...

boleh tahu nama saya ke...

joegrimjow said...

haha
;)

hBz said...

samala. taksub jg. cerita sikit. kau masa taksub tu,, kau berdoa ke ape sampai boleh jd camni?

>>___<<

Anonymous said...

tak...serius ni...blh tahu nama sy ke...setahu saya kalo cek ip setakat tahu city, region n country n etc je...
tp same je kan...kalo awk tak tahu sekarang, dekat sana nanti awk akan tahu jugak...

nursarah said...

tahniah.tahniah..


yg penting blog ada identiti tersendiri. barulah org 'lekat'. hehe

Sharinginfoz said...

baguslah traffik semakin naik.. hmmmm saya punya target 150 to 200 sekarang ni....

Petrol Naik??

.alie. said...

joe jambul..
lau xda gambar nyah,nyah kecik ati k

awal2 dah cakap ni

:P

rhapsody LiN said...

hehe.. entah nape x pernah terfikir plak pasal traffic nie.x pernah terfikir utk bg blog popular n semua org bc. mybe sebab lin malu org bc blog lin kot n i write it for myself. but i keep writing in my blog. pelik. haha..

Jard yg malas nk log in said...

joe... aku pk benda yg sama mcm ko.. UV aku pernah cecah 3ooo++ sehari.

AKu seyes rasa tak sedap hati sbb blog aku merapu.. dan rasa sangat, sangat, SANGAT tak layak.

=)

blog kamu boleh je... bakal PM kan? hehehehe

nuriz said...

bila ramai dah kenal, memang berat tanggungjawb bila menulis, semua orang menanti nak membaca :)

joegrimjow said...

kejap lg akan post pasal komik tu
;)

bakal PM?
apakah?

Eyriqazz said...

congratz bro....teruskaN USAha..OH YA,TOP UP rm10 OR CASH RM10 TU NANti kasi no akaun maybank ye?nanti saya transferkan rm10 ke akaun....memang suka sgt entry hang...kalau join contest mesti ada can menang...nanti mesejla di blog saya balik details nya k?

Taufik/Topex said...

singgah :)

joegrimjow said...

slamat singgah2
;)

Kujie said...

sangat sangat susah hati
tak ada kebebasan mcm dulu2

kalau dulu, post entri simple
sbb mmg tulis blog simple
tak rasa ralatt
tapi skrg


tak seronok mcm dulu

/Dayah//Nurul/ said...

joanna towel pink mana..
joana takda tudung daa jambu

epi bessday yana

the sastraboy said...

serius tak paham pasal alexa dan semua pasal ranking tu.

bila tengok blog lain cakap pasal ranking apa semua.jadi teruja nak buat benda sama.mula lah plot dalam kepala nak buat segala macam benda sampai ranking naik.tapi semangat tu kejap je.haha.

tapi salut aa sama brader joe.hehe.azam menggunung!! tahniah dan harap boleh capai misi tu. o yea!!

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW