Share

fenomena ADAMAYA di flat b, 82 brunswick

baru je habis melihat adamaya di website tv3 dari episod 1 hinggalah 11. malam ni akan diupdate dalam website itu episod 12 yang mana aku rasakan 'bla bla bla bla' ok, bab cerita drama di tv3 ni, sebenarnya kita boleh agak macam mana ending ceritanya. yang paling sadis, nenek aku selaku peminat drama tv no1 siap boleh teka apa ayat yang boleh di cakap oleh pelakon. haaa? nampak tak betapa 'tidak bestnya' drama drama tv ni? tapi untuk cerita adamaya ni, ada sedikit kelainan plot cerita. kemungkinan endingnya juga di luar pemikiran kita? mungkin...



disebabkan blog ni hari tu duk cite pasal adamaya dan juga classmate aku tak sabar sabar nak menunggu hari isnin tiba sebab nak tengok adamaya dan housemate aku pun pasang speaker kuat kuat dalam bilik layan cerita adamaya dan paling penting, lisa surihani adalah salah seorang artis yang aku follow twitternya (takde kaitan) jom kita tengok, kenapa cerita ni mencetuskan fenomenanya di flat b, 82 brunswick.



!) plot yang lain dari lain

tak dinafikan adamaya bukan cerita pertama yang membawa plot kahwin atas pilihan keluarga dan juga cinta lepas kawin, tetapi dengan unsur humor yang dimasukkan oleh pengarah menjadikan cerita ini best untuk ditonton. erkk, walaupun ada yang tersangat 'boring' lawaknya, tapi masih boleh senyum melihatnya.



!!) pelakon yang hebat dan comel

dalam cerita ni aku lebih sukakan lakonan adam. menjadi! kalau aku compare dengan farid kamil dalam cerita im not single, perghh, jauh best si adam ni. erk, nama sebenar dia ape ek. syed hussein ke apa. memang lelaki tu berjaya memainkan peranannya. lisa surihani pulak, sebab dia comel dan menjadi kegilaan lelaki misteri unikl micet ni, membuat lakonannya pun kena dengan wataknya. lebih sukakan lakonan dia di im not single berbanding cerita ni, takpe, itu hanya tuntutan jalan cerita. layan je la. mantap2. 2 2 ni mampu pergi lebih jauh lagi ni!




!!!) scene yang romantik kena dengan jiwa


jarang cerita melayu tak kira drama atau filem ada scene yang romantik yang boleh dikatakan hebat. adamaya ni tergolong dari golongan yang berjaya membuat suasana romantis ini menjadi! ada 2 part yang aku ingat, pertama time adam cium rambut maya sebelum dia nak pergi kerja. ooh, muka maya yang tercengang dan faktor muzik berjaya membuat sesiapa yang dilamun angau ni tersenyum lebar. kekeke. satu lagi masa proses 'nak buat anak' walaupun agak lucu sebab candle light dinner hanya makan mee goreng mamak, tapi suasana romantis yang dicipta cukup mempersona. menambah lagi romantis macam mana adam dan maya ini malu2 untuk memulakan 'aktiviti sepatutnya yang dilakukan' adam letak tangan, atas bahu dan maya alihkan dan adam buat muka tak puas hati dan akhirnya maya tewas dengan desakan asmara dan akhirnya..... hehe ;)



!!!!) cerita yang kena dengan jiwa masyarakat kita

soal kahwin kemudian bercinta, isteri curang dalam perkahwinan, wanita 40an kahwin dengan lelaki 20an, kahwin masa belajar adalah antara tema yang diterapkan dalam cerita ini, rasanya ini menjadi keyword untuk kejayaan cerita adamaya ini sebab keempat empat jalan cerita yang ditonjolkan ini kena dengan jiwa masyarakat kita. bukan hanya sebab yang mengalaminya, tapi disebabkan juga ada kenalan yang pernah kena dan menarik minat untuk menontonnya di filem. syabas kepada david teo selaku penerbit dan juga hashim rejab sebagai pengarah. betul ke ni?





******
adamaya 2 bakal manampilkan plot cerita yang lebih rumit. ada pelakon baru yang akan berlakon!
******


sinopsis adamaya 2

setelah adam membuat tindakan bodoh dengan meminta adam menceraikannya, adam terpaksa melafazkan talak kepadanya. amani anak mereka di bawah jagaan adam. dani yang kegembiraan telah membawa maya ke UK untuk berbulan madu. sampai disana, satu kemalangan telah berlaku dan meragut nyawa dani. seorang jejaka yang tengah memancing melayan perasaan yang menyaksikan kemalangan itu sempat menyelamatkan maya. maya hilang ingatan dan apabila dia mencelikkan matanya, dia jatuh hati pada jejaka yang menyelamatkannya itu, maka, berbahagialah mereka berdua. tamat cerita. jejaka itu adalah





























mungkin gaya ini membuatkan maya terpikat??



psss : dah takde title presiden dah. bersara untuk kali ini.

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

63 comments:

aduka said...

x tgk pn adamaya..

erk.. gaya tu stylo.. maybe bleh kot!
haha..

FarhanaDr said...

Waaaahhhhhhhh.. Tak leh tak leh.. Tak leh terima ending adamaya dua okeyhhhhh.. Saye tentang abes-abesan.. ;p

Azrul Hisham said...

tu dia...cucuk langit punya style..hehe

joegrimjow said...

cucuk sampai ke langit
heeee

ardinihumaira said...

itu kamu la encik jo wakakaka :P

joegrimjow said...

kekekeke

Ain said...

petang ni konfirm akak depan tv.....

tak boleh miss la citer adamaya nie....

besttttt....

nursarah said...

ahahaha. janganla mereka bercerai dalam citer ni, ku saman tv3 kang. kahkahkah.

joe memancing berdekatan jalan raya ke apa.

mIsH IeRA cIK irAh said...

ish. pandai u buat cerita.waa..i suke gile adamaya tuh.cam sweet. dah la lisasurihani tuh comel sgt sgt...

isyahizzati said...

fuyohh..bleh tgk adamaya kt overseas..hehe..aku pon gile gak kt cite nih..
thumbs up

Hazzy Ishak said...

ha ha ha
ada hati nak tackle maya tuh

atty's said...

mesti joe suka tgk adamaya..sbb lisa comey kan ..

gambar last tu yg tak tahan tu..

starsyeea said...

ahaha...nmpk mcm balas dendam lepas bersara lak...

neway, gmbr itu looks very good...:p sesuwaila utk adamaya 101...haha

aYu said...

cerite tu mmg best gilos..

joegrimjow said...

heee, memancing benda lain kat jalan raya
lol

Nazz@Purple said...

oo buat sinopsis sendirik ye..

luvly mya said...

wahh..tak boley blah je ending adamaya2 tu..haha..

maya ngan elvis joe jugak akhirnya..keh3 ;)

rhapsody LiN said...

harinie ade adamaya!!
:p


gambar tu lawak lahh....
hahahaha

Jard The Great said...

ending adamaya ke-2 takleh blah.. ahahahaha...

Jard The Great said...

nak tambah... Adam yang menjadi duda anak satu tuh... jatuh hati pada gadis sabah bernama JARD.

barulah happy ending. okeh?

helena's said...

kirenye ni pon bersiri jugak lah..hahaha

joegrimjow said...

erkk
mungkin adamaya3?
lol

ChiLaBaey's said...

Time muda2 nilah kena tackle... esok dah tua2 lain ceritanye... Cayalah Elvis Presjow...

zaizax said...

adamaya mmg best!! suka lisa sebab dia comey2 garang ahha, mmg sesuai dgn adam

Kamsiah said...

jo...nasib baik akak bkn peminat drama2 tv...tgk tv pun utk tgk berita ja..huhu kalau tak..mau tak jadi keje apa...

penahatiku83 said...

sangat suka dan jatoh cinta... hehehee

.::WaNiE::. said...

tak penah sempat nak nengok mendalah ni

(^ . ^) said...

wakakakaka verangan adik nie..^____^

iman said...

lol Adamaya the phenomenon.awal2 ingat slow sbb like imitate I'm Not Single.but after ep3 it goes very quick.Just fade up with Dani. He is not loving Maya, he just felt challenged.

Enjoyed Syed Hussein better than Farid Kamil. He is so natural and looks like my ex-bf,lol.

♥ aien aziz said...

bestnya Adamaya..membuatkan ku terasa nak kawin cepat2...

.alie. said...

ehemmm..

jarang ada citer melayu buat lelaki feeling melebih2.joe pun dah sama..fenomena tol..


ending tu kan..erkkk cut cut cut cut.disagree

:P

Yaniez said...

hahaha.. mati2 ingat ada adamaya dua.. pelik gak tak dengar cite apa pun... hahaha... tp memang tak setuju.. :P

zikeryhassan said...

ketidakbolehan sebutan R lisa surihani dalam cite ini jelas terserlah.

ending tu xboleh blah

LotsOfLove-Pearls said...

sana sini org cakap sal adamaya nie..

tak tau aper kisahnya..
hahaha..

nak nengok sendiri baru tau kan..?

thanks utk review ini..

Nurulbadiah lai Mohd Ramli Lai said...

hye n salam...
waa..adammaya..best..
well..saje singgah kt sini coz sy found ur blog kt dlm blog sorng perempuan ni..

i read the entry dari seorg blog budak mix ni..

PESANAN BUAT JOEGRIMJOW

i tertawa.bg i sgt2 funny when she wrote bout that..huhu..
i just interested with the way u replied her entry..the way u responded to it..2 thumbs up for u...if i be you..i akn reply dengan penuh mendalam lagi..so that she will understand more..hehehe

so..this is de reason at the first place i leaving my comment here..:)
jgn marah okeys

nurul

Ain Jemin said...

amboi joe..bukn main kmu..

the sastraboy said...

ok.aku tadi ingat nak kutuk dah adamaya dua ue.macam cerita indo lak kan.haha.gila bodoh kalau buat macam tu.huhu.

cik EPAL said...

joe kah itu? abis kena sambar petir tv. haha

joegrimjow said...

yup, itu lah saya, heee

erkk, pesanan buat joegrimjow tu mmg sakit hati kalau baca, ingt ku nak balas kat entry n bg link mudah2 kat die? no no. kekeke. kadang2 terlalu kejar traffic sampai sanggup buat apa saje. opppsss

;)

Azel Aidin said...

ending adamaya 2 klau camtuh cancel tonton lar
huk3 ~

SyahmiFikri said...

muahaha.. 2 la.. adamaya dah buat fenomena kat msia.. tapi aku tgok tadi ttp tertido.. hahha

Nur -al- Ain said...

dah hampir nak tertipu dah.. ieeee ;p

adamaya best ;)) yang lagi best tu la mase satu rumah berkumpul same2. layan adamya sambil ketawe. sweet tauu. huuu

AnaBee said...

TIDAK !!!! Tak bole jadi..betul ke maya minta cerai..kenapa amani meninggal pula masa mcm ni...oh sedih....ntah2 joe reka sinopsis episod seterusnya ya...katakan itu tak benar !!!
bee baru meminati drama melayu...crita adamya adalah the best..hehehehe

iman said...

owh my God, AnaBee..he is just faking the Synopsis! lol

Vee Violet ~vLockheart~ said...

gaya itu sangat cool.. hehehe

*suke sangat tgk lisa surihani... beauty with brain... cool... sweet... almost perfect!*

:)

Frodo Baggins said...

gaya tu ...
terbaix dari ladang oren!
hahahhaha

semua jenis ada ...
adamaya, adamari, adasitu semua datang melutut! ekekkekeke



owh lisa ku!

zida said...

*gelak guling-guling baca sinopsis adamaya 2 tu* wakakakakaa tak penah tgk pon, tp adik2 suka gila tengok ==' best sgt ke??

Blog Zida

joegrimjow said...

haha
sudah pasti ini adalah sinopsis yg direka2
eheheee

Adziim said...

haha~ elvis tu..

cuma slap skit ayat

"sinopsis adamaya 2

setelah adam membuat tindakan bodoh dengan meminta adam menceraikannya, adam terpaksa melafazkan talak kepadanya."

apsal adam nak mintak adam ceraikan?
typing error , laju sngt update.
:p

et said...

ahahahahaaaa.gelaj guling2 tgk gambar last sekali.adeh.

noor afzan said...

cet....
hampir nak percaya dengan sinopsis adamaya 2..
huhu~

Athirah Ibrahim said...

okayhh finedd. baru first time tgk adamaya hari nih. tu pun sebab sekarang kat rumah. kalau kat hostel mmg tak tgklah kan sbb org ramai dah penuhkan ruang mnonton TV =.=

still x nmpk apa y best psl adamaya nih. heehee. mngkin besok lusa baru start minat kot. :P

/Dayah//Nurul/ said...

MLAMPAU JO BERANGAN RUPANYA~ lawak pose mu

joegrimjow said...

ahaaa
sebab laju sangat update kot adzim
heheee

Atiqah Adnan said...

kepada jejaka 'ala-ala' elvis tu..
semoga berjaya ok!!

Matjoe said...

adamaya byk iklan...

Nurulbadiah lai Mohd Ramli Lai said...

again..respond to joe..
yup..agak sakit ati actually klu baca entry tu..sarcastic..but then..de way u reply pon sarcastic jugak..
this pretty girl prnah send me a msg through fb then critic me bout somthing..i mean ..she said that i used harsh english..i critic her back..coz i found that..some of her blog entries mcm lebih nk tunjuk that shes perfect n bagus je..
then..die post entry dlm 3 post kot..sememangnya ditujukan kat i..even xstate my name.but i know die tujukan kt i...then..the latest one..die post yang psl email kot..die ckp die pernah tegur sorng kwn kt fb coz kwn tu tulis perkataan lucah..
waa..lucah?siyes i sakit ati giler..siyes bg i die just nk tunjuk yng die good in everything..i dont get her..kat mana lucahnya my words..huh

hehehe..just nk share je okey saudara joe..jgn marah if she is your friends..
btw..adamaya mmg best..
sorry singgah n merapu kt sini..

adios..

iman said...

Nurul : that gal wat TESL kan? my friend yg wat TESL kat new Zealand cakap..org yg wat TESL ni byk masa free..so maybe she just dont know what to do..and she found that being sarcastic and critisize others is a good thing to do?..so she did it?

erm...i think shud just ignore such a comment and just pardon her..maybe itu kelemahan dia =) it shows how not perfect she is

AnaBee said...

tapi iman barangkali betul , kemarin , selepas tamat cite tu,adlah dia tunjuk ckit ntuk episod ari ni.hmmmm adam n maya di kawasan pekuburan ,maya pakai tudung...mungkin betul..hmmm...sedihlah..hari ni bee terlelap , tak tengok pun episod hari ni.nari ini , hari slasa..huhuhu..tak apalah..biar je

AnaBee said...

tapi iman barangkali betul , kemarin , selepas tamat cite tu,adlah dia tunjuk ckit ntuk episod ari ni.hmmmm adam n maya di kawasan pekuburan ,maya pakai tudung...mungkin betul..hmmm...sedihlah..hari ni bee terlelap , tak tengok pun episod hari ni.nari ini , hari slasa..huhuhu..tak apalah..biar je

Nana Cute said...

saya suke amani

c.i.k.a.m.i.e.a said...

adamaya 2 sangat2 dramatik!!! hahahaha, terkenal ke pelakon tu??

hillarious!!!

Hawj said...

cerite tu mmg best gilos..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW