Share

fakta nuffnang : ICU UCI klik klik amalan tidak sihat

nuffang mempunyai 2 cara berbeza untuk memberi keuntungan kepada pelanggannya.

1) mCPM - berdasarkan orang view blog anda, semakin ramai view (baca visitor), semakin banyak la earning yang dapat

2) CPC - berdasarkan berapa orang klik iklan yang diletakkan dalam iklan anda. semakin banyak orang klik semain gemok la nuffnang anda


gambar google



aku terkejut sebab hari tu dengan bangga aku bagi comment kat blog mr k mengenai entry yang dia buat nuffnang 'mewarning' kepadanya dalam email mengenai wujudnya kumpulan kumpulan yang 'i click u, u click i' (ICU UCI) ingatkan benda ini sudah satel, rupa rupanya belum. aku pun dapat email yang sama baru baru ini!



CPC


cost per click ini ada system yang boleh detact. jadi, tak ke bodoh (sorry terkasar) orang yang wujudkan team klik klik ni. dah dah tentu pihak nuffnang dapat detact. jadi group ni yang dahulunya siap invite aku dalam facebook ni cepat cepat la berubah. jadi pelanggan yang baik sikit!



assume tak tahu



ku yakin, ramai yang join group ini tidak tahu. hanya orang invite dan terus accept dan join. term and condition tak baca, dan terus klik klik. last last, keluarlah warning dari nuffnang kepada yang tidak join pun benda macam ini. kan itu namanya menyusahkan. bagi yang masih tak nampak, kita tengok 2 situasi berbeza ini



situasi 1



satu syarikat telah menggunakan nuffnang untuk iklankan produknya. nuffnang meletakkan iklan mereka ke dalam blog kita. datangnya group ICU UCI dan membuatkan keberkesanan pengiklanan di dalam nuffnang tidak berkesan. syarikat tadi menamatkan kontrak dengan nuffnang. nuffnang muflis, group ICU UCI ni jugak senyap




situasi 2



satu syarikat telah menggunakan nuffnang untuk iklankan produknya. nuffnang meletakkan iklan mereka ke dalam blog kita. group ICU UCI datang lagi dan kali ini lebih aktif. pekerja dalam syarikat ini perasan dengan kewujudan group ini dan report kepada nuffnang. nuffnang cuba sedaya upaya untuk membenteras tapi lebih banyak group ini yang tumbuh. syarikat tadi akhirnya menamatkan kontrak dengan nuffnang disebabkan ketidakberkesanan pengiklanan di nuffnang. nuffnang muflis, group ICU UCI ni jugak senyap untuk selama lamanya



nampak?


memang kita ada kuasa dalam hal ini. sebab kita adalah tukang promosi dan tukang kliknya. jadi jika kita salah menggunakan kuasa ini, kesannya kepada kita juga. kalau ada iklan yang elok, klik lah dan jika tiada, tak payah la. sekarang ni aku rasa semakin banyak iklan iklan yang menarik dalam nuffnang sendiri, terpulang kepada reader kita untuk mengeliknya atu tidak



hukum dalam agama


walaupun dalam agama kita tidak dinyatakan secara khusus 'hukum mengelik iklan dalam nuffnang dengan berniat mahu mencari keutungan adalah haram' tetapi kita boleh lihatlah sendiri yang agama kita melarang untuk berlaku zalim. tidak meletakkan sesuatu ditempatnya. samalah dengan menubuhkan group ini, kita telah berlaku zalim kepada nuffnang sendiri.


'takpe lah, CEO nuffnang bukan org kita, biarlah mereka rugi' sedarlah nabi tidak mengaku kita umatnya jika wujud sentimen perkauman dalam diri. periuk nasi orang, jangan dikacau!



jenayah di dalam internet


bagi yang mempunyai kelebihan di dalam internet, gunalah dengan sebaiknya. kalau gunakan kelebihan itu untuk menjahanamkan orang, sampai bilalah internet ini tidak akan aman. blog aku yang menggunakan hosting sendiri pun pernah di hack orang. tak tahulah kenapa ada orang jeles sampai macam tu. bukan blog popular pun. gengblogger pon pernah di hack orang. sampai bila mahu keadaan ini berterusan (nada serius?) sama samalah berubah!



pss : nada serius dengan muka ketat..... masih lagi muka ketat ni.... erk, tetibe tersenyum bila baca sesuatu. hehehe

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

31 comments:

Fiffy said...

sekarang ni org sanggup buat apa je demi WANG. dalam otak dia hanya WANG. lepastu DENGKI. tu je la dalam kepala otak dia.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

biar sikit...tapi berkat..

Hizami Li said...

ya.
betol kata cik Fiffy tu.
hehe.
nasib baik aku tak mcm tu.
ya.
since blogging ni utk isi masa terluang.
bukan my priority.
so maybe thats y tak gila sgt nk klik2 ni.
hehe~
;D

miss lolly a.k.a luvfareda said...

Huhuhuhu!

macam2 0rang macam2 ragam :)

nursarah said...

lagi satu, baru seminggu buat blog, terus kecoh pasal earning nuffnang. bla.bla.bla. buat blog semata2 join nuffnang ke apa. aduhaiii..

joegrimjow said...

fify, stuju, jangan kite tergolong sudah la ek

sam, berkat tu pentg

joegrimjow said...

miss lolly, raikan mereka

sarah, erkk, ada jugak ek? xpernah jumpe lagi, huhu

f is fikah said...

sukung2. f pun dapat emel ni gak.

mase mule2 dulu, slalu gak men klik2 ni.
tapi takdelah sampai join grup.
lepas tu, rumet[seorang blogger gak] advised jangan buat macam tu.
dan trus berhenti.

nway, bace ape sampai muka tak ketat dah??

joegrimjow said...

fikah, erkk, yg tu xleh share. ku sorang je bleh tahu ;)

ardinihumaira said...

huuuu kalau kena hack nak wat cmana ye? takotnya dni...


pastu kan.. klik2 ni kalau dni la.. dni klik setiap kali ada iklan baru sebab teruja. contohnya broadband.. kerana iklan broadband celcom, dni bli broadband.. huhu.. tapi broadband ternyata semakin lembap dari semasa ke semasa.. entah mengapa.. ku taruhkan harapan yang paling tinggi namun ku semakin kecewa :'( huaaaaaaa

mIsH IeRA cIK irAh said...

=P ala... nuffnang ni bonus je weh! kalo ade ade la.x de x pe. I cume suke org bace n get d input and personal tot.... tuh jerk.nak jadi wartawan sah sah x mampu sebab x amek mass com.eceh

FarhanaDr said...

Rezeki ade di mana.. Berusaha dengan cara yg betul laa utk dapatkannya.. Baru berkat tu ade.. Heehee.. *ku juge senyum nengok hang senyum.. ahaks..*

iman said...

ouch, saya click sbb saya suka lagu iklan Digi! (>_<)

saya tak gne nuffnang.hek3

joegrimjow said...

dini, wahh, ayat kecewa gitu ;)

iera, ye ye... setuju...

joegrimjow said...

farhana, erk, dapat tengok ku senyum ke?

iman, iklan DG pon best2

Mr K said...

Melayu, suka sangat cari duit dengan cara mudah.

joegrimjow said...

semoga kita tak tergolong dari kalangan jenis tu

♥♥relyza♥♥ said...

ouh
sume org dpt email dr Nuffnang ni ekk
hari tu suka dgr lagu mister potato. hahaha malam2 keje sengsorang..dgr tu sume bg celik mata. siap ada grup ekk menda ni...haish!
eeh mr K, komen ada bersifat perkauman plak. not gud...not gud...

http://aproposjournal.blogspot.com/

Kujie said...

benda2 ni akan hilang, kemudian muncul lagi..hilang..timbul lagi...sbb blogger baru akan muncul hampir setiap hari dengan tujuan ' nak kaya' selepas baca blog org lain yg telah berjaya...huhuhu

cik EPAL said...

kalau nak kaya betul betul dengan blogging. berhenti belajar tak payah kerja. duduk hari hari update blog. ada berani???



duit tu kalau ada, ada la. kalau obses sangat, lain lak jadi karang

Merryn said...

icu u c me... how kaya lah can we be with that amount of money kan? just have fun blogging and the earnings that we get.. just enjoy it. dont be too greedy kan? :)

Gieyana said...

Sy ada taruk nufnang nie kat blog gak..tp x kisah ler sapa yg nk klik pon..ada rezeki ada earning la..x der rezeki tue, senantiasa bersyukur dgn apa yg ada...ngeee...

Qiha Aziz said...

kalau niat nak cari untung je mmg macam itu lah jadinya. sepatutnya income earn from blogging ni dijadikan sbg motivasi je. bukannya priority berblog.

M.N Hisham said...

so.. jgn la jadi org yang tamak..

Jard The Great said...

aku setuju dgn Mr K

joegrimjow said...

relyz, not good ek? hehe

kak jie, entah bila nak stop, mgkin xkan kot. heee

cik epal, kena tanye dieorg kot

joegrimjow said...

meeryn, yup, totally not good

gieyana, klu macam tu, mesti aman

qiha, prioriti ek, setuju!

joegrimjow said...

hisyam, jgn sesekali

jard, ku pon setuju je la

Seororo [Syah] said...

aku pki advertlets
>.<

hahahahaha

azizuan said...

dalam term and condition rasanya dah ada kot pasal larangan click..
kira orang yang click tuh langgar peraturan la
langgar peraturan dan dapat duit
duit dapat buat makan
memang best la
baik p tikam sport toto ja
hahaha

NiZaM Limited said...

Assume je diorg tak tau..icu uci tu diorg ingat maen2 je. bese la, nk dpt duit cepat pnye psl. diorg lupe yg tujuan pasang nuff tu bermkna kita terikat dgn kontrak diorg secara tak langsung. iaitu tolong mempromosikan iklan diorang. bnda senang je nak paham, ape mau susah2 buat group. haiyaa..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW