Share

misi pak belalang

semalam ku turun berbual dengan housemate. sebab panas sangat dalam bilik. kalau dah pukul 2 hingga 7 petang, time tu memang panas sangat! tak tahan, ku akan ke ic atau ke gym. untuk ambil angin dan udara yang sejuk.


berbalik kepada cerita tadi, masa bual-bual, tiba2 ada msg masuk. dia baca dan sengeh sorang2


aku : awek la tu, manjang je senyum
dia : hehe.
aku : ganguro girl!
dia : ayah aku la....dia msg ni, ayat nak power je
aku : hehe, ye ke? dia tulis pe?



abg cam na exam? everything ok? buat elok2 ya,
esok besday umi, jangan lupa wish. jangan gadai nilai iman
dengan hidup dunia yang sementara.



ku baca msg itu, nak tergelak pun ada. ayat last tu memang rock! sayang betul ayah memberku itu. dulu masa besday dia yang ke 20, bapak dia wish, welcome to the real man life!


haha


fikir punya fikir, ada baiknya ibu bapa kat luar tu check aktiviti anak-anak. walaupun dah besar panjang, tapi penting untuk kekalkan hubungan. ada teknologi macam2 sekarang ni. facebook, email dan paling cikai, msg. tanya la khabar anak2 kat luar sana. kesihatan, pelajaran ataupun solat. just nak make sure anak tak terlalai.


macam pakar ibu bapa la plak aku ni!!


~~~~~


pak belalang berada dirumah lagi hari ini. tak tahu nak buat apa. dia mengambil sebuah majalah dan membaca. satu part menarik minat dia. "rahsia rumah tangga kekal". dia senyum membaca tajuk bahagian itu. rasa bangga pun ada dengan nikmat keluarga yang dia miliki sekarang. 5 orang anak yang tengah mencoret kecemerlangan hidup, dan seorang isteri yang memahami. rasanya ini lah nikmat yang paling untung dia peroleh selain dari nikmat agama sekarang.


pak belalang : hurmm. bagus jugak part ni!


dia meneruskan lagi bacaan.


pak belalang : jaga anak hari-hari. terutama anak perempuan. ada mengatakan, jaga anak perempuan seorang lebih susah dari jaga lembu 100 ekor... haha, betul-betul. nasib baik halimah baik


pak belalang tersenyum seorang membaca. die meneruskan lagi


pak belalang : anak lelaki mencapai umur 15 tahun, akan wujud sifat ingin tahu yang besar, termasuklah dunia cinta yang kabur... hurmm, entah-entah hamdan pon sama. kene tanya ni


wujud perasaan risau di hatinya. ilmu baru dia dapat!


pak belalang : kalau mahu isteri fikirkan golongan lelaki romantik, lakukanlah perkara ini bla bla bla bla bla


sampai ke bahagian ini dia tertarik. dia perlahan kan bacaannya, takut mak belalang dengar


pak belalang : bagus, aku akan cuba malam ini!!


pak belalang puas. tips itu memang best! dia tidak sabar menunggu waktu malam untuk mencuba tips yang baru dipelajarinya tadi. pasti kali ini romantik mak belalang akan kalah dengan romantik yang dibelajarnya sebentar tadi.


setelah solat isya, dia berjumpa dengan hamdan


pak belalang : abah nak kertas sehelai
haamdan : nak buat apa bah?

pak belalang : bagi je. ade?
hamdan : ade, nah


hamdan memberi kertas berwarna pink. kertas itu digunakannya untuk menulis nota. setelah ucap terima kasih, dia jumpa pula dengan halimah


pak belalang : halimah buat ape tu?
halimah : cikgu suruh buat kerja ni. matematik.

pak belalang : guna pensel warne tak?
halimah : tak guna. napa? abah nak ke?

pak belalang : abah nak pinjam pensel warne
halimah : ade warne pink je bah, lain semua tumpul. kene asah

pak belalang : haaa, bagus la warne pink. abah pinjam yee
halimah : ok


setelah mengambil pensel warne kaler pink, pak belalang mulakan misinya.
dia menggunakan kertas pink hamdan tadi membuat sampul surat
dia mengambil sekeping kertas putih
dikarangnya satu ayat
ayatpendek sahaja
tapi iklas dari hatinya
dimasukkan kertas itu kedalam sampul surat
dan
sampul surat itu diletakkan diatas katil
tempat dia dan isterinya tidur


ketika ini mak belalang ada didapur. mengemas dapur serba sedikit. pak belalang pergi kedapur dan berbual berbasi-basi dengan mak belalang


pak belalang : sayang, biar ayang la kemas ni
mak belalang : tak pe. dah nak siap da ni

pak belalang : banyak lagi ni. ayang masuk bilik dulu ek
mak belalang : semalam kan ayang dah tolong, malam ni biarlah sayang yang buat

pak belalang : sayang... dengar cakap suami.
mak belalang : ok ok. basuh elok2 tau. masuk bilik dulu


pak belalang mengharap mak belalang akan perasan akan surat nya tadi. setelah mak belalang masuk bilik, di buka lampu, dia melihat ada sampul surat warna pink. dia mengambil sampul surat itu dan membacanya.





ada air mata mengalir di mata mak belalang. air mata kesyukuran. air mata kegembiraan.


~~~~~


adakah ku romantik??


nota kaki : try la yek. tapi yang dah kawen je la. lalala~




Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

54 comments:

tuntung said...

adess~jiwang2..ku xtahan~

rhapsody LiN said...

adusss...
ku senyum sorg2 bc en3 nie

lalala~
(^_^)

Precious said...

Waahhh ... berkenan ngan kedua2 nasihat/peringatan dr ayah roomate awak tuh. Boleh pinjam nih yer ...

joegrimjow said...

nak tido dahh

Diamilikku said...

i like....
tapi betul tau tips tu...
kalau dapat sekeping nota pun dari suami dah bisa buat air mata isteri mengalir..

HEMY said...

mmg romantis abessssss

Jard The Great said...

ahaha....

ko neh... mcm2 dah leh fikir.. walhal blom kawen..

Baby Wify said...

mmg besh la ayah roomate kamo tuh..susah jmp ayah cmtu..my dad dl cmtu..tapi tu ar...dier dah "tadek lg"...huhu..

niway..laki ni se rock mane pn slalunya ada jgk sifat romantik dlm diri dia. cuma pandai tunjukkan atau idak.

babymiLosh said...

mawu hubby romantik.. wahhhh~ chair seketikaaaa~~

SwEeTFoResT said...

huhuhu..sweet..senyum sorg2 lagi la nampaknyer..

secretname said...

joe..ape dlm surat tu?

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

kau balik sini bila?

haruan tasek said...

ayat yang menarik perhatianku. tapi aku tak sanggup ikut cakap kepten menuju ke arah pinky...oh tidakkkk

pinky gurl said...

eh, aritu sape yg menang contest ko?
ko dah umumkan ke?
nak gak bace citer yg menang tu..
wlaupon kita x dapat masuk~
isk3~

TiNiE said...

menarik nih..
boleh try, tapi the other way aroundla, akak kasi kat abg..hehehe

Anis Mohd said...

jaga anak perempuan mmg susah.
kalo anak pmpn tu dah bsr .
duk plak jauh ..
elok la di jenguk2 selalu.

anak lelaki pon sama .
tp surat tuk wife tuh..
x leh blah gak la..
agak sweet
hahahaa

mo0ney said...

dah biasa buat walaupun blum kawin..lalalalalala

SASYA WILLIS said...

memang romantik..hikss ;)

miss oren said...

fuyyo!!! jiwang...

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

.huhu soo sweet :)

Na Shari said...

Hmm...Senyum sorang-sorang :)
Sebab dah pernah dapat surat mcm tu dari suami...dia letak kat meja solek..hihihi

ez said...

hhehhe...tp suka part housemate ko tu joe..ayah nye memang sporting..heheh..

kuIna LadyInRed said...

nk ucap tima ksh gak

sbb jd kawan sy!

aduka said...

alahai.. citer mcm tergantung.. apsal x truskan lagi? siot je.. hahaha =P

KhairiL's said...

romantik

nk try bt kt awek blh x

hoho.... =)

CaPiQa said...

semakin tak sabar tunggu suatu masa joe post entri bila dah kawen nanti..

*senyum*

eNaSaN said...

wah besh jer..ayat2 tue bikin sape2 pon terharu...


encik joe..sila2 amik awrds yer...

ieNn ZaZa said...

romantiknye..best kalau dlm hubby camtu..hihi

neezareef said...

ayat yg last tu
paham ke x anaknye tuh..

btw..salah jln2 sini

mimi mimi. said...

agak romatik laa..haha

azuan said...

senyum sorang2...
senyum lagi...
lalala...

~Cinta Cukulet~ said...

haha..romentiknya :D

handhalah ibnu kamil said...

hohoho

jiwang siot.

ni rasa macam nak kawwen cepat je.
hehehe.

Eazy Izzuddin said...

bagus nasehat
hiks

geewang geetu~
lalala~

=P
xD

[Q.e.M.a] said...

hoh~
love letter itu sgt menarek
cmne nk wat eh
hehe ^_^

LotsOfLove-Pearls said...

"adakah ku romantik.."

romantic amat deh..
huhu..
mesti bahagia jer..

orange.itu.jingga. said...

haha..
sgt bez entry ini...
bgos tol kate2 ayh kwn ko tu...

sharamli said...

bgus nasihat

cik syahira said...

salam..

info yang menarik!
thanks joe.

FARIE said...

dh kawen nnt ntah laki aku wat ke x camtu..
bercinta jer romantik kemain..

xuen adyla said...

kau memang romantik la by nature

aq tunggu kad ko je

gatal dah tapak tangan aku

haahhah

xuen adyla said...

dah ok ke desktop nya abg joe oit

nur-al-AIN said...

ayaku suke ckp "lop u" last msg dier..
haha~ lop u 2 ayah!

...nik... said...

hoho..srnok bc
entri kamu..
t'snyum sndiri daku =)

joegrimjow said...

udah bangunnn

Precious said...

Ko nyer komen skang kalu x nak tido, mesti udah bangunnn ... Hiii hua ha ha ha ...

Nur Farhana said...

Auww.. Ku mahu suami romantik jugeee.. =)

joegrimjow said...

sbb mmg baru bngun
hihi

Chekgu BaniHassim said...

susah nak carik si romantik nih...
segan laa...

Monkey D Luffy said...

bagus cara ni

kena sentiasa mengkaji cara2 baru ni

mummYaeesh said...

bestnye ur father's friend tu..klu ur father ada lagi sure dia pun akan buat benda yg sma kan?!

anyway...klu takde ape2 occasion tetiba jerk hubby letak note cam gitew mmg romantik la lelaki tu..so uols ni kategori romantik la sbb ape yg uols tulis sedikit sebanyak adalah tempias dari diri uols yg sbnrnye..woohoo!

tp jgn romantik b4 kawin jerk nnt da kawin...ilang sume!sbb percaya atau tidak lelaki mmg akan berubah lps kawin!dulu weols tak percaya tp sekang...confirm!!!!!

asis said...

romantik jugak..

sufy said...

buat abg syg,
thnx mnjadi suami yg baik..ayang sayang abang jugak..muahahah^_^

ikhlas,
mak belalang

*wakakakakka

Lifesaver said...

apa yg ditulis oleh pak belalang tu?

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW