Share

adakah cinta itu bulat part 2


akhirnya seluruh keluarga belalang berkumpul. pak belalang mengetuai bacaan doa untuk memulai makan-makan. hartini dan haiqal ada di ruang tamu. makan secara bersila ala-ala kampung memang diajar oleh pak belalang, sebab rumah mereka tiada meja untuk memuantkan semua


setelah selesai makan, pak belalang mengajak mak belalang ke kamar mereka. mungkin ada hal mustahak yang ingin dibincangkan


sayang=mak belalang=bella
ayang=pak belalang=belly


"tadi halimah tanya sayang pasal macam mana kita jumpa"

"sayang bagitau ke?"

"mestilah bagitau, ala, kita punya percintaan bukannya romantik sangat pun. ayang kan bukan romantik dulu, sekarang je terlebih-lebih romantik"

"terkenang masa first date dulu kan...."

~~~~~

percaya atau tidak, soal perkahwinan bella di beri terus kepada atuk belalang untuk uruskannya. setelah balik cuti summer, maka berkahwin lah bella dan belly. malam pertama terlalu cencored untuk dicerita. tetapi yang penting, bulat yang dijanjikan oleh belly kepada bella tidak tertunai. esok katanya akan diberi semasa 1st date mereka.

belly : puas malam tadi?
bella : mestilah, tapi kecewa jugak la tak tunjuk bulat kat sayang

belly: ala, bulat tu perumpamaan je
bella: tapi ayang janji nak tunjuk..

belly: sebenarnya bulat yang ayang maksudkan, tiada bersegi
bella: tiada bersegi?

belly: ye la, tiada penjuru, tiada bucu
bella: oooh. jadi

belly: dimana kita mula, disitu kita berakhir
bella: oooh, jadi

belly: macam kita sekarang ni, dah jadi pasangan yang sah
bella: ok

belly: cinta kita bermula sekarang, dan akan berakhir pun bersama
bella: maksudnya nak mat bersama?

belly: haissh, bukan la
bella: dah tu?

belly: nanti di syurga, bidadari untuk lelaki yang paling lawa apa?
bella: entah, taylor swift kot

belly: ishh, bukan. isteri dia
bella: oooh. tapi kan...

belly: apa yang tapi-tapi
bella: sayang tak yakin la masuk syurga

belly: kenapa pulak
bella: sayang ni banyak dosa. tudung pun tak pakai, dulu selalu je pakai sexy. selalu sakitkan hati orang. sembahyang pun tak lekat

belly: hehe, tu pasal kita kahwin
bella: napa?

belly: kalau bab bertudung dan sexy2 ni, dia atas didikan, pengaruh dan kata nafsu
bella: meaning?

belly: kalau didikan dari kecil tak beratkan, sampai besar akan sexy2 la
bella: ooh

belly: kalau pengaruh kawan dan suasana kuat, akan terikut sama la
bella: ooh

belly: kalau nafsu nak tunjuk aurat tu membutakan iman, maka akan sexy la
bella: ooh, boleh tak nak masuk syurga dengan keadaan sayang macam ni?

belly: tu kuasa DIA. kita cuba sekuat daya usaha. sayang nak berubah tak?
bella: susah la ayang, sayang dah biasa dengan pakaian macam ni, rambut sayang ni rimas kalau pakai tudung. lagi satu, kalau tak sexy, mana ada laki nak pandang sayang nanti. nanti umur 40-50, balik haji ayang berubah. ok?

belly: wah wah. kalau mati esok?
bella: hurmm

belly: slow-slow ek
bella: ok, cuba...

belly: sebenarnya, bab pakai tudung dan sexy2 ni tak boleh nak slow2. sebab tu tuntutan agama. tapi ayang mahu sayang sendiri tahu, kenapa perlu tak pakai sexy2 ni
bella: ok...


tiba-tiba waiter datang membawa banana split cake. ice cream kegemaran penulis (tiba-tiba nama ku masuk)

-inilah rupanya-


belly: nah, 2 bulat untuk sayang
bella: waaah, ice cream. suka suka

belly: makan la, 2 scoops, satu untuk sekarang, satu untuk masa depan
bella: heee. sayang makan dulu

belly: sedap??


bella memasukkan suapan pertama. ada benda keras... dikeluarkan...cincin!


bella: apa ni??


belly: cincin khas untuk sayang
bella: waahh, romantiknya. sayang suka.

pipi belly di kiss, bella mengizinkan, sebab kini mereka susah sah


belly: suka?
bella: mestilah. kan da bagi masa kawin..watpe beli lagi?

belly: tu duit ayah ayang, ni duit ayang sendiri. tak mahal tapi bermakna
bella: so sweeeett

belly: cincin ini tanda cinta ayang pada sayang
bella: cincin je??

belly: mahal tuuu, keje cleaner 3 bulan baru boleh kumpul duit beli
bella: hehe, sayang gurau je

belly: cubit dia baru tauu
bella: hehe

belly: sayang.... i love u
bella: i love u too

belly: three four five
bella: six seven eight

belly: taknak taknak, anak 5 je
bella: hehe, ok


nota kaki : banyak yang salah paham kan? hurmm... otak exam adalah otak suci

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

62 comments:

miss oren said...

cinta itu bulat
same cam bumi..bulat
apekah??tetibe je..huhu

★ Nu♥ℜul ★ said...

heylloo ..

Eazy Izzuddin said...

hik3...
apekah yg bulatnye
=D

bgus2 bertudung, tuntutan agama..
xD
sedapnye banana split
huk3

sufy said...

nice entry..hurm, sedaaaappp lar~

~cik manis~ said...

sgt romntik part tgigit cncin tu :DD

~Cinta Cukulet~ said...

nasib baik tak tertelan cincin..kalau tak menduda la belly haahaha

Anonymous said...

hahaha
confuse2
bkn ke belly 2 pk belalang
n bella tu mak belalang
abes nape dialog die cm terbalik jer?

bukan kah belly yg nk tnjukkn cinta itu bulat?
tapi tetiba jadi bella pulak?
kih3

alah xkisah lah
yg pnting org paham

neway
setuju ngn kata awk
cinta itu bulat
tapi
ramai yg membuat cinta itu mnjadi bersegi2
hahaha

joegrimjow said...

okess
telah d ubah
hee

Nursyafiqah said...

cinta itu bulat.
bulat seperti apekah?
agaga ~
nyway , salam singgah :D

Anis Mohd said...

oooo ...
pppppp...
qqqqqq...
rrrrr..
ssss...

urm ..
okay ..

putra said...

ok..sekarang dah faham..

Lifesaver said...

ko kalo kwin..sure romantik! hahhaa

rhapsody LiN said...

cinta bulat mcm bola
so sweet lowh..
lalala~
:p

bee said...

banana split kat marybrown rm5.30 semangkuk...best gak...tp keadaan kurang mengizinkan x dapat nak mkn..

tRuly tO be mYself 'Qa~ said...

bulat yang begitu misteri itu akhirnye terungkai jua...

pink_butterfly said...

cinta mmg bulat.

tak akan ada hujungnya...

Lili Puteh said...

kamu ni romantik jua orgnya.
tak ku sangka.

pasti cinta kamu bulat juga.
hiks~

Syima Syaz said...

Wakakakaka
aiseh nak coke + aiskerim

lupekanje said...

adeiiihh..mak cik ni rasa tesalah tempat la masukkk....ni cam tempat orang memuda je...

romantik2 ni dah luput dah..heheh...
oklah...minta izin kuar dulu yo Joe..
hehhehe..

*blushing face....temalu-malu....tingat jaman dolu kala..

chipsmore said...

sy x salah paham pon...cume sy x bape nk paham..wakakaka... nk banana split ngn cincin satu..ley?? hakk

ONE ZABA said...

cinta pada laptop

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

eleh :P

TiNiE said...

so sweet!!
bella n belly sudahnyer kan...

mummYaeesh said...

hadoyaiii..layan kan jerk la joe.. sure uols tgh serabot nak exam la tu...
weols rasa ada baiknye uols compile citer2 ni pastu edit sikit sana sini pastu wat novel!ur own novel!
sbb weols rasa ape yg uols tulis ni sedikit sebanyak ape yg uols impikan!hiks

||alis|| said...

cikgu main bola..
hari hari cikgu main bola..

nak romantik? banyak kan bacaan :)

va va va..
part tergeget cincin tuh..
cam citer kat tv how i propose my bride, haha! tapi dlm citer tuh lagi real...

p/s: terbaru, the proposal (ada sandra bullock & ryan reynolds)

Ivy Metaga said...

nanti mst joe lamar bakal isteri macam ni kan..?? =)

aaa..gadis blog yg misteri..kalo joe belanja aikrim nt, jgn gigit aiskrim tu, nt tertelan cincin wakakakakakaaa..

SRISUFI said...

cinta itu bulat? hurmmmm mari buat eksperimen Joe.

kamu sihat??

Dhada said...

Kenapa cita itu bulat ? (0_0)

AiNeRzA said...

hahahaha...(gelak berdekah-dekah)...dah terguling-guling nih...

shinawawa eyenie said...

wah..romntiknya wak....~.~
bgs ler jd insan yg mnitikberatkan agama dlm khdpan...
mnutup aurat+solat itu kwjpan...

sharamli said...

anak ramai la best

xuen adyla said...

aq mahu ice cream tapi ceh aq demam

noooooooooooooooooo

xuen adyla said...

aq mahu ice cream tapi ceh aq demam

noooooooooooooooooo

xuen adyla said...

entry ni kejam terhadap aq

Babyjane[The Juliet] said...

tak jdi nak diet eskem
hahahah
:D

ain said...

joe..bukan salah faham boy. cuma berbeza tafsiran!!hihi

Khairul said...

kau apasal x der chatbox bro. Ssh la nak borak2.

CikYana(",) said...

out of topic:-

nk wt scroll gk ke?
bukak web ini yer

http://www.myspacegens.com/handler.php?gen=scrollbox

Monkey D Luffy said...

adeh

romantik2

geeds said...

love makes the world goes round.
like the story.
haih.
love.
love..
love...

u r in love ain't u?
:P

a.b geldofg said...

bdiri bulu roma aku baca
heheheheh

ciK LyndaWawa igUana said...

eh...aiskrim?!!lupa pasal cinta itu bulat..nak aiskrim....hehe

babymiLosh said...

huwaaaaa~
mawu cencen dlm eckelim jugaaa!
mawu! mawu!

lala said...

huhuhuh...ingt kan ape la bulat tuh...huhuhuh...rupe2nye banana split feveretku!!!huhuhuhu

Jaj@n said...

loorr..
ingt kan ape la tadi..

BUAT SUSPEND JE..!!
agak menarik laa..
hahaha..

Nur Farhana said...

Apakah? Kataku jiwang.. Kamoo seribu kali jiwang encik faridzul.. Tapi so sweet.. Bestnya kawen.. Wawawa.. =)

DrSam said...

cerita yang mengiurkan minda dan perasaan. Bulat mata membacanya :)

penjenayah.merah.jambu. said...

bila nak exam otak aku tak pernah suci,ape ntah lagi bila tak exam...
haha..cerita klakar tapi sinis..terpukul aku..hoho

adawiah.zaini said...

bagus btol kalau wujud lagi lelaki spt belly. nk berkenalan. heheheh

abuyusof said...

.. banyak benda yang bulat dalam dunia ini.. banyak diantaranya yang tersembunyi.. bila dikerat baru nampak bulatnya.. begitu juga dengan cinta bila dikerat.. baru nampak bulatnya..:).. apa apa lah..

Miss Hazzy said...

finally i know the answer...
byk tul idea eh...

secretname said...

br la daku memahami..huhu

susudalambotol said...

cinta itu kolestrol :P byk gila komen.

SwEeTFoResT said...

hikhikhik..sweet sgt5..
cinta memang bulat..
hakhakhak..

atty's said...

benda apakah yg dimaksudkan bulat..???????????

SASYA WILLIS said...

waa..romantiknye.Beshnyer klu dpt jadi cam bella ~ lalalaa ;p

niza said...

hahahaha...bulat2...

milimilo said...

sweet sgt la..haha..aku terfikir,kau ni xde experience tp daya imaginasi tinggi..sbb tu penulisan mantap..bile la aku boleh cmni

cikeYda said...

ok akhirnya aku paham.. ahhahaha

cikeYda said...

ok akhirnya aku paham.. ahhahaha

ieNn ZaZa said...

erm..alangkah bahagianye kalau dpt teman idup yg romantik..yg sentiasa leh bg nasihat bile diperlukn..

teamdakwah said...

well..i love this post..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW