Share

nakhoda kapal

azrul telah membuat keputusan untuk meninggalkan kampungnya, indera harmoni, untuk menyambung pengajian dalam ilmu biologi. hasrat itu telah dikemukakan kepada ibu bapanya dan telah diberi lampu hijau.

girang sekali sampai melompat-lompat

oleh kerana kampungnya berada dipulau, die terpaksa menumpang kapal saudagar arab untuk ke city hall. nasib seorang remaja pulau begitulah gamaknya.

hasan bintun nama si pemilik kapal. memiliki syarikat multibillionaireyang berpangkalan di tingkat 34 burj al-arb di dubai. setelah minta izin, azrul menaiki kapal tersebut

azrul terjumpa hasan bintun di dek kapal. tidak diketahui olehnya bahawa hasan bintun merupakan pemilik kapal itu

"kaifa haluka ya rijal lu hensem?"
hasan bintun menanya

"ops, sory, i cant understand arabic, if u dont mind, could u speak in english?"
azrul membalas

"yeah sure, boleh cakap melayu?"

"mesti boleh!!, tak sangka pakcik boleh speaking melayu. hebat"

"lingua franca, mesti la boleh nak"

"satu masa dulu, sekarang melayu sudah layu. banyak sngat kelayuan di antara melayu"

"jagan cakap macam tu, dari PDA pak cik, hampir kesemua melayu adalah islam. tiada melayu, kurang lah umat islam"

"pak cik cakap macam ustaz mengaji saya"

"pendakwah nak, macam tu lah kami. kami di bekal kan dengan PDA baru, PDA TH"

"apa tu?"

"people data around the world"

"wah, hebat!"

"nak berdakwah ni kita kene ada taktik. baru lah islam itu sentiasa harmoni"

"best ke jadi pendakwah"

"besstttt. tgok cam pakcik, boleh jalan2 naik kapal. jumpa pelbagai manusia. kadang-kadang jumpe duyung. tak duyung pun dugong pon jadi"

"hurmm...."

"tugas pendakwah ni sama macam orang yang berada di puncak kapal. kalau orang bawah mahukan air, orang diatas mestilah hulurkan air dari atas. kalau tidak, yang bawah akan tebuk kapal untuk dapatkan air dari laut. last-last, kapal akan tenggelam, termasuk sekali yang berada diatas. nak bgtau kita, pentgnya mengajak orang kepada lebih baik, kalau tidak, kita sekali akan hanyut"

"analogi yang hebat!"
-thumb-up kepada hasan bintun-

"analogi baginda kita nak. pak cik cite balik je. nak pergi mana ni?"

"city hall, sambung biologi"

"tajaan mara ke?belajar elok2 pasal biologi"

"haah, napa pak cik?"

"neraka nanti ramai ahli neraka perempuan, walhal yang paling senang masuk syurga adalah perempuan. cuba anak kaji pasal hormon dieorang, mungkin disebabkan hormon emosi dieorg tak stabil"

"baiklah"

"jgn lupa pasal teknik tu..."

"teknik apa?"
jari tangan kiri dibulatkan, jari tangan kanan di dibulatkan juga. dilagakan kedua-duanya

"pakcik ni.... lambang apa tu? bukan ke macam naruto?"

"zaman sudah berubah, dunia dah maju"

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

50 comments:

asis said...

teknik sharingan ke

eazy said...

teknik kiri ke kanan?

Ceera said...

teknik apa tu, tak paham la.. hehehe..

HEMY said...

islam nama..mmg la byk...ehehehehe

joegrimjow said...

mintak x tergolong

Nazra~ said...

iya trlalu byk progesteron :D

aDuKa イスラム教 said...

thx sbb singgah my blog.. =)

sheikhazliza said...

slm.. kat sfield?.. kami ada bbrp kenalan kat sana.. tp lbh tua dr adik la.. anyway, good luck.. bljr rerajin.. dh abih, jgn lupa bkhidmat tok mesia.. hehe

LotsOfLove-Pearls said...

macam2 teknik..

mula2 kata hebat jer but at da end ada unsur tetttttttt...
hahhaa..

Gud sharin'

cida said...

mudah-mudahan d'jauhkn especly kaum hawa..

crescent said...

tersirat betol maksud..mendalam

btw 'pedulikan je'? aiyarkk takkan camtu kot..

one said...

adduhai joe...awat laa jadik cam
ni..dah mkin menjadi2 plak
erk...mule2 bce cter punya la best
cter pasal dakwah..mmg pertenghan
cter tu cm best layan jer...fuhh
dasyat la pnya cter..nk p city
hall smbg blajaq bio..jumper
saudagar kapl, dngar sal dkwah...part cter sal
dakwah tu cm nak insaf je
dengaq..btoi2 permpun antar
goloangn yg ramai msuk nraka..tp
pling mdah msuk syurga..tpt..tapi
kn..uwah3..last2 cter smpat lagi
suh jngn lupe sal "teknik" tu..
siap bagi care2 lg nak uwat cm ne
"teknik" tu..xlok2
lusyah2...

joegrimjow said...

nasib badan

tqa said...

hihi.. adoi bro. ngko pun x penah miss bab satu kaler tu

epalgreen said...

erkk..
awal tu fhm..
dh last2 xdpt tgkp pulak..
huhu
beli crocs 1 free 1?
waah bestnye

sharamli said...

jari tangan kiri dibulatkan, jari tangan kanan di tegakkan. dilagakan kedua-duanya

xphm...teknik ap tu?

Vee Violet said...

teknik tuuuttt....
hihihi...
Vee dah publish 2nd Cerpen tau...
*wink*

Anonymous said...

salam joe,

"neraka nanti ramai ahli neraka perempuan, walhal yang paling senang masuk syurga adalah perempuan."

sebagai golongan hawa sungguh terasa sekali. terima kasih!
bak kata naqibah saya apa guna beri nasihat jika tidak tersentuh hati.

tetapi,
Dan siapakah yg lebih baik perkataanya daripada orang yang menyeru kepada Allah dan mengerjakan kebajikan dan berkata,
"Sungguh, aku termasuk orang muslim(yang berserah diri)?"
[al-fussilat 41:33]

inshAllah istiqamah dalam bidang dakwah ini:

rujuk hadith nabawi [hadith 21]:
On authority of Sufian bin Abdullah r.a said:

I said: "O Messenger of Allah S.A.W,
tell me something about Islam which I can ask of no one but you".
He said:" Say:'I believe in Allah', and then stand steadfast"
[Muslim]

-ISTIQAMAH-

anda ke paris? lihatlah ciptaan Tuhan yg indah sambil berdoa,
syurga n neraka urusan Allah,
mohonlah dijauhkan azab neraka:

Dan milik Allah-lah kerajaan langit dan bumi;
dan Allah Maha Kuasa atas segala sesuatu.
Sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi,
dan pergantian malam dan siang terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah)
bagi orang yang berakal,
yaitu orang-orang yang mengingati Allah
sambil berdiri, duduk atau dalam keadaan berbaring,
dan mereka memikirkan tentang
penciptaan langit dan bumi

(seraya berkata),

“Ya tuhanku kami,
tidaklah Engkau menciptakan semua ini sia-sia, Mahasuci Engkau,
lindungilah kami dari azab neraka.”

[Al-Imran 3:189-191]

[alhamdullillah nikmat Allah kepada student overC seperti kita]

wallahua'lam

jazakumullahu khairan khatiran.

joegrimjow said...

syukran syukran

nenekrock said...

mesti sekola teknik nih

reen said...

adoyaiiii..susah nk sbut nama ekau la...klu rajin silolh amek TAG kt umh eden yo!!TQ...he..

shinawawa eyenie said...

afwan....hehe

AiE bAhRi said...

salam ziarah kembali..nice blog..

Tie said...

Alamak, kak tie blur bahagian teknik tu...huhu..

KhairiL's said...

aku baca cerita ko...aku x kesah sangat pasal tu
bila nak komen, baca plk komen anonymous, aku jadi terharu dan insaf

hehe =)

lily aklili said...

hahahahaha..

konfem x tinggal stu kaler nyer citer..

tapi hebat oo ada PDA TH

aku pun nak la..

Ma'am_Chelsea said...

Dik..

Cuba clarify lagik ckit tang teknik tuh...

Kasik jelas ckit =P

ijechan said...

kaler apa tu?

joegrimjow said...

24 out of 28 xdapat...
2 org je dpt...

Eazy Izzuddin said...

aduhai..
memacam lah kamo ea..
=P

kaler apekah itu??
=D

naddysh said...

huhuhu

mesti jugak mau ade ending lunsy2 tuh

hehehe..;p

Ivy Metaga said...

hahahahaha...gelak je lah...kalau org tuh otak kuning sikti paham je kot..kalau otak hijau blurrr daaaaa..hahaha..

Dhada said...

Cehh :P

mira zin said...

ha ha ha...faham pun nak buat tak faham.kah kah kah.

lea said...

teknik ape tuer?
xfaham la..

lalala

joegrimjow said...

jgn jgn di pahami

cik siti penguin said...

heyh. tutup mata.
tak sanggup baca! XD

Eazy Izzuddin said...

ohoho..
wt paham sudeh.
xD

nurain said...

yeah, aku akui analogi tu sgt hebat

tapi pakcik tu..

isk..!

~Cinta Cukulet~ said...

tak faham part bawah..cikgu bio saya tak ajar pun..hahahaa

joegrimjow said...

pakcik maju

xuen adyla said...

citer apa ni?

teknik apa?

ni yg aq xpham ni..

aq tau la bm aq teruk tapi erk


xpham

Monkey D Luffy said...

amat gersang ko ni ;p

Eazy Izzuddin said...

hiks..
akhirnya..
memfollow...
xD
=P
thanks!

joegrimjow said...

Haha, ngah tgok wyg skrg

momentinlife said...

ko ngan kapten mmg seiring..
xlh jumpe korg nih..
ntah ape2 jd kang.. muehehe

Rantong said...

Sertai rancangan terbaru berjudul: "Who Wants To Be A MillionaireBlogger.Net" 24 jam sehari, 7 hari seminggu, hanya di kaca screen komputer anda...

mc'eja said...

u make me laugh pagi2 sabtu nih...

joegrimjow said...

adakah rantong ni virus??

moonie said...

salam joe..

dah hakikatnyer begitew..

tuk seme pompuan harus beringat..mohon ALLAH selamatkan kite dari neraka yg x tergambar dahsyatnyer

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW