Share

membebel-bebel di waktu malam

orang kita memang glamer kalau berhimpun adakan makan-makan. ku tidak terkecuali sebabnya ku pon termasuk orang kita. mana bumi dipijak, disitu langit dijunjung (macam tak sesuai je peribahasa ni)


2 malam lepas kami dijemput oleh keluarga akak iparku yang kedua untuk makan-makan. tmpat di restoran syam, kota bharu. ok lah, suasana sesuai untuk makan-makan ni. boleh la menjamu selera yang sememangnya berselera ni.


ok lah, sebab dah tangkap gambar, layan je la gambar.














~~~~

hantar abangku tadi ke airport sultan ismail. dia balik kg sebab memang dah lama tak balik kg. kene la jengok2 orang kg, barulah orang tak mengata 'agah'. macam biasa, ku memecut laju kereta di perjalanan malam yang sunyi sepi (dah start dah)


memang tak sah!


agak pelik dengan cara pemanduan orang kat sini. tak tahu apa puncanya, kalau ku drive, mesti tak sah kalau tak jumpa kejadian pelik 2 3 kali. malam tadi tak terkecuali mengalami peristiwa pelik!


peristiwa 1



(memerlukan daya imiginasi tinggi)
elok je bawak kereta, tiba di satu persimpangan trafic light. jadi kereta semua agak perlahan. kebetulan trafic light itu ada 2 lane, ku ambil di lane kiri. bila lampu hijau, kereta mula bergerak. pelik sebab lane ku tak bergerak sangat berbanding dengan lane sebelah kanan. jadi ku 'curi' lane sebelah kanan. kot-kot ada kereta yang kehabisan minyak ke apa


yang mengejutkan

rupa-rupanya menjadikan lane kiri tak sangat bergerak, disebabkan seorang dewasa (linkungan 30an) mahu melintas jalan. ok, kalau nenek ke, orang buta ke, orang mengandung ke, mahu lintas jalan ok la jugak. ni yang segar bugar. kalau nenek ke, orang buta ke, sudah pasti lintas ketika merah, bukan hijaun, ni yang muda, lintas ketika hijau


yang pelik lagi


kereta bagi jalan. berhenti untuk orang melintas. ku lihat kereta pertama pemandunya perempuan, kereta dibelakang pun bengang, ke3 ke4 ke5 yang belakang asyik duk hon. dan perempuan itu slumber berhenti.


ishhh, dapat bayangkan tak? kalau tak, nasihatku kepada pemandu perempuan( bukan kesemua, ada yang expert pon) jangan lah bertimbang rasa sangat. ada masa kita KENE bertimbang rasa, ada masa TAK BOLEH bertimbang rasa. traffic jam cik puan oii!


peristiwa 2

yang ni lagi pelik, tak mahu cite lah, buat sakit hati je!


kenderaan bermotosikal


ayah memang melarang kami adik beradik menunggang motosikal. kesannya, kami sekeluarga tak pandai bawak motosikal. pelik kan? tiada yang pelik dari benar-benar belaka. kalau orang mahu ku bawak motor, ku memang surender. tak reti. sempat belajar secara curi-curi dulu, sekarang dah tak ingat dah.


ada satu nasihat. tolonglah PASANG lampu ketika malam. ishh, susah, nak nak lagi ketika malam. tambah hujan pulak. memang confirm tak nampak! jangan jadi alasan nak pergi surau, bawak moto takde lampu takpe. kang tak pasal-pasal eksiden (nauzubillah) sebab lampu motor takde.


~~~~

nota kaki : rasa diri dah semakin tua, asyik merepek je memanjang. ishh, macam golongan tua pulak rasanya. dah dah, tak mahu bebel dah. kalau boleh kurangkan takpe jugak, ni cakap angin je. harap yang baca boleh sampaikan, tak pun buat, panjangnya nota kaki ni. haha




Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

31 ulasan:

shinawawa eyenie berkata...

rugi jer xpndai mtr...
kan bgs laki pndai bw kereta n mtr...
mtr yg berkuasa tinggi..kereta?!hmm

Syima Syaz berkata...

yeeehhh...joe dah tua!!

philoColy berkata...

bebelan yg btl 2.
haha.
biase la 2,dugaan org bwk kete.
amek chance tmbh dose klau mulut xrti jg (salu org bwk kete kuat nyumpah sranah kn).
haha.

Farhana berkata...

Alamak.. Adakah daku kira suke membebel??? Hurrrmmm.. =p

*hensem sgt kot mamat tu smpi awek tu stop.. mcm rupa joe barangkali... ahakz.. =)

joegrimjow berkata...

jg la ckp tue
sensitif

HEMY berkata...

mslah kan benda2 camni...sume ikut kepala sendiri je..huuuu...

i'm_siCK_n_tiReD berkata...

sodap nye

aien~s corner berkata...

wah! dh la tgh lapo ni..huhu

NoRuLLiSzA eL FaRiSi berkata...

tua hati muda xper.. lalala~

IxoR@ berkata...

bebel-bebel...jangan lupa makan....meja dah penuh tu....ngaappp!!!!

pwincess AJA berkata...

sedaknyo make...

merepek kasi manafaat buat org yg membace takpe.
merepek bukan2 2 haaa xelok.
ari demi ari kt mmg makin tua pom kan.
pasneh ley panggil atok joe.
hahaha.=PPP

akhis berkata...

~same la
~abah pun xbg kitorg adik bradik bawak moto

joegrimjow berkata...

sama la kita ya

Hazzy Ishak berkata...

hazz pun tak pandai bwa motor gak...sebab abah tak bagi....lalalala

Mucuk Shomot berkata...

yg warna putih berkuah tu hape??

Precious berkata...

Jangan ler cakap rasa diri tu tua. Kalau ko tua, haku ni hape ler ...

rhapsody LiN berkata...

smalam drive kete ade makcik ni suka hati je jalan time hijau. lagi cikit nk kne langgar.dh la kat simpang.

haish.....

imheppie berkata...

aiyak...
agak pelik bila laki xley bawak moto...huk3

Tanpa Nama berkata...

kalo x pndai mbawak motor..leh blaja..x terlambat lagi nak blaja

tRuly tO be mYself 'Qa~ berkata...

kadang-kadang membebel ni best jUgaa...huhu..~ comel la keluarga ni...

qyla berkata...

oh!!!..

nasib bek joe tulis bukan smua pmpuan cm tu kan.

oh!!

ku bukan mcm pmpuan itu.

sma skali xsma,

joegrimjow berkata...

btol3
xsemuaa

eazy berkata...

yep.
eazy sendiri sebagai perempuan pown kdg2 marah care depa ni bawak kete.

-kluar simpang tak tengok!
aish.geram haku!

Blog Anuar Kamaruddin™ berkata...

aper kes lah org melintas tuh adoi... :p

btw, gbr2 itiu menyelerakan...oh sedapnyer! :D

hasni berkata...

mcm2 aksi dan gelagat bila dijalan raya
bknka itu menarik??

+akufobia+ berkata...

sebab terlebih sifat kasih+sayang,mereka menjadi pertimbang rasa yang hebat.haha.

John Iverson berkata...

Agak pelik jgk kejadian... biasa la.. woman driver hahaha...

sori lama x singgah....

ayin jemin berkata...

bestnya mkn ramai2..

Tanpa Nama berkata...

faridzul..dh tua rupewny..haha!!(^^E)b

Anis Mohd berkata...

tbe2 terasa plak bab driver pmpn tuh.
hahaa..
anis kalo org tua, dah baya2 tuk anis kan ,
kalo x bg die jln ,anis mst mntk maaf , pdhl die bkn dgr pon.
hahaa

Tanpa Nama berkata...

Patut cm kenal je menu. Restoran Syam rupanya. :)

Motor x pasang lampu...entah la. x sayang nyawa r kot.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW