Share

kisah Mc D

bukan ku suka makan mc d. rentetan dari kisah Mc Donald

~~~~~

satu hari yang indah, ku baca satu entry pasal Mc D di blog seorang, (dah tak ingat link die), ni dia punya tulisan,

~~~~


KEPADA RAKYAT MALAYSIA YANG DIHORMATI


SEPERTI YANG SEDIA MAKLUM TERDAPAT DAKWAAN YANG MENGATAKAN BAHAWA MCDONALD MEMBANTU REGIM ISRAEL. KAMI INGIN MENJELASKAN BAHAWA DAKWAAN ITU ADALAH TIDAK BENAR SAMA SEKALI. MCDONALD MALAYSIA SAMA SEKALI TIDAK PERNAH DAN TIDAK AKAN MENYOKONG APA APA JUA BENTUK PEPERANGAN YANG BERLAKU DIMANA MANA MENERUSI JUALAN ATAU KEUNTUNGAN YANG DIPEROLEHI DARI RESTORAN RESTORAN.



INI DISEBABKAN OLEH SEBAB SEBAB BERIKUT


MCDONALD ADALAH ORGANISASI YANG DITUBUHKAN DI BAWAH RANG UNDANG UNDANG MALAYSIA.
PIHAK PENGURUSAN SERTA LEBIH 8000 PEKERJA KAMI ADALAH WARGANEGARA MALAYSIA DARI PERBAGAI KAUM.
KAMI MENYEDIAKAN MAKANAN DAN MINUMAN KHAS UNTUK RAKYAT MALAYSIA DENGAN KERJASAMA DENGAN PENGUASAHA WARGA MALAYSIA
KAMI MEMBAYAR CUKAI SETIAP TAHUN KEPADA KERAJAAN MALAYSIA.
KAMI MENYOKNG DAN MENJALANKAN PELBAGAI PROGRAM DAN KOMUNITI DAN KEBAJIKAN UNTUK RAKYAT MALAYSIA MENERUSI BADAN KEBAJIKAN KAMI IAITU RONALD MCDONALD HOUSE CHARITIES MALAYSIA


SEKIRA NYA MENDAPAT SEBARANG KEMUSHKILLAN SILA TUJUKAN SOALAN ANDA KEPADA justtellus@my.mcd.com ATAU HUBUNGI JABATAN KOMUNIKASI KORPORAT KAMI DI TALIAN 03 7843 3233


YANG BENAR
MCDONALD'S MALAYSIA


AZMIR JAAFAR
PENGARAH URUSAN


~~~~~

kesahihan ku tak dapat. sejauh mana betul ku tak pasti. lalu ku terus emailkan kepada email diatas untuk mendapat kepastian, bunyi emailnya macam ni

~~~~~

salam,

boleh bagi lagi penjelasan berkenaan dengan isu mc d yang sekarang ni
hangat untuk diboikot. adakah menyumbang kepada israel seperti
diwar-warkan? banyak berita pasal ini dan tidak tahu kesahihannya. cuma
tahu yang CEO mc d di us adalah orang kuat rejim zionis. ini pun dah kira
terlibat secara langsung dengan menyumbang kepada israel. harap dapat
penjelasan, mungkin saya boleh letak di blog kalau
ada berita yang baik dari pihak sana.

sekian,
joe


~~~~~

ada nada menekan disitu, kalau tak letak, dia takkan balas atau lambat. jadi email ni berbalas, ini dia punya reply

~~~~~


(Embedded image moved to file: pic01615.pcx)


Best regards,
Leonard M. W. Wong
Corporate Communications Department
Tel : 603 7843 3388 (ext 3238)
Fax : 603 7843 3389
email : leonard.wong@my.mcd.com
Website: http://www.mcdonalds.com.my




~~~~~


orang cina yang balas. silap bagi salam. huhu. nak cepat katakan. ku dah pergi laman web dia, tapi tak jumpe notis tu. maklum la, kejap sangat. tengok lama-lama perutku jadi lapar. sapa-sapa yang terlihat, boleh la kongsi ek.

~~~~~

nota kaki : lapar sehingga perut berkeroncong

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

54 ulasan:

Precious berkata...

Aih ... nanti aku pegi cari notis itu yerk. Ko pegi ler study. Tunjukkan aku kejayaan yg membanggakan yerk!

sharamli berkata...

tq 4 diz

haruan tasek berkata...

wah ko memang selalu makan mc d ke? lebih baik masak sendiri tak akan ada le isu macam nie

John Iverson berkata...

Susah nk dpastikan benar la... dh lama x makan mcd ni... hehe...

LYA berkata...

dh bosan mkn mcd
jom support sate mesia ;D

joegrimjow berkata...

jumpe gtauu

--{♥Mahirah Abd♥}-- berkata...

ala...x sure lagi ker??
dah lama x mkn mcD..
mm...
nak kena selidik lagi la nie...
;)

Lun berkata...

mcD???

jenama apa tu?

x pernah dgr pun...

MH berkata...

Lama sangat x mkn McD sbb mahal dr yg len...hua3

naqiubex berkata...

haha... lawak betul nih..

neem berkata...

tp mcm x logik je kalu lgsg x kenakn any tax utk israel.

KhairiL's berkata...

alasan semata2
tp bgs la ko...PRIHATIN siap emel lg

momentinlife berkata...

mmg dorg tak bg duit direct gi Israel & sekutunye..
tapi duit 'royalti' yg dorg byr tu..
rsanya la.. =)

joegrimjow berkata...

sama2 la slidik

bEEdLE d' bARd berkata...

kdg2 aku boikot..kgd2 tak..huhu..

Tanpa Nama berkata...

isu ini mmg sudah lama kedengaran.
tapi
sampai sekarang cuma gosip.
bukti nyata belum terlihat.

kita upah detektif conan menyiasat.
sbb detektif joe busy dengan examnya.

study2!!

mummYaeesh berkata...

ku suka makan mc d!yaeesh lagi la.. dgn pemilihan pemakanan nye yg terhad..hanye nugget mc d jek yg dia mkn!selain lempeng dan coco crunch!adeh..

jawapan yg diberi sgt general..secara amnye sume pun tak suka and support perang tp jauh didasar ada menyumbang atau tak ke arah yahudi tu??woohoo..

tp weols mmg layan bab2 boikot israel ni.. yg mana leh tu kita ikut la kan..selagi daya!so far, tak pernah da beli brg tesco, roti gardenia, minyak shell, product nestle (accept coco crunch..again sbb yaeesh tak mkn benda lain) smpai milo pun weols tak amik da..tukar vico buatan malaysia!Hiks

Chekgu BaniHassim berkata...

erm...
layan bende lain tak leh ke joe??
erm...kt sane susah ke nk carik makanan yg bukan pro israel??
erm...

rajin jugak ko research ni sume??
kate bz nk studi... :P

LotsOfLove-Pearls berkata...

adeh...
lapar lah plak..

pink_butterfly berkata...

hmm, suka nya mkn mc.D...fries dia lain dr fries kat fast food tmpt lain...nyum2...

tp sbb isu ni, tpksa mgurangkan mkn mc.D...errr...kurangkan saja ya, bukan x pegi langsung... serasanya mcm x mampu nak tinggalkan fries yg sungguh nyum2 itu...

~Cinta Cukulet~ berkata...

lebih suka burger tepi jalan :D

♥ cik intanurulfateha ♥ berkata...

.asek blogging je
.g study la
.repot mak kang!

Arra JaSmY berkata...

Salam...even da adew notice cam tuh pown kitew still ragu2 kan..so,if adew rasew was2,x boley makan deh...ahaks.ara da lamew x mamam MCD sejak boikot ari tuh..rindu la jugak..ahaks..=p

naDDy berkata...

dah lama tak makan mcD...tapi boikot punye pasal, telan air liur je la...
nak tau kebenarannya jugak!!!

Eazy Izzuddin berkata...

huk3
adakah benar?
huhu
entohla
joms joe pi mkn...
=D
xD

arsaili berkata...

salam...mcd saya suka kentang goreng dia ahahaha..lapar plak..tak sabar tunggu balik msia...uhuhu

Ejump berkata...

ala.. org malaysia...kenkadang ckp je mcm tu...last2 nampak jgk mkn kat mcd..hee~~

ain berkata...

mula2 akak boikot...lama2 tak tahan anak dok bising nak makan mcd.

Monkey D Luffy berkata...

nasib baik aku bukan penggila fast food ni

makan jarang2... sangat jarang

miss GAZA berkata...

saya mmg x suka mcd
la~la~la~

Nur Farhana berkata...

Aisey.. Study2.. Huuhuu.. Tapi ku suka mkan McD.. Ayam goreng McD.. Sdap wooo.. Tapi ku nk kurus, maka McD harus ku lupakan.. Uwaaa..

tqa berkata...

sy suka mcD!
sgt suka. jgn makan je. hehe..
dlu masa boikot2.. siyes xda geng nk pegi mcD..
sedey time tu...
T___T

chipsmore berkata...

malaysia still salurkan duit kat amerika (yahudi)..
n..org yahudi akn salurkan duit 2 ke gereja2x kat sane...
mmg mcD kat malaysia x wat camtu..tp dy still bg duit tu kat amerika..
da kate cawangan..mcD kat memane pon still salur kat amerika..melainkan mcD kat malaysia x pkai nama MCDONALD

Precious berkata...

Eehhhh ... I'm d first to comment rupe2nyer hek ... hih hi hi hi..yeay!
Oh hey, kat muka depan McD trang tang tang tuh, aku dah nampak explanation sal Israel tur. Eeehhhh ... ko baca ke tak?

SuFy berkata...

joe, x brp ske mkn mcd..

*kalo x silap kfc dn bberapa mknn yg lain pon cm barangan boikot..tp x taw kesahihannye..

*papepon, mkn la mknn yg lebih berkhasiat..atau pon masak sndiri lg bagus!!hehe

joegrimjow berkata...

mane mane?
xnampak poon

lutaz.dyha@gmail.com berkata...

aku tak suka pergi mekdi,
tp bukan sebab aku boikot..
T_T

Anis Mohd berkata...

makan kat kedai mamak teoi jalan je la.
sure2 x sampai ke israel duit nya .

3rdmarch berkata...

baru je mkn mcD..
tp org laen blanja..

anakcikmad berkata...

betul3~
kfc pun ada isu yg sama~
siap forward email yg bunyinye mcm sama mcm mcD tu...

Nadhirah Zamrose berkata...

dlu try boikot mcd...tahan gak 3 bulan...tp nmpk mcflurry x leh tahan da ;P

mari makan Radix Fried Chicken ramai2...keluaran muslim...halal!

ezzati berkata...

pecaya tak..sejak kuar isu tu smpai skrg, aku x penah dh sentuh mcD...pecayalaaaa

SwEeTFoResT berkata...

sedapnyer double cheese burger...
@_@

Tanpa Nama berkata...

sedapnye~

itu saje comment aku..hihi

xuen adyla berkata...

bagus joe sila pastikan
my dad suh i puasa benda alah tu
my kawan bengong suka rasa makn depan i siap jilat jilat
hampeh tul

Eazy Izzuddin berkata...

huhu
mcd jrg ja pi
hiks
xD

blokdrive berkata...

dia kata dia tak sokong peperangan. tapi dia bayar kepada syarikat induk. syarikat induk syarikat yahudi yg sokong peperangan. pi mai pi mai tang tu jugak la. Jom beli RFC!

milimilo berkata...

mcd pn aku xmampu boikot, ape tah lg milo..aku boikot stakat yg aku mmpu tahan je..coke n starbucks sume tu aku mmg da boikot habis2an dh ;)

LuQmAn NuL HaKiM BiN HaMzAH berkata...

ye ke benar artikel ni...mmglh dorg akan ckp xsupport Israel...klu dorg ckp support Israel confirm xde org pi mkn kt mcd....
klu cari sumber berkaitan mcD di laman web Islam...mcd still support Israel berdasarkan royalti yg dorg bayar itu...

Menurut persatuan pengguna Islam Malaysia (PPIM)...mcd still support Israel...rasanye xde mlsh kot klu boikot mcd....xde mcd pun xkan mmbwa kita ape2 kesan kot sbb still byk lg fast food malaysia yg bole dimakan....
sekadar berkongsi pendapat...

DilOt berkata...

dh lame xmkn mcd...smbil boikot..sambil tu boleh ajar perut ni dr makan fast food,,,,

lea berkata...

rindu lak kat eskrim sundae..
nyum3

Tanpa Nama berkata...

xyah bgtau pun xpe
org msia bukn kesah..

Tanpa Nama berkata...

KFC pun sedap
ala makan je beger A&W tu
sedap gak hape kan?
eh kat sana ade ke A&W?
kehekeh

MUHAMMAD NAQUIB BIN MOKHDZIR berkata...

kebyakkkan yg komen nih...cm nk support lagi mcd nih...ape2 la ...
aku pon baru nk makan mcd tapi sbb ragu trus shut down..baru nk merase balik

muumYaeesh:- GARDENIA pon sumbang kt israel??...atk tau pon aku...thnx..

ejump:- aku sokong ko...smalamkt R&R Bentong ade aku nampak minah tudung @ org islam mkn kt mcd....

btw bagus arr...joe...bersemangat waja..dalam hal2 boikot.nih...thnx 4 da info

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW