Share

Engineering? Really?

Ada satu kisah yang sampai sekarang takkan lupa. Walaupun dah bertahun tapi masih segar dalam ingatan. Elok sangat untuk adik-adik yang dah lepas SPM baca kisah ini sebagai pengajaran. Boleh la ubah sikit mentaliti tu

Masa satu perjumpaan persatuan chess, boleh katakan aku ni top 5 player jugaklah bukan sebab aku ni hebat sangat tapi takde yang hebat dalam persatuan tu. hehe. So kita yang suam-suam kuku ni tiba-tiba jadi hebat. Bila dah semakin ramai join, ada yang join tu tiada basic pun, so kenalah mengajar dan share knowledge gitu

Dipendekkan cerita, ada seorang minah saleh ni rasanya orang local melalui accent dia tu, sempatla berbual-bual. Elok sangat accent yorkshire vs accent budu berbual kan. Dia ada tanya, aku ambil course apa, dan bila aku cakap 'Electiral Engineering' dia kata

'Really?'

Dengan muka separuh terkejut campur pelik (korang imagine la sendiri) dia cakap macam tu, Aku pun tak tahu kenapa reaksi dia macam tu. So aku tanya 'why'

Dia kata nak kerja apa nanti? Dan teruslah krik krik krik

Untuk krik krik krik berlalu pergi aku tanya dia ambil course apa dan dia dengan bangga menjawab 'Geologist' dan huraikan pekerjaan yang dia akan dapat nanti bila dah grad nanti

Moment tu la aku rasa macam ambil engineering ni macam sampah. haha. Ternyata course yang kononnya agak 'tersohor' kat Malaysia ni rupa-rupanya course yang orang tak nak ambil. haha

Belajar pandai tapi last tiada pekerjaan

Sekarang ni tengah hangat isu budak farmasi, budak dentistry dan ada yang ambil medic sendiri pun 'lambat' dapat kerja. Compare dengan yang course biasa-biasa ni cepat je dapat kerja. Actually aku rasa benda ni selain boleh salahkan kerajaan sebab tak sediakan peluang pekerjaan yang cukup untuk pelajar pintar kita ni, kena salahkan diri kita sendiri jugak. Aku tak pasti modul usahawan ada ke tak dia selit dalam course tu tapi untuk course aku rasanya tiada. Walaupun tiada, tapi banyak je aktiviti luar yang ajar benda tu. Terpulang kepada kitalah nak join atau nak mengadap untuk exam je

Nasihat kat adik-adik SPM

Mungkin lepas dah dapat result ni semua tengah berkira-kira nak sambung kat mana kan. Matrik la, Diploma la dan ada jugak STPM. Malas nak hurai semua tu dan semua ada kebaikan dia tersendiri, cumanya please masa muda ni sibukkan diri dengan kegiatan luar yang berfaedah. Join banyak persatuan kat dalam institusi tu or NGO kat mana-mana. Otak orang muda ni cepat pick up, manfaatkannya

Dan dan dan, cuba belajar dua benda ni (tak kira course mana korang ambil nanti) iaitu, Agama dan Komputer! Agama tu maksudnya hafallah beberapa surah, dalami sedikit sebanyak hadith dan beberapa hukum hakam yang popular. Komputer pulak bukannya mengadap fb je kerjanya, cuba belajar asas programming, nak buat website sendiri ke atau apa-apa yang berkaitan dengan komputer. 

2 benda ni aku rasa sangat perlu untuk orang muda sekarang sebabnya,,,, nak story panjang pulak. Buat ajelahhhhh dengar nasihat abam dan dewasa ni. hehe

Ok, tu je, 

Entah kenapa mengigau tulis blog. Entry pertama tahun ni. ciyaa ciyaa ciyaaa

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

10 comments:

CKB said...

Huh, lama x blogwalking since dah berapa tahun da x jenguk blog joegrimjow ke ntah last nama haha. Betul agama dan komputer,.

Saya sendiri major medical health tp blaja pasal komputer eg photoshop dan alhamdulillah skg ada side income dalam graphic design part timer.

Keep it up!

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@CKB

yeayyy, pengomen pertama tahun ni haha

Sunah Sakura said...

hah...itu la..pelik juga tengok kat bloglist mat gebu, macam kenal aje url joegrimjow ni...jauhnya da sekarang ye...teringat zaman blogging 2010-2011 dulu...da 5 tahun berlalu ye..haha..

dah kenapa aku komen benda lain...langsung tak komen pasal entri... hahahah

CKB said...

@Sunah Sakura

betulll 2010- 2011 masa ti CKB aktif sgt blogging tu yg knal joegrimjow tu haha

Khairunnisa' JM said...

Wow, haven't been here like ages. Baru nak berjinak semula dengan blogging :)

But anyways, untuk zaman sekarang, the challenge is making a decision. You don't want to waste your time and money on a subject you don't want to do... Just, bila nak ambil sesuatu kos tu, relates it to your career idea nanti in the future.

Relates the course to something new. For example, if you've always been interested in computers and enjoyed maths at school, so consider lah yourself to take a degree in computer science. Gitulah...

Nisa'

RibenMerah said...

omg.. i use to follow u years ago.. x sangka still ade. :D

life is amazing said...

Zaman ni semua org dah sibuk dgn Instagram..tu leh agaknya not bnyk take timbul di blog g. Anyway..keep blogging.you never know who will get inspire by your writing ~ anonymous ..

life is amazing said...

Typo error bnyk..he he..

life is amazing said...

Zaman ni semua org dah sibuk dgn Instagram..tu leh agaknya not bnyk take timbul di blog g. Anyway..keep blogging.you never know who will get inspire by your writing ~ anonymous ..

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@life is amazing

ni yang nak menulis lagi ni haha

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW