Share

Kisah nyawa melayang kerana roadtax

Sedih juga pagi Jumaat macam ni baca kat timeline berita tentang kematian. Pertama ibu kawan se-matrik dulu (KMM 06/07) meninggal dunia jam 3 pagi tadi. Kedua terbaca tragedi seorang juruteknik yang meninggal dilanggar kerana cuba lari daripada sekatan jalan raya oleh polis. Road Tax tamat tempoh katanya...



Nyawa yang murah

Arwah ayah aku pernah kata - nyawa manusia ni boleh jadi semurah RM5! Kenapa, sebab dia cukup pantang dengan penunggang motosikal yang membawa kenderaan pada waktu malam tidak mempunyai lampu belakang. Lampu belakang, tukar kat kedai RM5 aje, sebab tak tukar tu orang tak nampak kita boleh terbang begitu sahaja nyawa kita. Sebab tu nyawa manusia boleh jadi serendah RM5!


Kisah roadtax

Berbalik kepada kisah nyawa melayang kerana road tax ni, perlu kita ingat kematian tu. ajal itu sudah ditetapkan. Tak perlu kita nak salahkan sesiapa, salahkan tak bayar roadtax ke, salahkan polis yang buat sekatan ke, atau apa-apalah, sebab benda dah jadi, dia jadi jugak. Cumanya, pengajaran yang kita boleh ambil supaya kita lebih berhati-hati di kemudian hari

Aku tak tahulah kisah sebenar kenapa lari sampai memudaratkan diri (lintas pembahagi jalan) tapi kalau kita baca rentetan peristiwa, kejadian berlaku lewat malam, kerjanya pula sebagai juruteknik. Mungkin baru balik OT atau nak cari rezeki lebih. Kita tak tahu tahap kewangan dia tapi kalau orang yang pernah terdesak, tahulah macam mana.

Komen

Aku tertarik dengan komen kat facebook tu,
Cari, buru, tgkap skalipun, kalau org tu xde duit mcm mne?? Nk penjarakan dia?? Mcm mne pulak dgn ahli keluarga dia?? Spe nk tanggung??
ada betulnya rintihan rakyat ini. Sekarang ni PDRM jalankan ops besar-besaran untuk menangkap kesalahan trafik, yang mempunyai saman, yang mempunyai kesalahan jalanraya. Kejadian sampai meragut nyawa ni kalau ada pihak yang berwajib fikir, kenapalah sanggup lari sampai begitu sekali -jawapannya ada satu : tiada duit nak bayar!

Rakyat dah terdesak, kos semakin meningkat, barang semakin mahal. gaji masih sama. Tak terdesak macam mana. Aku yakin kalau sesiapa yang ada duit lebih, semua tu mereka bayar. Sekarang ni keperluan semasa pun tak sempat nak bayar, ni tambah pula saman yang kena bayar

Mesti ada yang kata ' dah takde duit, kenapa langgar peraturan' komen macam ni aku reserve pak menteri la jawab, sebab bukan level aku nak jawab ni. huhu

Cumanya

Sebagai rakyat, kesalahan tu kita yang kena tanggung... bebanan tu kita yang kena tanggung.... pandai-pandailah cari wang lebih, cari sumber lebih untuk menampung hari-hari yang semakin tinggi kosnya ini. Harap sangat kejadian ni bagi tamparan sikit kepada pihak berwajib supaya TAHU yang ada rakyat begitu terdesak dengan tahap kewangan, jalankanlah tanggungjawab tu supaya kesejahteraan rakyat dapat nikmati

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

3 comments:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

AZNIAL RAHMAT said...

PERMANENT DOCTOR NEEDED - URGENT !!!

We are Owner and Operator a General Practice (GP) Clinic in Bandar Sungai Long, Bangi and Putrajaya (Presint Diplomatik - Klinik Pakar KASIH).

We are looking for a dedicated Medical Officer Requirements at Bandar Sungai Long Clinic:-
Lady doctor
MBBS or equivalent from a recognized institution approved by Ministry of Health Malaysia
Possess valid Annual Practicing Certificate
Registered with Malaysia Medical Council
Minimum 2 years working experience in Obstetric & Gynecology
Attended an Obstetric Life Saving Skill
Attended A Neonatal Resuscitation Program
Working hours negotiable with minimum on-call
Very attractive salary

Kindly please send to recommend CV to: aznial@gmail.com

Clinic information:-

PUSAT RAWATAN SUNGAI LONG
NO. 12 JALAN SL 1/13
BANDAR SUNGAI LONG
43000 KAJANG
SELANGOR
TEL / FAX: 03-90114833

ariez azman said...

gagoh tuan blog.. saya amat tertarik dengan ayat tuan "sebab bukan level aku nak jawab nu." nampak tak 'LEVEL' ini yang terbaik... mantop tuan ^_^ terus kan berkarya saya peminat setia blog awk.. stand by me joegrimjow

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW