Share

Emak tak boleh masuk dewan graduasi anak sebab pakai seluar dan baju

Jadi, ada kes hangat (tak hangat manalah sebab sibuk dengan GST lagi) mengenai seorang perempuan Sarawak yang datang jauh untuk hadiri upacara graduasi anak end up tak boleh masuk dewan (atau kena 'halau?') sebab tak mematuhi etika pemakaian

Kisah sebenar tak tahu, ye lah maksud kisah sebenar tu bagaimana emak tu dilayan suruh keluar dewan dengan paksaan ke, tak bagi masuk dengan muka bengis ke atau cakap elok-elok yang tak boleh masuk sebab tak mematuhi dress code. Jadi kita komen apa yang aku tahu ajelah


Pernah belajar di UITM

Sebab aku pernah belajar kat UiTM selama 2 bulan, memang dress code ni antara yang agak skima lah kat sana. Ada kes saman lagi pun ada. Tapi sebab aku ni jenis yang mematuhi undang2 (ceh!) tak pernah kena saman. Tapi member aku pernah kena, tambah-tambah lagi masa kat sekolah dulu tak kisah sangat dengan pakaian-pakaian ni. hehe


Salah ke?

Bagi akulah, setiap undang-undang tu dibuat adalah sebabnya. Yang membuat undang2 pula tu manusia pasti ada cacat celanya. Tapi sebab kita tertakluk pada undang2 tu maka kita raikan ajelah. Adalah tu benda yang kita tak nampak yang mereka nampak (konon) Kalau tak suka, guna saluran yang betul buat aduan. Tak suka lagi, buat demo! eh bukan demo, pindah tempat. good idea? hehe


Isu dress code graduasi




Kalau tengok baju mak cik ni, bagi aku oklah kan sopan apa. Tapi dah ada dress code yang kena patuhi, kenalah patuhi. Dalam hal ni aku salahkan kepada si anak sebab tak bagitau. Nasib baik dia comel jadi tak boleh nak kutuk lebih-lebih (haha) Apa salahnya bagitau betul-betul kat mak kena pakai ini kena pakai itu. Kena 'halau' sekalipun, cuba cari baju yang sesuai, tak pun pinjam 'baju sesuai' tu dengan kawan ke atau beli. 

Tapi mungkin sebab 'hangin' jadi tak boleh nak praktikkan ilmu penyelesaian masalah tu yang tak jadi macam tu tu. mungkinlah.. yang pihak UITM pun harap-harap guna bahasa eloklah bagitau yang tak boleh masuk sebab salah code. Masa kat UK dulu ada satu tournment chess buat kat gereja memang siap-siap kena pesan pakaian apa yang tak boleh pakai, so kita hormatilah tempat orang. kan?

Alright, ulasan ringkas. Harap diterima. hehe. Ada benda yang aku tak tahu boleh tinggal kat ruangan komen bawah ni

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

2 comments:

Ayu Zan said...

haah..spatutnya si anak beritahua awal pada maknya mengenai etika berpakaian..

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Ayu Zan

excited kot? xtau atau mmg xingat. huhu

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW