Share

Senarai perkara yang akan naik selepas GST

Countdown to GST - kurang 20 hari lagi!

Actually GST ni nak tak nak kena dilaksanakan juga, ia sistem percukaian yang menyeluruh dan pendapatan negara akan bertambah seterusnya keharmonian rakyat akan terjamin. hehe. Macam nak bodek aje ni. Ye betul korang tak boleh nak sangkal 'FAKTA' aku bagi tu, GST sistem percukaian yang menyeluruh (rakyat kena oi) pendapatan negara akan bertambah (yess memang pun) TAPI BAB KEHARMONIAN tu macam errrrr

Sistem pengankutan awam kita macam mana?
Sistem pendidikan kita macam mana?
Hospital?
Polis tentera keselamatan?

haaa, harmonikah kita?

Actually kalau nak banding dengan negara lain, memang Malaysia kehadapan tapi kalau banding dengan negara yang 'tak seberapa' memang macam tu, so nak banding tu bandinglah dengan negara maju kan memang kita agak terkebelakanglah terutama soal pendidikan...

kan?

Satu lagi mengenai GST tu, tak kisah sangatlah kalau kita bayar lebih pun CUMANYA kita naklah kemudahan tu lebih. Apa yang aku paling risau adalah PENGURUSAN tu risau bebenar memikirkannya. Kerajaan kita sekarang ni dari segi rasuah memang dah improve banyak dah, dari segi pembaziran pun dah improve banyak jugak tapi masih ada lompang-lompang yang kita sebagai rakyat lihat kena perbaiki lagi

Ok lah, cakap banyak pun memang nak tak nak GST akan laksanakan jugak ye tak

Jadi, persiapan untuk menghadapi GST, korang kena senaraikan apakah barangan yang korang selalu guna dan adakah barangan korang tu akan turut terkena GST. Memang pum pang pum pang dalam tv cakap GST takkan naik harga, tapi yang naik harganya ada banyak lagi dan silap perhitungan naya korang bulan 4 nanti. 

Ni list aku, ada nak tambah korang tambah kat bawah ya

1) Herbalife



Huh, memang berita ni sangat-sangat scary! Sebagai pengguna, average RM 500- RM 700 sebulan aku guna produk ni, Lepas GST, angka tu akan bertambah kepada RM 530 - RM 742. Eh kejap, produk Herbalife pun akan naik harga lepas ni???

ya, korang boleh baca info lanjut kat sini

bersedialah!


2) PruBSN Takaful





Dah dapat surat cinta daripada pihak insurance, katanya memang akan effect dengan GST so bulan-bulan duk bayar RM 200 kena tambah lagi RM 12. Tapi menurut surat tu dia akan tolak charge GST tu kat sumbangan kita dan akan merosotlah sikit sumbangan melainkan kita tambah bagi cover balik. 

Mungkin ada agen takaful ada nak tambah sila ya

3) Bil-bil



Aku pun pelik jugak dengan bil ni, internet katanya akan naik, telefon pun sama. Macam mana naik tu aku pun tak tahu sebab dalam bil dia memang dah ada government tax, takkan nak tambah lagi, yang ni kita KIV dulu tunggu 1 April bil datang macam mana, tapi aku rasa akan naik jugaklah :(

4)

5)

6)

update soon

Katanya inflasi akan naik dalam 2 tahun selepas GST, heh tunggu buat aduan ajelah nanti. Sabar ya, memang dunia ni macam tu dah. Masa PRU nanti kita tengok adakah GST mampu bagi effect kepada kerajaan atau rakyat sememangnya OK/ hehe

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

0 comments:

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW