Share

Tips untuk tak nak naik berat masa kenduri


Musim cuti sekolah memang tak sah kalau kita tidak dihujani dengan kad-kad jemputan kawin. Sehari tu, ada 2-3 tempat kenduri yang perlu dipenuhi. Ada yang sampai 5 pun ada! Dan kebanyakan kita 'menyerah' agar berat badan bertambah-tambah pada musim kenduri ni

Hari ni aku kena penuhi tuntutan kawan baru yang akan kawin tengahri nanti. Jumpa kerana dia mahu start program naikkan berat untuk kawin, jadi hari ini adalah harinya. Last timbang dia dah naik lebih kurang 3kg camtu, tengok nanti macam mana. Esoknya penuhi tuntutan kawan Herbalife juga, my new world team untuk bulan ni. Walaupun jauh sampai ke Johor, harus pergi. Ibarat anak kawin – ayah kena pergi. Haha. 



Jadi di entry ni, aku nak share dengan korang, bagaimana nak kurangkan kenaikan berat badan walaupun kita memenuhi jemputan kenduri orang. Tips untuk tak nak naik berat masa kenduri gitu :)


1 – Pastikan perut sudah penuh sebelum ke kenduri

Pergi kenduri dengan perut kosong sangat bahaya. Purata rakyat Malaysia akan makan dalam setiap kenduri adalah 1500-2000kcal. Menakutkan jumlah kalori tu kan. Jadi, korang boleh control dengan make sure perut korang sudah diisi sebelum pergi ke kenduri tu. Isi perut bukannya bererti makan banyak, just alas sikit-sikit, kalau ada shake minum shake dulu, dan bila korang ke tempat kenduri pun, makan pun jadi sikit


2 – Mula dengan buah – air 

Ada jugak kes yang pergi ke kenduri mewah gitu. Ada kambing golek lah, ada ayam yang memanggil-manggil koranglah, ada lauk pauk yang sungguh mengiurkan, memang akan kalah dan kita akan makan jugak. Untuk jadi bijak, walaupun lauk pauk tu sedap, mulakan dengan buah – biasa orang letak tembikai kan, ambil buah dulu. Then minum air 2 gelas, barulah korang pergi ambil makanan tu. Mesti masa tu perut dah kenyang dan korang pun akan ambil makanan tak banyak


3 – Kenduri bukan bererti makan

Kalau korang tengok dalam kamus pun, maksud kenduri bukannya makan sampai kenyang. Kita hadir kenduri orang untuk meraikan orang itu sambut hari penting dalam hidup dia. Yang kita kisah sangat dengan perut kita tu kenapa kan? Ambil masa untuk berborak-borak dengan tuan rumah – kalau tuan rumah sibuk, dengan tetamu yang ada then balik. Persepsi yang kita ada – kalau tak makan tuan rumah ni akan kata makanan kat rumah dia tak sedap pulak – padahal tuan rumah tak tahu pun korang dah makan ke tak. Ambil sikit je makanan tu, berbual kena lebih. Barulah betul-betul kenduri


4 – Jangan lupa bayar balik

Bayar balik apa yang dah dimakan tadi dengan exercise. Kalau orang Herbalife senang lah kan, detox je. Ambik air 2 liter + tea mix pekat-pekat + aloe vera suku botol + nitework 3 scoop then minum. Pergh terbaiklah detox macam tu. Tak pun malam kalau dah takde jemputan lain, curilah masa untuk ke gym, spend 2 jam kat gym buat latihan cardio untuk bayar balik. Walaupun tak dapat bayar balik sepenuhnya, baik bayar daripada berhutang je. Malangnya hutang ni akan jadi lemak :)

oraite, tu saja dulu beberapa tips yang boleh dikongsi. Ada lagi, tambah tambah jangan segan

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

0 comments:

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW