Share

Alzheimer dan berita baik untuk rakyat Malaysia

Tadi tengok MHI ada segmen khas di mana wartawan menemubual seniman negara kita, Tan Sri Jins Samsudin. Tak sangka usia dia dah cecah 77 tahun dan keadaan fizikalnya masih sihat. Cuma agak mengejutkan bila ahli keluarganya memberitahu bahawa dia sekarang menghidap Alzheimer kelas pertama.

Alzheimer dan warga tua

Alzheimer merupakan satu penyakit yang tiada ubat malahan ia akan bertambah teruk dari hari ke hari apabila seseorang itu menghidapnya dan paling menakutkan ia boleh membawa kematian. Walaupun rata-rata yang kena Alzheimer ini adalah pada usia 65 tahun dan keatas, tapi sekarang ni sangat banyak kes yang sebelum usia 65 tahun pun dah kena dengan penyakit ni

Dijangka pada tahun 2050, 1 daripada 85 rakyat di dunia akan menghidap penyakit ini. huh, scary!

Ada ibu bapa yang berusia 60 tahun dan keatas? Cuba check ada tak dieorang mengalami simtom ini. Antara simtom alzheimer adalah tidak dapat ingat perkara yang baru berlaku, cepat sangat strees, mood yang berubah - dari tak suka bercakap jadi banyak bercakap dan dari mulut selalu membebel jadi pendiam dan mempunyai masalah percakapan. Sekarang ni banyak saintis dan para doktor di dunia memperkenalkan kaedah berjaga-jaga sebelum kena dengan penyakit ini.


Dr Gary Small dan Alzheimer

Dr Gary Small merupakan seorang professor yang mendedikasikan hidupnya dalam mencegah alzheimer. Banyak hasil kajiannya diguna pakai oleh para penyelidik yang lain sehingga dia dinamakan oleh salah sebuah majalah saintifk US sebagai 'World's leading innovators in science and technology' Juga sudah menerbitkan banyak buku best-sell di serata dunia dan terkenal dengan lawak dan cara pengajarannya yang berkesan semasa berhadapan dengan audience

Boleh baca di websitenya disini dan juga boleh tengok 10 soalan popular mengenai Dr Gary Small pasal Alzheimer

Berita baiknya dia akan datang ke MALAYSIA!! waha!!



Awal tahun lepas Dr Gary Small telah menyertai Herbalife. Ini merupakan satu promosi yang hebat kepada Herbalife kerana nama Dr Gary Small cukup popular mengenai kesihatan otak. Untungnya kepada pengedar Herbalife kat Malaysia, untuk mendengar Dr Gary Small punya talk di luar sana beratus jugak kena spend tapi sebab dia dah bekerja dalam Herbalife, memang sikit je lah kena belanja

Jadi, kepada sesiapa yang ingin sertai latihan solid 2 jam bersama dengannya - terutamanya ada ahli keluarga yang sudah kena Alzheimer dan ingin tahu bagaimana pencegahannya dari Dr yang memang terkenal dengan Alzheimer ini, ini adalah masanya! Kepada yang nak tambah ilmu - macam aku - pun boleh datang. 



Event ini bertiket, setakat ni dah lebih 2000 tiket terjual dan kalau korang nak dapatkan tiket lagi, contact aku laju-laju sebab tiket yang aku beli secara bulk hari tu tinggal beberapa keping je lagi. 0169640972. Jom kita tambah ilmu pengetahuan kita mengenai otak dengan Dr Gary Small!!


pss : bleh baca sini seterusnya

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

1 comments:

obat penyakit stroke said...

wah, thanks bro,. smoga sukses selalu...mntap

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW