Share

Calcium Plus : Perihal calcium yang perlu tahu

Hari ni kita sumbat ilmu mengenai teknologi makanan untuk keperluan badan. Asyik tengok teknologi internet, komputer je, tapi badan kita ketepikan. Kena balanced ok. Kali ni aku nak share dengan korang mengenai calcium!


Sakit tulang : Calcium tak cukup




Pernah dengar kan, bagi orang yang mengalami masalah tulang, selalu lenguh atau lagi berat dah mengalami osteoporosis, doktor akan cakap kurang makan calcium. Masalahnya, tak ramai yang bagitau berapa jumlah calcium yang kita kena makan sehari untuk mengelakkan masalah tulang ini dari berlaku. Setuju? Aku pun baru je tahu! Dan, jangkaan pada tahun 2050, hampir separuh dari rakyat Asia akan mengalami osteoporosis. menakutkan! kajian dari UPM mendapati, kebanyakan wanita di Malaysia mengambil kurang 50% jumlah calcium yang disarankan. so para perempuan sekarang, kena baca dengan penuh tekun ok!


Calcium kurang bukan sekadar bagi masalah kepada tulang

Korang kena tahu, tugas calcium adalah jauh lebih banyak dari menolong tulang korang menjadi lebih sihat. Baby terutamanya, mereka sangat-sangat memerlukan calcium ini untuk menolong pertumbuhan gigi mereka. Baby yang lambat tumbuh gigi tu, mungkin ibu tak bagi cukup calcium lah tu. Tengok apa lagi tugas calcium
  • Bantu jantung berdegup dengan lebih lancar
  • Bantu otot kita berhubung satu sama lain dengan lebih elok
  • Memudahkan saraf menghantar isyarat ke otak lebih cepat

Orite, banyak lagi, korang carilah kat google – 'impotance of calcium to our body' haha, malas nak tulis banyak-banyak


Berapa jumlah yang kita perlu makan?

Setakat ni takde lagi orang yang overdose makan calcium. Cuma ada beberapa penyakit yang kena makan calcium kurang (atas nasihat doktor) kenalah kurangkan pengambilan calcium. Jumlah yang dipersetujui oleh para saintis – 2500mg untuk satu hari sudah sangat-sangat memadai. Untuk jadual lengkap, boleh tengok kat




Calcium untuk orang tua?




Aku sangat-sangat tidak bersetuju makan calcium ni untuk orang tua. Kenapa, sebab masa mudalah kita kena jaga keperluan badan kita supaya tua nanti takdelah terhegeh-hegeh nak cari makanan yang sesuai untuk badan. Jika masa muda ni kita dah jaga, sampai tua kita akan rasa sihat dan segar memanjang. Jadi kepada orang muda disana, jom jaga kesihatan tulang kita!


Makanan apa yang kaya dengan calcium?




Tuhan dah jadikan tumbuhan dan sayuran di muka bumi ini serta hasil tenusu kaya dengan calcium. Antara yang kaya dengan calcium adalah hasil tenusu, kacang, brokoli, nasi, ikan tuna, salmon, udang, buah oren dan banyak lagilah. Tapi masalahnya, makan banyak pun makanan kat atas ni kita masih takkan cukup calcium untuk keperluan badan kita.

  • Kena minum 4 gelas susu coklat baru cukup 1000mg calcium
  • Kena makan 15 cawan brokoli baru cukup 1000mg calcium
  • Kena makan 40 biji kiwi baru cukup 1000mg calcium
  • Kena makan 20 biji buah oren baru cukup 1000mg calcium
  • Kena makan 5 cawan frozen yogurt baru cukup 1000mg calcium
  • kena makan 2 tin (105g per tin) baru cukup 1000mg calcium

dan yang paling best – kena makan 3kg nasi untuk cukup 1000mg calcium. muntah kedarah la makan nasi lepas ni. heh! Ramai benda ni orang tak tahu, tahu pun buat endah tak endah je. So korang yang dah tahu ni, kenalah jaga supaya jumlah calcium dalam badan korang cukup


Bagaimana aku jaga keperluan calcium aku?

Senang saja, Herbalifelah =) Actually, kebanyakan pil multivitamin memang banyak vitamin dan garam mineral tapi jumlah calcium yang diperlukan oleh badan tidak cukup. Herbalife shake untuk satu hidangan 2 scoop formula 1 + susu satu cawan baru 400mg calcium. Minum 2 kali shake, campo makan buah ni buah tu, cukuplah 1000mg sehari. Senang. Terjaga dan terbela. Lagi satu, shake Herbalife ada magnesium yang tinggi jugak. Ratio untuk calcium dengan magnisium adalah 2 : 1 lagi-lagilah efektif untuk calcium tu bekerja dalam badan.


Calcium Plus : Produk terbaru dari Herbalife




Teruja aku nak cerita ni, masa spectacular 2012 hari tu, Herbalife ada mengeluarkan produk terbaru. Khas untuk kesihatan tulang yang namanya Calcium Plus. Wow, aku sungguh teruja sebab ia dalam bentuk pil! Telan 1 biji sama dengan 300mg calcium. Telan 3 biji sehari dah cukup dah keperluan calcium untuk satu hari. mudah dan sangat banyak kan? Dan yang paling mengujakan, harganya!! Harganya sangat-sangatlah murah. Walaupun korang beli retail, ia masih murah kalau korang compare dengan produk lain. Harga aku lagi-lagilah murah! haha. Aku tak boleh cakap harga kat sini berapa, salah etika nanti kena saman dengan Herbalife (hari tu pun dah dapat warning. Haha) tapi bagi yang berminat nak tahu, aku boleh bagi brochure Calcium Plus ni secara percuma melalui email. Kena tinggalkan emaillah kat bawah ni.


Siapa boleh ambik calcium plus?
  • Baby yang mana maknya malas nak buat susu banyak-banyak
  • Orang muda-mudi yang tak mahu kena masalah tulang
  • Orang berusia yang dah ada masalah atau belum ada masalah tulang
  • Yang menghidap osteoporisis – wajib ambik!

Orite, tu saja. Aku halalkan ilmu yang aku bagi ni untuk korang kongsikan dengan orang ramai. Korang tak beli Herbalife pon no problem, cuma kenalah jaga kesihatan tulang tu betul-betul. Cari makanan yang aku dah listkan kat atas tu untuk korang masukkan dalam jadual diet korang. Orite? Selamat menjaga tulang =)


pss : minggu ni di KB!!!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

28 comments:

cIk JanNah said...

jannah tak minum susu, tak makan cekelat. habislah belum tua da reput tulang menulang. ekekee

Izzat Aziz said...

kalsium keperluan sehari dalam 1000-1500mg, 2500 tu paling tinggi, tak perlukan sebanyak tu pun sehari.

susu, segelas dalam 200mg, so kalau minum 3 gelas sehari dah 600, selebihnya boleh lah dapat kat buah, nasi dan sekianya, memadai dah untuk sehari.

tapi kalau guna suplement mungkinlah lebih mudah, dan lebih tepat. kalau mampu nanti memang fikir nak beli suplement ni.

joegrimjow said...

@cIk JanNah

kena blaja minum susu
heee

joegrimjow said...

@Izzat Aziz

tertinggal jadual kat bawah tu
dah masukkan

Anonymous said...

kalau orang yang patah mcmne lak?? ade effective tak pada tulang setelah ambik calcium plus.. kalau tulang tu rosak dan pecah macam mane pulak tu????

joegrimjow said...

@Anonymous

patah mmg xleh nak buat pape dah. cuma bila dah simen tu, elok amek yg tinggi nilai calcium untuk bagi dia cepat sembuh

LynN LoLa~~ said...

joe, laen kali kalau dtg kelantan lagi bagitaw laa lynn. kat sini mcm senyaappp aje herbalifenye :( nak jugak join aktiviti if tak clash dgn masa. sy dak medik usm kubang kerian. gapo2 oyak lah deh! :D

joegrimjow said...

@LynN LoLa~~

jo mmg duk klantan kot. haha. tiap2 hari slasa ada HOM kat wakaf che yeh, 17hb ni ada STS. call joe lah nak tau - 0169640972

nurul said...

Bleh tlng emel pasal product calcium herbalife ni tak? Emel kat nurul9286@gmail.com

Anonymous said...

Piece of writing writing is also a excitement,
if you be acquainted with after that you can write or else it is difficult to write.
Also visit my web-site Www.yourtobaccosstore.Com

Anonymous said...

These are actually enormous ideas in on the topic
of blogging. You have touched some pleasant points here.
Any way keep up wrinting.
Feel free to visit my web page : amber leaf

Anonymous said...

I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
I'll go ahead and bookmark your site to come back down the road. All the best
Here is my web page old holborn yellow

Anonymous said...

Thanks , I have just been looking for info approximately this topic for ages and yours
is the best I've discovered so far. But, what concerning the conclusion? Are you positive in regards to the source?
Feel free to surf my web blog ... drum tobacco

Anonymous said...

bookmarked!!, I love your website!
Feel free to surf my web page : Alanya lägenheter till salu

Anonymous said...

Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it ;
) I may come back once again since i have saved as a favorite
it. Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.
My webpage immobilienalanya.net

Anonymous said...

My developer is trying to convince me to move to .net from
PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on various websites for about a year
and am anxious about switching to another platform.
I have heard very good things about blogengine.
net. Is there a way I can transfer all my wordpress content
into it? Any kind of help would be really appreciated!
My page köpa lägenhet i Bodrum

Anonymous said...

Appreciation to my father who informed me about this blog, this webpage is genuinely remarkable.
Here is my web-site :: Eiendom til salgs i Antalya

Anonymous said...

Very rapidly this site will be famous amid all blogging and site-building
viewers, due to it's good content
My web-site propertyinturkeyforsale.net

Anonymous said...

It's truly a nice and helpful piece of info. I'm happy that
you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this.
Thanks for sharing.
my web site: Property for sale in Bodrum

Anonymous said...

Helpful info. Lucky me I found your site accidentally, and I am surprised why this coincidence did not took place in advance!

I bookmarked it.
Also visit my weblog - Hause kaufen bodrum

Anonymous said...

Heya this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
I'm starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!
my web page :: whitening cream

Anonymous said...

Greetings! Very helpful advice in this particular article!
It's the little changes that make the biggest changes. Thanks a lot for sharing!
Visit my webpage - how to get rid of man breasts

Anonymous said...

I am curious to find out what blog system
you are using? I'm having some minor security issues with my latest site and I would like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?
Feel free to surf my page - skin cells

Anonymous said...

Wow, this piece of writing is good, my sister is analyzing such things, thus I
am going to inform her.
Also visit my web page :: http://thepriderock.com/blog/view/10745/getting-gone-acne

Anonymous said...

If you desire to get a great deal from this article then you
have to apply such methods to your won weblog.
Also see my website: diablo 3 monk guide

Anonymous said...

Thanks for one's marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you happen to be a great author. I will remember to bookmark your blog and definitely will come back in the future. I want to encourage you to definitely continue your great job, have a nice weekend!
Feel free to surf my site ... Antalya property

Anonymous said...

excellent points altogether, you simply won a new reader.
What could you suggest in regards to your publish that you
simply made a few days ago? Any certain?
Also visit my page : 3tuz.com

Anonymous said...

This makes you less focused standardised rigidly of ears tintinnabulation signs.
If you are a clayey imbiber, and then you should be aware of why
he went mad because of the rushing and bellow sounds in his chief.


Also visit my blog post :: tmj tinnitus treatment

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW