Share

Kenapa sikap cemburu hanya menyusahkan sesama kita?

Morning!!

Susulan entry wordlesswednesday semalam! Bil tu bukannya bil sebulan aku bayar ok. Tapi bil tu adalah untuk clear nama aku dari kena black list. Kopak jugak duit semalam bayar bil tu dan terus pergi amek pakej celcom iPlan, bulan-bulan RM 148, kena bayar pulak upfront RM 600. memang kopak! Cuma yang sadisnya pasal Maxis ni, banyak betul charge-charge tersembunyi dia. Sebab tu nasihat dari kawan-kawan, kalau nak amek postpaid, JANGAN AMBIK MAXIS. Sebab Digi punya postpaid (internet khususnya) memang lembap kat Kelantan ni, terpaksa ambik jugak yang Celcom punya.

Jauhi sikap negatif

Actually aku nak share dengan korang mengenai kisah hidup aku yang memang berbaloi untuk korang baca. haha. Ok, macam ni. Dulu lepas Maxis contact aku by email semasa aku kat UK, memang tak habis-habis sumpah seranah aku hembur kat Maxis. Ini lah, itu lah, memang betul-betul marah lah. Kat blog pun dulu memang hembur-hembur je dekat Maxis ni.

Tapi, aku ingat ada satu ceramah agama anjuran badan Islam kat sana, speaker tu (serius tak ingat nama) mengingatkan aku pasal sikap positif ni. Kita akan menarik orang yang sama dengan kita. Kita banyak negatif, maka banyaklah benda negatif akan berdamping dengan kita. Sebaliknya jika kita selalu positif dalam hidup, even keadaan masa tu agak porak peranda, maka akan hadir banyak benda positif dalam hidup kita

See, ceramah agama memang sangat berguna

Lepas tu aku dah mula berubah. macam tak kutuk sangatlah kat Maxis ni. Balik kat Malaysia memang dah tekad tak nak bayar. haha. jahat gile. Tapi benci pun, cuma diam-diam jelah. Buat bising pun, memang tak boleh buat apa-apa jugak kan? Tup-tup, dah balik kat Malaysia ni dapat offer Maxis 10, review hp dari Maxis dan dapat handphone free pulak. Jual handphone tu dengan harga RM 1700, bayar black list ni masih dapat untung lagi

haha. maxis ooh maxis

Sama jugak dengan orang kat luar sana yang cemburu, benci dengan kejayaan yang kita ada. Jangan berprasangka buruk kat dieorang, sejahat mana pun dieorang, selagi tak kacau kita, cubalah bersikap positif dengan dia. Kalau dah teruk sangat, jangan maki-maki, buat tindakan professional dan anggaplah benda tu adalah dugaan yang Allah nak bagi kat kita untuk kita lebih berjaya!

Tamatkan entry ini dengan cartoon kat 9gag ni

*******














pss : 

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

9 comments:

HafizRahman.com said...

bil celcom broadband aku pun sama joe...due 68 bleh jadi smpi 210...gila...skrg dia hntar surat lawyer plak kat rumah...tpksa r bayar jugak...

joegrimjow said...

@HafizRahman.com

celcom???

oohhh

Lifesaver Hamzah said...

btol..bil celcom selalu due..pastu hantar surat kata x byr..walhal bayar..

joegrimjow said...

@Lifesaver Hamzah

alamak, susah r macam ni

ahsfantasy24 said...

setuju,
selagi dia tak susahkan kita dan
hidup kita, sentiasalah positif walau orang lain sering bercakap tentang negatif pasal dia. tapi waspada itu perlu :)

gadisBunga said...

eh, ada rupanya kes broadband celcom yg tetibe dapat bill 200 lebih?

nak positive thinking jugak ke ni?

joegrimjow said...

@ahsfantasy24

waspada kena sentiasa
wasangka je jangan selalu

joegrimjow said...

@gadisBunga

haha
kena careful la ni

EG said...

caj tersembunyi memang menyakitkan.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW