Share

Kenapa lelaki sekarang ramai GAY?

Entry lepas aku ada ceritakan mengenai seorang lelaki melayu yang berkahwin dengan seorang lelaki mat saleh. Rupanya lelaki tu adalah lelaki sama yang hilang dulu yang mana dakwa keluarganya sudah hilang. Ya, sudah hilang norma lelaki biasa dengan berkahwin dengan lelaki jugak!

Jadi entry ni, kira sambunganlah untuk menceritakan dengan korang pendapat aku kenapa jumlah lelaki gay di Malaysia ni sudah bertambah-tambah. Lebih dari 30 ribu katanya? Huh, banyak betul! Jom kita tengok, kenapa lelaki ramai Gay sekarang!


1) Kurang didikan agama di rumah



Memang sejak dari kecil lagi menjadi tanggungjawab kepada ibu bapa untuk ajar anak mereka dengan nilai agama. Tak kiralah agama apa pun, yang penting anak kena tahu pelajaran agama ini sejak dari kecil lagi. Ajar baca doa makan, doa tidur, kalau dah besar sikit tak solat kena rotan, dah besar lagi kena ajar mengenai perhubungan antara lelaki dengan wanita dan bila dah besar besar lagi kena sentiasa ingatkan anak-anak ni selalu dekatkan diri dengan Tuhan. Kalau Islam, solatlah

Jadinya gay ni, salah satu puncanya ibu bapa gagal memainkan peranan. Eh, salah satu je lah jadi gay sebab kurang didikan agama di rumah, bukan kesemuanya salah ibu bapa ok.


2) Kurang didikan agama di sekolah



Di sekolah pulak, bila seseorang dah bersekolah, memang akan banyak habiskan masa di sana. Kalau kita kat Malaysia ni, tadika setahun, campo sekolah rendah 6 tahun campo lagi sekolah menengah 5 tahun, huh, 12 tahun ok di sekolah saja. Memang kalau korang berusia 22-24 tahun, sedarlah separuh hayat korang adalah hanya berada di sekolah je!

Cikgu sepatutnya menerapkan nilai agama untuk murid mereka. Bukan tugas ustaz saje, cikgu BM ke, teacher ke, cikgu sejarah ke, memang kena ajar nilai keagamaan untuk anak murid ni. Biar sentiasa dekat dengan agama, barulah CINTA SONGSANG ni tak wujud ye tak?


3) Kurang didikan agama oleh masyarakat



Masyarakat kita satu lagi, nama je negara Islam tapi nilai keislamannya dengan Jepun pun kalah. Kan? Menjadi sesuatu komuniti dalam masyarakat ni, kita tak payah nak tuding jari kat sesapa lah, yang penting kita dulu berubah. Nampak lelaki dengan lelaki tengok ombak rindu dua-dua an tu, tegur lah. Eh, tak berkaitan!

Nak jadi masyarakat yang bertamadun ni, kita kena start dari diri kita ye tak? Lepas tu slow-slowlah yang lain pun akan ikut sama.


4) Kurang didikan agama oleh media



Tengok arus perdana sekarang ni, bukak je TV alih-alih cerita anwar ibrahim dengan saiful tu. Ishh, memalukan ok. Dulu masa cerita ni tengah hot, nak tengok berita pun rasa segan. Lepas tu jumlah gay meningkat, mulalah salahkan ini salahkan itu, tak sedar dalam masa yang sama kita mempromosikan budaya tak sihat ni
Cuba tayangkan benda elok-elok sikit, memang masyarakat kita akan terdidiklan. Tak lupa jugak media cetak, duk publish cerita songsang-songsang, abang dengan adik, ayah dengan abang, haish, memalukan ok!


*******

Kalau korang perasan, 4 sebab aku bagi tu semuanya berkaitan dengan agama. Percayalah, pendekatan agama ni akan sentiasa RELEVAN tak kira zaman mana kita berada. Sebab apa? Sebab kita ni ciptaan Allah, dan kita dekatkan diri dengan Allah, memang benda-benda tak sepatutnya seperti budaya gay ni tidak akan kita dengar pun

Sama-samalah kita doa, Malaysia kita sayang ni, akan terus menjadi normal. Eeiii, tak sukalah kalau orang lain label kita NEGARA GAY – yerkk!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

21 comments:

detkbell said...

kurang didikan agama maybe one of the factor, sbb kadang2 ada yg takder agama pun rasa salah sbb its against normal nature of human being... sbb homosexuality is common in animal kingdom ... maybe sbb pemakanan (u hav to google this), gen, budaya sekeliling... n ect... to many factor... its complicated i think... but sadly, instead of curing it.. our society are more likely to fight it with force... well i dun know which method are more efficient thought

Gadis Pantai Timur said...

terikut sangat barat sampai sanggup masuk lubang neraka..

http://sweetgurlz11.blogspot.com/2011/12/kembara-ilmufinal-solehah-2011.html

Anonymous said...

kalau pandang situasi sekarang kat msia, sebab most of the girls nak kawen dengan mamat korea. lelaki melayu terkontang kanting.

ehh sori merepek. haha

maCy said...

kesimpulannya mmg kurang didikan agama. hehe

Izzat Aziz said...

Betul sangat, pelbagai reason boleh menjadi punca tapi yang utama adalam didikan agama. Kerana agama adalah ubat kepada semua punca-punca kepada masalah.

Asukan rakan, keadaan masyarakat semua itu boleh dijadikan punca, tapi jika seorang tu ada Agama yang kuat, dia tetap tak kan terlibat.

No 1 memang agama.

Haris Khairuddin said...

mungkin yg nak ditekankan kat sini ialah kurangnya kefahaman yg sebenar tentang agama. sebab kalau nak kata kurang didikan agama, kdg2 tu ada yang berlatar-belakangkan pendidikan agama pon boleh terjerumus. (maaf, bukan nak fitnah.)
n bila lemah iman or takde langsung iman dalam diri, so mule la nafsu jahat take control. waktu tu mule la cipta budaya yg merepek2 n songsang.

cik ina said...

betul3.. orang letak kat mana pun kita, kalo ada pegangan agama dalam diri, xkan jadi apa-apa punya.

nasibkolah said...

Tak de kaitan dengan ugama. Tu kat sekolah ugama tu masuk paper budak lelaki belasan tahun liwat kawan junior.

Berapa ramai ustaz yang sengaja cari lelaki jambu. Ramai ustaz gay ooii cari budak ipta atau matrikulasi.

Lelaki sepatutnya tertarik dgn pompuan tapi dek pompuan melayu ni tak minat tarik perhatian lelaki takde lah bf.

Tkde bf takde gf. Kalau ada bf/gf jabatan ugama pula sibuk intai.

Dah nak aman ....couple dgn lelaki je...muahaha.

hanyz Alias said...

tanpa agama manusia binasa... tanpa ilmu manusia lupa..~

Anonymous said...

sedeynya dah la xkwen lg nieh....cam ni susah la nk cr calon suami...cabaran yg nie lebih besar uhuk...

Anonymous said...

setuju..mari kita dekatkan diri dengan Allah..

Fazrol said...

Betul bro...
kalau ikut nas yg betul tentu ok...

yong said...

ala..bkn ke gurl mesia mmg suke laki2 yg cantik ke skrg? tu psl ramai yg nak jadi cantik tu..last-last jadi terlebih cantik..terusss.. ouh tuhan,selamatkan malaysia.

Hafizah Haruno said...

kenapa salahkan perempuan? Saya tak minat K-Pop pun~

cikpuanhady said...

tulah, agama adalah tunjang utama..

Anonymous said...

skrang nie pown kdang2 lelaki yang kiter sngka bkan gay pown bleh trjebak...kat asrama tu brlmbak kes senior liwat junior...tu x msuk lg yg blum dilaporkn...ape nk jd dunia...!!iman nie bleh brtmbah dan brkurang...jd usahakanlah untuk kekalkn keimanan...amin...

Anonymous said...

Even a man coming from a very pious family could be a homosexual. And there are already such cases. You can't simply say they are way far from God. It isn't true. In fact some of homosexuals have been living in tremendous pain to be a person as offered by the religion. They try to be someone else, which isn't an easy task to do. Someone perfect to the eyes of religion, family and society. They also face all the pressures from the ignorant society like most of you. The society isn't only ignorant, they also are disrespectful. Call the homosexuals bad names, judge them as if you were the God. As a result of this tremendous pressure being put on them, they start to hate themselves,curse themselves, commit suicide or simply lose faith in religion. Who's to be blamed then?

Before you would tell homosexuals how sinful they are, think twice how your action will make worse to the religion. People lose faith in religion simply because they can't find love, support and care when they need it. The God offers love and care to all His creatures, NOT HATE. Unfortunately, ignorant people like you always take it away from them. And most importantly, you destroy their faith in religion. You make them beleive God hates them, they are doomed to burnt in hell. As if there were no turning back unless they are aggressively forced to change by people like you haters. You are just pushing them even push them farther away from the religion and God.

And before you would curse and condemn homosexuals on how stupid and dirty they are, just put yourself in their shoes. Being gay is neither a force nor a choice. It's simply in them. You never choose to be straight, it's simply in you and you know it. So do they homosexuals. The difference is being gay is strictly prohibited in every religion, but does it mean you are granted the rights by the God to judge and curse them? You may not like their sexual behaviour but it doesn't mean you have to destroy and torture their feeling, faith and virtue.

This is a response to one of the comments suggesting gay is a Western culture. Being gay is definitely not a Western culture. Nor it belongs a certain religion. It happens in every nation and continent. It's just most Western countries are secular and liberal in their action and lifestyle. In fact some Westerners are still well conservative. Thus, gay issue is freely debated or even to some extends accepted and tolerated by the community. But it doesn't mean it makes easier for gay people to come out as live their life as happy as anybody else who define themselves as normal.

Thank you.

Anonymous said...

By the way, here are 3 links of a film based on a true life event.

http://www.youtube.com/watch?v=sSee8On2lEQ

http://www.youtube.com/watch?v=mOEnjQY_jCk

http://www.youtube.com/watch?v=x4z_iYoGsIs&feature=related

The God offers love to all of us. So, we are to respect each other regardless the differences among everyone of us. It's true we have to avoid and stop any forms of sinful acts and behaviour but not to the extend that you destroy someone's faith and virtue in life.

Anonymous said...

Religion is one thing, u cant blame religion only..... Some of gay/lesbian/bi are started from their genetics...... Like : "perempuan yg memakai tudung lebih baik daripada perempuan yg memakai tudung" isnt that doesnt make any sense? Even some of Sekolah Agama boys are gay...... I am not trying to condemn Islam but something that look nice outside doesnt me good in inside not all gay come from muslim ...... So, bukan sbb kekurangan pendidikan yg menyebabkan mereka terjebak menjadi gay.... Kebanyakannye bermula dri genetik..... Adik sedare saya gay tpi dye pergi sekolah agama..... Cemerlang dalam UPSRA... Sampai mintak aq ubah die jadi normal...... Search kt google..... Sekian Assalamualaikum.... Im sorry if im intervent....

Cerita gay pulau said...

Cari2 kenalan gay / bisex indonesia. Yg tertarik bicara solusi, mungkin karna jarak jauh, bgmn biar bisa dekat! Tidak mengundang perkenalan basa-basi yg cuma smsn tidak jelas. Realita, saat kita mengenal seseorang, saat kita sudah simpatik, tentu kita berharap bisa berjumpa segera. Nah kalo anda punya niat sama, tentu anda akan tertarik bicara jalan keluarnya, bagaimana supaya kita bs dekat! Tidak semua yg terbaik itu ada disekeliling kita. Malah kdg orang yg mau mengerti kita mungkin ada diluar sana! Tidak ada yg instan. Walaupun ada, instan itu cuma bersifat sementara. Saat anda benar2 menginginkan suatu hubungan yg baik & benar, saat anda sudah bosan dg hubungan anda yg gagal, pasti akan berpikir 1000x jangan sampai terulang!
Jujur & maaf saya tidak pernah suka yg muda. Kebanyakan lebay & manja.
Sangat anti pula dg yg kemayu / banci. Sangat tidak tertarik!!!
Saya suka sosok yg dewasa. Sama2 bisa berpikir akan planing positif kedepan.
Tidak posesif & protektif. Salam tuk anda yg special, silahkan kontak ; 085664600785 atau BBM : 219ac6dc

PERJALANAN KEPULIHAN said...

@Anonymous

i agree wt yr statement that shows yr emphaty. it is hard to understand people when we do not have the basic of phsycology. undertanding people is better than being undertand by people. everyone wanted to be a better person, if today he falls, give him chance to wake up again, again and again. and dont let them lose hope ok. i used to deal with drug addicts, i understand their strugle in recovery, it goes the same as the gay people, how they are strugling to fight with his soul conflict... we need to support them and guied to the right path with creative and human taouching approach...
tq

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW