Share

Tazkirah Dhuha : Belajar dari Twitter



Trends popular ini diambil semalam. Lebih kurang pukul 12.46 pagi. Pelik kenapa tiba-tiba ada Kuch Kuch Hota Hai disitu. Kenapa? ada kontroversi apa sampai berpuluh ribu orang di twitter membincangkan pasal kuch kuch hota hai? pelik, shah rukh khan buat onar? kajol buat pelik?

Tak tak

Sebenarnya semalam di Indonesia ditayangkan di media mereka rancangan ini. Jam 10 malam waktu mereka. Mungkin ramai yang menonton rancangan itu di tv, sudah pasti masing-masing mahu mengatakan sesuatu pasal kuch kuch hota hai. Dan bagi korang yang tak tahu, indonesia memang merupakan antara pengguna twitter yang paling ramai di dunia. Sebab itu masa kes laser, Malaysia teruk kena hentam!


Apa takzikah Dhuhanya?




Kalau kita belajar sesuatu dari twitter, Indonesia sememangnya negara yang mempunyai ramai penduduk yang mempunyai akaun twitter. Sebab itulah jika ada sesuatu isu, cukup cepat keyword menjadi global trends di twitter - kuasa nombor. Kita tahu sekarang, Indonesia memang banyak orang Islam, memang kuasa Islam sepatutnya kuat!

Islam di dunia

Sekarang ni, ada 1.7 Billion (statistik 2010 - xofficial) penduduk di dunia yang menganut agama Islam. Ikut percentage 24%. Hampir suku penduduk dunia adalah orang Islam. Tapi kalau kita tengok dari segi ekonomi, orang Islam hanya memegang 10% sahaja. Kenapa bab kuantiti kita ramai tapi bab kualiti kita kurang?

Baca hadith kat atas tu, sebenarnya benda ni dah lama Nabi cakap. Orang Islam memang akan menjadi sangat ramai. Tapi ramai ibarat buih di lautan. Tiada kualiti. SEBAB utama - penyakit wahn. penyakit yang cintakan dunia dan takutkan kematian. Sabda Nabi ini kita perlu perhalusi, agar kita tidak menjadi bebanan kepada agama kita

Kalau kita sedar, jadi 10% yang memegang kuasa ekonomi dunia
Kalau kita sedar, ajaklah kawan-kawan yang lain untuk menaikkan peratus 10% itu tadi jadi 100%

Itu saja tazkirah Dhuha dari joegrimjow. Selamat menunaikan Solat Dhuha =)


pss : sudahkah anda membeli The Star hari ni? Beli jangan tak beli

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

10 comments:

KiD said...

ada ape kat the Star eh? hehehe
Kesihatan Usus Anak Anda | IMMUNOFORTIS Terbaik!!!...

joegrimjow said...

@KiD

beli jangan xbeli

Dawa said...

saspen ni apa ada kat The Star. huhu.

tapi mmg btol apa yg joe cakap. org yahudi skg yg makin berkuasa walaupon diorang sgt sikit bilangannya

moonie said...

from obese to health fanatic

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2011/6/1/nation/8811255&sec=nation

selamat mengerjakan 35k. orang kelantan ramai obese

Daus said...

ada apa dengan The Star arini??

joegrimjow said...

@Dawa

tu contoh kalau kat US

joegrimjow said...

@moonie
mekasih
doa2 la ye

joegrimjow said...

@Daus

aha, kene tengok

aNdi.Hanin::حنين نظوره said...

takzikah ??

sala type ka aku yg sala paham ni? :D

joegrimjow said...

@aNdi.Hanin::حنين نظوره

typo
=)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW