Share

Video SEX : Kenapa Sumpah laknat memalukan agama kita

Tu diaaa, sebab dah jarang berada di depan laptop, tak tahu pun pasal siri kedua video sex tu. Belek-belek Malaysiakini tadi, rasa begitu lama dah tak online sebabnya dah macam-macam kes dah pasal video sex tu. Sebab aku ni antara pengikut sejati cerita video sex tu, mana boleh ketinggalan dengan berita macam ni!

Ahli perniagaan Datuk Shazryl Eskay Abdullah bersedia bersumpah laknat dalam majlis bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim bahawa ketua pembangkang merupakan pelaku dalam video seks yang didedahkannya.

Memang dah jadi trend dah ni sekarang guna sumpah laknat untuk buktikan sesuatu hal. Ni mesti duk follow saiful bukhari ni. Hebatlah, boleh jadi trend setter. Esok lepas Jumaat, katanya Datuk Eskay nak buat sumpah laknat di dalam masjid. Disaksikan oleh beberapa tokoh agamawan untuk membuktikan 'DSAI ADALAH PELAKU DALAM VIDEO SEX YANG DIDEDAHKAN TU'

Call me eskay


Sumpah laknat?

Aku tadi cari pasal sumpah laknat kat internet dan adakah ia valid dala sistem perundangan negara kita, TAK JUMPA! Yang aku jumpa, sumpah sebelum beri keterangan bagi membuktikan bahawa setiap keterangan yang diberi adalah benar. Sumpah laknat? tak jumpa ooh

Jadi aku anggap ia lebih kepada keagamaan. Agama Islam lagi tepat. Serius aku pun tak reti nak jawab kalau ada orang bukan islam tanya apa tu sumpah laknak. Pengatahuan aku, kalau si melafazkan sumpah laknat tu bercakap benar, maknanya orang yang di sumpah tu akan kena bala terus. Kalau dia lafz sumpah palsu, dia akan kena bala pula. Okeh, siapa yang sama level pengetahuan dengan aku angkat tangan?


Tapi masalahnya, tak jadi apa-apa!


DatuK T


Contoh macam kes saiful yang dah buat sumpah laknat tu. takde timpa apa-apa bala pun. saiful dan DSAI, siapa yang bersalah masih lagi tak diketahui. Dalam kes Eskay ni, kalau dia sumpah esok dalam masjid lagi, tak jadi pape, camne nak jawab ni? 

Sebab tu aku sokong DSAI tak sumpah jugak. lagi konpius orang. orang tu bersumpah, orang ni bersumpah, PENING


Bala tuhan kepada negara kita

Korang tak rasa ke apa yang aku rasa? Entahlah sama ada dosa aku banyak ke aku pun tak tahu, tapi aku rasa tinggal di Malaysia sekarang dah tak 'selamat' Tengok hari-hari ada berita pembunuhan, orang merogol, sekarang cucu kena rogol dengan atuk pun dah tak pelik kan? Anak luar nikah lagilah, buang anak dalam tong sampah. Kemalangan jalan raya tak pernah nak menurun walaupun macam-macam dah dibuat. 

Nak tunggu macam ni?


MATI  MATI MATI

Sedar atau tidak, musibah ini adalah lagi teruk dari musibah peperangan dan kemarau. lebih teruk dari musibah tsunami kat Jepun. Kenapa? sebabnya kita tak perasan! kalau kena macam kat Jepun tu, haa, memang baru kalut nak bertaubat semua. tapi kalau jenis yang 'tak disedari' macam ni? macam mana agak2nya....

Haisshh.... takut!! korang tak takut?


ada video best pasal sumpah laknat ni


pss : hujan panas hujan panas

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

40 comments:

Zumar Mariah said...

Heee kalau bab2 ni sanggup je terima pakai sumpah laknat. Suruh gunapakai undang2 Hudud beria2 taknak nyaa

cik heroin said...

takut. malaysia ni tunggu masa je. kdg2 trpkir, kita ni lmbt sgt trima hkuman, sbb allah nk bg kita hkman yg pling kuat. hoh ! hbeslah -.-

Mar said...

makin banyak baca makin xpaham dah..hmm..suka sgt nak mempermainkan agama.suka tgk umat islam berpecah semua...


tak takutkah azab yg menanti...

suffer8zine said...

serius aku takut bala menimpa, makin hari makin ramai yang berani sumpah2 lakhnat ni!

Terkini : Mamat Khalid Dah Tak Lawak!

SofieyAzwa said...

X faham knsep sumpah laknat nie. Betul,bersumpah laknat tapi tade jadi ape pun. Tak dapat pun mahkamah tentukan sapa betul sapa salah.

☼ r A t U ● t U r Q u o i S e ☼ said...

bila agama dah dibuat memain :) tusebab orang takut nak masuk Islam .. sebab orang Islam sendiri kucar-kacirkan agama sendiri .. wallahualam :) sekadar pendapat peribadi ..

Rahwana said...

akuan sumpah pun orang dah tak caya.

Cik Diana said...

huh! akhir nya saudara jOe up n3 sal nie jgk.. mmg dOk tggu jer.. hehe..

ekceli mende mcm nie pOlitik jerk lebih.. tyme2 nk mgundi ade jerk larh.. yg xbest kait kn isu agama..

i sOkOng jerk if dsai x angkat sumpah.. dh mcm budak2 pOwn ade.. men angkat sumpah..

p/s :: sOe teremO.. haha

Mohd Sukur Ibrahim said...

joe..jangan cakap tak jadi apa2 bila sumpah tu tak betul sebab tuhan akan turunkan bala tu cepat atau lambat je,cash atau baki di bawa kehadapan..biar la..bagi aku dua2 pihak xboleh di percayai..

Iriseoir said...

Sumpah laknat bukan mainan kata-kata. kalau tak, si DS Anwar Ibrahim mesti dah buat dari dulu, tapi since dalam hati dia pun ada sedikit perasan Khosyiatillah, dia tak berani.

Dalam sistem perundangan kita maybe tak valid, tapi Dia lebih mengetahui bro :)

Cikgu Idris said...

Jom baca apa kata Majlis Fatwa Kebangsaan ttg sumpah laknat ni..

Kawan2 kena hati2 ngan statement "dah sumpah tak jadik apa2 pun?"..ingatlah azab Allah kepada orang si penipu yang bersumpah mubahalah tu tak semestinya kita nampak dengan mata kasar, ataupun mungkin Allah tak nak azab di dunia. Hanya DIA yang mengetahuinya.

KiD said...

aku angkat tangan sama dengan joe..
hmmm.. tv3 makin dah merapu dah tadi punya berita.. adoooiii.. semua dok provoke.. ada orang percaya lak tu.. huhuhu

MuhD NoR AzyM said...

Aku angkat tangan gak..soley-soley..hehe

Ala...diorang buat ni sbb nak jatuhkan kredibiliti Anwar je..once they success convincing the people, masa tu PRU-13 akan dibuat! dgn harapan rakyat akan sokong UMNO & BN. Cehhh..taktik keji.

"..butterfly.." said...

ngeri nye bile bace entry u kali ni..hukhuk..rase nk kua dr Malaysia jer,
*nk dok kt makkah...;'(

FARISZ@AZ.Com said...

Pertuduhan dan pendakwaan belum selesai maka sumpah tidak sepatutnya dilakukan. Apabila pembuktian ke2 belah pihak mempunyai alibi dan pendakwaan bersalah tidak mampu dilakukan maka sumpah boleh diguna pakai. Sebab tu sampai sekarang DSAI xsumpah sebab mahkamah gagal membuat pendakwaan DSAI bersalah atau kesamaan bukti/saksi menyokong ke 2 belah pihak.Yang kita perlu faham sumpah bukan untuk menuduh tetapi jalan penyelesaian terakhir bagi pendakwa dan tertuduh.

Bala boleh turun dari berbagai sudut dan bukan penjahat saja yang kena tapi kemungkinan yang berhampiran juga kena.

Kalau tengok kes bunuh pun , tiap2 hari ada. Anak luar nikah sehari sekurangnya ada 7 / 10 orang.

"..butterfly.." said...

@KiD
tu lah. thats y mlysia still cgini jer..xberubah2,ramai nau yg pecaye bnde2 cmni.xphm btul.

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

sumpah laknat ngn mubahalah bnde yg same ke??
Dr Asri ckp xpyah mubahalah klau tuk buktikan kn keaiban org yg xde berkaitan @ xmenzalimi diri kita..n mubahalah ttap xmembuktikan sape btul @ salah..wallahualam~

~cAhAyA kEmUL!aAn~ said...

btw nk ckap gk..
apsal rpe Eskay nie mirip DSAI??
mak ak pn ckp cm2..ko rse ade iras x??

HafizRahman.com said...

aku pun tak paham dgn politik malaysia sekarang ni..cam haremmm

Hafriz Mohamad said...

Inilah yg disebutkan mmperguna2kan agama smata2 utk brkuasa!

sbnrnye, ALLAH bleh berikan laknat kpd seseorg tu dgn brmacam2 bntuk. x smstinya bencana, sakit dsbgnya..

klau seseorg tu 'kekal dlm kejahilan, dan terus kekal dlm kefasikan'.. pn dh dikira laknat Allah jugak..

tgok la ape yg jd kat si saiful tu skg... huhu. no komen lbih2 la..wallahua'lam.

Haz said...

fitnah oh fitnah...
mengapa la makin bnyk sekarang ni..

Meera Aziz said...

hai...dunia sekarang...macam tulah...kita tgk jelah pengakhirannya nanti. masa tu baru terjawab. Orang sekarang dah bijak nak menilai mana satu auta, mana satu fakta.

pape pn, semoga kita selamat dunia kahirat..amin

http://amirabdaziz.blogspot.com

Wana Jay said...

nampak tak i angkat tangan ni?
seyesly pening dengan isu2 sekarang ni.
haih.

sarah zainalputeh said...
This comment has been removed by the author.
sarah zainalputeh said...

sebenarnya Islam dah ajar dah cemana nak handle kes2 camni. buleh pi sini kalau nak tau lebih. dia crita knp tindakan DSAI tu betul dr sudut pndgn islam ^_^

http://baihaqi91.blogspot.com/2011/04/blog-post.html

Aslina said...

senang2 je kan dorang ni main sumpah2 ni... kalo dulu masa kecik2 orang tua2 selalu cakap... "sumpah laa... kang sumpah tu makan diri baru tau"

punya la lurus bendul dok bayangkan sumpah tu macam dinaso... bleh makan2 orang kalo buat sumpah palsu...

tapi skang tengok... sumpah macam dah jadi benda main2...

boleh jadi Allah tak tunjuk specific kat orang yang main2 pasal sumpah ni... tapi Allah tunjuk dekat semua satu negara... contoh macam kes2 tu la... haishh... macam2... takut2 kang nanti ditimpa bala secara besar2 je mcm kat jepun tu...

ishhh...

EmanTheHalia said...

bile isu ni nak bhenti? tak faham la tension dah perkataan SEX dijaja dimana2 je bro. budak2 kecik rasenye semua dah tau ape tu SEX. aseyment. NEGARA2. perlukan politik kotor. kami mahukan satu kedamaian dan keadilan yang nyata. sedih sedih sedih tapi inilah hakikatnya politik. agama tolak tepi. apa yang dikejar semua dunia!! grr!

m.shah said...

Sedangkan Raja Petra yang konon telus tu mengaku dia boleh dibeli untuk bersumpah, tiada apa yang kukuh dah pasal sumpah laknat ni.

firuzLazuardi said...

kalau takut katakan takut...susah apa...mcm2 plak alasan...kata [olis ngn hkim kurang kerja...tp dulu sibuk mengata polis konspirasi dgn kerajaan la...hakim bias la...itu ini...hei..mmg macam2..kalau x memihak kepada dia....

Peri PiA said...

tu la fasal,kalau Allah nak bagi tak kira ko beriman ke tidak

semua kena

dark said...

@Zumar Mariah

terbaik komen anda!!!!

Oasis said...

Sumpah kerana benar pun mmg tak boleh jugak eyh..?

yang kes angkat sumpah tu plak?

Ax said...
This comment has been removed by the author.
Lovely Emy said...

Hmm, masa saya kat Tanah Suci haritu, mutawwif cakap, kita sekarang berada di kurun 15, memang fitnah kecil sedang berleluasa. kalau fitnah kecil pun dah mcm ni, bayangkan di akhir kurun ke 15, fitnah besar macammana pulak, kan.?

hanani fiee said...

tah pape la dorang ni.beria psl hal dunia.benda dunia ni dah terlalu uzur dah ~

Anonymous said...

good u spread this ilmu.

siapa yang suka bersumpah.
sangat berani mereka2 ni bersumpah.
tak tahu ke azab berat tak dapat lari.
berbohong, menipu ramai.
mana nak lari?
apakah janji yang diberi penjamin mereka?
kalau mereka suruh menipu tentu janji mereka palsu.
kenapa bodoh sangat.

tak percaya pada janji Pencipta kita yang semestinya benar.

sangat sedih tengok ramai juga yang percaya sedang jahil tentang ilmu islam.
orang bukan islam pun tak keji gini.
takutlah pada hari pengadilan, apabila semua kena menjawab atas tuduhan2 dan penyebaran fitnah dan dusta.
jangan lah tertipu.
kesal disana tak berguna.

Anonymous said...

orang yang suruh bersumpah dan yang bersungguh2 nak sumpah
adalah sememangnya jahil.
fikirkan lah masa kembali setiap saat semakin hampir.

Myvitrd said...

Perlu ingat bila bala tuhan turun kemuka bumi.. tidak kira. alim atau zalim semua kena sama rata.. ingat tu

eykameow said...

Joe, entry ni nampak simple. Tapi memang bg org ramai berfikir bila membaca nya.. Papepun, Allah tu Maha Bijaksana kan? Dia lebih mengetahui dari kita semua.. Kalau org yg buat salah tu terlepas pun...maybe Allah dah rancang sesuatu utk dia kat dunia. Macam kisah firaun dgn Nabi Musa... :) Firaun pun dah di mumia kan utk jd teladan sepanjang zaman pd kita semua.. So, beringat lah sebelum terkena. Takutkan Allah, :') Semoga hidup ini di berkati oleh Nya..amin..........

Black_roses92 said...

biar la depa nak buat apa pun. even lepas kat dunia, kat akhirat masih ada lagi..lagi azab. huhu

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW