Share

Kakitangan Kerajaan di Putrajaya suka main Facebook

It seems government servants have caught the online social networking fever too. Putrajaya civil servants chalked up almost 20 million hits on social networking websites in March alone. And yes, during office hours, mind you

Mak aih, ramai betol orang yang online internet semata-mata untuk berfacebook ni kat Putrajaya. Yang bestnya, semua yang 20 juta tu adalah kakitangan kerajaan semuanya. Kalaulah 20 juta tu masuk kat blog ni, memang dah sah meletup innity aku ni. keh keh keh



When averaged, that's 870,000 daily visits to the websites by the civil servants in the 23-working-day month, reported The Star, a Malaysian newspaper.

Yang tak tahan adalah masa kerja tu. aduhai, kan dah kantoi disitu kuat main facebook. Aku pernah masuk ke pejabat kakak aku, rasanya facebook memang tak dibenarkan ketika waktu pejabat, ni 870 000 ni yang sesat dari mana ni. Kalaulah tak sekat, fuhhh, mungkin cecah juta2 visit per day




He said that the government encourages workers to embrace Facebook, Twitter, and MySpace but for official purposes only.

Guna myspace untuk tujuan official? kekeke. entah apa urusan rasmi pun tak tahu.



baca selanjutnya disini


Komen aku

Masa kerja, kerjalah. Masa nak berfacebook semua, facebook lah. Nak bertwitter apa semua pun, jangan sampai menjejaskan kerja. Tapi serius bagi akulah, pengalaman sendiri kalau bukak booth dan bukak laptop, memang akan ganggu aku punya kerja. nak update status je kerjanya. Heh, samalah ngn yang kerja makan gaji pun, nak buat surat rasmi mungkin terbuat report dek penangan facebook ni.

Kerjalah - rezeki tu kena ada keberkatan. Jangan main facebook masa kerja lagi yaa =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

29 comments:

budak kampung said...

bende camni yang buatkan prestasi kerja menurun. aku dok menunggu giliran aku punye la lame....rupenye dok tengok febuk...cessss....aku bakor laptop hang...hahahahah.....

kalau tak malas,boleh singgah,
maen pegang2 depan orangramai
nasi goreng petai super masyukkkkk

budak kampung said...

bende camni yang buatkan prestasi kerja menurun. aku dok menunggu giliran aku punye la lame....rupenye dok tengok febuk...cessss....aku bakor laptop hang...hahahahah.....

kalau tak malas,boleh singgah,
maen pegang2 depan orangramai
nasi goreng petai super masyukkkkk

Suliana said...

klu kat opis saya plak @ JKR, mmg kena block Fb dan segala yg bersangkut paut dgn laman sosial. mmg tak sempat la nak main fb ni. blog je blh. ok tak? hehe. kadang klu nak concentrate keje 100% pun leh stress juga tu..skit2 blh la..

baincardin said...

kemudahan jgn disalahgunakan...

farra8979 said...

kebanyakan kementerian atau agensi d putrajaya dh block facebook... huhuhu...

Ayuni said...

hm, patutlah keje bnyk x menjadi....

joegrimjow said...

@budak kampung
jejas abes semua eh?

joegrimjow said...

@Suliana

takut nye main fb plak 100%
hehe

joegrimjow said...

@baincardin

sangat betol

joegrimjow said...

@farra8979

block pon masih ramai yg guna
hehe

awjan said...

kat opis sy fb dah block...kekadang ada jgk blog2 yg xleh access..games, social network, donlod2...sumer x bley...yg peliknye tang mana hamba2 Allah yg bukak FB time keje tuu?? kebanyakan jabatan/kementerian dh wat content filtering..fb mmg dh block.
x adil laa sik wat tuduhan gitu jer kt warga putrajaya ni

joegrimjow said...

@awjan

mungkin guna hidemysass kot

z said...

kalau tak on9 laptop ade jugak yg guna phone kan..still bnyk jugak...heee

joegrimjow said...

@z

make sense/
hehe

Syue Mustafa said...

Saya sokong awjan. Fb boleh bukakpun time rehat selama 1 jam. Selepas tu kena block balik. Rasanya tak menjejaskan kerjapun kalau kita berfb time tu.

Wana Jay said...

sekarang ni kalau tengok orang pegang laptop kalau tengok mesti tengah on fb punya
haha!

SofieyAzwa said...

G masuk ofis HEMA kat universiti pun tengah berfacebook. Sijil2 program tak buat2 pun.. Tacing kami2 nie taw!

Zool Blogger said...

Kat Jabatan Ketua Menteri Melaka.. Facebook hanya boleh dibuka pada jam sebelum kul 8.00, 1.00-2.00 dan lepas kul 5.00..
tapi yg dekat telefon takde sapa leh block la,,

joegrimjow said...

@Syue Mustafa

harap2 xjejas

joegrimjow said...

@Wana Jay

bangga mark

joegrimjow said...

@SofieyAzwa

acecehh
pengalaman tuu

joegrimjow said...

@Zool Blogger

kat jabatan kerajaan besenye camtu r

Aish' Vengeance said...

hahah..facebook dimana2..tak bukak kt pc pun..hp pun jadi..asl dpt update status.. :D

EpoLღsiKunang2 said...

Dah jadi habitat orang sekarang godek FB.. huhu. ^^

DaHLia said...

nasib kami cikgu2 ni xde line internet dalam bilik guru..kalo x, agak2 ada xyg masuk kelas gara2 FB??

sebenarnya, entah apa laa yg ada pada FB sampai org terlalu addicted sangat pun tak faham...huhuh..

bukan apa, bila digalakkan, semua org akan anggap ada green light..tapi ayat yg hujung "for official" sapa nak baca? dan siapa nak pantau tu semua?? tak tahu apa kebaikan FB ni sampai dijulang tinggi oleh kerajaan Malaysia..konfius!!!

joegrimjow said...

@Aish' Vengeance

macam pengalaman je
hehe

joegrimjow said...

@EpoLღsiKunang2

godek xsalah
jangan sampai masa kerja sudah

joegrimjow said...

@DaHLia

rasa cool kot
hehe
kena tanyanajib

Chybee said...

kat Germany mmg diorg block semua website2 like FB, youtube, dan yg berkaitan la. maybe kerajaan shud do the same kot kn?

tapi blog diorg xblock ;)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW