Share

Herbalife - Did they really eat shit?

Entry ni mungkin akan jadi entry terpanjang yang pernah aku hasilkan. Takpe, akan sumbat dengan banyak gambar supaya ia menjadi menarik dan tertarik untuk dibaca. Oh, berkenaan entry ini, ini kira entry counter dari blog adid yang memang cukup femes di kalangan pencinta mahupun pembenci MLM. 

Aku akan buat dalam bentuk bertajuk. Kang jawab panjang berjela bosan pulak. Yang meniaga Herbalife, yang consume Herbalife, yang baru nak mengenali apa itu Herbalife, aku harap dapat bantu sedikit sebanyak. Aku tak cakap Herbalife ni super hebat atau tiada cacat celanya, boleh rosak akidah aku tu, tapi yang aku akan sampaikan ni semuanya fakta dan kisah-kisah pengalaman aku sepanjang dah 3 tahun minum Herbalife ni dan dah nak masuk 4 bulan buat Herbalife sebagai full time job aku. Sebagai karier aku

Jom kita baca

1) Tajuk - Herbalife and some cows eat shit






Ok, walaupun aku 2 tahun lebih kat UK, english OK lah, tapi serius aku tak paham maksud yang dia ingin sampaikan. Some cows eat shit. Separuh lembu makan tahi? Adus, lembu mana ni dan aku tak dapat nak kaitkan dengan Herbalife dengan lembu ataupun Herbalife dengan tahi.

Betulkan aku kalau salah, aku rasa apa yang dia nak sampaikan, ada pengedar Herbalife (cow) yang buat Herbalife dan dia rasakan siapa yang buat Herbalife sangatlah kotor (shit) Erk, betul ke? Kalau betul, uihh, sangat kasar katanya tu. Tapi kita ni kenalah bersangka baik, anggaplah tajuk tu hanya mahu ‘bikin’ panas jeee

Serius masa aku baca tajuk tu, baca dengan nada marah. Bila dah marah siapa bersama kita? yaa betol - SETAN!!! Ambik wudhuk dan sambung baca ok


2) Herbalife banyak bahan chemical



Aduss, ni kerja bahaya ni cik adid. Apa taknya sebab claim macam tu boleh bawak masuk jail tau. Tapi nasib baiklah cik adid ni takdelah pengaruh mana, siapa yang nak dakwa kan? Camni lah, saya syorkan cik adid tengok sendiri ingredient dalam Herbalife tu dan cuba nyatakan yang mana bahan chemicalnya YANG BANYAK tu.


Cari benda ni kat Google je dan untuk cari lebih-lebih, check produk ni je sebab yang ni je baru masuk Malaysia

  • Formula 1 Herbalife 
  • Formula 3 Soy and Wheay Protein
  • Tea Mix
  • Aloe Concentrated
  • Omega Fish Oil

Kalau cik adid kata - Herba pon dari tumbuhan, tumbuhan pon banyak bahan chemical dicampo. Ok fine, kalau macam tu, nasi pon boleh kita kata chemical jugak lah kan sebab kita tak tahu bahan apa yang dicampo. Kalau durian pon tak boleh nak makan sebabnya walaupun ia DURIAN tapi mungkin BAJANYA adalah CHEMICAL. Sos cili, kicap, budu semua? wah wah, chemicalllll. wahhh, habis tu nak makan apa????

Ginilah, Herbalife ni dah ada kat 75 buah negara, maksud tersirat 75 buah negara tu, dia dah lulus 75 buah kementerian kesihatan, semua lulus. kalau tak nak caya kementerian kesihatan malaysia, boleh tengok Jepun yang lebih efisyen tu. So, apa motif cakap Herbalife ada banyak chemical? aku quote balik ‘cite pasal Herbalife yang tak herba dan penuh (aku bold) dengan bahan kimia neh’

Better watch your typo bro - aceceeh, dah speaking dah =)



3) Jom tipu ramai-ramai guna Messi jom


Yeah, Herbalife sangat berbangga sebab dapat sponsor Messi. Pemain terbaik dunia kot. 2 kali lagi! Messi ni memang dah minum Herbalife sebelum Herbalife sponsor dia lagi. Yaa, sebelum Herbalife sponsor dia lagi. Tu diaaa, ada orang suruh aku bagi fakta ambik kat mana kan. Kalau nak tahu, call lah messi sendiri. Tapi pastikan pandai cakap bahasa dia lah. kang tak paham plak kang




Ok, Messi aku difahamkan join Herbalife sebab dia ni walaupun Pemain bola sepak, tapi sangat suka untuk buat program kebajikan. Sebab Herbalife ni Multi Billion Dollar punya company, memang ada program kebajikan sendiri dipanggil Casa Herbalife, Herbalife Family Foundation (HFF). Ala, macam rumah anak yatim camtu. Yang buat Casa Herbalife ni adalah dari Distributor dan juga Company sendiri. Sebab macam kena je dengan dia, dia pon joinlah Herbalife ni, dapat tolong ramai lagi orang kat dunia. Tolong ramai lagi anak yatim kat dunia

In response to Messi’s own childhood medical difficulties, the Leo Messi Foundation supports Argentine children diagnosed with medical conditions by offering treatment in Spain and covering the transport, hospital and recuperation costs.[176] Messi’s foundation is supported by his own fundraising activity with additional assistance from Herbalife. (wikipedia)

See the beauty of Herbalife, dia ajar walaupun ngko dah kaya, buatlah Casa Herbalife sendiri, bagi anak2 yatim good nutrition. Aku pon memang dah jadi President Team nanti akan buat satu kat Kelantan ni. Dipanggil Casa Joegrimjow Herbalife. wahaa =)


4) Pyramid Scheme Alert : Herbalife





9 point berwarna biru tu (print screen sampai 4 je, tak muat lebih2) gila ke apa aku nak hurai satu persatu. Dari nak hurai benda yang tak tahu betul ke tidak tu, baik aku pergi jumpa custemer main timbang-timbang! Cuma nak sentuh skit pasal pyramid scheme

Ok, aku dah cite kat entry lepas pasal upline-upline aku. Ni dia punya tangga Pangkat dalam Herbalife (Aku sekarang berada kat World Team - wahaa =) )




  • upline aku adalah classmate aku sendiri - GET TEAM
  • upline dia adalah mak dia sendiri - President Team
  • upline pres team ni adalah seorang medical doktor - Millionaire Team
  • upline dia adalah seorang china singapore - GET Team


Tengok, adakah ini skim piramid? Downline boleh dahului Upline? Dalam Herbalife, royalti hanya dibayar pada 3 level. Lepas tu yang atas dibayar bonus. Dalam kes atas ni, line ke 4 aku hinggalah nenek moyang up up up line semua tak dapat apa yang aku buat sebab dah dipotong oleh President Team. Dan President Team atas aku tu orang Melayu. The only Malay President Team in Herbalife Family( 2 line atas aku) Nak sangat melayunye

Adakah ini bisnes tipu orang?

Setahu aku bisnes MLM yang tipu orang, orang atas duk goyang kaki dapat hasil orang bawah. Dalam Herbalife, takkan jadi macam tu! Ko buat koje, ko dapat, ko tak buat koje, ko tak dapat. 4 Upline kat atas aku tu memang 1 sen pon die tak dapat apa-apa. Walaupun dia tak dapat apa-apa (royalti tak dapat, bonus pon tak dapat), tapi masa jumpa dia aku boleh bergurau senda lagi dengan dia

4th Upline Generation aku

Cina ok - yang kaum cik adid benci sangat tu. tak paham kenapa nak benci orang cina. hurmm, bukankah islam itu mengajak kita berkasih sayang dengan sesiapa pon? Cina pon ramai je yang islam. Mat Saleh kalau nak tau, ramai je yang Islam. Pernah aku tolong mualaf untuk cat rumah dia. Al kafirun semua pun kita tak boleh benci, kena wujudkan perasaan sayang. Sayang sebabnya kenapa dia tidak memeluk Islam. Dengan perasaan sayang ni lah baru boleh kita ajak dia (dakwah) masuk Islam. Dah benci awal-awal, camne nak dakwah?

gedebushhh, ada yang panas dah



5) Kisah tipu pengasas Herbalife - Mark Hughes



Ada beberapa fakta yang tak betul dalam entry blog dia. Pertama, Mark Hughes meninggal pada tahun 2000, bukan 2002 seperti dalam blog dia. Meninggal sebab 4 hari mabuk - ??? dapat sumber dari mana ni. Dia memang meninggal sebab minum arak yang berlebihan dan akibat makan ubat anti depressant tapi neneknya sendiri akui yang Mark Hughes bukan seorang peminum tegar. Kisah mak dia yang meninggal tu pon aku no comment sebab memang tak tahu mana sumber yang sahih. Cuma aku bagi beberapa link kat sini yang boleh dibuat rujukan sendiri.




Aku tak pandang sangat kisah silam Mark Hughes ni, punca apa mak dia meninggal tu biarlah jadi sejarah, tapi kisah macam mana dia berjaya inspirasikan Herbalife Distributor seramai 1.9 JUTA sekarang ni sangat luar biasa.

Aku masa pergi event besar, tak kira spectacular - 4000 orang manusia ataupun EXTRAVAGANZA - 15 000 manusia ataupun WORLD TEAM SCHOOL - 16 000 manusia - cuma benda-benda positif je orang duk cakap pasal Mark Hughes ni. Kalau duk ikut logiklah, kalau Mark ni seorang kaki kelentong - orang takkan cakap positif pasal dia. Mesti duk cite pasal negatif je pasal dia kan? 16 000 kot, bukan 16 orang!

Dan kalau dia kelentong - takkan sampai sekarang nama dia dikenang sebagai Pengasas Herbalife?



6) President Herbalife Resign



Memang 1st time aku tahu cerita ni dan memang 1st time aku dengar nama Gregory L Probert walaupun dah 3 tahun aku dalam syarikat ni. Sahih atau tidak berita ni, tak penting, yang penting korang boleh tengok walaupun president nya letak jawatan, nilai saham syarikat bertambah kukuh

WHAT?? Bertambah kukuh??


Aku tak tahu, adid yang cakap kat blog die. kekeke. Boleh nampak la kat sini, betapa kukuhnya syarikat ini, tak kisahlah siapa yang nak resign pon, nilai saham masih kukuh! Tandanya memang orang tak ambik peduli pasal orang atas ni nak resign ke apa, yang penting aku minum herbalife, hasilnya memuaskan!


CEO Herbalife International

Selaps Mark meninggal, Herbalife sekarang diterjui oleh seorang CEO yang super hebat. Dulu dia orang hebat Walt Disney. Yang perkenalkan Donald Duck, Mickey Mouse tu semua dia. 2003 dia jadi CEO dan 2007 dia jadi Chairman Herbalife. Banyak sangat pasal dia ni, nak baca sendiri




CEO Herbalife Malaysia





Kat Malaysia pulak, Herbalife dijaga oleh seorang yang cukup hebat jugak. Dato Ronnie Tan. 1st time aku jumpa Dato Ronnie ni korang tahu kat mana? Masa otw dalam flight nak pergi ke Taiwan 2009. Dia naik flight tempat ekonomi!

Ya, tempat ekonomi. Cubalah korang bayang, CEO Herbalife yang jaga bukan saja Malaysia, tapi Singapura dan juga Indonesia naik flight seat ekonomi je. Humble. Masa aku nak pergi tangkap gambar dengan dia, aku tak tahu pun dia tu CEO company, nasib baik upline aku suruh tangkap gambar, bleh la simpan buat kenangan

Cina dan Mat Saleh ALKAFIRUN

Kafir tak kafir, masa World Team School kat Macau 2010, mereka bayar RM 10 000 hanya untuk 2 jam digunakan bilik bagi orang Islam untuk solat Hari Raya. Tak cukup dengan itu, satu jamuan Hari Raya dibuat oleh orang Islam. Aku tak pergi event tu sebab sambut raya kat Malaysia, tapi orang yang pergi event tu semua bersyukur sebab walaupun berada dalam company yang mana pengedarnya sangatlah sedikit beragama Islam, tetapi company masih lagi ada peruntukan jaga pengedarnya yang beragama Islam

Nampak kecantikan Herbalife?




7) Isu paling berat - PRODUK HERBALIFE MERBAHAYA!!!

Ok, aku rasa mesti korang tengah tak sabar nak baca part ni kan? hehe, biasalah, part yang best kita simpan last =) Ok, untuk pengetahuan korang, mak aku pun makan Herbalife, seorang perempuan yang aku sangat sayang dan aku nak berikan dia makanan merbahaya? ooh no such thing! Aku tak tahu nak start macam mana nak bagitau pasal produk ni, kita start dengan yang ni dulu ok





Sumber sini. Kes atas ni lebih kurang sama dengan apa yang adid cakap kat blog dia tu. Kalau yang kat atas ni memang ada kes berlebihan lead - bahasa melayunya plumbum - bahasa kampungnya sangat bahaya untuk kesihatan!!

Plumbum ko tau ada dalam Herbalife ni dan yang buat tuduhan ni bukan organisasi sebarangan. FDI - Froud Discovery Institute

Tapi macam aku kata, Herbalife ni syarikat Multi Billion Dollar, kalau ada tuduhan macam ni mesti akan dijawab punyalah. Kita kan ada pemenang nobel prize dalam syarikat kita =)




Tak lama lepas tu, ada kisah lucu berlaku!!!




Tengok, sampai 2 artikel berturut dikeluarkan. Yang lucunya pasal kisah atas ni, pengasas FDI tu merupakan Barry Minkow si yahudi laknat merupakan si bounty haunter. Dia keluarkan tuduhan macam ni dan bila saham Herbalife dah jatuh, dia beli banyak-banyak. Bila kes dah selesai, saham naik dia jual balik. Dia untung! bukan ribu raban, juta juta cik adik oi.

Yang best lagi, Barry Minkow ni ditangkap polis atas tuduhan froud benda alah ni. See, kalau dah salah tu takkan kekal lama nya!

Berbalik pada kes-kes yang adid letak dalam blog dia tu, begitu banyak kes-kes yang berkaitan dengan Herbalife ni boleh menjahanamkan kesihatan. Hepatoxicity yang boleh rosakkan liver? aiyoyoyo

Meh sini nak cite pasal Testimoni




Herbalife ni dah 31 tahun - sangat lama dah cik abang semua. Kalau ada kes macam paper atas ni, dan sememangnya paper ni adalah betul, agak-agaknya boleh ke produk ni tahan sampai 31 tahun? Pikir sendirilah sebab ada otak kan? Tak nak lah cakap paper research tu tak betul ke apa, tetapi ada la something yang boleh kite tengok-tengokkan dan fikir-fikirkan. Serah pada doktor ok. Dan kalau betul paper tu bertujuan elok, bagi benda alah ni kat Nutrition Advisory Board. Kita memang ada pakar yang akan jawab

Gambar saintis dalam Herbalife tengok kat bawah-bawah ni ek

Ok, lagi satu, Herbalife tersenarai kat NYSE kat bahagian FOOD, bukannya medication-paham2lah maksudnya kan? No drug - only herb!



8) Clinical studies yang entah apa-apa

Tahu tak, semakin cepat + maju sesebuah company tu berkembang, semakin banyaklah dugaan yang dapat. Biasalah, kejayaan ni bukannya free, mahal harganya. Hanya yang kental dapat bertahan. Dalam kes Herbalife, memang banyak si adid letak kat blog dia tu, aku tak pelik pun sebab tu benda biasa.

Jadi pelik kalau nilai saham Herbalife semakin merosok sebab studies-studies yang entah pape ni (masalahnya semakain naik je, 2 digit growth lagi)

Adid tak de tulis kat blog dia macam mana Produk Herbalife ni berfungsi. Untuk pengatahuan semua, Herbalife ni bukannya produk turunkan berat bada, tapi produk MAKANAN. ya, MAKANAN. FOOD. Nilai kalori yang rendah

Oh ya adid, dulu kat Mexico ada orang cabar Herbalife supaya buktikan betul atau tidak satu shake tu hanya 180 calories tapi dia punya nutrisi dalam tu banyak sehingga ada 50 lebih. Tak nak kupas benda ni ke? Pernah masuk court benda ni tau. Nak link? meh email meh. 

Percaya pada studies sendiri

Semakin kuat aku pada Herbalife ni bukan sebab duit yang aku dapat. Oh, walaupun aku dah full timer, tapi gaji tak lebih dari 6 k dapat. Tak macam orang lain yang laju. Aku kena banyak belajar lagi ni! Yang aku bleh melekat lama dengan Herbalife ni sebab produknya. Hasil kajian aku sendiri ke atas badan aku

  • Power spec dah tak tukar sejak 3 tahun yang lepas (biasanya tiap2 tahun akan bertambah)
  • Dulu aku banyak uban, form 5 dah upah suruh orang cari uban, sekarang ni masalah rambut beruban dah ok


Haa, testimoni nilah aku jual dan jaja kat orang. Tipu? Heh, tipu berdosa! Aku jauh lebih percayakan study yang aku buat sendiri kat atas badan sendiri dari orang lain punya studies. kekeke

Jap jap, ada orang tak suka testimoni ni. katanya testimoni = penipu hehe, takpe, orang macam ni ada fakta kat bahagian bawah-bawah ni


9) Tak guna kalau tak pergi gym - ??

Rasanya cik adid ni tak pernah merasai menjadi gemok. huhu. Yang pernah rasa jadi gemok mesti pernah rasa apa yang aku rasa - SUSAHNYA NAK TURUN BERAT BADAN. Masa berat aku 87 kg, memang macam-macam cara aku buat untuk turunkan berat badan. GYM kat BMI aku pergi walaupun tak selalu bukak, berjoging setiap petang aku buat diet tak makan nasi pon pernah aku buat. Tapi semua tak jadi!!!


Bulan 3, 2008 dulu



Alhamdulillah, aku dijodohkan Herbalife ni dengan satu ayat yang power lagi menarik ‘Joe, ko nak kuruskan? Ko trylah Herbalife, kalau tak jadi, dia ada 30 days money guarentee, ko bleh balik duit ko’

haa, bulan pertama aku amek 1 set - hilang 6kg TANPA EXERCISE

bulan kedua aku amek formula 1 je (tak cukup duit ooh) - hilang 3 kg - top up exercise

bulan ketiga sama dengan bulan kedua - turun lagi 3 kg!!

Jadi total turun 12 kg dalam masa 3 bulan!!!

Aku sekarang, body senget tu bukan side effect ye, tu side effect bergambar kat korea tu. kekeke

Haaaa, ada lagi ni





  • makan je shake yang rasa haramjadah?
  • jangan makan nasi dan lauk sedap-sedap?


Lol

Cik adid tak try lagi Herbalife ni, jangan main sombrono cakap tak sedap. Ada 5 perisa, tak suka 1 perisa, ada 4 perisa lagi yang boleh ganti. Nak try, meh datang ke kedai aku meh kat Kelantan ni. Cik adid pon orang kelantan kan? hehe




Atas tu gambar fresh lagi tu. Masa aku nak type entry ni, aku p ke kedai ONE STOP KOPITIAM kat Kubang kerian. Ye, masalah internet tak satel lagi kat rumah. Ni online semata-mata nak cari sumber nak tulis entry ni lah. Sambil-sambil tu, order sirap cincau + chicken chop. Sangat sedap dan korang bleh datang ke kedai ni untuk try. Heh, siap promote lagi

Point aku - siapa cakap orang Herbalife takleh enjoy makanan dieorang? mitos je semua tu. Boleh je makan apa-apa dengan syarat - dapatkan BERAT IDEAL dulu! Kalau dalam proses nak turun berat badan, janganlah makan cara orang nak gain weight, memanglah tak jadi. Tapi bila dah dapat berat ideal - macam aku - auuuwww - fat 14% and muscle 61% - bolehlah nak enjoy skit. hehe, skit2 jelah, seminggu sekali. Lepas ni minum tea banyak2 =)

So adid, dah 3 tahun dah aku consume Herbalife ni, seronok je makan macam manusia lain kat luar tu. Rasa Herbalife sangat sedap, aku suka campo capuchino + coklat. Sangat sedap! Herbalife people pon manusia juga. Kiteorang tak makan tahi. hehe




10) Herbalife bagi balik 73 % kat orang

Yeah, nilai tertinggi yang pernah dibuat oleh mana-mana syarikat MLM. Nilai 73% ni tak ramai yang tahu, dan yang tak tahu ni aku tak boleh nak terangkan kat sini sebab terlalu panjang. Nak tahu kena jumpa personal.

Sebab tu lah Herbalife mahal kan? 73% dapat kat distributor balik!

Memang betul statement ni. Tapi cuba ambik yang positif. Nilai yang banyak 73% tu siapa yang dapat? syarikat ke? TAKKK, Distributor, maknanya orang yang buat Herbalife - semua akan dapat. Wow, sangat bermurah hatikan syarikat Herbalife ni

Best la jadi pengedar, kiteorang custemer nilah yang kena tipu..... beli dengan harga mahal...

Pernah makan restoran mahal? Aku pernah order nasi goreng pataya kat hotel. Harga dia lebih kurang RM 25. Nasib baik ada orang belanja =) Pernah jugak order benda yang sama kat kedai mamak, harga RM 6.50. Dan sebab duk kat UK memang kena masak sendiri sebab nak jimat, baru aku pasan dengan modal RM 3 je, aku boleh masak 2 nasi goreng pataya - rasaya tak berapa nak bestlah. beginner yang masak katakan. hehe

Nampak point aku? Adakah orang hotel tu menipu aku dengan charge mahal? adakah kedai mamak tu pon tipu aku jugak? tak tak. Nak dapat yang terbaik-perlulah duit yang lebih. adil lah tu

Dan yang best, harga Herbalife takdelah beribu beraban, kalau beribu, aku anak yatim + kampung + masih student lagi dulu takdelah mampu nak ambil

Ok, meh nak main analogi ni. Kerusi. Kerusi kayu, kenapa korang tak marah kat penjual kerusi kayu tu sebab jual kerusi dengan sangat mahal. Contoh kerusi kayu (6 kerusi + sekali dengan meja) kat ruang tamu rumah aku ni beli lebih kurang RM 5 ribu. Set kerusi kayu je pon, modal cuma kayu je kot, kenapa bleh charge mahal?

kayu je kotttt - sepatutnya tak sampai seribu pon!!!

Kalau nak dapatkan kerusi kayu macam ni, buat sendiri lah cik abang oi. Ko tanam sendiri balak, tunggu 100 tahun, kalau hidup lagi boleh tebang sendiri, jangan upah sebab mahal ok, lepas dah tebang, potong kecik-kecik dan ukir biar jadi kayu. Eh, kena pakai machine ke? jangan-jangan, pakai gigi je sebab gigi tu free, pakai machine kena bayar, kos jadi mahal pulak. Dah siap - taraaaa, bolehlah kerusi kayu yang harganya hanya bawah rm 100 mungkin?

Nampak point aku?

Samalah apa-apa produk pun, yang mahal mestilah terbaik. Aku dapat tahu Herbalife akan spend RM 400 Juta USD di seluruh dunia hanya untuk branding. Wohooo!!! Agaknya mana dia nak dapat duit ni eh? Mestilah dengan jualan produk!! Sebab tu produk bleh jadi mahal

Mahal.... taknak belilah....

No problem! Aku kalau promote kat orang sampai tersembur air liur orang tu cakap mahal, aku cakap no problem. tiada paksaan. AKU HANYA CARI ORANG YANG SERIUS NAK JADI SIHAT. aceceeh, ayat yang buat orang terfikir balik. Nak dapat produk murah, pergilah buat produk sendiri. Takde sape yang nak marah. Cuma korang akan miss produk Herbalife yang dah ada 1.9 juta pengedar kat seluruh dunia, dah 68 juta orang berpuas hati menggunakannya, dah 31 tahun di pasaran dunia dan dah berada di 75 buah negara (terbaru Georgia - cepat update ok) ni. haaa, rasa rugi tak?


Mahal jugak... tunjukkan bukti... ?

Sebab si adid tak tunjuk sebarang latar belakang Nutrition Board Advisory kat blog dia, aku rasa research dia tak cukup lagi lah tu. Tak pun memang sengaja tak nak tunjuk? wot woott. Meh nak cite kepada PENGGEMAR FAKTA pasal Herbalife

Ada makmal sendiri



Kat atas ni adalah Makmal Herbalife. Ha, ada makmal sendiri. Ni bukan produk amek kat china, ubah packaging dan kemudian jual. No no no. Herbalife memang ada makmal sendiri di UCLA yang dipanggil kat atas tu. Rajin, pak cik google kan ada dan cari detail sendiri.

Malas jugak nak google? nah baca ni 



Pak cik - pakcik kat atas tu semua aku dah jumpa. Nak jumpa dengan pakcik2 kat atas ni memang kena pergi event besar. Tipu je semua tu, tipu je tipu je, joegrimjow KELENTONG. hehe, kalau rasa aku tipu, macam biasa, PAK CIK GOOGLE kan ada

Dr. David Haber

Pak cik ni dia ada 7 phd yang berlainan bidang. Nak buat 1 pon terberak terkencing, dia ada sampai 7. Super hebat dan tak kirelah dia kafir ke apa, kita kena hormat kepandaian dan kehebatan dia tu. Harap ada orang Islam yang boleh menyayingi dia. Oh, dia ni masih hidup ok

Dr. Louis Ignarro

Ni satu lagi pak cik hebat. Dia menang Nobel Prize sebab formula Nitric Oxide yang mana kajiannya sangat menyumbang kepada pesakit jantung. Boleh Google panjang lebar kertas kerja dia yang bersepah kat internet tu dan dengan bangganya - dia bersama Herbalife!!!

Dr. Steve Hernig

Korang google sendiri boleh? Homework =)


So, amacam? best tak baca fakta-fakta tu semua?


***********


TAMAT 

Kepada Pengedar Herbalife

Semalam banyak orang tweet, bagi kat inbox facebook aku dan ada yang call lagi tanya pasal benda alah ni. Benda yang adid tulis tu. Memang UNFAIR sebab adid tak cite pon pasal company dengan detail. Siapa CEO dia, camne Marketing Plan dia, Dah bape buah negara dah sekarang, Kat NYSE camne die punye saham sekarang, camne boleh masuk ke Malaysia and so on so on. Apa yang dicerita - kutuk dan lembu makan tahi. Heh!

Jadi kepada pengedar Herbalife kat luar sana, jangan takut dan berasa tak secure dengan company kita ni. Bukan adid seorang je yang cakap Herbalife ni tak elok, ada lagi musuh kita si Israel Yahudi pernah serang Herbalife ni belakang depan kiri kanan. Depa serang lagi bahaya, bukti yang palsu pun boleh jadi betul. Tapi yang perlu kita tahu, company kita semakin hari semakin kukuh. Cukup lah kan?


Kepada adid

Meh la singgah rumah aku kita cakap-cakap. boleh jugak timbang-timbang kita tahu bape viseral fat ko. mana lah tahu body ok tapi viseral fat tak ok =)


Kepada anti-MLM

Aku tak kisah korang anti ke benci gegila ke tapi untuk bandingkan Herbalife dengan mana-mana syarikat MLM lain, baik buat kajian mendalam lagi. Ni ada satu link kat bawah ni yang aku senaraikan KEBURUKAN HERBALIFE yang takde dalam blog adid. Korang boleh counter balik dengan point yang banyak ni

Sejuta enam keburukan Herbalife

Sesuka hati cakap orang buat MLM ni takde hati perut, bodoh bahlol, tembolo, hantu jembalang hantu raya semua sekali lah, cuma nak pesan, cermin la diri sendiri. Korang kata yang buat MLM ni semuanya bodoh, tetapi ada je yang jadi jutawan dengan sistem ni. Tak ramai? mestilah tak ramai, sama jugak dengan conventional bisnes lain, semua bukak kedai makan ada ke semua jadi kaya raya? takde kan?

So samalah, Herbalife ni merupakan satu kerjaya, korang ingatkan senang-senang ke aku nak lepaskan Degree yang aku ada untuk buat Herbalife ni? TAK SENANG. Aku dah kaji pasal produk, dah tengok pasal company, dah tengok dari segi agama kita dan yang paling penting, sebelum buat full time aku dah buat Herbalife secara part time dan memang company ni lain dari yang lain

Penat je lah aku tulis panjang lebar ni sebab yang anti tu tetap akan anti. Jadi, homework kita, amek air sembahyang, solat istiharah dulu dan tengok mana yang baik eloknya sesuatu perniagaan tu.

Adakah Herbalife sesuai dengan kita? For me - ABSOLUTELY YES

=)


UPDATE PASAL PUBMED - nah amek nak sangat!!

pss : alamak, aidid la, adid pulak! 0169640972 (joerimjow)- kot2 nak tahu pasal Herbalife =)


Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

114 comments:

Nadya said...

Haaaa..akhirnya berjaya jugak aku baca sampai abes joe..berpinar jugak mata..HAHAHAHA
Tak semua bisnes MLM tu tak bagus kan..

Apa pun,semoga bisnes kau bertambah maju..Aminnnn

Mama Zharfan said...

fuh..me baru khatam baca entry ni :)
me suka baca apa2 pun yg berasaskan fakta--me baca both urs and aidid's pun :)

anyway, me antara org yg teringin nak try herbalife ni--me masalah berat bdn lah--typical for women after 30s ni

me nak tanya, herbalife ni sama jer kan --i mean the way it works --mcm jus diet mate dr romzi tu? kena control daily calorie intake kan...me pernah cuba jus diet mate tu..cuma me tak consistent--me sempat turun 2 kilos in a month.

tq

SyahmiFikri said...

pergh!! panjang berjela beb!
thnx for info..

yea.. people luar sana keep saying here and ther..

sebab? dorang tak consume! n dorang tak tau apa tu herbalife!!

joegrimjow said...

@Nadya

aminnn
=)

thx u

joegrimjow said...

@Mama Zharfan

lain2

nak tahu kena call
panjang nak terang
no ada kat atas

joegrimjow said...

@SyahmiFikri

bangga sebab baca sampai habis
hehe

yup
xconsume kena try dulu

KiD said...

fuuuuhhh... pening jap baca banyak2 nih.. complete laa penerangan joe!
Bengang dengan Saman PDRM!!

umairah said...
This comment has been removed by the author.
umairah said...

akhirny, dpt baca explaination yg d tggu2(sbb sy org bru)..
thanks a lot.. ^-^
all the best for u n all of us yg buat bisnes n consume produk Herbalife..
btul mcm syahmifikri ckp..sokong2.. =)

Azrul Hisham said...

gila panjang entri ko..hehe

good luck bro :)

DaHLia said...

:D dah agak,
mesti ada post dari Joe hari ni..
tak cuba tak tahu :D

wan said...

maaf.. ingin bertanya.. kenapa herbalife menekankan harga berbeza pada team yg berbeza??? non meber lebih mahal berbanding distributor, berbanding supervisor

joegrimjow said...

@KiD

mesti kena buat panjang
=)

joegrimjow said...

@umairah

thank u
=)

joegrimjow said...

@Azrul Hisham

larat baca eh?
hehe

bile mau tambah berat bro?
hoho

joegrimjow said...

@wan

bisnes wan. klu semua sama harga, camne nak untung?

sama dengan jual minyak, kenapa beli kat pasaraya harga lain dengan beli kat kedai runcit depan rumah? kenapa lain dengan kalau pergi beli kat kilang dia

same concept

FiFi.... said...

thanks joe..akak share link neh oke :) akak juge ader je org yg anta kt ibox..kawan yg nk tahu from both side..x adil dgr dr aidid sorg je..kate kwn tuh..semoga kite sama2 berjaya :)

Roxy zai said...

miahahaha..in my class n even in my batch,i'm the only one herbalife distributor..fuh..bkn main dorg serang aku dush dush dush..aku senyap je..org2 herbalife kan cool2!!=p..ur blog just nice enough utk bg clearkan otak2 mereka yg dah penuh dgn chemical bkn2 gak(rokok??megi n etc...)^__^

fQ said...

baru nak gune produk ni, dah jadi gini. sentap kejap..

shu said...

haha....amik kaw..

lagi panjang...mmg gigih;))

wan said...

@joegrimjow

ok.. tanya lagi ye.. benar ke kalau distributir tu downline kita, dan kita adalah supervisor, hasil jualan distributor tu dapat 25%kat supervisor tu??

pali said...

very good counter-post. full support dari sini :D

CIDUT CIPUT said...

huhuu~ teringin nak pakai herbalife tapi kena tunggu habis belajar, guna duit sendiri ;)) apa2 pun, nnt kalau saya dtg kelantan bolehlaa melawat kedai en. joe

*no. dah save kot2 nnt nak tnye pape ;))

W3 tOgetHer said...

rasanya adid nie kena try dulu kot...heheh..HERBALIFE mmg x memudaratkan...sbb dh try almost 7 bulan dan ongoing proses....Alhamdulillah ada perubahan.....jadi kena try dulu br tau na....

joegrimjow said...

@FiFi....

yeah kak,
g0 get team

joegrimjow said...

@Roxy zai

maggie yang penuh xde nak cakap pulak kan?

joegrimjow said...

@fQ

elok la tu. bile dah tahu camni, barulah kena buat kajian lebih dalam - n u will find the truth

joegrimjow said...

@shu

sangat gigih kan?

joegrimjow said...

@wan

yuppa
kena isi borang dulu sblom dapat

sbb tu kena jadi supervisor cepat2

joegrimjow said...

@pali

thz u

joegrimjow said...

@CIDUT CIPUT

np
ada pape call je
=)

joegrimjow said...

@W3 tOgetHer

die xmakan
die kata ada plumbum

Ann said...

stiap bulan mau 2-4 kali ak mkn McD..de masa2nye ak makan McD 2x smgu...pantang tolak bila mmber ajak dan terliur tgk iklan McD.

tp bbrp org tegur ak makin kecik dan siap tnye pe produk yg ak amik. dan nk tau lg bila kulit muka de perubahan.


jawapan aku : Herbalife.

tp sjk pakai braces 3mgu ni..tpksa tahan mkn bnda2 keras mcm burger McD ni.

sape kate amik herbalife xleh bantai makan sedap2..

PenungguSetia said...

Woahh..
Aku dah agak kau memang akan balas punyalah entry En.Aidid tu. Well, aku memanglah anti MLM tapi peduli ape kan, bukan aku terlibat. Cuma aku nak tau je sejauh mana kebenaran Herbalife nie. Blog Aidid tu pon aku tak larat nak bace sebab panjang sangat, sebab tu aku tunggu counter attack dari kau, sebab kau akan highlight point2 yang penting. Hohohoho.

Kesimpulan? Ntah. Btw, kau berani gak ar nak counter attack, sebab tak ramai kot berani nak pertahankan syarikat2 MLM nie

joegrimjow said...

@PenungguSetia

dah meniaga benda ni bro, mestilah balas =)

suffer8zine said...

wahhh panjang entri ni bro

Terkini : Jual Aiskrim Susu Badan?

XIX Dragunov said...

er...joe, aku setuju herbalife ni bagus sebab ramai dah guna...

tapi yg no 8 tu...cube ko bace balik ayat tu... bace bagi full...hik3 jangan bace DO NOT PROVIDE CONVINCING EVIDENCE bla bla bla je...

try bace habes, hadamkan ayat tu...tengok ape maksud dia lepas dah hadam... nak lagi elok..rujuk teacher BI, tapi suruh dia bace article tu dari mule =.='

study ni x memberikan bukti yang kukuh bahawa Herbalife protein powder boleh memberikan lebih pengurangan berat badan berbanding "placebo"(aku x tau ape placebo ni)

maksud dia, study ni dibuat untuk membuktikan bahawa herbalife ni boleh memberikan lebih kesan penurunan berat badan, tapi malangnya stadi ni tak dapat membuktikan ape yang dia cuba buat..itu la maksudnya DO NOT PROVIDE CONVINCING EVIDENCE.. =) and study ni funded by hebalife which means, study yg dibuat oleh herbalife sendiri tak dapat membuktikan benda ni....

Mknace said...

:) :) :)
ni yang counter apa aidid tulis ituhari yerk...
lepas kerja nanti baru baca
terbaeekkk!!!!

medical line student said...

i'm not interested with ur business, mlm ke ape..
tapi aku sangat tertari k bila baca pasal hepatoxicity.

man..benda tu dah published kat pubmed kot..korang still nak sangkal?bukan 1 or 2 kes.kalau 1 or dua boleh la claim as fraud. lagipun article tu semua fresh2 lagi..thun 2010 pun ade.
u guys from herbalife ni..kok ye pun..bukak2 la sikit minda n cuba terima pendapat dari ur opponent.

aku x kate herbalife ni tipu ke ape..sebab mmg ramai claim bnda ni effective kn? but tu semua based on personal testimoni..the weakest proof kalo in medical world ni.tapi itu terpulang la kalau ade yg masih nak percaya.

but the main point is..jgn la nak nafikan bila dah ade study kate herbalife may cause liver injury.

every single thing must has its own negative effect. terima ajelah!

benda ni bukan main2 woo..

tapi, bila aku cakap camni kat sorg member aku..dy kate. lebih 30juta (or berape juta ntah) org serata dunia yg consume herbalife..kenapa sihat aje?

i may jump to 1 conclusion with 1 word..

polymorphism.

pergila google bnda ni.nt korg akn phm kenapa certain people may have negative effect camni.

kesimpulannya.
nak makn herbalife,..nak jual..terpulang.
tapi jangan la jadi tertutup sangat nak terima hakikat just semata2 korang suka bnda tu.

zida said...

tak paham langsung kat si aidid tu, pekehal la dia benci sangat MLM, orang cina alkafirun sume tu. ishhh tak pahammmmm.

btw, eh betul ke herbalife bleh turunkan berat badan? zida dah rasa macam tak bleh nak kawal makan, asek nak maaaaaaaakan je. cenne ehh?

ngeh3

umairah said...

@medical line student

for me, what u've said tu btul..
xde pe yg manusia buat tu perfect..
herbalife tu kn buatan manusia.. even pape ubat pn sama je..manusia gak yg buat..
so, kira cmni la..
mM..
mgkn x suma org, body dia bleh trima produk herbalife n tu la yg ada kes..
n ada gak yg body dia bleh trima n dpt pe yg dorg nk..

ni pendapat sy je..

rubi @ cawan2 said...

hai hai.. nak tanya. herbalife to base dia apa ek? soy ek? ke ap?

poppy dy said...

I ambik, okay je. Dah loss 8 kgs :)

eliana_adnand said...

joe.. tq!
ari tu ade lecturer kutuk herbalife n he mentioned bout plumbum sume tu.. sedey sgt sbb xreti nk counter blk..
(still new in herbalife kn..kena wat research betol2 br yakin utk counter)

alhamdulillah, u help me lots. tq joe! :)

Puan Capa said...

muka joe dgn muka CEO...seakan2 sama

Anonymous said...

Adik,
adik tak tahu maksud placebo ye?

Haih.. Jangan jadi bodoh sombong ye.

Anonymous said...

Satu yang aku tak berkenan dengan Herbalife ni:

Terlalu mengagung-agungkan Mark Hughes. Sampai ramai dikalangan kita terutama orang Melayu mengalirkan air mata semasa video mengenai beliau di pasang.

Ada yang cakap kalo takda Mark Hughes kehidupan saya takkan berubah! Dalam 2-3 event aku hadiri kebanyakan yang speaker kat depan akan cakap benda yang sama.

Herbalife ni mmg bagus, tapi sesetengah budaya yang dibawa daripada Amerika Syarikat kita tak boleh terima bulat2. Janganlah kita terlalu mengagungkan Mat Saleh sampai terlupa junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.

Aku mintak ko tegur la beberapa distributor Herbalife even yang berpangkat besar supaya jangan taksub sangat dengan Marks Hughes sampai boleh melelehkan air mata.
Jangan sampai kat Padang Masyhar nanti air mata kita tak mampu meminta simpati Nabi Muhammad s.a.w.

Anonymous said...

testimony n fact pun xleh beza..poor boy..

Anonymous said...

http://www.blogger.com/comment.g?postID=4130566247871297412&blogID=8463204247359376570&isPopup=true&page=3

Please read Bantalkabu Enterprise's comments.

tuntung said...

sorry kalau menyimpang..tapi haritu aku nampak ko kat foodcourt presint 9..tgah beli air..ahhaha..segan nak tegur aihh,..just nak gtau aku dah start blogging balik

Doc.Gin said...
This comment has been removed by the author.
SaZs AxL said...

'Aku pon tak paham kenapa si adid pergi copy paste ayat omputih ni dalam blog dia. Sampai terlupa nak delete ayat last tu ke? kekeke DO NOT PROVIDE CONVINCING EVIDENCE bla bla bla. Dah tak sumbang apa-apa, buat apa nak letak dalam blog? aiyoyo. kata orang akademik, takkan sumber tak sohih pon nak letak dalam blog?'

ko paham ke ape ayat dlm artikel tu cakap?die ckp herbalife tu sama taraf ngn placebo je..means kalo ko bg rumput pon then ko ckp rumput tu leh kuruskan badan(dlm mase yg same ko soh diorng diet n exercise),rumput tu boley bg effect yg same ngn herbalife...

adeyh,pulak tu studies tu funded by herbalife tp failed to gv favourable result to the product itself..

so..watpe bayar ribu-riban n kayakan upline ko padehal bole je ko kurus dgn free dgn care exercise n diet..

point ko yg lain is nt convincing at all..camane ko bole counter studies yg publish kt PUBMED dgn statement yg pengeluar sndiri bg..kasi geleng kpale aku je

anyway..sukati ko la kalo ko nk truskn dgn mende alah ni..tp plz fikirkn nasib org2 yg bkl join ko nanti..student2 yg bakal gunakan duit loan/scholar diorang utk bayar ribu-riban produk tahape2..hasil tarikan konon2 jadi sihat(padahal bakal dpt liver disease) sambil buit duit(dgn menganiaya org)..sekian

joegrimjow said...

@XIX Dragunov

oho, ye eh? nanti cek balik

joegrimjow said...

@Mknace

panjang sangat, maklumlah

joegrimjow said...

@medical line student

xtertutup, sebab tu baca. klu tertutup dah xbaca dah

joegrimjow said...

@zida

no kat atas tu kan dah ada
hoho

joegrimjow said...

@rubi @ cawan2

buah dan sayo
bleh check kat bahagian ingredient

joegrimjow said...

@poppy dy
wohoo

gongratezz

joegrimjow said...

@eliana_adnand

most welcome
=)

joegrimjow said...

@Anonymous

xlayan sangat anon ni
tp thx u for reminding
=)

joegrimjow said...

@tuntung

lorh
awat x tego?

joegrimjow said...

@SaZs AxL

tgok blog yg baca pon dah tahu thought camne
xpe, paham
=)

SaZs AxL said...

tu je yg ko bole bg kt aku?come on boy..aku siap bg non-literal meaning lg article yg ko quote tu..at least bg la counter explanation apsl pemahaman ko jauh terpesong dr org lain..

adekah ko cube discredit aku dgn bgtau kt sume org blog yg aku bace,nk soh diorang discarded sume aku nyer point?(this is just rhetorical quest.)

lg satu aku nk igtkn ko..x smua org kt dunia ni ade family senang..janji-janji manis konon dpt jana pendapatan,duit masyuk ribu-riban mmg dpt gelapkn mata golongn miskin n pertengahan utk join skim2 camni..eventhough terpakse begadai duit loan/ptptn/scholar/kwsp..dgn harapan dpt easy cash flow..at least some parent dpt cover blk duit yg hilang tu..ko x pk bdk2 miskin yg bazir mase study diorng buat keje cmni then terlingkup?

pemerhati said...

@SaZs AxL

dah xboleh buat ape dah diorang ni..biarkan aje..dia dah terang2 lagi bersuluh salah tapi still nak spin sana sini. dari sini dah boleh tau character dia macam mana..

kalau la betul ko ni jenis yang terbuka minda bro..ko xde nye jadi macam ni.

MLMers memang macam ni..

SaZs AxL said...

@pemerhati it's ok,seeing that i'm the same gen. Y as most of them here..maybe i cn try n put some sense in their head..hmm,maybe not

joey said...

Joe, awat hang kat UK 2 tahun lebih jer.. bukan engineering 4 tahun ke beb..

Ahmad Zharif said...

Salam satu herbalife.....

bang joe : bravo bravo ! congratulations on your effort!

wan : mmg ar diffrent price...tu la namanye diskaun a.k.a. marketing plan..if pergi maxis ke petrol station ke , even club malam pun , if mmber dpat price murah . Even dkat mcdonalds or kfc , if beli set ( dinner plate or snack plate ) lagi murah daripada beli sketul sketul ) sama gak dgn herbalife , bila beli banyak , a.k.a 500 vp dpt 35 % diskaun..If supervisor mcm abg joe ni dpat ar 50 % diskaun. Bnda ni mmg diajar di business school di serata dunia..be it UM or Harvard , dgn mmbeli pada kuantiti borong / banyak .. pembeli boleh beli dgan harga murah..Sama gak if pergi pasar , if beli ikan sampai 200 rgit kat sorang ni .. msti at the end kite nk bargain kan ? apa modal kita ? mesti kita cakap 'bang saya dh beli banyak xkan x leh dapat murah ckit? ' sama ar in herbalife , beli banyak , dpat ar murah *wink wink :)

the rest : adoi .. cube ar korang pikir , orang makan nasi lemak mcdonalds tu sume mengakibatkan penyakit . Mcdonalds , x de pun vitamin , and yet why is it that we conciously go out and buy them without asking about its side effects ? Herbalife ni dh mmg sah selamat , ade sijil Ifanca , nobel prize laureate , laboratory kat UCLA , nak ragu2 ape . Knape pau hailam tanjung malim yang pemiliknye cina x de sape pun argue ? ataupun makan mee kuning yang x de pun safety regulations ..okay je ?

look here , Herbalife is not some stupid MLM..korang tau x if contohnye ak dapt sorang downline yg dftar bwah ak stelah membayar RM
98...satu sen pun abg joe x dapat komisen!!!!! komisen hanya dpat 5% out of everyone...tu la sbbnye knape bnda ni halal..sbb herbalife bukan macam mlm lain..cari kaki or orang..trus dpat komisen..yang tu ye HARAM!! no doubt..tpi herbalife..cari la brape ramai downline pun..if korang x bimbing dorang and be teachable..satu sen komisen pun x dapat... RM 98 tu untuk international business pack , maksudnye korang dpat lesen untuk berniaga benda ni di 75 buah negara lain..US/uk/msia/sgapore/hong kong / australia ckap je mane , mathematically , 98 / 75 ...ade la dlam RM 1.30 untuk lesen berniaga..dh la international lak tu!!! if nak dftar bazar ramadhan pun nk kne byar 100..dh ar sbulan je..buat lesen kete pun nk dkat 800


placebo effect ?! come on la bro .. placebo effect ape yang boleh menyebabkan seseorang itu turun 100kg...ataupun macam bbrape orang di herbalife yang ak knal setelah mghadiri STS ..(if nk tau STS tu ape tye abg joe ) , yang dahulunye everyday mngambil insulin injections..tpi sekarang x perlu lagi..what placebo effect could have been possibly that powerful ? o_0

besides..makan herbalife ini smmgnye sbhagian daripada usaha untuk sihat.. 'dan tidaklah aku mengubah nasib sesuatu kaum itu melainkan mereka mengubahnye sendiri'... 2 la sbbnye placebo wont bring you nowhere...even the biggest loser pun kne exrcise..knape x dia ltak orang tu bwah hipnosis ke suroh dia try placebo ke. Simple..bcoz god wont change them..unless they try it themselves

ckap psal islam...sbnarnye MLM smmgnye digalakkan dlam islam.. 9/10 sumber rezeki tu smmgnye datang daripada perniagaan . Dalam islam pun , kita tau pahala itu berikat2 ..maksudnye if hari ni kita ajar anak kita bace quran..pastu anak kite ajar quran kat anak dia..kita pun dpat phala gak! 0_0 haram ke ? yang menjadikannye haram ialah apabila dapat komisen / duit dengan hanya recruit orang ( dan ini juga telah diperakui oleh aidid dalam blognye ..got cha over there buddy ) :D which herbalife doesn't practice ... at all !

rokok tu dh sememangnye HARAM , tpi isap gak..knape bnda yg ade logo halal international orang tye 1001 soalan :D melayu melayu

bang joe..thanx again for the great topic...semoga kita berjumpa di Los Angeles untuk pres team award haha :D

bak kate jim rohn : don't forget to tell everyone that u are in the herbalife business ... becoz when you have succeeded ...no one , no one can blame you for not sharing the opportunity with them .

salam

joegrimjow said...

@SaZs AxL

haha, klu xnak join xpayah la. bukannya paksa =)

joegrimjow said...

@pemerhati

teruskan memerhati dan menilai

joegrimjow said...

@joey

cuba baca entry lepas2

joegrimjow said...

@Ahmad Zharif

well written
=)

jumpa kat gold coast dulu. kejar2

~M-i-M~ said...

joe...
ko tulis post ni kat dlm "new post" dlm blogger ke??
atau ko tlis dlm microsoft words then post-it kat dlm blog??

joegrimjow said...

@~M-i-M~

dalam word dlu
huhu

rionix said...

lol. pebende.
nampak sgt kos asal natang tu sgt kecik tp jual mahal2.
typical mlm.

joegrimjow said...

@rionix

mesti xbaca part analogi tu

nurasniza said...

assalamualaikum adik,
big Tq for sharing.. =)..byk info akak dapat,alhamdulillah...dengan izin Allah with herbalife..byk mengubah kehidupan org diluar sana,dari seorang yang tak aktif dan ada masalah kesihatan,bertukar menjadi seorang yang menjalani kehidupan yang lebih sihat.akak juga bersyukur sgt2 sblm nie Allah jumpa kan akak dan suami dgn berbagai MLM.sampai kami anti MLM!!tapi dengan result kami dapat dari HERBALIFE..Allah bukan pintu hati kami untuk bantu org lain.Ya Allah..Allah bagi kami rasa satu kepuasan sgt2 bila tolong org lain jadi sihat.
akak syukur sgt2..Allah gerakan akak baca ur blog..syukur dgn petunjuk Nya.thanks a lot dik!!

Ahmad Zharif Zaharil said...

mane ade beli murah jual mahal... if pkir balik ngape buku kat MPH bookstore mahal x de sape nk kesah ?
ade ke patut satu buku sampai RM 80 ? pdahal kertas je kot !! sebab nye ialah..RM 80 tu kite bayar untuk experience dan ilmu yang ade daripada penulis selama 20-30 years of experience...Herbalife pun sama gak... RM 125 untuk sebotol F1 boleh dikira murah la..when you consider that.. makmal di UCLA yang mencecah ratusan juta US DOLLAR , pokok soya yang memang berkualiti dan dijaga rapi , board of world renowned scientist dgn tambahan pemenang anugerah nobel lagi dan 30 years of experience in nutrition.

If nk beli untuk harga seringgit..boleh..aku boleh jual kat korang..tpi dengan syarat..ko tanam dulu pokok soya ko , bina makmal beratus juta , cari gak scientist2 yang berwibawa ( jgn lpe anugerah nobel tau ) dan sponsor team2 bola dan buat event bsar2 mcm extravaganzza ke . Ak sign up jadi distributor pastu jual ngn harga seringgit...nak ?

:)

fQ said...

chopp3..kpd yg ckp pasal harga tu. bisnes mmg camtu kan. harga koss mmg akn lebih murah dari kos jual.

harga kos tu adalah yang kita dapat dari kilang, dari supplier.
harga jual tu, after kita dah dpt brg..kita nak jual kat org rmai. by logic, mmg la lagi mahal.
brg kecik tapi harga mahal?

logic lagi skali..roti gardenia bape ringgit korang beli? besar kan? tapi harga tak smpai rm3 kot..
tapi ko beli vitamin C 30biji..paling murah ko akan dpt adlh 3kali ganda. tu paling murah..
padahal vit c kecik je kot..
so is it wrong? haram?
ayuhai..ish3

vee said...

herbalife nie ok ajer utk sy. mak sy mmg ada penyakit hati, tp dia x pernah pun consume apa2 yg sewaktu dgn herbalife sebaliknya dia dpt penyakit tuh mgkn sbb keturunan, my grandfather pun ada penyakit yg sama. tambah lak dia mkn byk ubat2an utk kencing manis+darah tinggi dia tuh. mgkn ada kesan jugak kat situ.

yg consume herbalife ialah sy. pernah ilang 10kg, just amek F1+senaman+kawal mkn. naik blk berat lps x minum herbalife? of course naik biler blk ker tabiat asal- melantak x ingat dunia. so sy x slhkn produk. sy cenderung slhkn diri sendiri. tp sy berpengalaman kurus kali pertama tanpa apa2 bantuan formula. ( with herbalife is my 2nd attempt 2 kurus) berat sy naik blk lps sy melantak x ingat dunia. see my point here? - utk gemuk, kita mkn byk n melebihi had yg ditetapkan. kalo amalkan cmnie, mmg akn gemuk balikla. ini w/out formula. so sy x leh slhkn herbalife biler berat naik skali lg sbb mmg dh hukum alam cm tuh.

apa2 pun, herbalife mmg antara produk terbaik yg prnh sy consume. tq.

LaLa.. said...

baru beli herbalife hari sabtu lepas...i xgemuk..tapi i nak cuba sbb nak kesihatan yg baik!
=)
thanks for da info ye bro..

kamsiah said...

Baiklah, setelah membaca kedua-dua blog, katakanlah saya ni seorang neutral, tidak belah kemana-mana pihak, katakanlah kedua-dua blog tu benar belaka, saya tetap berat ke arah joegrimjow kerana penyataan dan cara dia memberikan informasi lebih matang,tidak melatah, factual, tidak emosi, back by evidences, lebih berhemah, mungkin kesan produk itu (herbalife), kurang merendah-rendahkan atau memperkecilkan pihak lawan (aididmuaddib), tidak ada element arrogant, hujah berdasarkan kebenaran, truthfulness. Kepada pembaca semua, sekiranya ada 2 maklumat yg bertentangan dan hampir serupa, baliklah ke pangkal jalan, truthfullness, no arrogant, sesungguhnya iblis telah dibuang dari syurga kerana sifat arrogantnya, baliklah wahai pembaca kepada prinsip2 asal sekiranya kita keliru dari 2 sumber yg mana nak kita pilih.

ahmad said...

ak tgk bende nie mmg best,nmpk berkesan tp ble tnye rege pergh....mne mampu bai....dkat rm100...mne nk cekau duit,pikir 10kali pon entah bli ke tk...

rionix said...

Aku rasa ko kena baca balik Clinical studies tu seratus kali baru paham kot. Dan banyakkan belajar bahasa inggeris supaya senang nak paham.

lol. kne pwned ngan statement sndri.
noob.

pandai said...

herbalife ni bullshit la.. aku dah try xda effect.. exercise la wey pemalas!

MadAm NuYuL said...

Exercise kalau dah lemak memang jenis x leh cairkan... saya sendiri minum herbalife... sebelum ni mcm2 buat...jogging la..sauna la...men badminton..dan ape2 la... lemak tetap gak mcm tu... kalau turun pun sekilo-2 je... lepas tu dah patah semangat. After ambik herbalife, tidur berdengkur pun hilang... dari berat 103kg - 88kg skrg...still lagi makan herbalife untuk slim lagi... adik perempuan saya ada masalah tekanan darah rendah, selalu pitam, lepas ambil herbalife hilang semua masalah tu..kredit dia turun lagi 2kg... Disebabkan bukti yg saya rasai dengan pengambilan herbalife ni, saya sanggup bekorban belikan mak dan adik saya herbalife. Saya mahukan yg terbaik untuk mak saya. Duit boleh cari... walau sesusah mana... saya mahukan yg terbaik! Pada mereka yg guna herbalife still xde effect tu, kaji semula cara pemakanan anda. Seorang kawan saya minum herbalife sebulan tiada kesan. Berat timbang still macam tu. Tapi rupa2nya bila diukur lilit pinggang dah kurang CM nya! see... Lain org lain cara penurunannya... TQ

Unknown said...

@rionix tuan punye blog kene translate bbetul ape maksud clinical study @ article tu, henggelish beliau adalah sgt fail, nmpk sgt tak paham :/

Mr. Sports Nutrition said...

Nice one bro...
Independent Distributor, Kuching Sarawak.

rosa said...

biasalah..musuh ada d mana2..perasaan dengki sntiasa ade d mana2..org akan rase iri bila tgk org lain lebih baik dr dia.
Untuk renungan bersama :

"Jadilah pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta jangan pedulikan orang-orang yang bodoh. (QS. Al Qur’an, 7:199)"

lalala said...

salam mr joe,

tea mix tu yg plg mmbantu turun berat kan?
tp i allergic tea/coffee..
mkn f1 & f2 shj boleh mmbantu ke?

hpete said...

satu soalan cepumas utk pembaca blog ni...

Siapa yang bagi sihat/kurang berat badan setelah minum Herbalife ni?

1.Allah
2.Herbalife sendiri..

muhasabah la dr masing2...antara 2 jawapan ni, boleh beza antara orang Mukmin dan Kafir...

guest said...

salam,

saya baru shj consume HERBALIFE 4 bulan lebih... sblm ni saya ada pencytopenia (hb rendah), resdung, senggugut, migrain, dan cepat letih. Alhamdulillah slps consume hampir semua produk HERBALIFE saya bertambah sihat... kesemua penyakit di atas beransur2 pulih... sudah tentu nikmat kesihatan itu tinggi nilainya dan hanya dgn izin Allah shj kita dpt sihat. Tapi yg penting mesti ada usaha/ikhtiar dr kita... bg saya blog saudara Joe ni sedikit sebanyak ada juga memberi keinsafan KPD SAYA. dan saya berterima kasih juga kpd HERBALIFE krn bnyk yg saya belajar terutama tntang kehidupan yg sihat bermula dr diri kita sendiri. brape liter sehari kena minum air, tidur awal, bgn awal, kurgkan mknan berminyak dan sedikit sebnayak saya belajar ttg perniagaan.. Alhamdulillah saya semakin sihat dan ilmu semakin luas malah saya lebih bertenaga utk buat part time... Rezeki dr Allah, tp tergantung pd usaha kita juga..

Anonymous said...

Kalo org x suka,mcm2 dikatanya...sabar jela.... Kalo xnak xpe, jgn la bantai org lain...makanan fast food lg byk kburukannya...hrga pun mahal, kalo mkn 2 kali shari, dh brapa kosnya?? Tp still aje ade org beli dn mkn wlupun dah terang2 ade kesan buruk....malah kereta yg paling mahal ddunia nie pun, mesti ade yg x baik org akan kata.....pikirla yer...org yg xpenah merasai gemuk dan x susah nak trunkn berat bdn, tentu x penah rasa perasaan ini...apepun Alhamdulillah, syukur sgt2 produk ni mampu baikpulih kesihatan sy dgn izin Allah.....

Anonymous said...

IJAN

MLM MEMANG CELAKA LAH!!!!
MEMBER AKU MENTEDARAH HERBALIFE SAMPAI X IDUP BERMASYARAKAT,,,TERPERAP DALAM BILIK, KELUAR PON TIDAK, NAK KELUAR MINUM PUN XNAK,,,SENANG CKP LA,DARI JENIS SUKA BERCAKAP JADI MANUSIA PENDIAM, KEMUDIAN ASYIK DENGAN BOTOL AIR. CELAKA BTUL LA HERBALIFE NI,,,

emii said...

mane ade orang nk ckp produk die wat/jual xbgus.LOL.kalo da taksub sgt tu mmg xley wtpe la..mmbe aku gemuk g joging kurus la siot..xde hamek pon mnatang ni.yg bekup ni korg sume distributor ker.aku mnyampah lg2 smpai ade yg ckp sume sbb HERBALIFE..smpi lupe pencipta HERBA tu sndiri..

-soalan tmbhn= ko ni nokk ke?:)

azza said...

@emii
Allah SWT tidak akan mengubah naseb seseorang hamba melainkan hamba itu yang mengubah dirinya sendiri.. Surah al-rad ayat 11
Means hb ni sebagai medium sahaja.. Alhamdulillah sy consume produk ni selama 2bulan berat trn 9kilo,rabun silau sudah berkurangan means bleh drive malam tanpa pakai glassess.kulit cerah tidak berjerawat..pinggang n pingguk tuurun 4cm tanpa latihan kardio..thank u ALLAH...tenkiu herbalife..

anne said...

@emii

satu benda je yg aku perasan ngn org yg anti Herbalife or MLM ni..bahasa tu agak kasar n kurang sopan didengar.kalau xpercaya sgt dgn produk ni pun xyahla nk bg bahasa kasar..tu pun dh tunjuk akhlak diri sendiri cmne..muhasabah diri sendiri lg bagus

Anonymous said...

Ada apa dengan herbalife??
Pernah satu ketika dulu saya menyertai perniagaan Herbalife kerana tertarik dengan untung yang akan diperoleh daripada hasil jualannya.(saya lelaki pertama yang memulakan perniagaan Herbalife di CFSIIUM PJ. Namun, ia tidak bertahan lama. Allah memberikan halangan demi halangan. Dengan nasihat daripada kakak terutamanya tentang sistem Multi-Level Marketing yang banyak mengandungi unsur syubhah, maka dengan nekad saya berhenti. Alhamdulillah..

Namun, saya tidak berhenti di situ memandangkan ada banyak lagi tanggungjawab saya yang belum selesai. Dengan itu, saya membuat sedikit bacaan tentang sistem MLM dan saya bandingkan dengan sistem MLM herbalife. Anda boleh buat bacaan anda di sini : http://www.zaharuddin.net/content/view/222/95/

Apa yang saya pasti, Herbalife merupakan salah satu produk Amerika Syarikat. Pada awal penglibatan saya dalam Herbalife sahabat saya ada juga bertanya "Herbalife ni kan produk US..nape tak boikot?..Bukan ke kita tidak digalakkan untuk menyokong produk US selagi kita mampu elakkan??".. Saya hanya mampu mendiamkan diri kerana ketika itu yang difikirkan hanya duit. YA!!DUIT!!DUIT! dan DUIT!! Duit yang mampu mengaburkan pandangan sesiapa sahaja. Setelah berfikir panjang, dengan sedikit ilmu yang ada, saya mengambil langkah untuk tidak meneruskan kegiatan dalam perniagaan herbalife, ingat..bukan kerana produknya tidak bagus, tapi banyak yang saya kurang setuju dengannya yang membuatkan saya tidak tenang.

Tentu orang nak tahu apa yang saya tidak setuju kan?? Sebab pertamanya tentulah tentang sistem MLMnya yang anda boleh rujuk sendiri dalam website UZAR yang saya berikan di atas. Kedua, saya dapat tahu yang Herbalife ni merupakan sponsor utama bagi pasukan bola sepak LA Galaxy di USA. Dan saya juga mendapati pasukan LA Galaxy dimiliki oleh seorang bilionaire Amerika bernama Philip Anschutz dan dia merupakan seorang YAHUDI. Persoalannya, mengapa herbalife perlu menjadi penyumbang dana utama kepada harta milik seorang Yahudi??Kalau benar herbalife menyumbang peratus yang besar dalam syarikat milik yahudi ini, adakah dengan kita menjadi seorang distributor herbalife yang gigih bermakna sebenarnya kita bekerja keras untuk membantu orang Yahudi??

Apapun, segala-galanya terpulang pada kita. Bergantung kepada sensitiviti kita, sayang dan cinta kita kepada Allah, Islam dan saudara seislam kita. Dan ingatlah bahawa duit kita yang kita guna untuk makan, untuk menyara keluarga kita akan menjadi darah daging. Bagaimana kalau sumber yang kita perolehi itu adalah daripada sumber yang haram??Gelapkah hati kita nanti untuk menerima hidayah Allah???


"Setiap daging yang tumbuh dari bahan makanan yang haram maka api nerakalah yang lebih layak baginya" (Hadis riwayat Al-Tarmizi)

Anonymous said...

Saya juga pengguna produk herbalife hampir 3 thn tapi hanya turun 2 kg walaupun mengikut peraturan pemakanan...sekrg telah berhenti makan. Pernah sekali pergi tgk even yang di anjurkan.

Namun apa yang saya lihat ramai org melayu mengagungkan produk herbalife nih..

Semasa di dalam dewan tersebut kedengaran bunyi muzik yang terlalu bising. Amatlah menyedihkan isteri2 orang meloncat2di atas pentas menceritakan kebaikan herbalife serta pendapatan bulanan yang di perolehi sebulan sehingga memaksa orang bawah membelinya.

Sapa kata produk Herbalife bukan MLM. Daripada even yang saya pergi saya dapati orang atas mendapat keuntungan daripada orang bawahan


Bila bagi ceramah dok cerita nak tolong orang tapi menyusahkan orang ada la..Dok paksa beli lepas tuh dok cerita impian nak jadi kaya raya. leh pergi melancong ke luar negara.

Anonymous said...

aku ada baca aktikel salah seorang pengguna herbalife dia pesakit barah..Dlm penerangan dia ada ckp "apabila doktor mengesakan riwayat hidupnya tidak lama bila dia jumpa herbalife dan makan produk tersebut dia hidup hingga kini...persoalannya herbalife ker yang membuatkan dia hidup ataupun Allah s.w.t

Anonymous said...

Kesian....kne g pondok mu ni... Haha... Klakor ad tgk mu ckp... Herbalife wat die sihat...ALLAH yg mengizinkan smua tuw... Kalo mu mati sape tarik nyawe mu...malaikat laa...tu pun dgn izin ALLAH s.w.t... Ke mu nk borang g pondok...meh aku isi..sian gop ke mu...mesti xthu ape2 mu ni...pndai tkn keybord jew.... Keybord buat mcm piano...
Joe...sabar tu sbhgian dr iman... Sabor je la kalo ad phsyco ni... ;)

Anonymous said...

hahahahaha...kelakar laa Herbalife wat dia sihat...mmg patut gi sekolah pondok..

starz litez said...

bukan sumer org gemuk boleh joging.. ingat senag ke nak turunkn berat badan dgn hanya joging.. badan perlukan nutrisi.. bila badan dpt ape yg diperlukan ia akan berikan hasil tersendiri..so kesimpulan nya eat right and exercise.. klau hanya exercise ta menjamin turun berat badan dgn selamat..

starz litez said...

tiada paksaan pun... tak berasas... sy sendiri guna dgn rela hati... sebab sy pikir sy sirus nak sehat.. bnyk masalah kesehatan sy improve

starz litez said...

Allah S.W.T yg menyebab ka dia hidup... sebab yg mencipta tumbuhan dan segala hidupan adalah Allah.. kite cume dpt kn je vitamin and mineral dari plants source .. Herbalife dah siap kan untuk kita.. just tinggal gune je.. klau awk boleh makan tumbuhan untuk dpt kn kesehatan u simply the best

starz litez said...

Allah S.W.T yg mengizinkan kesihatan... tapi klau amalkan pemakanan tak sihat seperti minum coke stiap hari sehingga kena kencing manis.. adakah penyebab dyer air coke atau slah diri sendiri tak jaga kesihatan? so jage lah kesehatan .. mencegah lebih baik tanpa mengubati.. jika awk boleh dpt kan zat pemakanan tanpa Herbalife.. u simply the best.. Herbalife just made easier untuk org mcm sy... hehehe

Anonymous said...

kenapa la di agung-agungkan produk Amerika nih...

noorliana zamri said...

dah lama follow blog jeo..baru baca
saya pun dah cuba herba life

Mummy Akmar said...

Fuh..giler panjangggggggggggg

Kotak Keranda said...

hmmmmm...
baik lahh.. saya nak gi gym ngan swimming.

~One~ said...

@Anonymous
Salam semua,
Maaf kalau mencelah..I just baca yg artikel nie jer..yg Aidil xmo baca ah..base on Joe statement aku dh ble agak bahasa apa si aidid tu pakai.Aku xjoin MLM,anti MLM dan xpakai Herbalife.So, here my comment. Aku xminat MLM sebab byk unsur syubhah sepertimana yg saudara kat atas(yg aku reply comment ni) cakap.Dia rujuk dari web Ustaz Zaharuddin dan aku sendiri mendengar penerangan Ustaz Zaharuddin semasa krusus anjuran syarikat aku. For all, syarikat aku uruskan funding untuk PERNIAGAAN berasaskan teknologi.Antara yg aku boleh komen berdasarkan sedikit ilmu bidang Biologi yg aku belajar:
1-Herbalife memang ada chemical pown(Potassium chloride,calcium caseinate...)ada dalam list ingredient yg Joe paparkan tuu..tapi aku xcakap itu berbahaya kay?just nak gitau..itulah chemical..some give +ve effect,some not.
2-Testimoni memang xcukup untuk buktikan sesuatu,lagi2 kalau datang dari org yg memang taksub pada sesuatu.Kajian dari pihak ketiga yg berkecuali barulah boleh diiktiraf yg compeni sendiri buat tak dipakai..then nobel prize is not something yg proof that u r the best scientist ever..event ilmuan islam zaman silam juga xbergantung pada bilangan anugerah untuk jadi popular..dan anugerah nobel tu kena tgk bidang apa kajian yg dia dapat anugerah tu..perlu diingt sistem pendidikan kita semakin tinggi kita belajar,semakin kecil skop pengetahuan kita.(contoh kalau dapat PHD bidang telinga,dia takkan tahu kalau tanya pasal mata)its realiti..
3-berkenaan placebo tu memang btol pown..memana makanan kesihatan nie just additional effort to get healthy.at the end,YOU are the one that determine what will you be.
So, hopefully En Joe dan others yg support Herbalife jgn marah eaa..just giving my opinion.bkn nk halang korang pown..tp mata kita perlula open kan..bukan apa,saya tgk ada jer yg bila ditegur oleh bebudak yg anti MLM nie marah giler2..tp yg kelakar dalam marah dia sempat lak suruh orang len open minded..hehehee..kalau ditegur pown dah marah tu xopen minded kan?=P
Anyway, selamat berniaga ikhlaskan hati terima segala teguran.We may not the perfect human being in this world but if we used Islam as way of life,we will definitely find the perfect life to live..wassalam...

nurarina said...

sayang kamu sebab jenuh nk cari org yg bertanggungjawab jaga herbalife malaysia...thanks for the useful information..huhu i choose herbalife for my assignment..kelas tak??

Ainhbl said...

herbalife ne pengganti makanan, if mkn nasi lauk byk lemak garam minyak dan sebagainya atau pilih mnum herbalife utk tukar sarapan pg sy pilih herbalife, cite pasal hipotoxin yg dorang dok ckp tu, sy ada customer yg ada masalah tu, alhamdulilah dgn izin allah penyakit hati beliau dah pulih dgn hanya konsume omega 3 dan shake dgn cara ganti sarapan pg, lbhkn pengambilan air, kurangkn mknan berlemak dan pengambilan makanan yg betol, actually ramai yg dok mengata herbalife ne itulah inilah kalaulah herbalife ne bahaya knapa 88 buah negara approve herbalife kt negara dorang, takan menteri kesihatan dorang nk ambik risiko msukan kompani yg boleh bunuh penduduk dorang, cite pasal us product, bukan semua brg kt dunia ne byk dr negara us? silao2 cube check kt umah korang 90 peratus agaknya byk brg buatan us, ia us negara bkn islam tetapi adakh kita nk mengadili benda yg bagus dan boleh beri manufaat kpd kesihatan kita hanya kerana ia dr us? yg korang dok bergoogle, guna internet , surf internet ne bkn org us ke yg cipta, kalau ye pun nk boikot brg us boikot semua jgn nk boikot herbalife jer, pls la bkn nk marah tp korang menegur x kena cra? yea herbalife ne oroduk us, SO WHAT?
ubat2 kt sepital tubaik sgtlah, boleh sembuhkn terus ke? merosakan hati dgn buah pinggang adalah, exercise la wey jgn jadik pemalas? kata2 sarcastic org yg x pernah fail trun berat, aloooo x semua org
leh trun brt dgn excercise, aku sendiri jogging x trun brt 2 taun tp dgn hrbalife trun 8 kg 2 bln pastu tukar sarapan pg jr , kalau bdn x ckup otot cmne nk bakar lemak? sebb tu dgn herbalife aku trun brt sbb aku minum protein so otot wujud drp apa? protein kn? dah mls nk ulas pape yg penting korang ada pendapat sendiri, aku ttp sayang herbalife sbb dgn izin allah aku sihat melalui herbalife, ye bkn herbalife yg sihatkn aku allah yg punya kerja tp allah takkan bg direct dia akn wujudkn perantaraan antara aku dgn dia melalui herbalife see my point, I LOVE HERBALIFE

ainhbl said...

satu lg nk share kalau ustaz zaharuddin ckp mlm ne haram kenapa ustaz azhar idrus ckp mlm ne x haram? pelik kn? ada dua mazhab berbeza kot kikiki utk lbh info g kt youtube tgk tazkirah ustaz berkaitan perniagaan mlmso boleh buat kesimpulan sendiri, ne link dia : http://www.youtube.com/watch?v=mW1sP2AjNmA&feature=youtube_gdata_player selamat menambah ilmu. :)

Mohd Faridzul Asyraf Mat Arifin said...

@Andrew Cutter

he quick coz ask to do so.

but yes, im admired him much during Herbalife. But now we have new GM who rocketed Herbalife Malaysia to next level

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW