Share

Air oh air oh air

Nota awal : Ini adalah entry yang dipetik dari sini. Banyak lagi entry berunsur kesihatan boleh dibaca di blog baru - Faridzulasyraf.com

Air dibawah adalah air kosong, zero kalori

Air merupakan antara komponen terbanyak peratusannya di dalam badan kita. Ramai yang takut untuk minum air dan sebab utama kenapa takut adalah - kencing. Lucu kan tapi itulah hakikat kebanyakan orang kita yang menjadikan alasan kencing sebagai untuk tidak minum air. Fuhhh, kencing pun takut, gemuk tak takut pulak kan =)

Kali ini saya akan berkongsi formula ringkas berapa banyak air kena minum. Formulanya sangat mudah, minumlah seberapa banyak yang anda mampu. wahaa, sungguh mudah kan? Mesti takut, ok, untuk buat anda tidak jadi takut, ini adalah formula ringkas yang saya akan kongsikan berapa sebenarnya perlu minum air

  • Berat badan normal - 3 liter sehari (8 gelas)
  • Lebihan berat badan - Setiap penambahan berat 10 kg, perlu minum 1.5 liter lebih air
  • Kurang berat badan - 3-4 liter sehari (8-11 gelas sehari)


Contoh

Ok, ketinggian saya 176 cm dan berat ideal saya (klik sini untuk tahu berat ideal korang) adalah 72 kg

Kes 1 : Berat badan normal





Kes 2 : Berat badan berlebihan

Saya sekarang berat 92 kg. jadi saya lebih berat 20 kg. Air yang sesuai untuk diminum adalah 3 Liter + (2 * 1.5liter) = 6 liter






Kes 3 : Berat badan underweight

Saya sekarang adalah 62 kg sahaja. Jadi saya kena naikkan berat 10 kg lagi. Air yang sesuai untuk diminum adalah 3-4 liter sehari!





Ok, ini adalah formula ringkas. Sebenarnya air ni sangat bagus untuk kesihatan. tersangat-sangat bagus. istilah gemuk air takde pun, saja orang yang taknak minum air dia buat istilah tu. hehe. jangan tertipu. selamat minum air semua =)


pss : gambar tidak menggambarkan berat sebenar. Tension dengan perkhidmatan unifi. dah 15 hari mereka masih gagal nak baiki. haiiishhhhh. report dah 5 kali dibuat, takde hasil!! bil selalu datang je, macam mana tu????

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

36 comments:

faiz said...

joe nampak macho dalam gambar kedua..huhuhu

Peri PiA said...

air mineral baru sedap sikit,kalo tap water yg sudah dijerang (T_T),wah belagaknya hehehe

joegrimjow said...

@faiz

macho sampai nak peluk eh?
hehe

nama.aku.lynn said...

@faiz

setuju!comeyyyy laaa..haha

joegrimjow said...

@Peri PiA

ohh, lupa nak taruk, ni untuk air kosong, ok nak tambah jap

joegrimjow said...

@nama.aku.lynn

nak saja setuju ya?
huhu

Mama Zara said...

Payah nk dapat minum air 3 gelas sehari :( kalo campur ngan air manis, mybe dapat lah 3 gelas...hihii

Entry terbaru: Mode Sedih

joegrimjow said...

@Mama Zara

BUKAN 3 GELAS, 3 LITERRR
huhu

Mama Zara said...

@joegrimjow
haha..adehhh..nak taip 8 gelas td...

Puteri Iqa Izyan said...

warghh..kne minum byk air nih..

tp byk minum milo je. agagaga

joegrimjow said...

@Mama Zara

hehe, ok2
saje je huruf besar, tanda cg garang. wahaa

joegrimjow said...

@Puteri Iqa Izyan

lol
milo ada kalori, so xleh minum sampai 3 liter klu nak kurus ;)

segelas 2 ok lah

Lelaki Ini said...

sekejap besq,
sekejap kecik!

farhah adeli said...

thanks... suka info kesihatan. =)

btw baru je tulis an entry on health jugak.

http://far-is-talking.blogspot.com/2010/12/tips-mengelakkan-makanan-ringan-untuk.html

kalau sudi check it out. maybe ada nak tambah pape. =)

joegrimjow said...

@Lelaki Ini

macam chipsmore

joegrimjow said...

@farhah adeli

wohoo
skrg jugak pergi

Fxysche Nas said...

gmbr underweight tu nmpk lebih awet mude la..
peewitttt =p
hehehehe
eyh...patot komen isu psl air pule kn..
keh2

Wan Gerrard said...

wah terbaik la bro..nice..kalau orang yang aktif bersukan dan tak aktif ada beza ke?

Mimie.Candy Cane said...

saya memang ada masalah MALAS minum air..pegi keje bawak bekal sebotol air masak,2-3 hari baru habis..memandangkan berat badan berlebihan [cough] kena cuba jugak minum air lepas ni..

thanx for this entry :P

taz said...

boleh la share tips² jadi kurus nii :)

faradeeba said...

air memudahkan pembakaran kalori.
sbb tu org obesiti kena bnyk amik air.

*tips form the biggest loser*

hehehe :P

Ery Farieha said...

saye memerlukan 3-4 liter air sehari
pheww

/Dayah//Nurul/ said...

hensem tu pic last-last nk pi fly eh..minum air kosong selalu mmg bagus

suffer8zine said...

ok 3 liter :P

Terkini : Antara 10 Jam Tangan Termahal Di Dunia | Telefon Bimbit Paling Lasak Di Dunia | 10 Gunung Tertinggi Di Dunia.

kembatolo™ said...

air mineral pon sama jugak ke?
or air minuman je?

etomyam said...

wow gambar kedua tu nampak tembam sket ekeke

Afifee said...

Thanks for sharing... nice fact..nice blog

zool said...

Air.. tapi kalau minum air byk gula pun tak bagus gak

Nur said...

wow..joe banyak version..edited or real??ngeh3

sw33tdarling.com said...

wahh baru tahu, minum air bergantung pada berat badan Inviting You To Join Give Away PILIH THEME BLOG

zOuL.MzMn said...

bagi idea skit camne nak jadi macam gbr no 2 tue?

Catherine- said...

ehh...bukan kencing baik utk kesihatan ker? buang toksin..:)

so,minumlah air byk2..kencing pun byk...toksin pun byk kuar...yeyy~!

░♥si lampu neon♥░ said...

biggest loser asia? alaaaa nape tak masuk dulu2 cewahh

Nadia Havez said...

alamak, guna unifi ke? ok tak line dia?

ET said...

ade kot gemuk air. nama dia edema / oedema. tp disebabkan oleh organ failure cam heart or kidney!

air tue penawar. jd kena la minum. bak kata penulis, jangan takut kencing :p

nu ra in said...

nk tnye ckit..klo bkn air ksong x include la ea dlm 8 glas tu?..sbb air mnis contribute calories..kan?...thnx

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW