Share

Peranan Media : Penonton Kelantan Beromen

Berita 1 : Penonton Kelantan Beromen


BUKIT JALIL, 31 Oktober - Kemenangan Kelantan semasa Piala Malaysia baru-baru ini disambut dengan ciuman oleh kesemua penyokong yang hadir. Beribu-ribu penyokong kelantan yang hadir membuat 'french kiss' dengan pasangan masing-masing sehingga penyokong negeri sembilan naik cemburu dengan sikap penyokong kelantan yang begitu romantik. Penyokong kelantan pulang dengan hati gembira



Berita 2 : Solat di Bukit Jalil mengislamkan 2 saudara baru





BUKIT JALIL, 31 Oktober - 2 orang Mat Salleh dipercayai memeluk islam setelah melihat sendiri di depan mata bagaimana penyokong kelantan menunaikan solat maghrib secara berjemaah. Menunaikan kewajipan walaupun dimana mereka berada, membuatkan hati 2 mat saleh itu terus terpikat dengan ajaran islam. syabas kepada penyokong kelantan yang menunjukkan contoh penyokong yang terbaik!!



*******


kekeke, 2 berita yang bagai langit dan bumi perbezaannya. Tapi memiliki satu persamaan iaitu.... rekaan dari penulis semata-mata!! haha, ada yang percaya ke? janganlah bro caye benda macam ni, kat internet ni, memang banyak sangat benda yang tipunya =) Tapi yang berita 2 tu, memang ramai kat negara minoriti islam seperti eropah yang peluk islam disebabkan melihat orang islam solat di tepi2 jalan


Peranan media

Tergerak menulis entry ini apabila melihat begitu banyak berita yang di salah tafsirkan oleh pembaca. Ada jugak berita yang cakap lain, tapi tafsirannya pula lain. Contoh berita 1 atas ni, aku letak je gambar tanpa sebarang ulasan, apa pendapat korang? Gambar di berita 2 ni, letak je gambar tu, apa pendapat korang?


Gambar berita 1
  • Penyokong kelantan teruk
  • Penyokong kelantan tak tahu agama
  • Nik Aziz cakap je lebih pasal negara islam
  • Orang kelantan semuanya cacat otak dan kurang siuman!


Gambar berita 2
  • Baiknya penyokong kelantan, tak tinggal agama langsung
  • Solat dimana saja berada, memang hebat
  • Hasil didikan agama yang mantap di negeri Kelantan!
  • Nik Aziz berjaya menjadikan kelantan bandaraya islam!!


Mungkin?? hurmmm


Fitnah akhir zaman

Tahukan yang facebook ni satu yang fitnah. Aku cakap facebook sebab semua gambar atas aku ambil dari facebook. begitu senang gambar ini dishare, maka senanglah fitnah itu tersebar. Orang yang menyebarkannya, merekalah dipanggil 'media bergerak' Tanpa penelitian, tanpa kajian, maka semakin banyak fitnah terjadi di kalangan kita. Yang membaca, yang melihat, yang tukang gelak, yang menimbulkan kontroversi, rasanya share dosa fitnah kita tak dapat ek? entahla labu


Penerangan gambar

Gambar berita 1 aku ambil dari mediasiber.com. Nak dapat berita hangat, kenalah ke blog ni. hehe. Yang kat atas tu adalah laki dengan laki. Itu gelagat yang memang sangat tidak sesuai untuk tontonan orang ramai, tapi faham-fahamlah, apabila menunggu di dalam stadium dari jam 4 hingga ke pukul 9 (sepak bola bermula) suasana macam ni jadi hiburan. Aku sendiri jelik dengan perangai penyokong macam ni, tapi dengan kehadiran merekalah suasana jadi lebih seronok. haha. 'do oh doh demo  ni cik abe weeh'


dia tu laki, penyokong perempuan takkan pakai macam ni dan topeng macam atas ni begitu banyak dijual di kedai



Gambar berita 2 aku ambil dari facebook juga. Aku juga ada tangkap gambar kat entry ni. Gambar penyokong Kelantan yang solat maghrib berjemaah. Kalau korang nak tahu, pukul 4 dah buka pintu stadium, dan pukul 5 hampir keseluruhan penyokong dah penuhi stadium. tang mana mereka solat, itu tanggungjawab masing-masing. Tapi bagi menyatakan orang tengok bola ni tak sembahyang, sangat bodoh tuduhan tu. Ada, ingatkan pak imam, ustaz tak pergi tengok bola ke? yang tak jadi ustaz pun ramai je yang solat bila tiba waktunya =)


pss : contoh blogger yang fail : tak bertanggungjawab dengan apa yang dia tulis

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

50 comments:

Admiral Hafiz said...

La...
pakai topeng rupenye


Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

joegrimjow said...

@Admiral Hafiz

mmang terang tang tang pakai topeng

nursarah puteri biru said...

haha!

nak share gambar. kena kaji dulu. jangan semberono saja. bleh timbul fitnah, bleh timbul gaduh. SEO SEO gak. saham tetap saham.

jadilah blogger yang bertanggungjawab.

suffer8zine said...

aku mmg dah tau tu mmg topeng, tapi ade segelintir pihak je ni saja2 je main tulis merepek2. nice bro!

Terkini : Mati Dipijak Gajah

Bro Framestone said...

he..23x dah leh agak awai2 dah huhuhu

Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

joegrimjow said...

@nursarah puteri biru

seo seo seo

eh ceo
hehe

d_LA said...

aritu pnh bc gak..ramai yag kutuk2..kene selidik dulu sebelum menyebarkan berita yg x pasti..yang baik dijadikan teladan..yg x elok buang lam tong sampah..

Farahiyah said...

betul tu. dunia akhir zaman ni memang dicemari dengan fitnah. yg memfitnah, yang menimbulkan fitnah, yang menerima fitnah. jadi telusuri la dari mana asalnya. jangan diteka-teki dan dicaci-maki tanpa usul periksa.

baiknya manusia tu bukan dilihat dari asalnya, dari keluarganya semata-mata. tapi lihat jgk dari agamanya. tak ada apa yang lebih bernilai di pandangan Tuhan selain iman kita. yg mana baik, kita jadikan teladan, yang jahat jadikan sempadan. :)

eiffel said...

ngehngehngeh...klo xbaca entry ni smpi abis..kte pown mgkin mmbuat andain yg -ve...kan..


tapi memg sumpah camtaek giler r picca 1st tuh!!!

Kie-yu said...

i lap dis entri beri mash :)
sgt santai tapi mesej sungguh mendalam
syabas joe!

makdara TERdiva said...

haha! kalau org x abes bace N3 ni komfom boleh disalah ertikan.. :)

mmg kreatif!

joegrimjow said...

@d_LA

buang kat pelupusan sampah terus
hehe

joegrimjow said...

@Farahiyah

agree ;)

joegrimjow said...

@Kie-yu

thx u
harap masej diterima lah

Ann said...

dh agak gmbr 1 tu saje2 jer...pakai topeng siap tu..

gmbr no 2..oho ak pcya dh td...

.s.o.f.i.a. said...

a picture tells a thousand words........... so kalau bley dok jer diam2, tak payah gatai nak publsh gambar ntah apa2..... he he.........

..hizamirahim.. said...

haha.
tak sangka pulak.
lol~
XD

Dean winchester II said...

takkan la ketua menteri baik rakyat dia semua baik2 belaka tak ada sorang pun tak baik. manusia mesti ada kelemahan dia.

Mr.Ix said...

tansgender btol.

Catherine- said...

wow! kagum dengan entry nih! seyes!! ;)

MyzaAli said...

first time drop comment :) terharu tak? haha..

sgt jelik ok brite no 1 tu, btw kagum gila sape solat mase tgk bola..leh tunjuk kat mak nt :) ngee

Anonymous said...

kelantanese...!! dont blame us to be kelantanese... sgt byk isu org kelantan yg disebarkn... sbg kelantanese, hruslah kite jga nma baik kelantan.. biar org taw cmne org kelantan sbnrnye.. proud to be kelantanese..

joegrimjow said...

@.s.o.f.i.a.

jangan gatai2 nooh

joegrimjow said...

@Dean winchester II


mungkin

joegrimjow said...

@Anonymous

im proud too

sisIzzati said...

bagus bro!

tahniah sbb ad mkna di sbalik
post ni.

jadilah blogger yg ad quality
syukria :)

sisIzzati said...
This comment has been removed by the author.
Queen said...

baik atau buruk atas diri sendiri..kenapa tiba2 asalahkan org lain..kan joe kan..

anyss said...

Salam,
Ohhhhh daku menderita bila ada kata "orang kelantan cacat otak dan tak siuman"...

Kalau tengok bola dengan sopan santun pakai kot bagai tanpa jerit pekik...best ke tengok macam tu? Depan TV pun orang boleh jerit tak henggat donia, kat stadium tak mau jerit?

Sebab 2-3 kerat orang yang terlebih tunjuk semangatpun, boleh letak SEMUA orang kelantan ya?
Huh! Beta dah murka ni ...

aried said...

adoi...kalau org main ambik je gmbar ni wat entri mngrut sndiri ni kes parah gak ni..adoi

joegrimjow said...

@sisIzzati

sama2 jadi ya
=)

joegrimjow said...

@Queen

yuppaaa

alinac lover said...

hahha.oke~

joegrimjow said...

@aried

haha, sebab tu post entry ni
peranan media
=)

Nur Areefah said...

kebanyakkan orang fikir apa yang mereka nampak je.lagi2 bila dah benci, makin membara laa tuduhan2 yang dibuat

RMA said...

ramai yg kelantan musafir.. :D

ProfHariz said...

Tak Nak Cakap Apa-Apa... Huhu

New Entry ProfHariz
TV Al-Hijrah Channel Baru Di Malaysia? Bakal Dilancarkan 1 Disember Ini..

esyam said...

sgt bersetuju, lawak plak bila tgk gmbr first tu haha

AdiE said...

gile r..ingat betol2..hahaha...

latest entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/11/my-activity-today.html

farra8979 said...

suker la entri nih.. ^_^

gadisBunga said...

kesimpulannya: tak usah la bersangka2

umi_halim said...

tq utk entry nie,,,

Chaon Cornerz said...

betol tue. setiap entri yang dibuat ditulis oleh blogger mesti kena tanggungjawab. jangan asik tengok salah orang semata-mata tanpa sumber yang sah..

res ipsa liquitor said...

tensen je ak tgk gmbo atas sekali tu.. ngna aku2 jd panas..aisehhh

joegrimjow said...

@res ipsa liquitor

sabar je lah
=)

joegrimjow said...

@AdiE

sebab tu kena baca sampa habis tu
huhu

joegrimjow said...

@RMA

ku salah seorangnya
waha

zool said...

macam2 hal nak jadikan isu ek...
blh berguru ngan johan jaafar bro...

tieykah said...

saya bangga menjadi ore kelate.=)

Mr. Lonely said...

Blogger pondan....simple

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW