Share

Cinta







entry penuh sini


Kalau ada tajuk yang paling 'compleks' untuk ditulis dalam entry ia adalah CINTA. contoh entry cinta ni adalah yang kat atas ni, bukan nukilan aku ok =) Kenapa ia rumit? sebab ia melibatkan hati dan perasaan. Satu entiti yang sangat susah untuk difahami. Tapi sedar atau tidak, ada cara yang paling mudah dan senang untuk melupakan cinta yang tidak kesampaian

apa dia?

masa

Korang ada pengalaman jatuh cinta yang kaw kaw punya? Bukan saja minat, bukan sahaja bertepuk sebelah tangan, tapi memang kedua-dua sudah memeterai kata cinta melalui ucapan dan tindakan. tiba-tiba ada pasangan minta putus tanpa bagi alasan yang kukuh. apa perasaan korang masa tu? dan bagaimana korang hadapinya

jom kongsi =)


pss : muhasabah cinta, best. sebelum nak komen muhasabah dulu =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

39 comments:

Ajwin Ajeera said...

:)

Ahmad Tajuddin Abdullah said...

bercinta...sering diselarikan dengan pandang sisi yang sempit....cuba luaskan skop...bagaimana mahu menjadikan couple halal di sisi islam...nak tahu sila baca ini:

http://ata-timetochange.blogspot.com/2010/10/couplehalal-atau-haram.html

sempat lagi promosi..haha...

✿ Nadya Ahern ✿ said...

Mungkin perasaan aku masa tu rasa macam nak tembak orang..Lepas tu aku tembak dia betul²..ahahaha

Cinta memang kompleks..Aku pun tak tau macam mana nak hadapinya since aku tak pernah hadapi benda² cmni T____T

.alie. said...

if you love something, set it free, if it’s come back to you, its yours but if not, it never meant to be

eiffel said...

terima...dengan seadanya...

pd mulanya xpaham..dan akhrinye smkin mengerti...wlaupown ia pergi tanpa penjelasan..

klo itu yg dia nk..jd biarkan...biarkan ia berlalu...dan kta belajar erti kematangan...


dan percaya...mgkin ada yg lbh baek utk kta..

dan ei ptot ucapkan terima kasih pd nya...kerana jumpa dgn beliau...


dan kini...berharap beliau adalah yg terbaek utk ei...moga ei adalah tulang rusuk yg beliau cari slama ini....

Nik Nur Izzati said...

sangat mendalam.
eh eh, joe dah jiwang jiwang ye skang nih. hhah. joke joke

bertambah tambah muhasabah bila dengar lagu

joegrimjow said...

@.alie.

like2

Nik Nur Izzati said...

cinta satu penyiksaan namun dalamnya terdapat satu keindahan.
pelihara cinta agar ianya berpaksikan pada yang Maha Esa.

cinta itu kelalaian namun cinta itu panduan.
renung-renungkanlah. selamat bercinta
:D

suffer8zine said...

wahhh new transformation :P

nursarah puteri biru said...

tak sanggup melukakan dan dilukakan, Ya Allah. kepadamu aku berserah.

INTANKUTERPILIH said...

cuba berfikir secara rasional...mungkin si dia bukan yang terbaik untuk kita...dan percayalah, kita akan berjumpa jodoh yang lebih baik dari si dia..itulah hikmah disebaliknya...

Hizami Rahim said...

jatuh cinta pernah.
kaw kaw tu mcm x pernah.
haha~

/Dayah//Nurul/ said...

spjg pengalaman diri ni.







tak pernah bercinta.
















so tadapat nak share.
apa yg pasti cinta mmg buta kan :)

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

nak berkongsi:

pernah bercinta yang tempohnya memang agak lama,

sudah bersiap sedia untuk melangkah ke alam seterusnya, (amik kursus kahwin)

dan tiba-tiba dia menghilangkan diri gara-gara terpikat pada budak sabah yang baru dia kenal tak sampai sebulan.

family jenuh mencari sebab dia tak nak balik rumah sebab nak kawen dgn budak tu gk.

family terpaksa ikut kehendak dia.

bercinta bukan main lama, kawen dgn orang lain?

hakhak cinta?? apa tu??

nama.aku.lynn said...

1)muhasabh cinta-edcoustic sgt best!!=)

2)hmm..klau nk cakap bab cinta ni,mmg smpi esok pun tak kan habes..mcm2 tafsiran bg dri masing2 kan..

3)sy tak pernaahh + insyaallahh tak nak bcinta selagi belum smpi ms..kawen trus lagi baik even dgr mcm kolot..hihi*so nk komen lebih2 pon rs mcm tak layak la kot kan..

4)nk share satu cerita yg may be boleh dklasifikasikan cinta sebelah?!huhu..

http://syaiza189.blogspot.com/2010/09/seorang-perempuan-ini-dan-sebatang.html

rhapsody LiN said...

hehe...
tgh mengenali seseorang.. dan lin belajar dari cara abg joe and kak tanah :)

joegrimjow said...

@GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr

cinta kawen dengan orag lain

joegrimjow said...

@rhapsody LiN

lol
apa yg dibelajar tu?

FarhanaDr said...

Cinta.. Dalam kompleks bicaranya ada manis terselit di baliknya.. Heehee.. :)

mR Gee.!! said...

biler aku nak dpt sijiL pujangga aku nih....

Adziim said...

Haha~ sejak blog pakai lukisan komik ni, makin bertambah cabang untuk Joe buat entri kreatif.
Pandai sampaikan lagi kesan/efek entry orang lain.

ChiLaBaey's Spot said...

Aduhhhh... Joe dah start berpuitis ni... Jangan jiwa kacau sudah Joe.... Hehehehehe... Siapa gerangannye yer...?

nor azzura said...

rajin tulis entry yg berkenaan cinta ye skang ni..haha

cinta bkn shj melibatkan hati dan perasaan tapi melibatkan duit dan keluarga juga.kalaw takat kata i love you je x cukup sbb perkara ni mesti ditunjuk dgn perbuatan spt beli bunga ke, kereta ke.haha.

one more thing klw nk bercinta kita kene bercinta dgn family die sekali..dibuatnya si laki suruh duduk dgn family die lps kawin..amacam jawapan anda? bkn
senang nk duduk dgn mak mertua..

so sebelum bercinta secara serious anda perlu berfikiran matang dari semua segi.

nama.aku.lynn said...

thnkss singgah..=)
and sesungguhnya..itu kisah benar..^_^

noor afzan said...

cinta..
ku dah 5 tahun 6 bulan cuba mengenal erti sebenar cinta tapi sampai sekarangpun kumelalui cinta tapi tak memahami sepenuhnya apa sebenarnya cinta itu.

Cinta itu ada cuma kadang-kadang kita nampak tapi rasa macam jauh untuk digapai.
Kadang-kadang pula kita hanya akan rasa cinta itu bila kita hampir kehilangannya.
kalau dah hilang, kecewa sahajalah.
tak dapat rasa cinta dah.

wHoSeNa said...

erm..entri menarik..smua sakit tuh pnah rs...sakit bertepuk sebelah tgn..sakit ditinggalkan ats alasan xmunasabah...tp smua tuh pengalaman hidup..at first mmg frust..klu xnangis..itu tipu...lgpun pompuan kan...

but,life must go on..buat ape dikenang pd yg lps...buat ape t'hegeh pd yg xsudi...tergila pd yg xpasti..kita masih ada agama..ada keluarga dan rakan..yg msh setia memberi sokongan..jdkan pengalaman tu guru..dan belajar utk motivasikan diri...

yakin dgn janji sejak azali kita mmg tlh dijadikan b'psgn....perlukan sedikit usaha utk m'capainya...jgn berhenti utk mencuba..=))

Sha-na.Szied said...

belum rasa lagi.

hope one day the CINTA will come :)

sllu tgk drama je.. cinta mmg pelik. menarik dan macam2..

tp kalau CINTA AGUNG itu lagi tenang.
di saming CINTA KEDUA, iaitu Rasulullah. CINTA KETIGA, parents.
THE NEXT CINTA, ur love.

pasti bahagia kan?

smoga melalui cinta 1-2-3-4 itu dgn bahagia :)

n0ra said...

hurm...cinta mmg komplek...
susah nk faham...susah nk mencari cinta...susah nk mencintai...susah nak di cintai...

joegrimjow said...

@Sha-na.Szied

wahh, suka2

joegrimjow said...

@wHoSeNa

time is the best healer aite?

joegrimjow said...

@noor afzan

bercinta jangan sampai kecewa, tapi kadang2 kecewa tu datang untuk mematangkan kita

joegrimjow said...

@nor azzura

kena cinta pada family skali la sebab nanti akan hidup sama dengan dieorg jugak kan?

joegrimjow said...

@Adziim

wohoo, entry asal lagi mantoop

touya said...

takder awek nak kat aku , jadi tak pernah bercinta ... okay aku nak gi nanggis dalam bilik air jap mengenang nasib.

mia said...

kompleks sgt..

shu said...

joe..

semua yang ko tulis 2...aku dah rase..sekarang ni..saat ni..
bila org yang kita sayang,menjauhkan diri...dan org yg dicari adalah kawan kita sendiri..
mmg betul semua yang ko tulis 2...

thanks

siti farhana said...

perasaan masa tu tak terkata.
sedih jugak la. tapi lama-lama benda tu hilang sendiri.sebab ada support dari family & kawan2. =)

yang penting diri sendiri kena la kuat & tak terlalu mengharap.

ms shiya said...

i like this entry..
nice!

aracomot said...

betul2.. bila perkara yang mellibatkan hati & perasaan ia adalah perkara yang paling rumit sekali nak handle.. :)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW