Share

Blog Action Day - Tugas tak rasmi sebagai Blogger

Blog Action Day 2010 datang lagi dengan tajuk yang menarik iaitu - WATER. Air yang memang menjadi sumber utama kepada kehidupan dipilih sebagai tajuk tahun ini memandangkan betapa banyaknya kebejatan yang dibawa disebabkan dengan air. Entry cerita perihal air nanti aku ceritakan, cuma sekarang mahu sebarkan dulu mengenai Blog Action Day!




Tahun lepas dengan tema 'climate change' sebanyak 13 ribu blogger berdaftar dan modus operandi juga sama iaitu pada satu tarikh, semua 13 ribu blogger yang berdaftar menulis entry yang memounyai tema yang sama iaitu 'climate change' Tahun ini juga tidak terkecuali, semua blogger yang berdaftar akan menulis benda yang sama iaitu WATER


Tema : Air
Bila : 15 Oktober 2010
Platform : Blog masing-masing
Daftar : Change.org (Klik sini)



Tugas tak rasmi blogger


Rasanya ramai skeptik terhadap keberkesanan blog action day ni. Apakah ia boleh memberi impak yang sangat berkesan pada masyarakat atau sekadar omongan kosong semata-mata. Sebagai blogger, tidak kira tajuk apa yang ditulis, peribadi, teknologi ataupun masakan, tidak perlu kita membincangkan kesannya secara kualitatif sebaliknya melihat ini adalah tugas tidak rasmi yang perlu diikuti bersama


Analogi mudah, kalau dalam semalaman kita ulangkaji pelajaran, adakah ia mampu memberi kita kecemerlangan dalam peperiksaan? sudah pasti tidak! Tapi jika tiap-tiap malam kita ulangkaji, sudah pasti impaknya dapat dilihat dengan keputusan yang bakal diperoleh nanti. Perkara ini sama dengan 'blog action day' Untuk tugasan mendatang, biarlah orang yang berwajib yang meneruskannya dan kita lakukan apa yang termampu


Selamat menyebarkan cerita pasal air nanti!


pss : setiap minggu, 38 000 budak berusia 5 tahun kebawah meninggal disebabkan masalah air minuman yang kotor dan juga gaya hidup yang tidak sihat. Menakutkan!!! Aku akan post 2 entry nanti, versi english dan juga versi Bahasa Melayu. lagipun 15 hb tu dalam kapal terbang pulang balik ke Malaysia =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

18 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

nak try aa nanti~
tulis kat blog lagi satu~

hehhe

joegrimjow said...

jom buat zara jom buat

mR Gee.!! said...

hehheheheh.... registered.... heheheh
tapi idea tadok lagih nih... hehheh

joegrimjow said...

@mR Gee.!!

sempat lagi kumpu ide
lagipun ni bukan contest
=)

Kujie said...

huhu joe, kita bersama-sama

joegrimjow said...

wahh, dengan kak jie sangat mantap r =)

mR Gee.!! said...

nanti mlm skit.. kLuar cari iLham...
heheheheh....

sastraboy said...

hik hik.

best best.

harus diikut. haha.

Azman Roslan said...

harus aku join ni.. heheh

joegrimjow said...

@mR Gee.!!

15 hb baru post
;)

joegrimjow said...

@sastraboy

jom2 beramai2

joegrimjow said...

@Azman Roslan

wohoo
ok ok
lagi ramai lagi meriah

etomyam said...

satu inisiatif yg molek untuk maslahah umum ni :D

joegrimjow said...

@etomyam

org buat, kita ramaikan

Mahasiswa FKAB said...

salam ziarah....joe,saya cadangkan nanti kita ramai2 buat pasal krisis air di Tebing Gaza yang diracun oleh Israel sehinggakan angka kematian meningkat di sana disebabkan masalah ini...jom kita reveal pasal masalah ini pada dunia pada 15 oct ini dengan utarakan masalah water as human right...biar satu dunia tahu kejahatan Israel terhadap penduduk Gaza...

sambil kita memeriahkan BAD 2010,boleh kita memanfaatkan untuk membantu saudara2 kita di sana...

nak tahu lanjut,saya cadang joe tanya Tuan Azman,salah seorang sukarelawan Malaysia yang diserang dalam Mavi Marvara beberapa bulan lepas....nak hubungi dia di abuzahid69@gmail.com...

kalau boleh biar ramai2 reveal padsal hal ni supaya ramai yang tahu hal sebenar yang berlaku di Palestin....pasal time tu sume artikel pasal BAD 2010 akan disiarkan dalam Chang.org....

saya amat mengharapkan agar perkara ini disebar luaskan....mungkin dgn pertolongan populariti blog joe perkara ni boleh disebar lagi luas...

saya pun akan cuba menulis artikel tentang hal ini apda 15 oct nanti....

ni artikel promosi saya,http://ata-timetochange.blogspot.com/2010/10/blog-action-day-2010bantu-saudara-kita.html

moga segala kebaikan joe akan mendapat tempat di sisi ALLAH kelak...

http://www.milimilo.com/ said...

air zam zam~ ;)

rhapsody LiN said...

nak try! insyaAllah.. :)

cik 18 said...

water campaign noo...baguih baguih..akan join nanti..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW