Share

itS aLL aBoUt JouRNey : Tahap kehebatan dalam berblog

Salam,

Dulu aku pernah buat versi 5 peringkat kehidupan seorang blogger, kali ini aku akan senaraikan tahap kehebatan dalam berblog pula. Untuk mengukur tahap kehebatan ini, aku akan gunakan HP atau Horse Power. Semakin tinggi HP semakin hebatlah seseorang itu berblog! Sebab dunia blog sekarang dah maju-maju, HP juga dah meningkat, sesiapa yang membawa komik wira tunggal atau pendekar laut, mungkin akan lebih memahaminya!

Jom tengok Tahap kehebatan dalam berblog untuk seseorang blogger!



1) Tahap 1 HP hingga 10 ribu HP

Setiap entry mendapat 5 komen setiap hari!5 komen ini tidak termasuk diri sendiri komen juga. Bila mendapat komen, perasaan gembira begitu kuat sehinggakan tidur pun bermimpikan blog. Setiap hari juga akan ada entry yang ditulis. Blogger jenis ini juga dah mula ada kawan seorang dua dengan blogger lain juga



2) Tahap 10 ribu HP hingga 100 ribu HP

Follower sudah mencecah puluhan! WOwoW. Perasaan untuk update blog lagi bersemangat bila bilangan follower sudah cecah puluhan ni. bila dah follower cecah puluhan, komen pun dah berbelas dapat. Traffic pun dah cecah 50 ke 100 unique visitor sehari. Sangat mengujakan



3) Tahap 100 ribu HP hingga 500 ribu HP

Sekarang traffic blog sudah cecah ratusan sehari. follower juga sudah beratus dan semakin ramai yang mengomen sehinggakan perasaan orang mula komen blog sudah hilang. Sebab blog dah mula stabil, entry pun 2 hari sekali sahaja update. Ramai blogger yang tidak berblog bila sudah cecah tahap ini. Perasaan 'senang' membuatkan mereka juga bersenang lenang dengan blog mereka



4) Tahap 500 ribu HP hingga 600 ribu HP

Selain mempunyai ciri di bahagian atas ni, blogger ni lain sedikit yang mana ada blogger yang berlainan jentina mula private message untuk berkenalan. Perasaan mempunyai peminat di blog ini membuatkan blogger ini kembali berblog dan meningkatkan bilangan traffic dan follower dan juga subscriber juga mula dah dipasang. Untuk membuktikan dia lagi hebat kepada blogger berlainan jentina ini, alexa, page rank dan ranking semua dia khatam! Ya, dia menjadi hebat secara tidak senagaja



5) Tahap 600 ribu HP hingga 700 ribu HP

Follower dah mencecah 1000! Nama blogger ini juga banyak disebut dalam kebanyakan entry dan sememangnya ramai yang sukakannya. Dia disenangi blogger lain kerana konsisten dalam berblog, setiap entry yang ditulis sangat bermakna sehinggakan pasti akan ada orang share di Facebook dan ada juga yang copy paste sebijik entry blogger ini disebabkan terlalu menarik untuk dibaca. Blogger ini menjadi kegilaan ramai! Dia juga sudah mula aktif di luar, selalu berjumpa dengan blogger lain untuk bermain bowling, tengok wayang dan buka puasa beramai-ramai



6) Tahap 700 ribu HP hingga 750 ribu HP

Semua ciri diatas dia ada cuma yang membezakan tahap kumpulan ini dengan yang diatas adalah dia sudah memiliki domain dan hosting sendiri. Katanya dia mahukan lebih professional dan menganggap blog sebagai 'kerja' part time. duit dari blog ini juga sudah mencecah ratusan ringgit sebulan, malahan ada hingga capai 4 angka sebulan!! Dia juga sudah mula membuat blog lebih dari 1, ada 2-3 malahan sampaikan 10 dia buat blog lain!



*******


Tahap super Blogger


Tahap 750 ribu HP keatas ini aku namakan sebagai tahap super blogger. Super blogger disebabkan dia memang seorang yang super! kalau dalam wira tunggal dinamakan tahap pemecah atom, untuk blogger pula dinamakan tahap super blogger. Jadi, apakah ciri-cirinya? jom sama-sama baca


******


7) Tahap 750 ribu HP hingga 800 ribu HP


Trafficnya sudah mencecah 10 ribu UV seminggu. kalau sebulan boleh mencecah 50 ribu UV. Blognya sangat kemas, setiap benda yang dia tulis orang akan angguk baca dan reader yang membaca entrynya akan menunggu untuk dia update blognya dan jika lambat sikit, akan terus private message tanya sihat ke? kenapa tak update blog ni? saya angaulah dengan blog anda. tolong update plizzz, anak akak nak baca ni dan pelbagai lagi soalan blogger ni terima dari facebook, formspring atau email. fuhh, penat mahu melayan. kadang-kadang blogger di tahap ini nak beli sayur di pasar pun mak cik penjual sayur tu cakap, 'anak ni yang menulis blog bla bla bla kan? wahh, bangganya mak cik, nah ambik la sayur semua, mak cik bagi free!'



8) Tahap 800 ribu hingga 900 ribu HP

Blogger ini sudah sangat terkenal di dunia maya! Cerita dia juga ada dipaparkan dalam akhbar tempatan dan dibuat liputan oleh majalah tempatan. Dia sudah menjadi ikon kepada dunia blog. pasal traffic pula, maintai je 500 ke sejuta pageview sebulan. pendapatan sudah mencecah ribuan ringgit dengan berblog sahaja!. Dalam facebook pula, setiap kali dia update status dia, 'eherm' pun beratus yang like dan berpuluh lagi yang mengomen. dialah ikon dunia blog!



9) Tahap 900 ribu HP hingga 999 ribu HP

Blog adalah kerja rasminya. Blogger jenis ini yang mempunyai ciri semua tahap sebelum ini menganggap dunia maya adalah dunia keduanya. kadang-kadang menjadi dunia pertama disebabkan mata pencariannya adalah melalui blog. Dia juga sudah mula membuat website sendiri dan blog peribadinya hanya di update seminggu 3 kali sahaja disebabkan fokus kepada websitenya. Nak cakap pasal ikon, memang semua kenal dirinya. Sehinggakan sesetengah isu hangat, ada wartawan yang akan menemuramahnya minta pendapat.



10) Tahap Super Power blogger - 1 Juta HP!!


1 juta HP ni tak banyak blogger yang mengalaminya. tapi tak mustahil untuk sesiapa juga blogger di luar sana untuk mengalaminya. Kenapa dia mendapat tahap tertinggi dalam berblog ini adalah disebabkan sesuatu yang sangat istimewa iaitu...


setelah dia mahu berkahwin....

pada malam pertamannya....

isteri/suami kesayangan meluahkan rahsia....

yang dia begitu mencintai dirinya....

dan ketika pasangannya itu sudah mula untuk memulakan 'aktiviti sepatutnya'....

dia boleh dengan slumber berkata






dan....

sampai ke pagi esoknya baru habis update @ blogwalking !

Malangnya pasangan dia!



pss : best kan blog ni. kan kan? anda berada di tahap mana? kongsi-kongsilah sikit =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

58 comments:

gadisBunga said...

baru tahap 2. muda belia lagi...uhuhuhuh....

aYaz said...

erkk..
aku budak baru dan masih belajar pasal dunia blog ni,
jadi HP tak la tinggi gaban..
:)


Diari Faisal

eqbalzack said...

kalau HP tu boleh tukar $$$ best jugak tu joe...lepas bayar yuran 3 thn...hehe

atok said...

gamba last tu bwat org takut nk berlakikan blogger hahaha kalo 2 2 blogger plak cmne? bwat la entry harha

nizamsani said...

blog saya macam saya juga.
masih remaja.

iza said...

Salam...

Rasanya yg no 3 tu kot....hehe..

joegrimjow said...

@eqbalzack

haha, yuran mahal ek?
hehe

WZulhilmi said...

Nice entry!! :))

Aku tahap 1 stgh je.. Sbb UV tak sampai 50 sehari.. LOL! Joe aku rasa ko macam tahap 5 je.. atau pun 6! :)

joegrimjow said...

@atok

haah, ye tak ye jugak
klu 2 2, memang habis xtido semuanya

BEN ASHAARI said...

huih.. nasib baik aku guna PETALA LANGIT je.. so tak layak la join.. hahaha...

nursarah said...

haha, aku di tahap mana ek. komen entry kejap banyak kejap sikit sebab ramai prefer jadi silent reader je.

nak jadikan blog sebagai kerjaya/fulltime blogger mmg tak kowt.

banyak lagi benda lain yang lebih menarik. haha

nak jadi blogger biasa2 je. lalala

joegrimjow said...

@BEN ASHAARI

acecehh, [etala langit lagi tinggi kot

BEN ASHAARI said...

kalau dlm komik wira tunggal n pendekar laut tu .. HP tu lagi power.. PETALA LANGIT tu dibawah HP..hehehe... maka .. aku selayaknya berguru dengan yang ada HP tu .. hehe

Azuan said...

pasnie ade rank blog ikut HP nie pulak....hohoo

eiffel said...

dem!!petik citer wira tunggal+pendekar laut!aku da lama xbaca komik tuh..hahahahahaahaha

dlm pndekar laut aku zonan!!klo wira tunggal mstila cucu dia tuh kan..lupa plak nama dia

*cam da lari tajok jerk!

aku rasa cm aku ni tahap 1 yg baru nk masok 2..huhuhu

sedia utk bajar g..

p/s :: blogging memang besh kan!!

Ery Farieha said...

erkk
stakat 3 je kot?

waahaha

LORD ZARA 札拉 said...

blog aku tahap biasa2 je~

;)

tak bleh lawan joe comel ni~

;)

- zuriey - said...

baru tahap1.. baru nak mula merangkak..orang sume dah lari heheheh

honey amour said...

kalau ada no 0.00001..aku la yu kot ..

BEN ASHAARI said...

@EIFFEL

WUNAN aka SRI LAYANG .. watak feveret tuuuuuuuuuuuuu ... dulu nama BEN guna WUNAN .. HEHE

INTANKUTERPILIH said...

walaupon dah bertahun aku berblog, tapi tahap aku masih belum ada tahap lai...sebabnya???sebabnya aku mls nak update blog..alahai...

joegrimjow said...

@BEN ASHAARI

eh eh, 1 petala langit sama dengan 10 ribu HP la ben
ish2

joegrimjow said...

@eiffel

haha, baca cite tu memang best

joegrimjow said...

@LORD ZARA 札拉

joe comel??
auuwww

joegrimjow said...

@honey amour

aceceehh, nak merendah diri

RAFHAN ~peace~ said...

baru je nak berjinak2 dalam blogging nie (macam burung mrpati)

devoted lily♥ said...

tak boleh blah joe boh gambo last tu...hahaa

nak hebat kena rajin belajar..
kalau malas boleh say babai.. macam sy.. haha

n a d e a said...

HAHA ;p
sy lum capai tahap 1 wpun sudah lama berblogging. ;)
yg last mmg la blogger tegar!

ChiLaBaey's Spot said...

Ishh... ishhh... dahsyat sungguh Joe ni... Confirm lepas ni tahap 1 juta HP... Tapi jangan jadi seperti dalam gambar sudah.... :)

nina syakina said...

best2... sronoknye klau dpt the highest tuhh...huhu ^^

DaHLia said...

@WZulhilmi

Tahap 2 jer.. :D

DaHLia said...

sis tahap 2 jer....
jauh lagik nak seiringan dengan Joe yang dalam gambar last tuu...
kesian bini hang!..hahaha

wHoSeNa said...

hahaha..sengal..tp mmg betul mlgla..mcm tuh baik kawen ngan blog..=))

Mar said...

tahap mna la agknye,.smpai thap yg last 2 xtawu nk ckap ap da,.he

abang ensem said...

teman baru tahap 1 walaupun dah 9 bulan berblogging.. huhuhu

WZulhilmi said...

@DaHLia
Ecece.. Tahap 2 je??? Hahaha Sy rasa sis dh sampai tahap 5 or 6 sama mcm si Joe nih..

miss lolly a.k.a luvfareda said...

emnmmm




































































































xda tahap :P

mia said...

huwaa....hahhaa...btol3 la..seyes memang tepat..perasaan masa tahap 1 n tahap 2 yg sy rasa skrg..so, i guess, tahap 1 la kot..hoho

joegrimjow said...

@devoted lily♥
ahaa
macam pantun plak

joegrimjow said...

@ChiLaBaey's Spot

ekeke, belom lagi bro
=)

joegrimjow said...

@nina syakina

bahaya untuk pasangannya
hehe

joegrimjow said...

@DaHLia

ye la tu sis
padahal dah sangat otai dah
=)

azizie.com said...

wira tunggal pakai petala langit. tahap paling tinggi nama die tahap infinity. aku bace kot. haha

Onelove...Jambu merah warna said...

blog saya thap ke 9~!!
sebab tak kawen lagi...klau da kawen nakk ckap thap 10...hihihi

noor afzan said...

uu..
saya tak nak sampai 1 juta HP tu..
naya beb naya..

skang ni pun dah kena sound dgn tunang.
huhu~

alahai~

APi said...

bel0m d tahap gaban mahupun tahap cipan..

FarhanaDr said...

Tapi.. Joe takkan wat camtu punye laa kat isteri dia kan? Lalalala.. :p

OnlyZul said...

tak bertahap...haha

Syazwana Jamal said...

member shahremy ke..
hoho...
im new..
=)

Bro Framestone said...

bro xtahu tahap bro kat mne

mmg bro kalau on9 je updat eblog .. usha2 blog.. kak zarien kamu tue pun selalu terabai even ade je kat sebalah time tue

kalau cakap pasal mimpi.. kekadang selalu gak bro bermimpi berblog.. salah satu inspirasi gak dalam mencari idea untuk berblog

Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

gurumusafir said...

hahaha..
gaban punya...
hahaha..
klu share ni hang jd glomer...
hua3...
xpo...blk kg ore kg tgu wat knduri

~~DucKneSs~~ said...

aku mebi tahap satu suku..sama suku ngan aku..hahahha..

sollehahn said...

aku blogger yang belum ada tahap...huhu

nama.aku.lynn said...

1st time nk komen kt sini after dah jdik pengunjung tetap!

bessttt gile kot entry nih!hahahha..
btw..sy pnya tahap bru no 2!aishh..
nk kna mintak tunjuk ajar pakar blog nih!
tunjuk ajar ku sifu..plzz..hahah

nikamirul said...

aku punya 0.001 hp - 1hp :p

ARieF said...

wah bro..
baca wira tunggal gak ke..
hehe
btw.. malam pertama vs update blog??
haha

paih ujey said...

nak cecah 1 hp pown lepas..huhu..
Visit paihujey.com

izwanyusof said...

takde matlamat tahap mana.. redah je apa dapat.. hahaha..

- www.izwanyusof.com -

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW