Share

DiGi iPhone 4 Real

Antara kenapa ramai yang memilih maxis sebagai rangkaian telefon adalah disebabkan plannya yang sangat menguntungkan. Untung? ya, sangat untung. Sekarang ni kalau nak banding iPhone 4 ni yang mana paling murah adalah dengan Maxis kerana Maxis pun ada menawarkan plan iPhone 4. Ok, aku akan bandingkan dalam entry ni. Tapi sebelum itu, nak cerita sikit kenapa aku sukakan plan digi yang yang terbaru ni



1 - Bayaran bulanan yang sangat murah


Dengan hanya RM 58, dah boleh dapat iPhone 4??? Ya, sangat murah. Tapi sebagai pengguna bijak, perlu tahu dari mana datangnya RM 58 ni dan semuanya ada ditulis di website digi. jadi, tengok elok-elok. Sebenarnya RM 58 ni untuk auto-billing, nak tahu apa itu auto billing, kena tanya orang DiGi macam mana. Plan termurah ini juga dapat 200 free sms, 200 free minutes dan 20 free mms. Sangat berbaloi. Bahagian bawah ni aku akan bandingkan dengan rangkaian lain dan kenapa DiGi paling murah




2 - Internet free sepanjang masa


Yang ni sangat best pasal plan DiGi ni, untuk mana-mana plan, free internet! Ya, no extra charge! Cuma kalau korang tengok website dieorang ni, untuk plan iDiGi 88 (paling murah) internet free usage adalah 1 Gig dan jika lebih, memang tiada charge dikenakan!

Superb best!!!

Cuma apabila dah lebih 1 Gig tu, speed dia akan jadi slow, walaupun slow, tetap free, tu yang penting. hehe. macam makan nasi yang kawan masak, walaupun tak sedap, tapi sebab free, jadi sedap jugak. ekeke. Lepas ni bolehlah update status selalu dengan iPhone 4 ni ek?




3 - Pilihan cara pembayaran


Yang ni memang tiada untuk rangkaian lain, hanya DiGi je ada. 2 cara pembayaran boleh dilakukan, tengok yang mana dirasakan sesuai. Sama ada cara pertama iaitu secara tunai atau cash ataupun cara kedua iaitu easy payment plan (ansuran bank). Ada duit banyak, boleh pilih cara pertama, kalau rasa nak berhutang, boleh guna cara kedua. haa, sayang lebih DiGi sebab bagi 2 pilihan!




4 - Tiada shock bil!!



Yang ni sebanarnya terbaik dan kenapa aku akan pilih DiGi. Dah awal-awal bagitau tiada shock bil. Macam gambar kat atas tu, terkejut beruk aku tengok bil walaupun tak guna tapi cecah rm 300 lebih. fuuhhh, hampagas punya MAXIS. memang penuh dengan charge-charge tersembunyi. Jom berpindah ke DiGi



iPhone 4 Plan : DiGi vs MAXIS


Sebelum korang baca entry ni, kena tahu yang aku tak dibayar se sen pun oleh digi untuk buat entry ni. entry ni sebagai tunjuk jalan kepada mereka yang nak beli iPhone 4 ni, mana yang lebih MURAH. perbandingan ni pun masih valid sehingga tarikh 28/9/2010. Lepas ni kalau maxis turunkan harganya, tak tahulah kan. hehe. Jom kita tengok berapa harga sebenarnya yang kita bayar dalam tempoh 24 bulan


Perbandingan untuk plan iDiGi 88 dengan iValue 1, iPhone 4 32gig



MAXIS



Harga phone = RM 1790
24 bulan x RM 100 = RM 2400

Jumlah keseluruhan = RM 4190




DiGi



Harga phone = RM 2490
24 bulan x RM 58 = RM 1392

Jumlah keseluruhan = RM 3882


JIMAT RM 308!!!



Tengok, berapa dapat jimat kalau guna DiGi. Tapi MAXIS tak bodoh sangat sebab untuk iValue 1 tu, dieorang bagi 333 free minute dan DiGi hanya 200, sebab tu kalau nak banding tak boleh sebenarnya. TAPI sebab aku tak mahu ditipu dah oleh MAXIS -charge tersembunyi di mana-mana sahaja dan tak nak ambil risiko, aku mahu pilih DiGi sahaja. Lagipun denga iDiGi 88, sms dan minute percuma tu untuk mana-mana rangkaian, iValue untuk line maxis je. wekk!!


gyahahaha
padan muka MAXIS!!!


Jom bertukar kepada DiGi =)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

18 comments:

izee said...

teruja sungguh bc..dan2 nk tukar ke plan Digi lahh pasni..heheee
iPone 4 digi yeahhh

RAFHAN ~peace~ said...

Gud Luck Joe.. aku pn ade masuk contest ni... Task 4 je x wat lagi...

ManjaIxora said...

wah wah wah... cool.. hohoho
gud luck 2 u 2.. hohoho

hida.hadi said...

hekhek- bgus lak comparison gini-oyehhh tukar ke digi!! :D

noor afzan said...

cambest je kan.
betull la..
maxis bill mahal.

joegrimjow said...

@izee

yeahh
jom bertukar

joegrimjow said...

@RAFHAN ~peace~
sama r, task 4 xbuat lgi jugak

joegrimjow said...

@ManjaIxora

thank u

joegrimjow said...

@hida.hadi

jooommm

joegrimjow said...

@noor afzan

xyah la maxis
hehe

gadisBunga said...

wah...jom bertukar ke digi. eh, kite sudah.... huhuu

maxis? mmg hampagastrik!

joegrimjow said...

@gadisBunga

ramai rupanya bersetuju ni
huhu

Jard The Great said...

aku sokong DIGI!!

joegrimjow said...

@Jard The Great

yeahh yeahhh

ciDut ciPut said...

emmm rasanya kalau untuk orang yang dah bekerjaya (dah ada duit sendiri) boleh kot amek digi..kalau student (lagi2 yang kat oversea) pakai papepun boleh sebab sekali setaun jek balik malaysia..huhu~ ;))

~~DucKneSs~~ said...

yup..stuju..maxis slalu ada helah tersembunyi..dun like betoi..last2 amik celcom..digi poblem sket kt sini..

Anonymous said...

helo..saya ni pengguna maxis, and mmg geram juga bab2 hidden charges.. tp so far oklah. Cuma saya da bca part 333minutes tu.. dia xbagi maxis2maxis aje but local call to any lines. kcuali MMS and SMS between maxis2maxis sja. 10years back saya mmg guna Digi, da sumpah xpakai digi, tu la murah cmne pon saya nk tukar line da..huhu.. sbb geram no. kesayangan saya xle retrive balik lepas saya kena ragut di Subang ss12..huhuhu

Anonymous said...

nak dapat plan iphone n digi ni..mula2 kna bayar bape..?? boleh ke bayar bulan2 terus..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW