Share

Negara terbaik di dunia : Jom ke Finland

Ini entry penuh denga serius sebab dah lama tak buat entry serius. Asyik entry merapu meraban, mana boleh menjana minda kita semua. Jadi kali ini joegrimjow akan cuba untuk menjadi serius berkongsi dengan pembaca semua mengenai satu fakta menarik mengenai hal dunia



The World Best Country

Newsweek telah menyenaraikan negara-negara yang 'best' untuk didiami. Maksud best adalah paling sesuai dan paling stabil dari 5 segi yang mereka nilai. Walaupun senarai ini bukanlah paling tepat, tetapi ia satu usaha yang membuatkan kita celik dengan dunia sekarang ini. Khas untuk Menteri Pelajaran Malaysia, joegrimjow mempersembahkan entry ini! (bunyi serius ok, sila baca dengan muka ketat)


5 ciri yang dinilai oleh newsweek adalah

  1. Pendidikan - Education
  2. Health - kesihatan
  3. Quality of Life - Kualiti kehidupan
  4. Economic dynamism - Ekonomi
  5. Political Environment - Politik

Jadi, negera manakah yang berada paling top? jom sama-sama kita lihat


ok, negara kita tiada lagi



erkk, tiada lagi ni!



Yahoooo, Malaysia di tangga ke37! well done


pss : klik sini untuk melihat satu fakta yang membuka mata. boleh main main dengan graf lagi



Joegrimjow hanya mahu berkongsi dari soal pendidikan yang memainkan elemen penting dalam ranking ini. Huh, dieorang pun akui kan pendidikan paling penting bagi sesebuah negara, mungkin dieorang tahu yang ayat pertama yang diturunkan adalah 'iqra' atau bacalah yang bersoal kait dengan pendidikan. ok, jom kita lihat apa yang membuat Finland berada di no 1. bersedia untuk fakta yang membuka mata! Menteri Pendidikan, sila take note!


1) Paling sedikit masa di dalam kelas

Finland merupakan antara negara membangun di dunia (termasuk Malaysia pun sama negara membangun juga) Tunjukkan pada kita yang walaupun masa lama di dalam kelas, tidak menjanjikan apa-apa. Kualiti lagi bagus dari kuantiti. Sistem kita? mungkin kena tiru serba sedikit mereka. barulah cikgu semua senyum memanjang mengajar


2) Tiada berpindahan sekolah diusia 13 tahun

Finland antara negara yang mengamalkan prinsip pelajar sama kelas untuk setiap masa. Sampai umur 13, yang mana kalau di negara kita umur 12 adalah peperiksaan UPSR, yang akan menentukan pelajar itu mampu masuk ke sekolah yang lebih elit akan ditentukan. Di Finland, prinsip ini tidak di amalkan. fuuh, bosan jugak kan, tapi dengan cara ini mereka mendapat no 1 dalam pendidikan nasional


3) Pekerjaan paling hebat - Cikgu

Nilai bekerja sebagai pendidik di negara Finland adalah sangat tinggi. Masyarakat memandang tinggi bagi sesiapa yang bergelar cikgu. Di negara kita cikgu juga diberi pelbagai kemudahan dan memang ada nilai di sisi masyarakat, tapi jika dibanding dengan pekerjaan professional lain seperti doktor, akauntan, jurutera, masyarakat kita lebih memandang kepada pekerjaan ini. betul kan?



Harap Menteri Pelajaran membaca dengan hati terbuka. Kalau nak buat lawatan ke Finland, jangan lupa ajak saya sekali ya




*****




Membuka booth sempena World Week Festival di University of Sheffield telah membuat kesemua ahli SMSA bertungkus lumus untuk menyediakan persiapan terbaik untuk diberikan kepada pelajar international disana. Aku antara yang runsing, takut jika berlaku perkara tidak diingini semasa booth ini dibuka!

Semasa booth dibuka, datang seorang pelajar perempuan ke booth kami dan aku dengan tangkas melayan kerana awek itu hott!


Hi, Im from Finland, nice to meet you


aku : hi, what can i help u?
dia : just look around. what do u have?

aku : ooh, today is world week festival and we represent our country, Malaysia. Malaysia is bla bla bla bla
dia : ooh great

aku : do u mind to try our traditional dishes? we have ‘nasi lemak’
dia : is it spicy?

aku : mengadanya ko! nasib baik comel.
dia : what did u say?

aku : ohh, no no. yeah, a little bit spicy, but very mouth-watering
dia : sorry, i cant eat spicy food



cet, memang mengada minah ni. takpe takpe, kita kena tunjukkan yang warga Malaysia penuh dengan budi pekerti


aku : we also have our traditional game. here we have congkak and dekcok
dia : dek cok?




aku : ooh, no no, dek cok is my place accent. it is teng teng.
dia : what is teng teng?


aku : oh no! (dalam hati) let me show u
dia : my pleasure

aku : first u stand here. then u throw this token to that rectangular box, then u must stand with one foot and then jump like this
dia : hahahaha


tak sempat aku habiskan menunjukkan kehebatan aku bermain dekcok, perempuan itu gelak dengan kuat.

aku : why u laughing?
dia : very interesting. let me try!


sebab dia berpakaian nipis, apabila dia melompat-lompat dan aku berada di depan memerhatikannya dan cerita ini akan jadi sensored jika diteruskan, maka terpaksa stop sampai sini saja.

waka waka eh eh


pss : lagi sebulan akan kesana. oh no!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

36 comments:

APi said...

kalau la kat m'sia guru diberi penghormatan macam tuh..

******
kalo bukan bulan pose agak2 ko teruskan x cite tuh..kui3~

res ipsa liquitor said...

haha...lawak2...agak2 ape berlaku pastu..jeng2

bksempoi said...

Malaysia yang teruknya politik yang kotor!!!

joegrimjow said...

@APi

xkan xkan
hehe

joegrimjow said...

@bksempoi

klu compare dengan negara lain, malaysia boleh dikatakan ok

zool said...

Sebelum tu.. aku nak betulkan sikit je... Menteri Pendidikan dah lama tukar ke Menteri Pelajaran.. Nanti keyword ko tak sampai ke tangan orgnya.. Taukan sapa menteri pelajaran.. Kalau tak tau sila google ye....
yup aku setuju style finland tu
1) waktu pembelajaran dikurangkan. Ok tu cuma perlu berikan pengkhususan kat pelajar. bukan semua budak2 ni bijak cam joe grimjow. ada yg tak berapa sangat tapi handal dlm bidang2 teknikal.. bila tak dibentuk tu yg jadi tukang bukak motosikal lepaih tu buang dlm sungai.... ramai tu..
2 )bilamana tak payah ada exam un bagi umur 12 thn. sebab tu aku setuju PMR pun mansuh. sebab bila pelajar yg lemah akan terus jadi hancor.. sebenarnya realiti kat malaysia ni ramai budak2 belasan tahun yg dah tak sekolah lagi.. masalah besar tu.
3)Pekerjaan paling hebat - CIkgu.. Yg ni pun patut sebab sekarang cikgu tak dihormati. bukan kat murid2.. mak bapak pun sama.. abih camne...
eh dah cukuplah tu.. ini bukan blog aku nak tulis panjang2.. jgn marahlah

joegrimjow said...

@zool

hoho
dah ubah mana yg patut
thx ya encik zool

maCy said...

insyaAllah maCy akan cuba buktikan cikgu malaysia pn wajar dberi pghormatan begitu..

ngee~

wah3, macam best. kirim salam kt mat salleh yang teringin nak masuk islam ye~

Encik Tikus said...

dekat Univ aku. ramai gila amek pre-school. means ramai lah nak jadi guru

nadya said...

kualiti lagi bagus dari kuantiti.
haa btol sgt lah tu!
jom la g finland!;)

Hamli Sanai said...

Jom finland, hehe~~

H-n-f said...

sambungla cerita, sambungla. hehehe

eelobor said...

paling best bab dekcok & kain nipih. hahahahha, kalu ambo tgk tok kellik doh butir mato

fahmi ibrahim said...

posting kan aku ke finland.. tolonglah...

joegrimjow said...

@H-n-f

gatai nooh

joegrimjow said...

@fahmi ibrahim

wah, jauh sangat tu, dekat2 je baru best

noor afzan said...

sebab itulah menjadi guru merupakan pilihan yang kedua selepas engineer.
huhu~

takut uhh nak jadi cikgu zaman sekarang.

Amir Izzat said...

salam..laa..main dek cok tak ajak aku..eh! memang betul ke perempuan tue? fulamak!

p/s: dah..aku setuju...masa kelas agak lama..tapi bila cikgu tanya..apa yang kamu dapat masa dtg sekolah..?

semua kawaj.."ilmu cikgu..:


cikgu: "ilmu apa? cuba cerita sikit.."

Semua diam..yg jawap pun merapu entah papa..huhu

encHIx laNDax said...

wah~cik findland tu cantik lah!!jom kesana!!nak ikot joe!

alvin takda umah harga 8juta said...

tertarik dgn gadis finland..


mmg lelaki cam ni ke??
semua suka gadis..

joegrimjow said...

@noor afzan

persepsi kita sendiri didorong oleh persekitaran
wujudlah macam tu

joegrimjow said...

@Amir Izzat

heh, memang tak terjawab r

Aida Effarina said...

knp la kat malaysia guru tak bape di-respect sgt ek? pdhal guru la yg lahirkan doctor, engineer n so on..

Aida Effarina said...

knp la kat malaysia guru tak bape di-respect sgt ek? pdhal guru la yg lahirkan doctor, engineer n so on..

arrizz said...

waa smbung bro citer ko..aku nak tahu..lawak,haha..

Malaysia patut contohi Finland dari aspek pendidikan nie..kurangkan masa berada dikelas..lepas tue patut fokus juga kat pelajar yang lemah pelajaran tapi berkebolehan dalam teknikal..asah kebolehan diorang ke jalan yang benar lagi baik..jangan sia-siakan kebolehan diorang nie..

FareedSairi said...

Salam Bro, nak tanya skit ar. study kat sheffield ok tak? ingat nak sambung belaja kat sana dalam bioprocess.

devoted lily♥ said...

banyak kurang malaysia ni.
dari segala segi,
tapi apa nak buat komplen lebeyh2 kang kena campak pi kepulauan mauritus lak.. haha

joegrimjow said...

@Aida Effarina

entahlah, persekitaran membesarkan kita begitu kot

joegrimjow said...

@FareedSairi

sheffield ada ranking jugak. ok je, best study kat sana. ada student lifestyle

mama zharfan said...

entry yg membuka minda..and citer psl awek finland tu memang cute ;)

pilotHans said...

no 22 better then us? makes me wonder....hmm....

GreenLava said...

Joe, sebelum kita migrate beramai-ramai ke Finland, jom tengok satu lagi statistik:

Negara yang cukai pendapatan paling tinggi
1. Chad —-> 60%
2. Sweden —-> 59.17%
3. Denmark —-> 59%
4. Aruba —–> 58.95%
5. Netherlands —–> 52%
6. Finland ——> 51.5%
7. Austria, Belgium, Cuba, Senegal ——> 50%
8. Canada ——> 48.25%
9. Israel ——> 46%
10. Australia, Cape Verde, China, Croatia —–> 45%

dan saya rasa cost of living pun masuk top ten gak Finland nih hehe.

eiffel said...

wah...kagumnya dgn ngara finlan..

mlshnyer skrg ne kt mesia..pkejaan guru tuh cm rendah sgt..nak2 para ibu bapa tdk lg mghormati guru2..mcm mne ank meka nk hormat??

lg 1..mgkin sbb gaji..

oit..pose2...suka tgk 'waka2' neh ea??
-.-"

eiffel said...

wah...kagumnya dgn ngara finlan..

mlshnyer skrg ne kt mesia..pkejaan guru tuh cm rendah sgt..nak2 para ibu bapa tdk lg mghormati guru2..mcm mne ank meka nk hormat??

lg 1..mgkin sbb gaji..

oit..pose2...suka tgk 'waka2' neh ea??
-.-"

eiffel said...

wah...kagumnya dgn ngara finlan..

mlshnyer skrg ne kt mesia..pkejaan guru tuh cm rendah sgt..nak2 para ibu bapa tdk lg mghormati guru2..mcm mne ank meka nk hormat??

lg 1..mgkin sbb gaji..

oit..pose2...suka tgk 'waka2' neh ea??
-.-"

Mah@mahu said...

Jom sertai kempen 1 Blog 1 Bendera sempena dengan kemerdekaan negara kita tahun ini...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW