Share

Menjadi racist dengan tidak sengaja

Salam,



Sebenarnya blur ni nak tulis apa ni sebab entry pagi ni dah ada dan dah publish dah. Tapi sebab ada masalah sikit, kena tarik balik. Biasalah tak semua benda kita buat boleh puaskan hati orang. Kita pun kadang-kadang ter'over' dalam buat sesuatu dan benda itulah yang mengajar kita sebenarnya supaya lebih berhati-hati. Maaf je lah boleh kita lakukan sambil tarik yang mana boleh tarik.


tapi pedih jugak hulu hati bila dicakap bebal :( (dah ko memang bebal, u deserve it)



*****


Sing Yee Chin


Dulu aku ada baca buku yang mana dunia internet ni boleh naikkan populariti seseorang dalam sekejap saja. Memang perkara ni dah terbukti dengan semalam sebab aku tidur lewat (siapkan entry yang sepatutnya di post pagi ini) dengan ohmedia ada post sesuatu kat fb mereka pasal sorang perempuan ni yang sindir (ada orang anggap hina) agama kita.



dah 1 ribu lebih komen yang tak sedap dibaca



Memanglah baca tu berderau jugak darah. Nak je aku sumpah seranah kat situ jugak, ye lah, sindir macam tu memang tak boleh nak diterima. Tapi, pergi je kat page die. wow, dah penuh dengan ayat-ayat makian kepada dia.


ada yang keluar perkataan babi
hanjing
nak gaduh marilah
barua minah ni
dan macam2 lagilah


Bila emosi di tempat pertama

Heh, benda ni jugak aku belajar pagi ni. Nak buat apa-apa jangan letak emosi di tempat pertama. Guna akal dan hati. Kalau duk kutuk-kutuk dia, apa yang dapat? yang komen pun rata-rata duk kutuk bangsa, siap main sentimen kebangsaan lagi. aiyok. ada jugak aku bagi sedas, 'nabi tak ajar umat dia yang kena balik air kencing kena balas dengan tahi' tapi setakat komen je lah. tak boleh mengubah apa-apa


Jadi, entry pendek ini, sama-samalah kita istighfar balik. Walaupun setan semua kena ikat, yang jahat2 dalam diri ni semuanya berpunca diri sendiri. bila emosi mengawal diri, macamtulah. Buat cara berhikmah. mungkin dia tak paham lagi tentang agama islam dan memang ramai orang cina atau india di negara kita tak paham lagi dengan agama islam ni. Alah, samalah macam kita, ada paham agama dieorang? sama2lah kita belajar dan mewujudkan masyarakat lebih harmoni


pss : minta maaf minta maaf minta maaf

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

45 comments:

FaizalSulaiman said...

tak serik kan dorang neh.

lepas ni aku berani kata la joe.. pasti akan berulang..

joegrimjow said...

@FaizalSulaiman

mmg akan sentiasa berulang

eiffel said...

pabila amarah (emosi) melebihi akal fikiran...

Mohd Khairul Anam said...

onak duri masyarakat berbilang kaum

wanhairi said...

bengong la diorng nih.. xde keje ke wat bende2 cam nih!!!! haishhh....

p/s: saya follower ke 2200...:)

joegrimjow said...

@wanhairi

lawa je no tu

joegrimjow said...

@Mohd Khairul Anam

sebab tu kena belajar menghormati

Hazzy Ishak said...

entah la
ku suka berdiam diri sekarang ni.
hehe

Ann said...

hina-mhina, maki2 ni..diorg xsedar mburukan lg imej islam de lah...

aku pon angin jugak tp sabar je lah..xdpt apepun maki2 ni pon...

joegrimjow said...

@Ann

klu marah sngt
report je la acc tu

Jard The Great said...

joe ade buang entri ke? *jap tinguk history

Ckin Kembaq said...

hmm..dah baca kat page tu..komen2 tu tak ptut ada..mmg la kena marah,tp jgn la kluarkan pkataan2 yang mmg di bawah thp 'mencarut'..tiap umat Islam tu kna muhasabah diri balik..jadi yg terbaik..sbb apa? sbb kita akan ditanya apa yg kita buat di dunia ni..

azzura said...

sentimen perkauman mmg x pernah padam kat Malaysia ni..semua nk ckp yg kaum sendir lebih power dari kaum lain..dorang semua ni kene baca buku Hubungan Etnik la baru faham undang2, kaum dan macam2 lagi.

* matlamat 1 Malaysia blum tercapai dan belum difahami oleh semua lagi. =)

y@n@ M!B said...

betul tu joe..bertindak guna akal..bukan nafsu...

ada cara nak tegur dan nasihat orang..bukan men sergah je =)

LORD ZARA 札拉 said...

orang tu mungkin silap~

yang makin bagi teruk adalah caci maki tu semua~

nak nasihat kan ada cara berhemah kan Joe kan?

nursarah said...

antara pencemaran di FB. huhu, apalah nak jadi

||| PöJìé PööH ||| said...

Saya setuju dgn kamu..
Xperlu nak maki balik, 2x5 jer..
Xpasal2 jadi racist secara tak sengaja kann..

Love,
PojiePooh Abdullah

Zinedine Zaiddin said...

Ada dua perspektif yang kita kena tengok kat sini.

Pertamanya; orang yg memulakan masalah.

Keduanya; orang yg cuba menyelesaikan masalah, tetapi jadi makin bermasalah.

Yang memulakan masalah tu satu hal, memang patutnya dia dikutuk, sebabnya mengeluh sesuatu benda yg tak sepatutnya dia mengeluh. Ada ke patut mengeluh macam tu? Dah ini negara Islam, majoritinya penduduk Islam, maka banyaklah tempat2 beribadah untuk orang2 Islam. So why raise this issue? Pernah ke kita pergi ke tempat ramai penganut agama lain, yang ada banyak rumah ibadat mereka, tup2 kita mengeluh mempersoalkan betapa banyaknya rumah ibadat mereka.

Itu tak patut. Seriously tak patut.

Berhubung dengan perkara yg kedua, itu pun satu hal jugak. Sudah menjadi darah daging orang Melayu, pantang ada benda yg dirasakan mengancam dirinya, keluarganya, agamanya dan bangsanya, maka akan terkeluarlah sikap "pembela" mereka, tapi disalurkan dengan cara yang salah.

Dah berapa kali dah orang Islam yg berbangsa Melayu terpaksa berhadapan dengan isu2 macam ni. Isu2 yg kita rasa boleh mengancam 4 perkara yg aku sebut kat atas tadi. Daripada isu kecik macam ni, sampai isu besar mcm kes murtad yg makin bertambah. Tapi masih mcm tu jugak..maki hamun, ancam bunuh la, nak pukul n so on...pastu senyap.

Sebagai konklusinya? Rasanya x perlu kot. Sebab orang2 kita memang terer bab2 konklusi dan penyelesaian ni. Cuma pelaksanaan aje tak ada.

Wallahualam. Kepada tuan blog, sori bagi ceramah plak pagi2 ni.

joegrimjow said...

@Jard The Great

ada2, kena adjust skit

joegrimjow said...

@Ckin Kembaq

sbb tu entry ni ditulis

joegrimjow said...

@LORD ZARA 札拉

memang sangat betul

joegrimjow said...

@Zinedine Zaiddin

ceramah ilmiah xpe

BEN ASHAARI said...

takkan selesai menda ni kalau masing masing dok berbalas mencarut ..

joegrimjow said...

@BEN ASHAARI

kite kena balas dengn berhe,h wakil dieorg

Izul said...

Salam singgah.. Ni yg kita tak nak berlaku di Malaysia, smp bila kita nak melekat atas dasar perdebatan pakai emosi, smp bila pun Malaysia takkan maju..

Hopefully perkara ni akan berubah, Malaysians dh educated skrg, so untuk kemajuan bersama, kita2x ni pakai otak la bila nak berbahas ke ape. Professional ok.

Sekadar ingatan untuk diri dan teman2x lain :)

Salam ziarah,
Izul DKDM

eelobor said...

setuju dgn pendekatan saling menghormati. jika masing2 nak tunjuk "eks" kerah kepala, berdebat la sampai 7 malam 7 hari pn tak abis.

aku pn nak muhasabah diri jgk jap

etomyam said...

cepat melatah yg menunjukkan ketidakmatangan dalam berfikir...
itulah sikap sebenar

Amieynna Amin said...

terlajak perahu ditarik balik..
terlajak tulis status kat fb, delete balik..(kalau sempat laa..)

Encik Tikus said...

aku ada tengok malam semalam.

fizamior said...

salam en joe,
sebenarnya penganut agama lain tu tak paham yg Islam adalah agama rasmi persekutuan. Persekutuan tersebut adalah merujuk kpd tanah melayu iaitu Malaysia nama lainnya.

Mengikut kontrak sosial yg ditandatangani oleh 3 pemimpin mengikut kaum ( tuanku abdul rahman, cheng lok & tun sambanthan) org melayu sedia bertolak ansur dgn memberikan taraf kewarganegaraan kpd bangsa lain dan agama lain blh diamalkan dgn aman di Malaysia.

tapi sekarang bangsa lain & agama lain itu sudah naik kepala tak sedar diri. cth: perayaan thaipusam or wesak day yg disambut secara berarak itu menyakitkan mata umat Islam bukan? blh jek kalo benda tu kita nak haramkan sbb mengganggu ketenteraman umat Islam. tapi kita masih bertolak ansur.


mcm mana pulak dgn tmpt2 di mana azan tidak dibenarkan dilaungkan?

kuil haram yg dibina merata - rata?

patung buddha tgh baring yg besar gedabak di kelantan tu?


banyak dah umat Islam kat Malaysia ni bertolak ansur dgn diorang. Tapi makin lama makin naik kelapa.


maaf, bukan juga nak bersikap racist, tapi fikir-fikirkanlah..


suruh org2 yg tak reti nak bersyukur duduk kat Malaysia tu baca balik buku Perlembagaan Persekutuan. Tak mahal pun beli, RM11 jek.


yang baik itu hanya daripada Allah SWT, yang buruk itu adalah daripada saya sendiri. Saya sayang Malaysia & sangat bangga menjadi warganegara Malaysia.
PEACE!!! :)

~ ReD ~ said...

ermm..x faham dengan orang mcm ni..T__T

Kepada Yang Berpuasa; Fuck you Off!

Kantoi! Ustazah Curi-Curi Makan Di Bulan Puasa. hoh!

fikah mus said...

hurm,susah nak cakap la bro joe.

tak cukup dengan hati yang terguris sebab baca status tu, hati lebih luka parah baca komen2 yang sangat tak sedap dibaca tu.

tengkorakemas said...

joe, tak sempat baca entri komik tu, ada masalah ke?

encHIx laNDax said...

diorang dah lupakan kontrak sosial dan lupa perlembagaan malaysia~mula la naek kepala..

Farihah Ahmad said...

tu la. kadang2 takot jgak. bkn apa, kita salu xfikir pnjang bila berkata2... wuuu takot.

fiddeOmar said...

salam singgah...

mencari publisiti murahan:itu mereka.

terlalu cepat melatah: itu kita

ingatan untuk diri sendiri jua.

Salam Ramadhan

lionteen said...

dunia dah nak kiamat..
makin ramai la yang mngutuk islam..
sedeynye:(

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

ohhhoo ada org memarah joe ke pasal entry komik pagi tadi.. takpa.. sabar okeh...

amoi said...

i am chinese. and i can understand from her perspective why she saying like that about the mosque. come on. biar pmpn tu marah sorang-sorang dengan masjid taman rumah dia. so nanti senyap lah pmpn tu.

yang ada manusia gatal tangan pergi maki hamum dia buat apa?

no wonder lah yang bukan islam pandang rendah dengan islam sebab kes kecik macam ni dah maki hamum bagai. i dun see any butt hurt chinese yang pergi serang those malays yang maki hamum pmpn tu. why?

because they dun want to be so idiot to argue back those typical statement on her page. I am sure all her chinese friends knows about this already.

since when Islam ajar untuk maki hamum orang yang dah buat salah? konon-konon nak tegakkan agama. tapi tak nampak ke sendiri dah menjatuhkan martabat agama sendiri dengan maki and likes hates page pmpn tu?

aku syak yang maki2 tu semua culture shock kot. first time jumpa racist kat malaysia.kah kah kah!

dah nama duduk malaysia yang BERBILANG KAUM. of course and for sure there will be a racist out there.

ok. aku bkn sebelahkan pmpn tu sbb pmpn tu cina jugak. pmpn tu ada salah gak. tulis status racist. hey. yet. opinion dia kan? So nak bising apa?

ni belum lagi kes budak nama salleh hina orang pose. again muslims butt hurt on that without thinking what kind of life salleh have.

I wondering is this country dilabel sebagai negara bebas bersuara or not? *sigh

mari semua pergi baca entry Thinking out of box aku tu. buka minda tu besar2!

and yang startkan benda ni tak lain tak bukak fan pages OH OH OH tu. shitty.

tq.

syahirul said...

makin lama makin ramai yg ingin femes melaui facebook.. cara yg paling mudah.. gyahahahaa~

Peri PiA said...

what's next?? :(

nabi tak ajar umat dia yang kena balik air kencing kena balas dengan tahi' tapi setakat komen je lah. tak boleh mengubah apa-apa-totally agreed !!

cube dgr lagu Maher Zain-Hold My Hand

joegrimjow said...

@Peri PiA

dah dengar, thx for the song!

Peri PiA said...

:),nice song

ARieF said...

wah..
makin teruk la dyorng ni..
tp spatutnye kte pn xyh r nk maki2.
biakan je..
nnti dyorng sndri yg bngang..
dyorng xboleh wt ape2..
malaysia ni ttap akan jd milik islam

Pija said...

salam.. sy stuju dgn pendapat admin yg kite perlu tegur secara berhikmah dan bukan dgn makian atau cacian krn itu tidak menggambarkan langsung keperibadian seorang muslim.. Dan saya setuju juga yang kita pun perlu hormati agama mereka.. cuma satu je saya nak kongsi pendapat, ada segelintir yang berkata; ada org2 non muslim ni yg xpaham ttg agama islam, sbb tu dorg ckp macam2 pasal agama kita.. tapi, kita semua kena ingat, even kita xpaham pon tentang sesuatu agama, itu bukanlah menjadi suatu alasan untuk kita kutuk agama itu. Secara azalinya, kita semua tahu yg kita perlu menghormati kepercayaan dan agama org lain, tak kiralah org muslim ke tidak. so, tak bolehlah hanya org muslim aje kena hormat agama org lain; org lain xhormat(kutuk) agama islam, xpe. it's not fair. macamlah mereka tak pernah belajar mengenai sivik, moral dan agama masing2 yg banyak menekankan mengenai sifat hormat-menghormati dan lain2. dorg pon leh pikir perkataan atau ayat2 ape yg boleh mengguriskan hati org lain, dan apa yg tidak. it's a logical thinking. well, same goes to us as well. wallahualam. :)

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW