Share

Facebook : Movie pertama dilancarkan!

Idea untuk memfilemkan social network merupakan salah satu idea baru lagi untuk menjadikan social network khususnya Facebook menjadi kegilaan orang ramai. Langkah yang begitu berani ini seolah menjudikan facebook sendiri kerana jika kualiti filem itu tidak seperti yang dijangkakan, sudah pasti akan memberi impak kepada Facebook sendiri


Poster



Apa yang menarik mengenai poster yang berada di website rasminya, quote dari poster itu iaitu 'You don’t get to 500 million friends without making a few enemies'. Sekarang facebook boleh berbangga yang mereka mempunyai lebih 400 juta dan mengumumkan akan naik kepada 500 juta satu tindakan yang sangat berani. Bayangkan kalau tidak capai jumlah setengah billion semasa movie ini ditayangkan, mana nak letak muka?


Sinopsis ringkas 'The social Network' ini adalah berkisarkan kisah permulaan CEO nya untuk setup Facebook sehinggalah ada Facebook sekarang. Dari Harvard sehinggalah ke seluruh dunia menggunakannya. Memang menarik dan janganlah berharap sangat untuk mengetahui rahsia kejayaan facebook dengan menonton filem ini disebabkan mereka takkan reveal rahsianya dalam filem begini. Nak tahu, kena buat kajian sendiri


Jesse Eisenberg yang memain watak Mark Zuckernberg dalam filem ini membayangkan kepada kita yang filem ini tidak meletakkan kekuatan pelakon sebagai faktor utama daya penarik untuk menonton filem seperti ini. Persoalan yang timbul, adakah 1 Oktober nanti, dimana apabila filem ini mula ditayangkan, adakah Facebook akan bertambah glamer ataupun prestasinya semakin menurun



Saat ini, pengkritik akan memainkan peranannya!


Trailer yang sangat simple




Positif


Seperti yang aku ceritakan di permulaan entry, jumlah user facebook sekarang baru 400 juta lebih dan jumlah setengah billion di dalam poster ini satu jumlah yang sangat besar. 3 bulan dengan penambahan 100 juta user lagi? Orang Facebook gile ke ape?


Tak, mereka tak gila, kenapa boleh mencipta filem seumpama ini adalah mereka bersikap positif dengan kekuatan yang mereka ada. Menggunakan sikap positif ini untuk 'boost' Facebook ke serata dunia nyata akan memberi impak yang positif juga


Kalau kita, sanggupkah mengambil risiko untuk mendapat sesuatu yang begitu bermakna dalam hidup?


pss : mereka guna tajuk social network, tapi tidak facebook, ternyata hajat merekalah untuk conquer keseluruhan social network ini! atau seluruh dunia web?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

19 comments:

cik selamah kundang said...

mcm best

Lelaki Ini said...

nak tgk!

CgMas said...

Ada apa dengan Fesbuk? Guna dengan pengawasan minda yang sedar, jauhi fitnah. So, yg masih kanak2 n anak2 muda harus diawasi oleh ibubapa masing2. Ramai dah yg keluar fb bila didapati tiada keuntungan bahkan menyebokkan hidup. Apa2pun, niat mesti betul, buat cara betul. No regrets...

joegrimjow said...

@cik selamah kundang

hehe, mmg best ni kot

joegrimjow said...

@Lelaki Ini

jom2 tengok, tp lambat lg

joegrimjow said...

@CgMas

stakat ni masih menggunakan facebook sebagai tempat terbaik untuk connection dengan keluarga

atty's said...

macam besh ..je.leh ar tgk nanti ..

senget said...

cool.
cant wait for this movie.
:)

btw joe, ur getting thinner n thinner each day. jealous!
auww...

:P

Sumijelly said...

seluruh dunia WEB kot derang conquer...hik3

Sumijelly.com

joegrimjow said...

@senget

senget, erkk? skrg ni dah bertambah besar dah. huhu. seb bek ada herbalife

Hazzy Ishak said...

ku guna sekali sehari je kot, tu pun tak update pape..hehe

RedBoy said...

berani sekali diaorang mempertaruhkan nama FB utk filem ni dan yg buat aku nk tergelak ni adalah dlm masa 3 bulan nak dptkan 100juta pengguna? fikirlah secara waras.. hishkk...

joegrimjow said...

@RedBoy
redboy, ku rasa xmustahil. huhu

kella said...

oh... harus tengok ni..
tengok lah budak tu.. makin nak naik..nak naik dan nak naik je dia kan? hmm

noor afzan said...

mwnarik gak ini.
ada juga dengar desas desus pasal ini.
kalau tak cerita pasal asal usul facebook, dia cite pasal pa je..?

sI tEDI said...

Teringat pulekk tokey JDm Dr rom*ey tu,
filem *elum keluar dah sasar puluh2 juta.

tp fes*uk ni macam *oleh sasar je.

Kita tunggu dna lihat!

joegrimjow said...

@noor afzan

mmg trailer tu pon macam ada persengketaan dengan kawan die je

joegrimjow said...

@sI tEDI

die nak buat filem ape?
huhu

Anonymous said...

cool

Harvard have loads of beautiful minded people.

Beautiful route never come as what it is, there are ups and down, sleek and edges.


iman

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW