Share

Kalau rasa diri tu besar sangat!

Entah kenapa, aku rindukan ucapan 'hi' 'morning' 'what can i help u?' dan yang paling aku rindukan, senyuman yang... ikhlas!


Tadi pergi bayar bil telefon.... Masam mencuka orang di kaunter

Pergi bayar bil astro..... Pandang pun tak, hulur tangan mahu minta bil

Pergi pos barang.....AWEK CUN!!... jeling macam nak telan aku je!


Kadang-kadang pelik dengan orang kita ni, padahal agama kita ajar jumpa orang bagi salam, yang jawab pula adalah wajib dan paling ditekankan SENYUMAN! Bukankah 1st impression itu penting dan aku rasa benda ini sangat kita tidak praktikkan di negara kita. urmmm, mungkin ingat senyum tu nak mengorat kot?


Allahualam...







Besarkan bumi?
siapa berani angkat tangan pernah kelilingi bumi?
aku tak pernah, banyak lagi tempat di bumi tak aku lawati






Ini perbandingan bumi dengan planet lain dan juga bulan
memang bumi ni agak besar






Tapi di sistem suria
Bumi ni takdelah besar sangat





Neptune dan Uranus jauh lebih besar
tengok, memang jauh perbezaannya





dan di sistem suria, saturn antara planet tercantik





dan yang paling besar sudah pasti adalah Jupiter
huh, memang nak compare dengan bumi, kecik je kita





Semua ni kalau nak compare dengan Matahari
memang kalah besarlah jawapan die
sebab matahari terlalu BESARRR!






tapi, ada lagi yang lebih besar dari matahari
iaitu Sirius





Sirius paling besar?
taktak
ada lagi Pollux




Ada lagi yang lagi besar iaitu Arcturus





dan arcturus ni nak compare dengan rigel
memang sangat kecik je







ada lagi yang lagi besar






lagi lagi besar






ni lagiiii besar





ni plak
sangat sangat besar
V509 Cassiopelae













ok, agak2nya ada lagi yang lagi besar
nak compare kita dengan planet ni
aduss, memang sangat kecik









eh eh
ada lagi yang lebih besar dari V509 Cassiopelae
tengok apa dia






ada lagi yang lebih besar besar besar








dan yang paling besar
adalah....




VY Canis Majoris

compare dengan matahari kite
kecikkkk je






ini baru dijumpai oleh NASA
yang tak dijumpai lagi?
sangat sangat banyak lagi!



tengok ciptaan ni
Betapa agungnya DIA yang maha Kuasa
inilah keagungan yang patut kita selalu ingat


besar sangatkah kita???
ingat ada lagi yang LAGI LAGI LAGI BESAR!!




sumber : email



pss :
Anda besar dan mahu jadi kurang besar?
Anda berada di Kelantan?
Jom masuk Weigt loss Challenge KELANTAN
anda kurus. anda dapat duit. RM 1050 untuk dimenangi!
=)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

45 comments:

Hazzy Ishak said...

aha.pernah terima email ni. tak sangka disebalik matahari yang besar tu rupanya masih ada lagi planet yang BESAR.

Allahuakbar

Amir Izzat said...

salam.

wah! info menarik..ingatkan yg lepas matahari tue je yg besor..rupanya ada lagi..Besarnya keagungan Tuhan.. Kalau kita rasa kita besar,ada lagi yang lebih besar dari kita,kan?

dalam ciptaan Allah..ada yang tersirat..wallahualam.

joegrimjow said...

sia2 kalau kita tidak ambil iktibar dari keagungan Dia ni

mintak dijauhkan dari takbur dan riak

y@n@ M!B said...

subhanallah..memang sangat Agung ciptaanNya..sampai tak boleh nak bayangkan dengan akal yang kecik ni =)

NyNaA said...

insaf jap..Allah itu Maha Besar..kejadian2 ni semua ibarat terletak di 'tapak tanganNya'...

Queen said...

memang..muke masam je..budget bagus..menyampah betul...

joegrimjow said...

=)

jgn jadi bermuka masam ya

bARdbOO said...

btol tu..org kita majoriri nya yg kat kaunter mmg susah nak senyum..ni lebih kurang macam masalah umah or peribadi d bwk ke tmpt keje...hampeh btol..

Matjoe said...

wow, terror ko bab besar2 ni.

Dyna Yvonne said...

mmg salu jadi mcm nih...
tah ape yg payah sgt nk cenyum n tegur baek2..
takut kuar emas dr mulut kot..
^_*

joegrimjow said...

senyum pon bleh kluar emas
huhu

joegrimjow said...

matjoe, terer la skit nak kecikkan org ni
hehe

kawie2020 said...

salam singgah joe...

budaya senyum nih dah lain macam jer ngan org2 kita nih...

mereka lebih senang senyum manis pada pelancong2 luar negara tetapi malas untuk senyum dengan orang sendiri...

pelik kan...

pernah dapat email tentang yg besar2 nih tapi ia bagus sekali untuk menyedarkan kita bahawa allah maha besar...

Idda Hashim said...

Nape kedekut sgt nak senyum, bukan kena bayar pun

Kebesaran Allah tak terhingga buat umatnya, lebih2 lagi hambanye yg selalu merasa rendah diri, taat padanya.

En iLham said...

salam singgah joe

hmmm, mmg geram juga dengan sikap pekerja2 counter yang bukan lagi tidak senyum tapi boleh marah2 pulak kalau kita tidak tahu atau terbuat salah

aduhai

kalau kerja pun sudak tidak iklhas bagaimana dengan rezeki dan gaji yang diterima

Nur Su'aidah said...

bro! jom pergi ESQ :)

joegrimjow said...

suaidah, esq kat mane?

FarhanaDr said...

Senyumlah.. Tak kena bayar pun.. Huhu.. ;)

Down to earth.. Heee..

Nur Su'aidah said...

kt Kelantan ada jugak kalau mahu.
Tapi untuk anda, join Mahasiswa lah kalau mahu :) Mahasiswa kt KL jaa. Bulan 10 nanti. kamu ada lg ke?

joegrimjow said...

farhana, senyum sokmo

suaidah, bulan 10 dah xde da ;)

Cherrie Pie Sweety said...

welcome to malaysia :)
tapi taks emua.. ada yang mengamalkan kempen budi bahasa nie he he

mier@merr said...

subhanallah


smile always :)

Nur Su'aidah said...

kalau esq buat kat UK, pergilah :)

IERA HAJERAH AZMAN said...

subhanallah :)

KembarA KehidupaN said...

masyallah...ALLAH maha besar..

owg malaysia mmg cmtu..hihihi,selamat pulang hihihi

mirachantek said...

bro, ko nak jadik astronomi punya orang ke? heheh

tu la, aku pun rasa 'budi bahasa budaya kita' ni tak mendapat sambutan.

Masy said...

mak aihhhh gerunnye T______________T

sfatimahzj said...

ada yg lbih hebat yg tak tjgkau dek akal..
lemahnya kita...
betapa perlunya kte pd DIA..
subhanallah..

WZulhilmi said...

Bagi aku lah kan.. Dulu aku pun pernah merungut jugak kenapa lah kebanyakkan org yang jaga kaunter ni asyik masam je muka.. Jarang dpat yh mesra. lagi2 klu pegi kat satu bank ni. Semua wajib budget muka masam.. hahah.. But then aku sedar diorg dah kerja dah lah berjam2 dari pagi sampai petang. Jumpa pulak pelbagai jenis kerenah org. Lagi2 customer yg nak kena lempang. tambah pulak masalah keluarga+kerja bertimbun2 sebab tu diorg agak jarang nak senyum. So sejak tu aku dah faham diorg punya situsi. Bersyukur lah dpt cashier yang masam2 muka. Klu dpat yang suka maki? lagi haru.. Hahaha. Btw ni just pandangan aku je. :)

Tapi seboleh2nya senyum lh klu boleh. Sebab senyum tu kan pahala yg paling senang nak dpt.. :)

AiZ said...

biar betul.. ade yang lagi besar drpd matahari?.. terbeliak mata jap..




Mari berbalas komen.. ^__^ gagaga
Jom belajar cara design blog dari zero ke hero



.

Anonymous said...

Allah Maha Besar.. itulah yg sebesar2 nya.. nikmat iman dan islam itu tiada terhingga dan x dpt diungkapkan dgn kata2.. Subhanallah Alhamdulillah Lailahailallah ALLAHU AKBAR...!!!!

Sang Karipap said...

Kalau bumi yg kate kecik tu pun masih ramai lagi yg tak mampu nk jalan2 seluruh dunia..ini plak yg entah nama pape entah tu..haha

Mak Su said...

wah, sahlah... ilmu maksu sgt kecik, dan maksu adalah orang kecik, tapi maksu suka senyum :D

Lelaki Ini said...

menci owg x reti snyum!

.alie. said...

yang jaga kaunter sekarang tak kira swasta atau kerajaan dah,ramai yang macam tu..

Effy Saiful said...

hehe, it's funny how students who study in UK resent Msian people masa berurusan.. Sedangkan kitorg bdk2 mesir ni rasa bersyukur gila bila berurusan masa balik bercuti kat malaysia.. bayangkan pulak kalo local british people berurusan dgn org mesir kat sini?? THE GAP! LOL

Ann said...

kita nmpk ciri2 islam kt negara bukan islam..tp kat negara islam, takde ciri2 islam...

rhapsody LiN said...

ku geram kalau org kaunter yg sombong. ade lah kedai kat umh ni.. selalu gak beli barang kt citu. dapat duet, lin yg ckp terima kasih. dia senyum pon x. huhu..

syahirul said...

sebesar2 ciptaan Allah, tiada yg lebih besar dan agung melainkan Allah..

meogrimjaw said...

wah... superb kejadian alam ciptaan Tuhan

Sha-na.Szied said...

Yang paling [paling paling Besar

ALLAH SUBHANAHU WATAALA..

ps: joe mmg best la.. dapat 1 info baru. x sangka ada byk lg yang lebih besar dr matahari kt galaxy sane

subhanaaaaaaalllah!

joegrimjow said...

zulhilmi, ku pegi pagi, xkan pagi dah muka masam. huhu, thx for sharing

WZulhilmi said...

Haha.. Mungkin pagi tu dia ada problem dgn suami? anak2? Tu yg terbwk samapi tempat kerja tu.. Hahaha.. But still everyone hv their own opinion.. and i respect that and i try to think postive for everything that happen in my life.. *Sometime tak boleh nak lepas pikir2 negatif jugak*.. And aku paham perasan ko bila makcik buat muka masam masa kita nak bayar bil.. memang kita pun hilang mood sekali.. Hahahaa..:)

syarifah radiah ibrahim said...

subhanallah.


hurm tadi pun baru pegi kedai, akak cashier tu nak bagi duit balance pun tak pandang muka, masam je lak tu.
peh ai~

nadya said...

kalo rasa taknak senyum+taknak berkerja dengan baik+nak m0ody memanjang,,,baik duk dalam hutan.
konon je budi bahasa budaya kita.
ceh~

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW