Share

Tutorial blog : cara berblog musim exam



salam 1tutorial

alhamdulillah, segala perancangan untuk exam berjalan dengan lancar. jadual study 5 jam sehari berjaya dituntut. pelik macam mana orang dapat study sampai 12 jam sehari, bagai nak pecah kepala otak ada la kalau study terlampau lama. kagum. mungkin ada yang pelik bagaimana aku yang dah mahu nak exam ni (musim exam skrg) masih lagi boleh berblog macam biasa. kali ini mahu share beberapa tips untuk berblog musim exam. ini lebih kepada perkongsian ;-)


credit here
masa nak exam boleh fikir pasal nak tulis entry blog



1) Peruntukan masa untuk berblog

Bila mana musim exam ni, sepatutnya segala kegiatan online ni kita ketepikan. bagi aku, itu tidak berapa betul. Otak kadang2 perlu berehat, jangan sentiasa tertekan. Cara aku nak rehatkan minda adalah dengan blog. erk, satu fakta yang ku ambil lebih banyak masa berblog berbanding main facebook. jadi, peruntukkan masa betol2 seperti mana peruntukkan masa untuk study. kalau macam aku, pagi akan ada sejam solid untuk blog dan malam sejam lagi untuk berblog. 2 jam, ok lah tu ;-)



2) Hasilkan entry yang ringkas

Yang penting kena sentiasa update. sekarang ni walaupun musim exam, aku update 3 kali sehari. hehe. kalau perasan, entry aku dah banyak yang simple2. contohnya pasal bung dan juga ratu cantik ni. bukan panjang2 lagi. nak try ubah cara berblog dengan hasilkan entry simple. mungkin ini dapat menarik lebih ramai pembaca, siapalah tahu kan? jadi musim exam ini, hasilkan entry yang ringkas, yang penting dapat menarik org untuk membaca



3) Join contest blogger

ahaa, ramai yang nak masuk contest untuk menang. kalau semua nak menang, siapa yang akan kalah? hehe, jadi, musim exam ni, sangat sesuai untuk join contest orang. penting join contest orang ni, satu sebab kita akan dapat backlink dari penganjur contest (penting untuk pagerank) dan satu lagi, dapat membina perhubungan dengan blogger lain (kesan jangka panjang) join contest masa exam ni, kita buat je entry pasal contest tu, tak perlu harap sangat untuk menang, yang penting ada entry untuk di publish. stakat musim exam ni, aku dah join contest besday alisya dan jom cuti2. best2



4) Kurangkan blogwalking, fokus pada kreativiti entry

nak exam, sempat lagi ke nak blogwalking ni? kalau macam aku, cuma melwat blog2 yg agak rapat je masa exam ni, memang tak sempat nak melawat semua. Biasanya ku akan terjah balik yang sudi komen, sangat penting untuk jaga hubungan, nanti akan dikata 'kerek' pula kan. masa exam ni, otak lebih fresh sebab banyak ilmu yang masuk. bila fresh, banyak idea yang menarik akan timbul, apa lagi, tulis la entry yang kreatif ;-)



5) Hasilkan entry mesra SEO dan pasal isu semasa

sekarang ni sibuk orang kata pasal judi, piala dunia, lisa surihani dan macam2 lagi. Untuk jimatkan masa menulis entry sambil pastikan statistik blog sentiasa lawa je, hasilkan entry yang berunsur pendapat kita terhadap isu ini. tak perlu panjang, pendek dan ringkas. orang pun bukan nak baca sangat pendapat kita kan? at least, ada kesedaran untuk mengingatkan pembaca akan isu2 semasa ini. give it a try ok




ok, cukup setakat itu dulu. ada masa, ku kongsi lagi. jangan lupa, yang kita berblog ni menggunakan masa, masa tu lebih berharga dari emas. kalau kita tak manfaatkan masa ketika berblog dengan betul, kita tergolong dari golongan yang rugi


kita nak untung kan?


jom berblog dengan tambah input,
bukan mahu kejar traffic semata2


pss : pesanan untuk diri sendiri juga ;)

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

23 comments:

Hizami Rahim said...

yang penting lisa surihani.
haha.
;)
well joe,
good luck.
;)
moga berjaya~

joegrimjow said...

thx ya bro
;)

ieQa sWetLuv said...

like this idea...


sama bz gak tgh exam



tp blog layan jugak huahua

fikah mus said...

stuju part otak lagi fresh waktu nak exam.
waktu ni jugakla semua idea datang melimpah-ruah.

all the best for ur exam bro.

joegrimjow said...

mgkin tutorial ni membantu
;)

LORD ZARA 札拉 said...

Good luck Joe~

he he he~

mostly ku dah guna time study dulu~
skang dah kerja, lain plak gayanya~

he he~

kembatolo™ said...

ringkas penting kot, sebab kalo tengok entri yuang berjela2, nak baca pon otomatik akan rasa malas..haha..btw,nice info~

joegrimjow said...

entry panjang boleh
cume kena btol2 ada input
;)

FarhanaDr said...

Ye.. Kualiti bukan kuantiti.. Heehee.. Joe.. Study study.. Mau sambung master kate.. Huhu.. Gud luck adik joe.. Ngeee.. :)

joegrimjow said...

huuu
rini berblog lama skit
;)

Izzatul Ismail said...

information yg berguna utk blogger2 yg maseh blaja and 'taksub' berblogging hehe

Jard The Great said...

gud luck exam joe. =)

joegrimjow said...

taksub tu...\hehe

muhammadthoriq said...

ahha,skali kene tag jgk.
adesss...blaja dr org yg berpglmn.
thanks joe!
:D

eqbalzack said...

all the best n gud luck joe...

bARdbOO said...

alamk dh abes exam la...xdpt nk ikut tips2 ko..hehe...trase ni tau, sbb time aku exam aku mmg x update blog..hehe

bARdbOO said...

alamk dh abes exam la...xdpt nk ikut tips2 ko..hehe...trase ni tau, sbb time aku exam aku mmg x update blog..hehe

Mohd Adziim said...

Blog memang relaxing. :)

Pandai Joe tag aku untuk contest bday Alisya. Tau2 je aku mesti masuk.
Haha~

joegrimjow said...

adzim, naluri kuat katakan akan masuk
hehe

zool said...

kalau tip ni aku tau masa aku belajo dulukan bagus..
tapi time aku belajo dulu takde blog2 ni..
website pun buat pakai tripod.com huhuhuhuhu huduh gile time tu..

Encik Tikus said...

lisa surihani saya punya :D

su_zul said...

Salam. Wow!!! Joe, mantap :)
Tak puasa blog walaupun tengah perang dengan exam.

Apa pun, moga pengisian memberi manfaat dengan dua jam setiap hari berblogging untuk 3 entry ye :)

Kujie said...

masing2 ada 24jam sehari semalam, pandai2lah susun atur hidup....pengalaman seharian yg kita kutip itulah sikit sebanyak akan mengaturkan disiplin diri

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW