Share

the intern : you are fired!



untuk pusingan pertama pasal hot chocolate vs champagne disini dan juga entry pusingan kedua pasal donut dan cookie free disini. kali ini pusingan keempat! the intern - sebuah pertandingan seolah2 the apprentice yang dianjurkan oleh enterprise zone uni of sheffield!


the intern pusingan keempat!


sebenarnya pusingan keempat dijalankan pada jumaat lepas, tapi baru kesempatan untuk publish cerita ini pada hari ini. pusingan yang penuh dengan onak duri, pusingan yang paling kritikal untuk meneruskan ke pusingan pusingan seterusnya. pada pusingan ini, lebih banyak penyingkiran akan dilakukan!


pitching presentation


kali ini setiap individu akan bekerja dalam satu kumpulan tetapi untuk ke peringkat seterusnya, ditentukan melalui persembahan individu, bukan kumpulan. mula mula ku ingat pitching ni berkaitan dengan alunan suara, rupa rupanya lebih kurang sama dengan cara kita untuk present sesuatu kes.


tugasan berat


memang cukup susah bagi aku yang bukan 'mother tongue' untuk bertanding dengan mat saleh mat saleh disini. sudah tentu advantage ada pada mereka. tetapi layan je, jangan mengaku kalah sebelum berjuang. itu pegangan nenek moyang joegrimjow!


pertandingan ini menjurus kepada kumpulan mana yang akan menarik perhatian para juri untuk melabur keatas projek yang dibentangkang. group aku memilih 'uni cycle' iaitu satu perkhidmatan recycle di universiti untuk kemudahan pelajar disini. dengan menyediakan perkhidmatan pengiklanan kepada syarikat2 luar, sememangnya 'uni cycle' projek kami memiliki keistimewaan sendiri. yakin untuk meneruskan pembentangan!


tak sembahyang jumaat ke bang?


pukul 10 hingga 12 adalah group meeting, pukul 12 hingga 1 adalah lunch dan presentation adalah pukul 1 hingga 2. solat jumaat? ya, pukul 1 suku start solat jumaat. adakan perlu aku ponteng solat jumaat untuk meneruskan pertandingan ini?


dilema
dilema
dilema


aku berbincang dengan penganjur yang aku ada hal pukul 1. dia benarkan aku keluar tetapi tidak dapat beri jaminan kalau aku boleh ke peringkat seterusnya sebab kali ini setiap yang memilih adalah juri luar, 100% melalui pembentangan nanti. perlu atau tidak untuk ponteng. ada rukhsah tak?


istinba' hukum sendiri


akhirnya aku buat keputusan untuk solat jumaat. pukul 1 lepas lunch, terus cabut ke masjid. ok, cerita pasal lunch ni pun menarik jugak, sebabnya makanan yang disediakan.... cukup mengiurkan. ya, sangat sedap. tapi sayang, beef! alamak, tengok tanda halal memang sah sah tak de, jadi hanya boleh memandang saja mereka makan. orang makan sedap sedap, aku makan hati tengok dieorang makan....


sandwich yang mengiurkan




robyn... nak awak, eh eh, nak air sikit




memang makan hati je la dengan makanan ni, makan buah je la



makanlah korang... makanlah... hukhuk



selepas ambil buah, ku duduk di satu kerusi. seolah mengenang nasib, melihat mereka makan dengan bersungguh sungguh. datang seorang penganjur dan dia bertanya sesuatu


'why u dont take sandwiches?'

'prefer this apple' berdalih, takkan nak bgtau beef tu tak halal



'are u vegetarian?'

'sort off' cuba menamatkan perbualan secepat mungkin



'we have vegi sandwiches...'



apakah??? macam mana aku boleh tak nampak? tengok betul betul, ya memang ada sandwich yang tertera huruf v. vegetarian. apa lagi, dengan bersungguh sunguh aku ambik sandwich tu. haha, nampaknay satu pinggan tu aku punyaaa! yang lain tak sentuh pun pinggan vegi tu sebab makan yang ada beef, aku je la bedal sorang2 pingggan tu. kenyang2. lepas lunch, aku mintak diri untuk pergi solat. slot presentation terpaksa aku lupakan.....


habis solat


lebih kurang 1.45 petang. kalau nak berpatah balik, pukul 2 lebih baru ada kat sana. memang tak sempat. jadi tunggu je la msg dari penganjur. tunggu punya tunggu, takde msg. sampailah pagi tadi ada msg masuk



'sorry joe, u have not made it through bla bla bla'



alasan yang diberi ku tiada semasa presentation dan juri tidak dapat memberi aku markah seterusnya... u are fired! tapi kena pecat bermaruah, bukan semata mata kena pecat sebab tidak berkemampuan dalam bisnes, tapi sebab pergi solat jumaat. alasan alasan ;-)



memang best masuk pertandingan ini. banyak kawan dapat. will, robyn, vicky, paul, chris, layo dan banyak lagi la. juga ku dapat banyak skill2 berbisnes yang baru dan lebih memahami cara mat saleh kendalikan sesuatu bisnes yang agak berbeza dengan orang kita. satu kelebihan orang kita berbanding dengan mat saleh ini adalah.... passion! sepatutnya kita berbangga dengan nilai itu!



sorry joe, you are fired!!




rugi kalau tinggal di uk tapi tak kenal budaya mereka. maksud kenal bukan menghalalkan benda yang haram, tapi belajar kenapa ada budaya mereka yang sememangnya jauh berbeza dengan kita. bye bye the intern! ku kalah dengan perasaan bangga (cover cover)



pss : tiba2 rindukan seeorang.....

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

37 comments:

Adziim said...

Ah~ sayangnya kena pecat.

Ps : xpe..ada orang tu bleh tolong gembirakan hati joe.

adikeica said...

kau rindu pokok ke kelapa? ke batu?

milimilo said...

oklatu kene pecat bermaruah.tp still best hape.

joegrimjow said...

best2
sangat best

joegrimjow said...

eica, rindu mak la, haishh, dah lama die xangkat tepon...

Farid mM said...

kudos to you joe!

enyheartsdiamond said...

lapar tgok robyn.. eyhh.. sandwich :)

joegrimjow said...

sandwich sedap!

muhammadthoriq said...

kiteorg dah support ko aritu still x dpt ke next lvl.xpe,cedok pglmn,hohoho...:D

'AQILAH said...

heee yg penting pengalaman :)

joegrimjow said...

yg pusingan support tu lepas
ni pusingan lain pulak thoriq

Q said...

joe dah involve dalam pertandingan ni pon dah best dah. w/pon dah kena pecat tapi pengalaman tu mmg susah nak dapat mana2.

joegrimjow said...

betol
pengalaman camni susah nak dapat
;)

ardinihumaira said...

uiskkk... tak pe encik joe.. yg penting solat ^__^ menang kalah cite kedua. ;)



MAY HAPPINESS BE AROUND YOU NOW AND FOREVER

joegrimjow said...

dah ok dah kot
pengalman banyak dapat

Hizami Rahim said...

wow.
that's ok.
keputusan yg bijak.
;)

tujuhhariseminggu said...

wahhh en joe...
bagus2...
tepuk2 utk en joe... :)

Hazzy Ishak said...

cuba lagi lain kali
jgn lupa bawa bekal sendiri ek
;)

With Love,
HazzySuperb

[z@ck] said...

ahahaha..
kat sini pun kalau ada party pape..amik yg vege je la..tak sedap pn,telan ja..janji perut kenyang.

hahaha

Azrul Hisham said...

bukan mudah nak dapatt pengalaman tu bro...

apapun tahniah walaupun kena pecat...

best dengar citer pasal bisnes ni :)

atty's said...

sekurangnya ko kena pecat..ngn bermaruah ..

Matjoe said...

joe, ko rindu kt robyn tu ker? mantap jugak komposisi tubuh dia. tu yg ko nak tu kn??

.::WaNiE::. said...

sib baik vegie sandwiches tu orang tak sentuh hikhikhik.

Alimaz-Kembara Terasing said...

waaaaaaaaaa sandwich

eNaSaN said...

akU bangga dgn kamOO....bla...bla..bla.......

mama zharfan said...

best..pengalaman yg sgt berharga tu...

joegrimjow said...

bla bla bla

hehe

joegrimjow said...

dieorg lebih prefer yg beef
chicken semua
xlayan vegie2 ni

ambil kesempatan

~kuyam~ said...

dats ok joe

btl la spt d katakan,dunia adalah penjara bg org2 beriman :)

Mak Su said...

saya nak burger turkey satu :D

.encik.SEDAP. said...

x payah jauh2, malaysia ni pun banyak company (termasuk Bumiputra) yang tak bagi pekerjanya solat atau/dan menutup aurut.

dunia akhir zaman sangat.

joegrimjow said...

kat sini bukan tak bagi
cuma kena pilih nak pergi atau tidak

kak ina kl said...

tak lah akak gurau pasal hal semalam..

skrg kena rapat dengan joe lah..nak buat baik..

alahai susah jugak duduk negara omputih ni.silap-silap boleh hanyut kan...jaga diri-diri baik yer..

Frodo Baggins said...

>>___<<


terbaixxx ..
bla bla bla


hahahhaha ...
kene pecat bermaruah
jom sujud syukur
keh3x

MuNsYi SaMa said...

respect u bro! Kalau ada rezki lain kali leh join lg.=)

isyahizzati said...

en.joe,sila amik awrd anda yer..hehe

atteya azmi said...

entri best sgt.. x boring la bace..^^v

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW