Share

indahnya bila dah bertunang : lelaki

entry republish, khas untuk pembaca baru di blog ini. nama terpaksa ditukar untuk menjaga keharmonian orang.



hi semua!

salam 1bumi. hehe. alamak, tak siqah pulak hi hi ni. nak hi hi, nanti jadi macam eazlyn plak,u kata hi i kata bye bye. kita siqah sikit ya, assalamualaikum, tak jawab berdosa jawab gatal. hihihik. modal budak budak kan. ok, nama saya zainal. ahaa, pelik nama saya tu? ala, rilek la, nama tu nama glamer je.


kamu semua sihaaaaattt???


kalau tak sihat, pergi jumpa doktor ya. kalau sihat, jangan lupa ucap alhamdulillah. ok ok, saya nak cerita pasal status saya ni. sekarang saya sudah secara rasminya 'taken'. bukan takken permainan video game tu. 'taken' mean dah diambil. alamak, tak siqah lagi. ok ok, perkataan sepatutnya, diambil. ahaa, ok? maksudnya saya dah tak free la sekarang, dah berpunya. bagaimana warna perasaan saya? berwarna warni. oho oho. memang indah perasaan bertunang ni.


camne ya?


saya cite la sikit sapa tunangan saya ni. tunangan saya ni adalah kawan saya di tingkatan 1. wahhh, tingkatan 1 tuu, kekal sampai sekarang tau. sekarang ni kawan tu dah jadi tunang saya dah. hihi. bahagia rasanya. dulu biasalah, budak budak. sudah pasti nakkan orang kan. saya tak terkecuali. sukakan seorang budak perempuan ni. cantik di pandangan saya dan saya rasa bahagia je bila saya pandang dia. wahh, adakah ini dinamakan cinta?


sebab orang cakap saya ni tak hensem, tapi saya rasa saya dah cukup hensem dah kot, jadi saya tak berani nak luahkan. kot kot la di reject. ooh, saya tak mahu jadi macam tuan empunya blog ni, direject tanpa segan silu oleh pompuan yang dia minat. haha, saya tak mahu jadi macam tu. jadi, saya pendam je la perasaan tu. tengok macam mana ia akan terjadi kan. lets time decide. acee acee ceee...


tingkatan 5


saya dah mula ceburi usrah. dulu ingatkan usrah ni bincang pasal apa la agaknya, jadi saya dah mula ada stigma negatif. tapi sebab orang cakap belum cuba belum tahu, saya pun trylah usrah. waahh, memang abang naqib saya tu memang sempoi, jadi saya dah tertarik dengan usrah. usrah ni macam 'islamic' kan. kita tukar la jadi 'keluarga'. padahal usrah dengan keluarga tu sama je maksud dia, cuma bahasa je lain. pasal usrah ni, banyak saya belajar, bukan sahaja bidang agama, pasal soal hati pun adalah. wahh, saya cukup rasa cinta akan usrah ni


saya dah berazam mahu jadi naqib berjaya. nanti orang akan gelar saya ustaz zainal. saya cakap je, semua orang akan dengar. nak buat macam tu, kenalah banyak ilmu. saya pun menuntutlah ilmu sampai selebih lebihnya. sampaikan perasaan saya pada perempuan tadi tu dah mula berkurang. rindu untuk menatap wajah dia dah berkurang. memang best la usrah ni!


program bagus


lepas sahaja matrix, saya ikuti satu program menarik. sebab saya dah ikut usrah agak lama, jadi saya dipilih untuk jadi faci. wawahh, bangga ni sebab boleh jadi faci. kalau jodoh tak kemana. guess what, pompuan yang saya minat tadi pun join juga! dan dia pun jadi faci! waaaah, adakah ini jodoh? sebab saya ni seorang yang pemalu dan memang tak banyak cakap dengan perempuan, jadi saya tak juga bertegur sapa dengan dia, walaupun saya tahu dia sememangnya perempuan yang saya minat sejak dari form 1 lagi tu. dan.... dia bertambah cantik! pasti ramai yang minat ni.


sesi perkenalan


macam biasa, para faci akan memperkenalkan diri di hadapan peserta. sebab permintaan peserta lelaki yang gatal gatal mahu 'ladies first ladies first' jadi mulalah perempuan yang memperkenalkan diri dulu. masa perempuan yang saya minat tadi perkenalkan diri, wahh, 1st time saya dengar dia bercakap dengan gunakan mic. sungguh berkaliber. penuh ilmiah. cara pertuturan dia, buat hati saya terpaut. saya dah lama tak ingatkan dia sebab ikut usrah buat kita sibuk dan tak sempat nak fikirkan pasal perempuan ni, tapi dengar dia bercakap, hati ni seakan dipukau. nampaknya kena lakukan sesuatu!


sebab ini adalah pertama kali dia akan dengar saya bercakap, jadi saya kena control macho juga ni. ermmm, fikir punya fikir, macam manalah agaknya mahu menarik perhatian audience. hampir kesemua faci semuanya berkaliber, saya tak mahu ketinggalan juga. tambahan pula si dia sedang mendengar. ok, mungkin cara ni terbaik


'assalamualaikum semuaaaaaa' saya cuba menarik perhatian.

'wsalam' semuanya menjawab


'ok ok, abang mahu tanya sesuatu' bahasakan diri saya abang


'kalau kita mula mula jumpa orang, apa yang perlu kita buat?' saya cuba berteka teki

'bagitau namaaaaaa' salah seorang peserta menjawab


'salah salah, ada jawapan lain' saya cuba memancing, nampaknya peserta semua suka dengan cara ni

'bagi salammmmm' teka seorang peserta lagi


'salahhhh' saya menafikan

'dah tu apa dia??' seorang peserta yang mahukan jawapan


'nak tahu kena buat apa?' saya cuba menarik perhatian

'nakkkkkkkkkkkk' hampir kesemua berteriak


suasana menjadi senyap

senyap

sunyi

sunyi

senyap

senyap


'kita kena.........SENYUMMMMM.... seindah suria, yang membawa cahya, senyum la dari hati, duniamu berseri' saya menyanyi


para peserta bersorak. wah, nampaknya dieorang sukakan suara saya. kata kawan saya, kalau saya masuk AF, konpem lepas punya sebab suara saya sedap, saya pun tak tahu ye ke tak, main nyanyi je la. sebab minyak dah naik, saya sambung je la sampai habis. yang best, dieorang sama sama ikut saya nyanyi. dan paling best lagi, saya sempat jeling perempuan itu dan dia senyum. wahhh, taktik berjaya!




habis program


percaya atau tidak, saya masih gagal untuk bercakap berdepan dengan dia. memang saya lelaki tak berani. ishh, bila lah saya nak ada perasaan berani dalam diri ni saya pun tak tahu. saya tahu susah saya nak dapatkan dia nanti sebab dia memang cantik, berilmu agama, pandai. memang pakej menarik, jadi saya kena cepat bertindak. nanti dikebas orang. sapa yang rugi? saya juga


sayang emak


kebetulan atau tidak, saya baru tahu yang perempuan tadi pun ikuti usrah juga, dan kebetulan, mak dia dengan mak saya adalah kawan seusrah. apa lagi, saya gunakanlah khidmat mak saya untuk merisik khabar. wawaaahhh, sayang mak. nampaknya mak saya pun berkenan dengan pilihan saya. tak lama lepas tu, saya suruh mak saya 'cop'kan. eh eh, maksudnya merisik r. ahaaa, saya bab cakap dengan mak ni telus lagi jujur, mak saya yang sporting terus merisik dan baru tahun lepas saya bertunang dengan dia.


hehe


sampai sekarang boleh bilang berapa kali saya bercakap dengan dia. entah, saya pun tak tahu. ni mungkin cinta. keajaiban cinta. orang cakap kalau kita dah jatuh cinta, perbuatan tu spontan, kita jatuh dengan sendiri, tak payah nak paksa paksa. saya syukur sebab dia pun terima saya. ye lah, kot kot dia mahukan lelaki sejati, pergi cakap depan depan, macam saya ni, saya guna perantaraan mak, rupanya tidak. dia pun satu kepala dengan saya juga. senyum senyum. mungkin suara saya nyanyi lagi senyum tu buat dia terpikat kot. hihik


sekarang saya tak sabar nak habiskan pelajaran saya. dah habis belajar, kawin pula. saya tak mahu terus kawin sebab saya rasa saya tak layak lagi. lagipun saya boleh control nafsu saya nak kawen lagi. so, bertunang tu sebagai langkah untuk booking gadis saya ni untuk satu masa nanti. waahhh, indahnya perasaan ketika ini. anda... bila lagi??


nota kaki : imaginasi dari satu cerita mungkin wujud

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

36 comments:

Hazzy Ishak said...

tiba2 perasan aku berwarna warni
joe tunang dulu kot
he he he

✿ y.a.n.i.e budak G.E.B.U ✿ said...

wah.....tahniah...

sudah bertunang (^^,)

iQBaL HaSBuLLaH said...

dengan jard ke apa???

Jard The Great said...

iqbal! ahahaha.. aku plak. bukanlah.
kecik hati cik tanah nnt.

atty's said...

bila lak joe nak bertunang nie..

Nazz@Purple said...

teruskan imaginasi..tak lame jadi realiti

Nazz@Purple said...

teruskan imaginasi..tak lame jadi realiti

wHoSeNa said...

ko ke joe??feel citer cm ko jer...
jrg org dpt citer seindah ini jika dier yg merasa...hee~~

tp klu slh...sori...;)

cik selamah kundang said...

ko ke joe?

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

wah .. entry menarik.. n lelaki itu a.k.a zainal adalah bertuah n kuat jodohnya ngan perempaun itu.. mengharapkan mereka ke next step pula lepas nie.. amin... heheheh

saya bertunang kejap jee... tak merasa lelama... lepas maghrib bertunang.. lepas ishyak dah nikah... hehehe so tak rasa la menjadi tunangan orang lelama... heheheheh

InvinceZ said...

mati2 aku ingt...
joe yg bertunang...
joe bile lg?
pokok dah ade...
tanah dh ade...
jeng3...

♥ Vee Violet ♥ said...

cepat2 bertunang...
joe, joe kena tag dgn vee.
terjah blog vee cepat.. :)

Kancilbiru said...

mmg indah masa btunang. tapi tak bleh lama2 nanti jadi muak lalu cepat nak bergaduh...

lyndadyana said...

eh2.. sape yg betunang nih??? u ke??
sory xbace abis.. mate sakit.. hehe.. waaa.. besnye.. bile lak nk kawen?? huhu

Azrul Hisham said...

tu la joe...memang indah...tapi banyak dugaan....biasa la darah tengah manis...hehe :)

LORD ZARA 札拉 said...

carikan aku sorang calon cepat Joe~

Sang Karipap said...

Cerita dah cantik dah, alhamdulillah nampak smooth dan licin aje perjalanannya.

Tapi yg realiti? Wallahualam. Semoga Allah memperkenankan keinginanmu wahai joe...nnt walimatul urus jgn lupa jemput geng2 blogger..hehe

.alie. said...

dah lama dah tu...
pasni kena koyok bawe..

=)

Queen said...

semoga berjaya kekalkan bercinta lepas kahwin...itu lebih indah..percayalaaaahhhhh

lieya orange M.I. said...

...huuu, rasa cam nak tunang jugak laa...=0

honey amour said...

aku dah ada sorang anak..maw tambah lagi seorang dua..wah..gitueww...

Roronoa Zoro said...

perh.. indahnya citer nie... andai kita semua macam nie.. mesti hidup diberkati...mudah2an... amin

aduka said...

tunang?
lambat agi....
kawen?
lagi lmbt..
tapi..
jgn kata aku GAY plak ye..

lalala~~~
=P

y@n@ M!B said...

feeling ouh baca kisah ni..=)

zida said...

hhaha best je entry ni. sila kawen cepat cepat =P

.::WaNiE::. said...

eheheheh comel sangat kisah ni :)

Kujie said...

pheeewit! dalam hati ada taman...

joegrimjow said...

wohoo,
ni bukan kisah ku
kisah org lain

joegrimjow said...

jard, hakhak, bukan dengan jard, bahaya, nama pun zainal, kena baca leklok ;)

joegrimjow said...

nanti nak buat entry pasl perempuan pulak
;)

Ery Farieha said...

ery bila lg?
errrrr
x matang lg ni.
hahaha

joegrimjow said...

jgn tunggu matang erry
;)

kella said...

joe! sangat beerti entry ini!
syahdu syahdan terasa

ciK LyndaWawa igUana said...

memang best..huhu

+akufobia+ said...

alaa.da kalah.sob.

noor afzan said...

sayapun sedang melalui process itu.
sudah bertunang.
memang indah =)
tapi better jangan tunang lama2.

eh, tuan blog pernah kena reject?

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW