Share

kat sape kite nak komplen ni?

terima kasih kepada cik chilabaey yang menyenaraikan blog ini antara blog yang dibacanya. boleh klik link untuk kesana (lawa anak angkat baru tu ;) ). entry ringkas ini hasil dari pembacaan email. baru balik dari manchester, fuuuh, sungguh menarik! mendengar dari seorang yang memiliki 7 kereta sport. yang paling latest, lamborghini. bile entah nak jadi kaya camtu. asyik berangan tanpa tindakan, sampai bila takkan tercapai kan? hehe. ok, lepas entry ringkas ni ditulis, nak blogwalking puas2. esok ku update macam biasa. tak sabar nak tahu keputusan contest wish joegrimjow happy birthday? pengumuman akan dibuat pada 27 april ini. yahuuuu ;-)




*******



dalam facebook, tertulis di status,
banyaknya keje, haish, bile entah nak siap ni


dalam ym, tertulis di status,
eseimen 3 muka surat lagi, kepala sakit, nak tido, eseimen camne?? tolongggg



komplen atau mahu lepaskan tekanan? atau sudah kebiasaan kita mengadu di tempat sebegini. aku tidak terkecuali. kenapa? sebab kalau di facebook, status macam ni akan ada orang komen balik, jangan tensen2, cool2, bawak bersabar dan macam2 lagi. itu kalau kawan yang nak komen. tapi kalau takde nak komen? memang lebih tertekan... kan?


adakah kawan atau keluarga tahu akan perasaan kita?


mungkin sesetengah kita rasa menulis status 'emosi' di facebook atau ym akan terubat sedikit, ataupun cuba komplen dalam blog dengan menulis entry, emo hari ini dengan orang ini, banyaknya kerja kena buat, exam nak dekat tapi study tak lagi (besenya blogger pompuan slalu camni kan? heheee) tapi persoalannya, adakah orang lain tahu akan penderitaan jiwa kita ketika itu? atau saja2 nak meraih simpati?


kepada siapa yang selayaknya?



"O Allah! I complain to You of my weakness, my scarcity of resources and the humiliation I have been subjected to by the people. O Most Merciful of those who are merciful. O Lord of the weak and my Lord too. To whom have you entrusted me?

To a distant person who receives me with hostility? Or to an enemy to whom you have granted authority over my affair? So long as You are not angry with me, I do not care. Your favor is of a more expansive relief to me. I seek refuge in the light of Your Face by which all darkness is dispelled and every affair of this world and the next is set right, lest Your anger or Your displeasure descends upon me. I desire Your pleasure and satisfaction until You are pleased.

There is no power and no might except by You."



ini adalah terjemahan doa Nabi Muhammad saw selepas peristiwa dakwah di Taif. tengok, contoh yang agung ini kadang2 kita buat buat lupa atau buat2 tak teringat. nabi dah ajar kita, untuk komplen segala hal, adalah kepada pencipta kita. kerana apa, segala ujian, dia yang bagi, jadi jika kita komplen kepadaNya, sudah pasti dia akan mendengar rintihan dari hambanya.


pesanan kepada diri dan kamo yang membaca


memang banyak dugaan dalam hidup ini. yang paling ketara dari segi masa, macam nak buat seseuatu perkara tu tak sempat je dan bila tak sempat, mulut ni cepat nak komplen kat orang. cuba atasi masalah2 ini dengan sabar. yang penting, terima je cabaran, kita sambutnya dengan muka yang macho dan bertenaga. pura2 takde masalah. macam gambar ni....















































baru nak jadi ustaz skit, masuk gambar ni terus cancel. hehe



jadi, jangan lupa, banyak masalah, kita senyum saja, nak jugak lepaskan tensen, nak jugak komplen, jangan lupa ada tempat yang sangat ideal untuk komplen, berkomunikasi dengan yang Maha Pendengar


senyum sokmo ;)



Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

43 comments:

iman said...

True, God knows us more than anyone else does. merintih pada manusia tak kan merubah apa2.Merintih pada Tuhan..He grab our hand and guide us. Save us. Wipe our tears. Contentment is from Him ...

-senyum tenang-

LORD ZARA 札拉 said...

Alahai Joe~
Penampilan bukan ukuran~

aku juga tak sabar tunggu 27 april~
bukan pasal contest, tapi pasal lain~ ehem3~


kih3~

milimilo said...

ouch,lg 2 hari.xsbr nak tau sape yg tpilih.susah kot nk pilih.byk best.heee.luah perasaan dkt fb tweet etc xkan rasa lega mcm luah dlm semayang dgn tuhan.sgt beza =)

joegrimjow said...

sangat beze kan
;)

░♥si lampu neon♥░ said...

cube bayangkan kalau Allah ade ym, msn,facebook,tagged,friendster...ish ish..mesti pelik.

joegrimjow said...

bab bayang2 untuk pencipta ni tak boleh, kita tak layak

♥chentatiku♥ said...

ya Allah…Engkau permudahkanlah perjalanan sahabatku ini dalam menempuh ujian yang telah Engkau berikanlah, kuatkanlah imannya, tenangkanlah jiwanya, kukuhkan perasaan cintanya kepadaMU dan berikanlah keredhaanMU dalam tiap langkah kakinya supaya nikmat Iman & Islam serta hidayahMU kekal bersemadi dalam dirinya…amen....

joegrimjow said...

thx uuuu

amin.....

MuNsYi SaMa said...

Betul. Mengadu dgn Allah je.Tp usaha itu perlu jugak.

ok pe ustaz cmtu joe.hoho

anisalya said...

jgn tensen2...
live life to the fullest
walaupun kadadng2 tu tak full lgsg..
hehehe...

nursarah said...

aku pun sedang dalam keserabutan kekalutan..terubat sket baca entry nih. mekasih joe.

faiz said...

"baru nak jadi ustaz skit, masuk gambar ni terus cancel. hehe"

abis ilang stress aqu tengok gambar tu... hikhik(mouse gelak)

Mr PenyuBiru said...

joe,ko pakai spek macam terbalik je.hehe..

betul tu,hanya Allah tempat kita mengadu.

~ Ann ~ said...

pewitttt... gebu gebu gebu la pic tu.. hahaha

♥Hernee Nazir♥ said...

btul joe akk stuju..snyum je la.. n pd Dia je tmpt kte lpskn sgalanye..

starsyeea said...

yeaa...so true bro...so true...

komplen pd yg haq...feedback bakal tiptop!

salam singgah :)

FarhanaDr said...

Mak ku tahu juge.. Ku asik sebut pasal kawen dalam blog.. Haha.. Malu2.. ;p

Pape pon, betul tu ape kate kamu.. Hanya kepadaNya we should seek for ketenangan hati.. :)

Frodo Baggins said...

>>___<<

betooll! bnyak maksalah manapun kene kontrol rambut gak. wooha!! gud luck jeb!

Adziim said...

Fikir positif, baru hidup ceria.

ChiLaBaey's said...

Thanks bro sebab ada entry untuk saya di blog awak... Haaaa tulah dah ada anak angkat dah... hehehehe.... :)

Hizami Rahim said...

;)
senyum sebentar.

joegrimjow said...

senyum tu org kata penyejuk hati
org tengok pun kita jadi tenang
dengan senyum dapat menyebarkan ketenangan

SyaNa_saN said...

baru jer mood nak insaf..
tetibe tengok pic awak berkacamata hitam tuhh terus jer tergelak.. wihhaa

zaizax said...

haha mestila syox jadi perempuan joe!! buat entry macam tu org x kesah, tp kalo joe yg bt entry mcm tu, confirm comment bertimbun2 , bkn ape ..ramei org prihatin dgn kamo tu je

aNiss said...

hohooh....
aniss da pomote..tp cenggitu jerk..mgkin xramai ade belog kowt...

:)

+akufobia+ said...

DIA maha mendengar.

Azrul Hisham said...

anda telah diberikan wasiat...hehe

http://azrulhisham.blogspot.com/2010/04/tetiba-dapat-wasiat-menjaga-seekor.html

Anonymous said...

erk, wasiat ape pulak ni?

joegrimjow malas nak sign in

Jard The Great said...

hehe.. baru sempat nk singgah sini.. waa.. 2 hari lagi..
hrp.. ehem.. no. 19 menang.. dpt adiah tak sbg peneka paling tepat.

nways.. YES.. senyuman menceriakan hari kita... waakaka.. tersenyum tinguk gmbr tu.. tinggal nk pakai songkok da ade rupa YB da..

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

:D

rhapsody LiN said...

comel pic tu.
hikhik~
^o^

Farid Fernandez said...

aku suka gambar last 2...






weeeeeeee

Frodo Baggins said...

phewwww ~~~ terserlah ke"gay"an farid rooney di situ.


ngahahahhaha

shamsiah shamsuddin said...

setuju ngan entry u..
percaya la joe..manusia itu tidak sendiri..tetapi manusialah yang menyendirikan diri...
melemparkan keimanan jauh dari hati..
memisahkan hati jauh dari ILAHI..
akhirnya sunyi, sepi, sendiri...
ALLAH adalah sebaik2 penolong kepada hamba2NYA..

link..http://penguintersesat.blogspot.com/
ade mase jemputla melawat...
salam..

yusuf mujahidin ™ said...

seyes cute gmbo tu..hahaha

joegrimjow said...

ok
dah ramai yg komen pasal gambar dan juga cerita disebalak entry
gud2
;)

eNaSaN said...

siyes spek tue cUn...





joe...alangkah manisnya senyumaNmu...wakakkaka...


senyuM sokMo..

/Dayah//Nurul/ said...

ustaz jo. senyumlahh slalu dpt pahala :)

Nazz@Purple said...

senyuman mirip seseorang..tp siapa ek..

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

joe..
lagi 7 tahun kau akan ada sebijik sportcar..
u see meyh..

iema_z said...

kalau di sini ad butang like sy tekan butang like sehingga 100 kali =)

*agak sikit tp tu je mampu..xlarat la nk tekan 1000000kali..hehe

syafawani said...

woho..gambar last 2 tsenyum sungguh:)gud3..epi oways..ehe

farra8979 said...

27hb??? esok tu.. akan me tunggu.. ^_^

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW