Share

LOVE after marriage

credit : pakcik g



masa menaip ni pukul 1.49 pagi. tapi mungkin nak publish cite ni esok pagi kot. nak suroh korang layan dulu cite entry sebelum ni. aku bukan sapa-sapa, cuma kalau dapat kata-kata semangat (yang tidak hipokrit) sapa yang tak nak kan? time kaseh yg sudi drop kat blog dia dan aku rasa kata-kata itu memang akan jadi pemangkin untuk dia terus tabah hidup.


ok ok


balik dari satu program pukul 9, lepas tu terus tido. tu pasal sekarang bangun balik dan cuba nak lelapkan mata tapi tak boleh. update cite la sikit ek. cite ni cite betol ok. dan masih fresh fresh lagi. enjoyy!



~~~~~


5 jejaka hensem menaiki toyota corolla ke sebuah destinasi hebat. pelbagai bangsa tidak menjadikan mereka janggal, tapi semakin hebat untuk berkongsi cerita. yang ada di dalam kereta itu adalah seorang dari yaman, 2 dari saudi arabia, satu dari pakistan dan sorang dari kota bharu kelantan (kalah pon bangga ok!!!)



dari bab mahathir sampai lah ke politik dunia termasuk penggunaan gprs dan juga gps, habis dibualkan. tak sangka orang arab saudi begitu bangga dengan mahathir dan 'quote' sorang tu cakap, if mahathir mohamad become our leader, saudi will become richer. hurmm, sayang mahathir ;-)


persamaann kew??


setelah berbual panjang, tiba tiba orang dari yaman mendapat panggilan. si kalantani tadi mendengar dengan penuh khusyuk, ya, ada sore mendayu dayu disitu. ni mesti awek dia ni, getus hatinya. seorang saudi menegur, ya salim, enough enough. wait your wife until we going back to sheffield. wife? ooh, rupa-rupanya dah beristeri. saudi tadi mengusik lagi, orang yang baru kawen ni macam ni la, angau tak sudah!


baru kawen?


didorong perkataan kawen itu, si kalantani tadi mahu mendengar dengan lebih terperinci. si pakistan pon bgtau yang die pon baru berkahwin tahun lepas. ya allah, 2 orang saudi tadi pon mengaku yang dah kawen. ya allah, rupa-rupanya semua dah kawen ni. si kalanani tadi? hanya sengeh bagai kerang busuk dan cakap coming soon....coming soon...



perbualan mengenai kahwin



si yaman tadi meletakkan hpnya dan minta maaf sebab isterinya call, rindu la kot. hehe, memang la, kan baru kawen, sudah pasti berpisah sejam pun sibuk nak melepaskan rindu. ku tanya, opsss, si kalantani tadi tanya bagaimana perasaan berkahwin? sudah pasti si yaman tadi mengatakan ianya satu maricle, magis!



'where do u 1st met your wife?'



'at nikah'



'what?? so u dont ever met her before nikah?'



'no no. its our tradition like that'



'ooh, ok....'


tambahnya lagi, kali pertama dia jumpa adalah semasa majlis nikah, jumpa tapi tidak pandang wajah. memang bunyinya pelik, tambhnya lagi, dia bgtau yang dia sudah buat solat sunat istiharah dan sepenuhnya menyerahkan keputusan bakal isterinya kepada allah. dan ternyata setelah istiharah, keinginan dia untuk menatap wajah isterinya semasa majlis nikah dia tidak mahu.



'at our first night, i open her hijab, and that was the very 1st time i saw her face. masyallah, i fall in love in blinking of eyes'



perbualan kami terputus setelah isterinya call lagi. sabar je la, tadi baru call, nak call lagi! haha, mana taknya kan, baru 2 minggu berkahwin aka bercinta, mestilah perasaan itu cukup indah. perbualan itu ditambah oleh si pakistan tadi. cuba menambah dengan pengalaman dia pula dan seraya berkata,



' i also didnt met my wife until at the nikah. my tradition didnt allow me to see her face and only can see her face at the 1st night. i told my mom that i want to see my future wife, but my mom didnt allow me to do so. i could just seek for allah hidayah, and im very happy to married my wife as now'



kejam juga tradisi dieorang ni. yang aku tahu, ada sahabat yang nak kawen dengan perempuan ansar, nabi tanya sudahkan jumpa dengan perempuan itu, sahabat cakap belum dan nabi menegaskan supaya jumpa dan tengok bakal isteri macam mana. maksud jumpa adalah dengan kehadiran orang lain. itu cara sunnah yang memang ramai di malaysia dah tak follow...



'how about your country? have they follow the sunnah?'



opss, si kalantani tadi hanya cakap, biasanya sebelum kahwin, ada proses jumpa-jumpa dan kalau setuju, mungkin perlu bertunang dulu dan lepas tu baru kahwin. mereka berkerut dahi. bersangka baik, mungkin mereka berkerut dahi disebabkan tak paham dengan english si kalantani tadi ko0t... ;-)



kagum


memang kagum dengan orang yang bercinta selepas kahwin. memang ada, ku pernah dengar cerita ni dulu dulu, tapi hanya cerita orang yang belum berkahwin menceritakan pengalman kawan. maknanya bukan pengalaman sendiri. tapi sekarang, saudara dari yaman tadi yang bercerita sendiri mengenai pengalamannya. memang cukup kagum!




-ku kucup bibirmu di malam pertama-





tambah si yaman lagi, dia memang begitu teruja dengan wajah isterinya. dia ada jelaskan yang kecantikan itu datang dari hati seseorang. cuba lihat seorang perempuan, mungkin si a kata cantik, mungkin si b, cakap ni kata cantiK, biasan je, mungkin si c cakap aku dah jatuh cinta dengan dia... memang wajah ni mainkan peranan dalam mencari pilihan tapi perkara asas kena lihat, kata hati cantik siapa yang buka kalau bukan dari DIA. tu sebab dia istiharah minta pertolongan... comel je kan? thats the beauty of our deen!



aku?



im too young to be a husband of one wife
;-)



nota kaki :
1-tak semestinya perigi cari timba, timba pun boleh cari perigi. (mungkin ada maksud lain??)
2-terlihat video di blog ni, haha, pagi-pagi buta ni sengeh kerang busuk sorang2! (tgok saat ke 22 ;-) )

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

51 comments:

atty's said...

kadang2 lagi besh ..bercinta lepas kawin..

kalo joe nak kawin ..jgn lupas jemput tau ..ekekeekke .

vanillamilkshake said...

yupz..
bercinta afta kawen,
kekadang agak menyeronokkan.
huu...

Mr K said...

Bercinta slps kawin mmg best. Tapi kalau isteri tu cantik je la hehehe.

{lumut} said...

cube kalau bini die x cantik?
ha cm ner?
lepas tuh nak x nak je layan nnt..

tp kalau bercinta lpa skawen dan due2 suke same suke..

sooo sweeet~~

Solehah said...

be a husband of 3 wives la bru complete..is 3 = isteri

Fatt Chin Choy said...

kat sini ada dah 'rasa' dulu sebelum kawen

mier@merr said...

hehe... payah da nk dengar kt mesia cmtu... plg kuat pn..masa tunang da taw sape bakalnya...

Kujie said...

ramai yg ckp bercinta lepas kawen lebih baik tetapi ramaiiiiiiiiii yang tak sabar2 untuk ada boipren/gelpren.

kak jie?

bertemu dgn orang yang tepat pada masa yang tepat- 6 bulan kahwin.

Kaseh Mucuk said...

skang ni sume dok betegas perlu besemuka b4 kawen..kn..? huhuhu

DeVoTeD LiLy said...

mak pon kate.. bcnta pas kawen tu lg indah..
tp da TERbercinta da pon.. adeh3... blog nurulism suweet gile.. bcnta pas kawen..
ohhhhhhhh...

Lucy Angel said...

cute kesah ni... (^_^)

nursarah87 said...

mmg takda adat cam gitu kat m'sia..senang kata, cam mustahil lelaki m'sia just akan tengok wajah is3 1st nite kawin..

Blog Anuar Kamaruddin™ said...

mesti si kelantanese tu teruja giler mau kawen kan? ahakz... =P

budaya malaysia, 10 tahun bercinta...habis semua dah dipegang then sebulan selepas berkahwin, udah bercerai...sebab dah rasa selama bercinta tu...budaya amerika sgt...

alahai...

kawie2020 said...

aku sayang n bangga dengan DR.M..

aku ingat nk bercinta pas kawen laa.. tapi aku tunggu ko rekomen kt aku dulu ler.. bleh x? hahahaha...

Anonymous said...

if i were the one.. i let u know that i really like u,..

princess_charming1989 said...

suke posting kali nie,,susah nak ske posting org ni,
nak amek leh tak?
huuuhuuh....

sesuwai gitu

green said...

too young..
huuuuu~~

Just_najmiE said...

muda lagi la.. live life to the fullest bila masih single, asalkan tidak melebih2 dan tidak melupakan tanggungjawab.. (^^,)

Hayatito said...

something like ustaz saifulislam story ek>>buku "aku terima nikahnya".=)

ezzati said...

sweet2..tp, bygkan kalo 1st nite tu tgk...x sukeee..nk wat cmna tu..huhu...sape yg kesian..wifey kot..

ezzati said...

p/s: ko ni nk kawen dh ke???xyah kawen awal2..dak laki ni xleh kawen awal sgt..pecayala kate2ku ini..hehe...tp, kalo ko nk kawen jgk...jgk lpa jmput...

misz beauty said...

bley tak kate beauty pun becinta bagai nak rak afta married... heheheee =D mane tak nye mase zaman betunang becinta dolu2 mane de nak pegang2 nih, pi shopping same tapi sorg utara sorang selatan... bley lak ilang kan... huahahahaa....=) neway cinta tu indah... harus lahir dari hati yang suci dan ikhlas... bukan kerana paras rupa semata ;-)

IT'S Me N.a.N.a said...

mcm mak dengan abah jer. Abah nak masuk minang coz terintai mak yg tgh sidai kain. Pas tue abah terus masuk inang mak. Gatl betul abah nie kan?? hahhaa...

Farhana said...

Haha.. Yeah.. Kamu mude lagi.. Tapi kalau jodoh dh smpi ape slahnye.. Kan kan kan??? Hehehe.. ;p

joegrimjow said...

ku mude lg ok

atiQah adNan said...

ya menarik..
tapi zaman sekarang bukan senang nak jumpe yang betol2 baik.. tapi kalau ada memang lain rasa nikmatnya rumahtangga..

zaradgreat said...

huhuhuh
nice2
kahwin dulu baru bercinta kurang lah dosa sikit kot.

heeeeeee

miss lolly a.k.a luvfareda said...

-ku kucup bibirmu di malam pertama-


hakhakhak

Boneka tak sakit said...

wow joe!! SYABAS LA! aku mula kerek sikit tak nak follow ko! aku ego lah kan! tapi ko punya entry owrning lah beb! makan dlm aku!!

aku tak tau mana yg effect tu! agak Takjub dgn buidaya arab nie la! WOW!!! WOW!!

aku sorang je ke yg terkejut beruk nie! WOW!!!

FiNa said...

er.. bile la nak jumpe mr perfect.. huhuu

semuanya bergantung kepada keputusan Allah melalui solat istigharah.. jika kita memiliki cinta Allah, nescaya kita juga akan memiliki cinta di dunia ini.. mane ntah aku dgr quote ni..

jodoh... berusahalah dengan doa, bukan dengan bercinta~

joegrimjow said...

fina, like that!

joegrimjow said...

boneka, aku pon terkejut WOW WOW

hasni said...

ingtkan klip video apa td
huhu

G-HaD's said...

joe...
suke entry ni!!
sgt2 suke....
sile post n share lg ye ;)

Nem0 o0h Nem0 said...

baik kawin selepas bercinta.. tu lagi best!!

Anonymous said...

kdg2 ssh utk kita ikut sunnah...
kdg2 ssh utk kita trime yg betul..

kdg2 dunia lg pntng dr akhirat..
kdg2 syaitan adalah raja...
kdg2 napsu menguasai diri...

Sbb tu ramai yang kdg2 tumpas dengan makna CHENTA.

Endahnya CHENTA bila kita diredhai yang Maha Esa..
Endahnya CHENTA bile kita diberkati keluarga..
Sabar...

Peminjam rusukmu akan tiba tidak lama lagi..

*tetiba rasa nk bermadah*

'AQILAH said...

nak macam ni...nak suruh mak carikan jodoh..ngeee

AdlineLime^-^Tea said...

already witness it...mama & babah~
mama kate diorg just kwn je..then suddenly..babah ajak kahwin...

love after marriage...for me..it's sweet & true...>///<

joegrimjow said...

adline, sweet klu ibu bape yg macam tu

papabear said...

interesting... the beauty of culture...

miss izan said...

apa rasa nya ya...
tak boleh nak cuba2,kene nekad! ;)

sue said...

org kate cinta lbh indah lps kawen...hurmmm

PinQib said...

Bgusnye tradisi orang pakistan ni kan..

hehe., are u sure ,u r too young to be a husband?? hahah :DD

notso_violet : seindah bunga seri pagi said...

Bercinta lepas kahwin, ramai yang nak tapi sebab tak tahan godaan syaitan tuh yang jadi hal kita tengok depan mata perbuatan yang melebihi pasangan yang dah kawen.

LiTtLe DaMSeL*MuLtiVeRs said...

samada bercinta after u get married or u fall in love b4 u get married....dua2 ade himah.mana2 kekurangan dtg dr pasangan jgk :)
p/s : mr.joe...kawen jela :D

BabyJane[The Juliet] said...

i lebih prefer bercinta lepas kwin krn byk sebab
:)
cinta lepas kwin lebih suci
:)

joegrimjow said...

damsel, kawen tu hanya ungkapan yg mahal, sekali dalam sejuta

BuLaN iTu aKu said...

kalau bercinta lepas kawin ni selalunya pilihan ibu bapa

Lifesaver said...

manis nya alam perkahwinan ;)

LiLacFlA said...

aww sweet sangat2.

nak cari laki camtu one in a million kan?

teringat lak cerita Pemuda Soleh dengan Epal tu. So sweet lah joe entri ni nak publish lam FB lah.

bolehkan? :D *tak boleh pun aku nak letak jugak

khaizarien said...

indah sungguh cinta lepas berkahwin.....indah sangat.....

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW