Share

pejaM Celik



pejam
celik

pejam
celik

pejam
celik

pejam
celik

pejam
celik

pejam
celik











pejam
celik

pejam
celik

pejam
celik

pejam
celik

pejam
celik

pejam
celik



kita dah masuk ke 10 ramadhan. hari ni ke 11 dah. waaah, sekejap saja ramadhan dah 1/3 dah. memang rasa sekejap sangat kan. sapa stuju angkat tengkuk. ok semua setuju, bagus2



rasanya baik kita introspeksi (muhasabah) diri balik. ye la, rasanya benda ni perlu kita lakukan hari-hari sepatutnya, tapi kalau duk tulis pasal ni je, boring plak kan yang baca. sama-sama ingat la, masing2 ingat pasal masing2. ok?



ku bukan uztaz mahupun penceramah agama. yang baik tu datangnya dari allah, yang buruk juga datangnya dari allah, tapi disandarkan padaku insan yang masih lagi belajar





bulan keampunan


dah berapa ribu kali kita minta ampun dengan allah akan dosa yang telah kita lakukan? mungkin tak sampai ribu, ok, berapa ratus? tak sampai jugak? ok la, berapa kali? mungkin sesuai.


but im telling u something


rugi la kalau kita tak minta ampun dengan allah bulan ni. bulan yang allah ampunkan dosa-dosa hambanya. selagi tak berulang la kan. buat mintak ampun buat mintak ampun tak jadi macam tu brader.


kalau tak buat lagi atau macam kurang je, sama-sama la kita buat. sama2 kita berpesan sesama kita. saya pesan kamu, kamu pesan kat saya. barulah wujudkan masyarakat blogger yang saling pesan memesan. so sweet kan?





bulan ganjaran


dah berapa banyak amalan sunat kita lakukan. eh eh, silap. sepatutnya tanya wajib dulu. harap kita semua tergolong golongan yang tak pernah tinggal solat. bukan apa, banyak ooh muda mudi, tua tui pun ada, yang tak jaga solat. kalau kita jenis kaki macam tu, dah sampai masa lah nak berubah


sepatutnya yang wajib ni kita awalkan. contohnya sembahyang, bulan ni sebab ganjaran dia terlampau banyak, buat la sembahyang tu awal waktu. masuk waktu, terus sembahyang. dah buat kan? bagus2. ku pun dah tulis ni bukan cakap selalu buat, nak ingatkan diri. sama2 kita ubah diri ni. kita je yang mampu


amalan sunat ni allah angkat pahalanya sama dengan yang wajib. so, sebab solat terawikh ni ada kat bulan puasa je, please la jangan tinggal terawih. ishhh, malu la kat malaikat yang tengok, kita duk shopping masa orang duk sembahyang terawih. alasan takde masa tu, boleh kot cari masa lain untuk shopping


memang la alasan ni banyak yang boleh diberi, cuma buangkan lah alasan tu jauh2. kalau hati dah nak, nak la jawabnya. bolehkan kita teruskan solat terawih ni. sama-sama ya. sama sama. yang penting apa? kerja sama (tetibe plak)



ok, 2 aje. hope kita boleh muhabasah. ehhh, muhasabah diri masing-masing. ambil kesempatan bulan ni untuk tambah amal ibadah kita. ibadah bukan sembahyang saja ok. tengok tv pon ibadah. even menaip entry pun ibadah. kan hebat agama kita ni.


untungkan dilahirkan dalam islam?
;-)


selamat beramal


nota kaki : gambar kat google. comey kan?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

40 comments:

Jard The Great said...

beramal la smpi mati.. jgn putuskan amalan.... ehehe.. thanks for the reminder ye..

Shafie said...

so cute..hehe..

slmt mengerjakan ibadah puasa =)

slm merdeka jgk joe..

Anis Mohd said...

ok , nak p solat zohor.
dah azan ..
hehe

khaLifah feDi said...

alasan hanya tinggl alasan emm..=p

{lumut} said...

same2 kita kutip keberkatan dan pahala..
ramadhan adalah hadiah buat umat islam..

=)

comel

CAHAYA said...

good post! ;)

CaPiQa said...

pejam.
celik.

pejam.
celik.

pejam.
celik.

bangun2, membuta je keje. hehe..

p.s: bayi memang cumel. ^_^

nURmALa mAZLan said...

selamat beramal..
bulan ni la kita boleh kumpul pahala banyak2 kan
sbb setiap amalan, pahalanyer berganda pada bulan Ramadhan

Hazzy Ishak said...

selamat beramal joe...

IxoR@ said...

beramal selagi kita masih bernafas...

selamat dtg september....

(ada lagu selamat dtg september ke)

ermmm....

Arra JaSmY said...

Salam..hye joe..
wut a gud entry..
so sweet..sesama saling mngingati di bulan yg mulia nih..
Moga kitew semua mmperoleh nikmat & ganjaran yg Allah Janjikan..
Selamat berpuasa..
selamat berterawikh &
camat berbuka..:)

LotsOfLove-Pearls said...

Selamat beramal juga..

sharamli said...

jgn xcelik2 suda...

s@yangh@sni said...

pejam
celik

pejam
pelik

pejam
tak celik2..

ahaks...

nasihat yang baik ..
thank u so much..

Lifesaver said...

sangat untung lahir bulan Islam...

thnks joe kerana mengingatkan~

atty's said...

bulan posa nie amik lak kesempatan beramal sbyk mana yg boleh .

mummYaeesh said...

betul3..saling ingat mengingat, pesan memesan.. big mac satu..whoops!

k lah nak mandikan yaeesh jap..niat kerana allah dah kira ibadan gak kan..amin!

btw, uols tak buka ym ke??i've question for u!

haz-ONE said...

masa berlalu cepat sangat skrang..dulu rase 2 tahun matrik bapak lame....skarang nak abis dah..

joegrimjow said...

@1129359427206849465.0
sama2

joegrimjow said...

@4174031437624683308.0
jgn la membuta lama2 sangt

joegrimjow said...

@6761065227498610260.0
april ada r kan
huhu

joegrimjow said...

@5926057336834392333.0
most wwelcome

ayin jemin said...

jom pi tarawih..hehehe

fafaz said...

selamat beramal jgk..
;DD

shinawawa eyenie said...

tepuk dada ty diri,smpai thp mn k ibdh kita padaNya..dan berusaha ler memperbaikinya...

joegrimjow said...

tu la keajaiban masa

NURA said...

salam sobat
lucu banget tuh bayinya,,
pejam celik apa sih artinya ?

::Mish ShaZz:: said...

thnx 4 this entry..tulis byk2 cmni utk pengajaran bersama...

anak laut said...

salam....singgah.

terima kasih singgah di anaklaut memberi ulasan..:)

Farhana said...

At last........ Ku berjaye gak tembusi blog kamoooo.. Adeh.. Giler lama tak dpat msuk sini, smenjak kamu pkai domain sndiri nih.. Huhu.. Al maklumlah, line tenet ku lembab..

Anyway, betul ape kate encik joe.. Dah 10 hari kita puase.. Smoga dgn 20 ari yg tinggal ni, dpat laa kita bramal semaksima mungkin.. =)

Monkey D Luffy said...

marilah sama2 kita insaf

joegrimjow said...

@4371890510610195341.0
tutup bukak matanya

SuFy said...

Terjaga aku dari lamunan..
serta merta muhasabah diri..

*Nice-nice entry...jom beramal beribadah..

et said...

saling mengingati..manusie sering lupe..

bgos3..^^

Boo™ said...

sesuatu yg indah akn terasa sgt cepat berlalu krn ia sgt2 berharga dan perlu dihargai selagi ada :)

John Iverson said...

Ye la bro... sekejap je kan? Sedih jgk...

blackskin said...

Sentiasa beramal kepada Allah tak kira masa dan waktu. Time2 berharga bulan Ramadhan ni kena la lebihkan.

blackskin said...

Sentiasa beramal kepada Allah tak kira masa dan waktu. Time2 berharga bulan Ramadhan ni kena la lebihkan.

saypOOL rafhtello said...

im follow u..nice blog..aku malysian..

caluk@cencaluk said...

banyak2 beramal bulan nie, mana tahu thn depan tak sempat nak sambut lagi ramadhan he he--> salam perkenalan
p/s: ade script blog kau,buat aku punya ubuntu pening kih2, but no problem masih boleh melayari posting kau.

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW