Share

fakta atau auta




ramai yang anggap bulan puasa boleh turunkan berat badan. ye la, seharian kita berpuasa, penat lelah berpuasa, sudah tentu berat akan hilang dengan banyaknya. fakta atau auta? haha....


auta


hehe, mungkin ini jawapannya. bulan puasa kalau kita tak amalkan gaya hidup yang betul, takkan turun berat badannya. mana taknya, mula2 sahur dengan char kuew teow, lepas tu bukak puasa dengan makanan berplastik2 balik dari bazar ramadhan, lepas tu morih pulak dengan burger. haha, sah sah akan gain weight ooohhh


berbuka


sememangnya dulu bangga dengan jumlah plastik yang ada ditangan. lagi banyak plastik. lagi bangga diri ini. hehe, suka suki je. last-last tak habis dan akhirnya membazir. buang begitu sahaja. kan dah habis duit, lepas tu membazir plak. rugi namanya tu braderr. tak ikut cara yang betul tu braderr


kalau cara nabi kita berbuka, minum susu, lepas tu kurma, kemudian sembahyang maghrib


ahaaa, macam tak logik je kan. ala, nabi kita hebat, kita manusia normal, mana mampu ikut cara tu. kita mesti berbuka dengan mewah. ye la, sebabnya dah penat berpuasa, penat oooh, mesti la nak jadikan masa berbuka dengan seseronok yang mungkin.....
hehe, ada ke orang camni ya??



dari segi sains


setelah seharian kita berpuasa, perut kita terlalu banyak acid. ye la, jus gaster tetap dirembes, dan ketiadaan makanan menjadikan acid dari jus gaster ini semakin banyak dan pekat di perut. bila masukkan susu, acid tadi akan menjadi neutral balik. barulah boleh sumbat dengan apa-apa selepas tu.


kurma pula kaya dengan potasium. potasium ni kegunaanya adalah untuk membakar lemak-lemak di dalam badan. kaya dengan serat. kan bagus, setelah kita minum susu, perut pun dah jadi ok, lepas tu makan pulak kurma, dapat pulak bakar lemak. waah, diet nabi adalah terbaik dan ini dah dibuktikan beribu tahun yang lalu. potasium ni juga boleh kurangkan hypertension. wah wah, banyaknya khasiat kurma


apa perlu buat?


ubah la cara buka puasa kita yang sememangnya tak berapa sihat. mulakan dengan doa, lepas tu susu, kurma. bagi perut rehat jap, sembahyang maghrib ke dulu, pastu baru makan. memang confirm akan makan sikit punya. boleh la jaga badan. nak terwaih pon takde la letih sampai tersengguk-senggut. agak-agaknya boleh cuba? memang susah nak ubah drastik, jadi, slow-slow.


sekarang dah pukul 4 stengah, berduyun-duyun yang nak ke bazar ramadhan. tak cuba hari ni pun, cuba lah esok. tengok macam mana hasilnya. kalau menjadi, bolehlah share denganku ya. selamat mencuba!!


ooh, sebelum terlupa, ku belajar electrical engineering. bukan ambik bidang nutrition ;-)


nota kaki : hari ni badan demam, tapi masih boleh ke kb tadi. berkat ramadhan katakan!

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

46 comments:

Ery Farieha said...

sy kurus bile puase
ceh2~ :P

aien~s corner said...

aien de try dulu cm ni.. susu pn mmg bleh wt kite knyg.. so, xperlu lg yg lain..

ije said...

tadi mama dah bagi suggestion, berbuka kita makan bubur lambuk je ye. makan nasik lepas terawih. aaaa... lapo ohh. tapi kalau kenyang sangat, time terawih confirm mengantuk. uhu.

DilOt said...

mmg berduyun2 org gi bazar...berplastik2 hasilan tawaf di bazar...

::Mish ShaZz:: said...

owh..amek engineering..igtkan amek nutrition..ish2..;p...demam mkn ubt ye..kesihatan kne jga gk..

Syima Syaz said...

betul tuh joe..
kitorang kat rumh dah dididik supaya makan berpada-pada.kalau nak beli,beli kuih 2,3 ketul je.pastu jgn beli benda ngarut2 dah.selalunye mak masak..kalau saya terpaksa berbuka kat ofis,saya beli roti jala rm2 dgn air.DAH!

sharamli said...

demam?
p0sa ke x?hua3

iza iziana hasan said...

nice blog ;P

chipsmore said...

tips yg berguna...

btw,epi fasting ;)

chipsmore said...

tips yg berguna...

btw,epi fasting ;)

Babyjane[The Juliet] said...

tapi for me its a fact sbb i jenis tak mkn bnyk mse berbuka...air dgn kuih dh ckup :)
boleh saja kurus time puase

Anonymous said...

susu soya pun boleh ke???

joegrimjow said...

@3517363838274316826.0
xkenyang baru khusyuk nak terawih

joegrimjow said...

@3330210633903875628.0
beli jngan sampai membazir

joegrimjow said...

@6854419138787120281.0
baik susu haiwan
klu soya bnyak lemak
xsesuai sangat

::Mish ShaZz:: said...

susu soya mane ade lemak..ish..lg bgus dari susu lembu (ade kolestrol)..soya byk protein

blackskin said...

Owh ada susu plak. Tdi test ngan kurma je. Esok cri susu low fat r plak. :)

Alhamdullilah xde masalah nk follow diet Nabi.

He~ bidang nutrition kes entri bnyk pasal nutrisi, kuruskan badan, jaga badan. Bnyk le orng slh faham agaknya.

khaLifah feDi said...

kamu sgt versatiles lho..

joegrimjow said...

@2328098051575260779.0
soya asli lain la
klu soya dalam botol n air kotak
tgok la die nye protein n lemak bape
nak sama je

GRuNGe said...

Joe, selamat berpuasa. Sorry, lambat ucap selamat berpuasa. Agak membusykan diri sket lately.

::Mish ShaZz:: said...

ok mr joe..tabik kt awk..=)

mochitsuki said...

hehehehe...
moral : jgn makan nasi..
jgn makan minyak2..
makan la sayur2 dan buah2..
adui.. kena diet gak..
ti bj raya xmuat..

Jard The Great said...

hope u get well soon...... aku tgh boikot pasar ramadhan neh.. ehehe

milimilo said...

brbuke mkn sikit n g magrib dulu mmg bkesan betul..kalo mkn smpai knyang,smayang mgrib pun jd lengah,prot pn dah brt,silap2 kalo byk angin,asyik sakit perut..cmane nk g trawih kalo asyik nk trkentot..hoho

haz-ONE said...

demo ghoyat gapo??baik susu haiwan..doh f3 tuh kan soya be..berigat demo..kawe 118kg le ni..dekat 2mggu brenti x ingat dunia make..tapi ok ah tuh dari 123kg joe..bereh deh??

joegrimjow said...

@2328098051575260779.0
yg 2 soy n wheay protein
2 2 ada
n xde langsung lemak
totally protein


5 kg baru?
ok la tu
trun bio bawah 100 la
baru kacak

joegrimjow said...

@2007267705316905445.0

yg 2 soy n wheay protein
2 2 ada
n xde langsung lemak
totally protein


5 kg baru?
ok la tu
trun bio bawah 100 la
baru kacak

teamdakwah said...

demam klu kat upm da kene kuarentin weiii..
btw,setuju tentang fakta nutrition..
engineer pun bley jer bincang pasal makann..huhu

farhana said...

entah kenapa buka pose td x de mood ceria bukak pose mcm dlu2.. huhu

<< s| tED| >> said...

kurus badan tu salah satu kelebihan puasa. itu pun kalau berbuka dengan ala kadar. kalau dah sampai x nampak pinggan.. x de maknenye kurus.. ekekekekek

ALhamdulillah.. aku memang jarang ke pasar ramadhan.. jadi pembaziran dapat di elakkan... berbuka ala kadar sahaja. seperti hari2 biasa. tiada istimewa :)

angahpikah said...

dulu masa kecik2 mmg nafsu nk mkn mcm2 tu membuak2.. tapi bila dah bsr ni rs dah tak perlu semua tu..

makan sekadar cukup perut. hehehe..

Tirana said...

Kalau ikut cara nabi makan, tentu terjamin kesihatan kita.

Dari segi permakanan, kak tirana sama aje dengan bulan2 yang lain cuma waktu makan aje yang berbeza. Jarang pergi beli makanan dari bazar ramadhan. Selalunya masak sendiri aje di rumah.

farah said...

demam?

jangan lupa ke klinik.

selamat berpuasa joe!

:)

ciK LyndaWawa igUana said...

selamat berpuasa dan turunkan berat badan kawan......

Monkey D Luffy said...

bagus2

nak try susu ler plak

░♥si lampu neon♥░ said...

hahaha best la pose sebenarnye..dapat menahan diri dari nafsu nafsi..

momentinlife said...

xbrp suka kurma.. too sweet for me..
ermmm dh demam2 tu, bykkanamik vit c.. =)

joegrimjow said...

@2676439999403778514.0
da trun da
huhu

zamspotte said...

haha... minum air suam dulu boleh mencairkan asid dalam porut... kurma memang baik...

makan berlebihan memang tak baik, tapi satu kebaikannya, pengusaha-pengusaha kecil di bazar ramadhan dapat keuntungan yg berlipat ganda..

fndrocka said...

aku lain pulak, bulan puasa ni nak tambahan berat bdn..sebb kurus sgt..kalau tak tmbah pun at least jgn turun,apa tips?mkn minum di siang hari tak boleh kan.

+akufobia+ said...

jangan lupa doa hebathebat time bukan tu.kan makbul?

penjenayah merah jambu. said...

hurm..aku rase makin bulan pose,makin gemok la pulak..
nak diet,tp bile pegi bazar,konpem2 dietku terbabas..
hesh..

Lifesaver said...

erm...fakta pon ye auta pon ye..depends on macam mana kita kawal pemakanan kita

geeds said...

umah sewa jaoh dr bazaar.
so, berbuka mmg ade ape yg patot jew.
fakta or auta x terbukti lagi...
hehe.

secretname said...

wahh nk kena try ni..mmg nk bdiet pon skrg ni

epalkopi++ said...

bley a jd part-time nutritionist!
(^^E)b...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW