Share

oil and water

jangan risau, tajuk sahaja english, tapi penceritaan dalam bahasa melayu. idea ni ku dapat masa hadiri event hari tu. speaker yang bercakap dengan hati!


~~~~~





pak belalang merenung ke jendela. dia melihat kanak2 riang tengah bermain "dek cok" di luar. kini hartini dan haikal telah berusia 3 tahun. sudah pandai berjalan. halimah darjah 3, hamdi persedian a-level dan hamdan di france, menyambung pelajarannya disana. nasib baik tinggal di malaysia, kaya dengan biasiswa aka tajaan, anak dia berpeluang belajar di luar negara walaupun keluarganya sangat-sangat miskin


hari ini hamdi balik dari shah alam ke rumah. cuti 2 minggu. masa itu digunakan hamdi untuk bermadu kasih dengan pak belalang


hamdi : haaaa!
pak belalang : mak bapak ko sorang menteri sorang pelari pecut!... fuuh, terkejut abah. ish kamo ni!


hamdi : haha, abah melatah jugak ek?
pak belalang : tu bukan melatah, tindakan reflek


hamdi : ye la tu
pak belalang : ye la, dah tak denga dah cakap abah ye skrg ni?


hamdi : hehe, gurau je la bah, abah sihat?
pak belalang : sihat aja. i feel young!


hamdi : bagus la macam tu. gembira tengok abah happy je
pak belalang : looh, sayu je bunyi apa kes?


hamdi : takde papa la bah, tensen sikit
pak belalang : napa ni??


hamdi : masalah budak...
pak belalang : budak mana? adik kamo?


hamdi : bukan. kan hamdi ketua kelas
pak belalang : ooh, jadi?


hamdi : ye la. kami sekelas macam tak ngam la. padahal klu dari segi akedemik, semua cemerlang
pak belalang : maksud?


hamdi : yang dalam kelas hamdi tu semua straight a
pak belalang : jadi


hamdi : semua besar kepala
pak belalang : haha


hamdi : napa abah gelak?
pak belalang : hamdi kene la besar kepala gak


hamdi : mana boleh.
pak belalang : tau pun tak boleh


hamdi : dah tu?
pak belalang : hamdi dah dilantik, kene la mainkan peranan. nanti ada apa2, hamdi kene dipertanggungjawab tau


hamdi : tu pasal hamdi takut n tensen ni. semua tak dengar cakap hamdi
pak belalang : sabar2 ye nak. nanti kamu sekelas akan belajar kat negara orang. kalau lepas la. tu pasal kamu semua kene ada nilai kerjasama


hamdi : susah la bah...
pak belalang : belum cuba belum tahu. jangan jadi macam minyak dan air


hamdi : minyak dan air?
pak belalang : haah. kalau minyak dan air di campur. ape jadi?


hamdi : tak campur r bah...
pak belalang : haaa. tau pun. hamdi kene ingat, jangan wujudkan suasana macam ni. kalau dah bercampur, jangan jadi macam minyak dan air, masing2 nak buat kerja sendiri, masing2 nak besar kepala. kene jadi macam air dan air. atau pun minyak dan minyak. campur je, akan bergaul dengan mesra


hamdi : apa hamdi kene buat?
pak belalang : bagitau la. abah percaya, kamu semua budak pandai. kalau hamdi cite yang hamdi dan rakan2 lain kene kerjasama, pasti dieorang follownya. hamdi bersama dengan orang yang minded tinggi, pasti dieorg boleh berfikir dengan baik


hamdi : pandai ye bah
pak belalang : hehe, pengalaman nak


hamdi : dah tu, abah ngan mak ape pulak?
pak belalang : neslo dan ice lemon tea


hamdi : haha. kalau campur jadi apa?
pak belalang : hanya kami berdua yang tahu


hamdi : erkk?
pak belalang : lalala~


nota kaki : tak sempat beronline semalam. sorry



Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

27 comments:

||alis|| said...

ikut kimia.. dan jugak ikut kepalaku yg tak mahir kimia nih..

minyak dan air boleh dicampurkan ngan gunakan apa eh... gelatin eh?
sebab ada blajar mggu lepas dlm kursus pensijilan halal.

contohnya cam ais krim...

sharamli said...

bleh tid0?

x0n9 smlm..hu3

ZARA 札拉 said...

aku suka gambar itu Joe..

mengingatkan aku kepada apa ku lalui di makmal~

naDDy said...

ayat melatah tak bley tahan..huhu

Lifesaver said...

kalo neslo campur ice lemon tea...xtau la jadi apa..kalo minum..pening jgk tu

Lifesaver said...

kalo neslo campur ice lemon tea...xtau la jadi apa..kalo minum..pening jgk tu

Encik Azizan said...

ciri2 bpak yang hebat..

Encik Azizan said...

ciri2 bpak yang hebat..

[z@ck] said...

Ok..sungguh tersirat maksud crita di atas..

eyh..tersurat ke tersirat?

lea said...

dek cok = teng teng kan? kan?

+akufobia+ said...

neslo+ice leamon tea?sukasukasuka.

ayin jemin said...

hahaha
neslo dan ice lemon tea...lalala

mummYaeesh said...

klu kita da cuba jd air tapi org tu tetap nak jd minyak macamana pak belalang??

btw, cantik ar pic atas tu!

Lili Puteh said...

ku mau ribena campur lemon..
ghee~

blackskin said...

Suasana kelas aku macam minyak dengan air. Pelajar kementerian kesihatan Malaysia buat hal diorang, pelajar private buat hal sendiri.

Masing2 tak bergaul.

Anonymous said...

hye..nice ur layout....cne u wat??
nk nk gak..hehehheh

azuan said...

dah lama tak baca citer pak belalang nie..
anak2 dah besar semua...haha

farhana said...

wah page dah lain ;D

geeds said...

sebab itu pentingnya kelas chemistry~
hehe...

secretname said...

wah..ajarkan nk turunkan berat camne..plz plz plz..hehe

Syima Syaz said...

oil n water adalah tajuk lagu incubus dalam latest album mereka...
hidup oil n water!

DilOt said...

neslo dan ice lemon tea...

walopun lain perisa.tp bile dah campur tetap best...makin menyedapkan lg sesuatu rase....

Anis Mohd said...

urm ..
mcm wonderpets plak .
yg penting kerjasama .
hahaa

Monkey D Luffy said...

good lesson

piNky LuCiA said...

hahaha.. neslo dah campur.. lemon tea pun dah campur.. 2 tu campur jadi hamdi laa.. hehe

joegrimjow said...

xnak buat
org da marah

FiNa said...

nak cube la nescafe+ice lemon tea...

jap2, pandai bapak cakap omputeh...

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW