Share

tok imam liverpool

esok exam yang paling ku geruni. semiconductor. papa john david yang mengajar. lecturer malaysia yang ku ceritakan dulu. tadi masa berjalan bersama royanah ke masjid, dia memberitahu yang paper tu ramai yang score walaupun susah. sebabnya hanya rujuk past year paper. harap tak berubah jugak!!


ku mencari ilham di masjid hari ni. waktu maghrib disini pukul 9 setengah malam dan isya lebih kurang pukul 11. subuh pula 3 pagi. memang perubahan yang begitu ketara berbanding dengan malaysia. biasanya ku akan jama' maghrib dan isya di masjid(ikut jemaah sana) tetapi tadi ku mahu sembahyang asing asing, sebabnya mahu stay di masjid menunggu isya.

itu dinamakan mencari ilham


pengajian hadith dilakukan selepas sembahyang isya, hari ini tajuk bab air sembahyang. selesai bacaan hadith tadi, ada seorang arab menyampuk. cuba menyampaikan ilmu yang dia ada barangkali mengenai khuf (ejaan betul ke tak tak tahu). ku mendengar tambahan yang dia nyatakan dengan penuh minat. sebabnya satu ilmu baru bagiku.


suasana menjadi agak tegang selepas orang menanya kepada lelaki itu satu soalan, dan dia menjawab dengan nada yang tak berapa nak yakin. ku biarkan mereka bercakap, sebabnya dalam bahasa arab. yang best, semua selesai dan ku sambung pencarian ilhamku.


balik isya tadi, ku jalan sorang-sorang. rata-rata student malaysia memang akan buat jama' sebab mudah. ku je yang hari ni ubah cara, nak cari ilham katakan. tapi nasibku baik sebab lelaki yang memberi pendapatnya ketika bacaan hadith tadi turut jalan bersama.


dia menegur dan ku menjawab. farmasi 2nd year di universiti di liverpool. pelajar berasal dari iraq. ku kagum student farmasi begitu sungguh banyak ilmu agamanya!


"what do u think about my opinion just now?"

"yeah, i like it. new knowledge i got"

berbasi-basi ku menjawab. sebenarnya ada orang yang tidak setuju dengan tambahan yang dikemukakan olehnya. maklumlah, bacaan hadith itu banyak peringkat umur.yang hadir. pakcik seumur 50 pun ada. sudah pasti ramai yang tidak senang jika ada anak muda yang memberi pendapat.


bagiku, tiada halangan usia untuk bagi pendapat. tapi dalam menyentuh bab agama ni, kita kene berwaspada, nantikan silap cakap, tersilap bicara, susah badan! tapi bagi seorang yang banyak ilmunya, mungkin ada metadologi yang lebih baik untuk dibawa pendapatnya. entahlah. susah mahu menyenangkan hati orang ni. mungkin diam lagi baik? tak maju la pulak kan kalau diam je. kan kan?



~~~~~


joegrimjow, hanis dan badawi baru selesai mengaji al-quran di masjid kampung bersebelahan. ketiadaan imam di kampung mereka bertiga terpaksa membuat mereka pergi ke kampung bersebelahan untuk belajar mengaji. meraka bertiga merupakan jiran berdekatan. badawi minat kepada hanis. tapi hanis minat kepada joegrimjow. dan joegrimjow lebih sukakan melayan sinchan dan doraemon dari melayan gadis-gadis kampung.

jogrimjow = 9 tahun
badawi = 9 tahun
hanis = 7 tahun



badawi : sampai bila la kita nak jalan ke kampung sebelah ni. dah pupus ke pak imam kat kampung kita ni ek?
hanis : entah la, memang susah
joegrimjow : susah-susah, aku mahu jadi pak imam la besar nanti



badawi : alah, kau sunat pun belum, ada hati nak jadi pak imam?
hanis : tak pe la abg wie, abg grim tu niat baik tu
joegrimjow : ntah ko ni wie, aku sanggup jadi pak imam tau. nak mengubah nasib orang kampung!



badawi : aku mahu jadi polis. boleh tangkap orang jahat kat kampung kita
hanis : hanis nak jadi model. boleh masuk tv
joegrimjow : biarlah aku jadi pak imam je



badawi : kau ingat senang nak jadi pak imam?
hanis : betulll. susah tau
joegrimjow : nak seribu daya.... tak nak seribu dalih



badawi : ye la. ikut kau lah...
hanis : aik. abg wie pon nak jadi pak imam jugak ke?
joegrimjow : haah. nak join aku pulak?



badawi : mana ada. tak mahu lah
hanis : tadi cakap nak ikut abg grim
joegrimjow : ikut aku best apa



badawi : tu aku cakap suka hati kau lah nak jadi apa pun. hanis ni buat2 tak paham pula...
hanis : oooh
joegrimjow : atuk aku pesan, kita kene ada cita-cita tinggi. baru lah akan cerah masa depan. kejayaan besar bermula dengan mimpi yang besar!



badawi : keje apa2 pun boleh. asalkan bahagia masa depan
hanis : betul2
joegrimjow : lagi satu, dah ada cita2, baru kita akan nampak hala tuju kita. senang untuk jadikan diri kita insan terbaik. buat baik pada masyarakat. hidup biar banyak memberi, jangan banyak menerima



bla bla bla bla. joegrimjow memberi ceramah percuma kepada hanis dan badawi. tanpa disedari, sudah sampai ke kampung mereka.



badawi : ape2 je la ko grim. hanis, abg wie antar hanis balik ek malam ni
hanis : tak mau. abg grim hantar hanis balik ek
joegrimjow : ala, wie kan dah pelawa tu



badawi : grim sibuk dengan sinchan dia tu
hanis : ala abg grim, please. hantar hanis ek. nanti hanis buat air neslo
joegrimjow : air neslo? hurm....



badawi : grim, malam ni episod akhir sinchan the movie
hanis : ala.... hantar lah hanis
joegrimjow : sinchan dengan hanis....hurm... ok. sinchan menang, wie hantar hanis, malam ni nak balik awal



badawi : yesss!
hanis : ye la...
joegrimjow : lalala~



setelah berpisah dengan hanis dan badawi, joegrimjow mula berkira-kira satu formula


jadi pak imam
=
amar makruf+nahi mungkar+berimam kepada allah
=
banyak pahala
=
masuk syurga


bila masuk syurga, ada macam-macam!
boleh minum neslo tiap2 hari!


sesampai dirumah, terus menonton sinchan. sambil air neslo ditangan kanannya, gelak-gelak sampai tak ingat dunia. habis semua formula dibuatnya tadi dilupkan!



nota kaki : imiginasi budak umur 9 tahun. tak semesti jadi pak imam baru boleh amar makruf dan nahi mungkar. siapa2 pun boleh. kan kan kan?

Jangan lupa Like dan Tweet ya =)

54 comments:

momentinlife said...

huhu ade2 je ko ni joe...
otak bercabang betul la.. =p

xull said...

Salam perkenalan. Aku first. Hohoho..

Mak aku marah biler aku bgtaw aku nak jadi polis masa besar nnt. Xtahu napa.

Aku nak jadi hakim pun dia xbagi. Apatah lagi nak jadi peguam.

Dia suh aku jadi BPR je.

xull said...

ceh aku bukan firtst la rupanya

Eazy Izzuddin said...

harap papere yg susah tu senang d jawab ea
insyallah
gudluck!
=D

pn-iena said...

Yelah kan malu bertanya sesat jalan...

joegrimjow tq singgah and drop komen kat blog yer...
Kita tukar2 link jom! tq =)

secretname said...

yea la joe..tul tu..sokong2!!

farhana said...

insyaALLAH masuk syurga..
boleh minx makanan sedp tiap2 hari

hasni said...

yup!!
sesapa pon bole jd tok imam
tp ilmu kena ada:-)

♥ cik intanurulfateha ♥ said...

kan..

merpati66 said...

Salam....terima kasih sudi singgah blog akak ya...study kat mana nie? semuga berjaya diperantauan ya dan terus dilindungi allah dari segala kemungkaran dajal didunia nie...balik sini leh singgah makan coklat ya....

[Q.e.M.a] said...

"bila masuk syurga, ada macam-macam
boleh minum neslo tiap2 hari"

he3~
ni msti ske menom neslo
wat kt uma pon xpe kot ^__^

Precious said...

Joe, nak seribu daya
tak nak seribu dalih ..
never ever forget that!

naDDy said...

orang tua memang susah nak terima pendapat orang muda.contoh macam pantang-larang, dorang tetap pertahankan pantang larang tu walaupun dorang tau semua tu mengarut.kita yang muda ni, jangan turunkan ilmu yang mengarut.pantang larang tu ada tapi bagi alasan yang munaSABAH dan munaSARAWAK sket...

mo0ney said...

betul3..hehe

miss oren said...

GEWD LUCK
ALL THE BEST

tehais said...

Akhirnya badawi dapat jugak anto hanis balik umah.huahua :P

KhairiL's said...

abg grim

auwwww, sedap plk nama ni

hohoho

tehais said...

Bagus eh ko dok masjid ;)

Tp cari ilham tuk ape?? huhu

Orang tua memang susah nak terima nasihat orang muda.hurmmm

rhapsody LiN said...

joegrimjow : atuk aku pesan, kita kene ada cita-cita tinggi. baru lah akan cerah masa depan. kejayaan besar bermula dengan mimpi yang besar!

uurrmm...ok.

lea said...

sinchan jugak jadi pilihannya...hehe

--{♥Mahirah Abd♥}-- said...

gud luckkkk yerrr brooo...!!

~Cinta Cukulet~ said...

betul tu..amar makruf nahi munkar tu tanggungjawab semua orang kan :D

tic said...

salam.. grim hok bena mu dok mano nih...? for sure bukan klate,masia kan...? ober the sea ko...?

aku ske bace cite ko.. nape erk.. sbb susunan cerita ko kot...

handhalah ibnu kamil said...

hehehe.

betul2.

aku sokong.

aku dlu kecik2 nak jadi pak imam jga.

tapi sekarang.
nampak gaya jadi cikgu da.

ehehe.

ayin jemin a.k.a ain said...

masjid adalah tmpt yg baik mencari ilham.
lgpun, motivasi yang paling utama ialah Allah.

gud luck exam yeah!

joegrimjow said...

Hikhik, dah bgun

izzahfarhana said...

hehe kne ad plan short term n long term bru nampak hala tuju.weeee

sufy said...

sentiasa berwudhuk dlm memulakn sesuatu perkara..especially time exam..insyaallah, ilham +idea+formula sume pasti ingat..

*tambah2 lg buat solat hajat+qiamullail..susah nak cari org yg amalkn ne...

Arra JaSmY said...

salam..
uikss,gudluck utk exam kamu ya..
Nak jadik pak imam eh??ahaks.
bgus2...

yup,btul tuh,amal makruf nahi mungkar bkan utk imam sajew,sesiapew pown boley...
joe x jadik imam pown still boley..ahaks.

qishie said...

means sepanjang korg belajar kat sana korg jamak kan solat?

er..bukan syarat nya hanya tiga hari dan bermusafir.
bagi pendapat aku korg dah tak musafir.
korg menetap kat situ dah.

cemna eh?

DilOt said...

gud luck exam..!!!!

anaklaut said...

salam...joegrimjow,


saya bangga orang seperti saudara sudi singgah dan sudi memberi ulasan dalam blog saya..

tkasih...

Bunga Binti Nordin said...

mind set manusia je yg menghalangnyer selama ni

Jard The Great said...

soalan semiconductor mmg pusing2 kat situ jugak... tak leh nak pelbagaikan pon.. hehehe... gud luck!! aku dpt A subjek tu mase uni..

lalala...

Blogger Ini Tidak Mahu Dikenali said...

holland ramai orang islam tak?

xuen adyla said...

aq amat suka cerita ini
hinta dalam beb

LotsOfLove-Pearls said...

imaginasi itu penting..
huhu..

NoTy But Nice Zhoe said...

hola.. liverpool? hehehe

nway dtg melawat nie hehe

nURmALa mAZLan said...

hah?? papa john?? kat sini ada kedai pizza tau nama papa john..

Monkey D Luffy said...

kat sana macam2 ada

hanisygbaek said...

adakah stiap entry yg anda tulis ad mksud yg trsirat..?
huhuhu..
i just ask as i ve to read it twice..
bru i phm the whole entry..
heee,,nywy..gudlux tuk pper semicon tuhh..

Selamburb said...

joe..grim..joew..
sblm balik sini jgn lupa mntk autograf SG8 ngan FT9..
kalo boleh mintak skali DV ngan DS..
SG8 - Gerrard
FT9 - Torres
DV - David Villa
DS - David Silva
ok yop..

ZULKIFLI MOHAMED said...

Salam Joegrimjow,

"good luck for your exam",

dan salam ziarah ...

azmalina said...

gud luck exam. hee. nice blog btw. :)

LYA said...

calon suami yg bagus ;D

Krasz bAtu said...

skrg ni byk tok imam palsu
oooooo

IxoR@ said...

di sana nanti, macam-macam ada....

"gud luck"

mummYaeesh said...

adeh mcm lama jek tak masuk sini..byk ke n3 weols terlepas?
ni sume gara2 tenet yg hampeh last week dismping bz event!

anyway...
mmg la..tak semestinye pak imam or alim ulama jek bleh amar makruf nahi mungkar...ada mcm2 cara nak buat baik!tp tetap nak komen nape dak grim tu asyik nak jd hero jerk..prcaya ke dia pilih sinchan daripada hanis??woohoo

asis said...

sinchan tu..

joegrimjow said...

mgkin sebab penulis suka kott

qishie said...

napa tak jawab persoalan?

joegrimjow said...

ooh, yg tu ke?
sini jama' tu untuk kat masjid je. sebab mghrib smbahyang kul 9 stengah, isya kul 11. sapa nak datang masjid kul 11 kan?

lagi satu, akan ada satu masa, tak dapat tentukan waktu isya. masa bulan 7 nanti, memang kene jama' maghrib n isya, isya masuk kul 11 lebih, subuh 1, tu hanya jadual. kadang2 pukul 11 malam still tak malam lagi, masih nampak matahari sikit2. hoho

Anis Mohd said...

kabur sket sal jama' itu.

qishie said...

kiranya ikut mazhab orang sana la eh?


hm..
penin jugak eh.
sib baik ku kat indonesia.
beza waktu tak jauh mana pun.
huhu..

 
©2009 Joe | by JOEGRIMJOW